Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.
zena ma pravdu je to vyrazne horsej pozicii ako ty a ja sa jej necudujem
a na koho je pisany pozemok? vidis sam pises chcem stavat dom a nie chceme 😉
vidim ze stale vsetko riešiš ja - ty. asi nikde som sa nedocitala my... mozno toto ju trapi a tak chce zadne vratka. ked naozaj ostane ty a nie my... mozno potrebuje pocit istoty pre seba a deti. svaz to... nemusi setrit na vlastny byt staci o tom pouvazovat ci by sa dalo spravit, aby sa cítila istejsia a v bezpečí
Ja by som tiez chcela na jej mieste nieco spolocne. Ak teda ty nechces, tak potom kludne nieco vlastne. Sama viem ake je necitit sa niekde ako doma. Malo by to byt teraz, ked uz to ide, aj pre teba nejakym sposobom na riesenie. Proste sa tam neciti dobre a tolke roky. Preco to s domom nejde? Alebo skor pojde to? Preco je problem vymenit tento byt za iny byt, ktory by patril vam obom? Preco je problem, ze ona by chcela take alebo onake riesenie a ty si kvazi spokojny?
Ja ju plne chápem, za pár rokov ju nedajbože pošleš do prdele a ona zostane s holou .... Čo potom to pre ňu znamená podnájom no ani na to možno nebude mať.
Jej kariéra a finančné zabezpečenie strádali kvôli starostlivosti o vaše spoločné deti. Deti sú spoločné ale majetky len tvoje. To je veľmi nefér a žena uvažuje múdro, buď kúpte byt, ktorý bude váš spoločný alebo nech kúpi ona sama investičný a vyjme ho z bsm.
Akože čo máš robiť? Veď ti dala návrh... 🤷 Tak buď hľadaj s ňou kompromis, alebo otvor nejaké realitné inzeráty a choďte do toho investičného bytu... Hlavné nemedituj ďalších 10 rokov o tom, čo máš robiť. Investičný byt môžete predsa tiež kedykoľvek predať. Ja by som šla aj do alternatívy predať váš byt a kúpiť si spolu niečo lepšie, vyhovujúcejšie a pol na pol, nech sa tam cíti ako doma. A zabudnúť na dom, ktorý je aj po 10 rokoch vo fáze snívania. Alebo predať ten pozemok a kúpiť nejaký normálnejší, aj keď drahší a začať stavať. Možností je kopec, len sa nejak rozhýbať...
Napis na nu polovicu bytu,kde byvate a kriza vyriesena,ak nie,tak je problem niekde inde....
No ona vlastne zije v tvojom byte a naozaj nebude mat nic, ak sa daco stane. Ja by som jej ten investicny byt doprala, moze byt "detom".
Polovicu bytu som na nu nepisala, to podla mna postavi teba do horsej pozicie.
A keby ste sa dohodli na kupe vhodneho bytu ako spolocnej investicii (prijem, alebo aspon pokrytie nakladov z prenajmu bytu), ktora by navyse posluzila manzelke ako (v najhorsom zvladnutelne vyplatitelna) istota?
Rozpady vztahov/manzelstiev po 15-20 rokoch su stale castejsou realitou.
Ja ju tiež chápem. Manželstvo sa môže niekedy zmenit z minúty na minútu
Kúpte spolu byt kde bude šťastná a máš po probléme.
A nie je ti to blbé, že ona si nebuduje ani tu kariéru kvôli tebe?
@huxy ved lebo zrazu by mal iba polovicu bytu, ktory bol predtym iba jeho a na ktory krvopotne nasetril, nie? A ona by dostala polovicu bytu "iba tak". A pri rozvode by ju este musel vyplatit.
@simsalabim aha, no asi ano. Ak by to mala byť skúška
No…vieš o tom, že 8 rokov býva v byte, kde sa nikdy necítila doma len preto, že tebe pripadalo zbytočné dať peniaze na iné -spoločné - bývanie. Ona je vlastne celé vaše manželstvo na návšteve a ty nerozumieš, čo sa jej nepáči. Finančne a ani pozične nebudete už nikdy na rovnakej úrovni vďaka dvom materským. Ak chceš toto porovnávať, musel by si jej ten čas nejako kompenzovať. Zasa píšeš, že tie jej roky doma bez príjmu bola tvoja žiadosť a nie jej voľba.
Celkovo mi váš vzťah nepripadá ako partnerský. Je veľmi nevyrovnaný v tvoj prospech. Skús si predstaviť seba v jej pozícii.
@zmrzlinka2021 mozno nie vsetci tuzia po budovani kariery.
Tvoja žena ma pravdu a pri tom ako sa k tomu stavas a premýšľas ju v tom mega podporujem. Ty, ty, ty. Ako sorry. Už len to, že jej kariéra musí ísť bokom, lebo ty máš dobrú prácu a ona deti. Halooo tie deti sú aj tvoje. Aj tvoja manželka ma právo budovať si kariéru. Nie je povinná ustupovať tebe. Dákej výsmech z peňazí. Koľko ma teraz a aj predtým mala mizernú mzdu. Ach. Až sa to ťažko číta. Škoda, že sa jej otvorili oči až po tých 10 rokoch. Nešla by som nikdy žiť len do mužovho bytu. O ďalších 10 rokov ti možno už úplne prdne v hlave a ostane na ulici. Podľa tvojho manipulatorakeho a panovacneho prístupu by som sa tomu ani necudovala
Sam pises o tej starostlivosti o deti na tvoju ziadost, cize ona bola roky doma a ty si mohol budovat karieru. Tak sa zamysli, co je fer, posobis ako celkom inteligentny chlap. Bavte sa o tom slusne, s respektom, daj manzelke najavo, ze jej rozumies a spolu na nieco pridete. Inak do domu by som po takom case uz nesla.
@madeincssr to autor témy nepise
Ja som mala takéto "zadné vrátka". Dvojizbak 54m za 30000€! Keď sa kupoval dom, pod tlakom som ho predala, lebo som bola vlastne úplne príšerná osoba pre celú rodinu.
Pár rokov neskôr (6 konkrétne) - po rozvode som kupovala 1.5 izbový byt pre seba a svoje deti za 90 000€.
Človek nemusí byť matematik, aby si to vedel spočítať. Či už vo verzii A - žijeme šťastne až do smrti, alebo vo verzii B - sme tá polovica manželstiev, čo sa rozvedie: vždy sa viac oplatí mať dve nehnuteľnosti, ako jednu, ak je to možné.
Ano, tvoja zena tu nedavno pisala, a toto jej bolo poradene 😀
Byvanie ste mali riesit inak uz od zaciatku...byt po byvalom vztahu a tema domu 10r bez vysledku?
Ja jej rozumiem. Tiež by som to chcela tak.
Ja by som asi nežila v byte, ktorý zariaďovala iná žena, tiež by som sa necítila doma. Chcela by som niečo svoje.
Buď by som kúpila spoločný byt a nechala tém tvoj na prenájom.
Alebo by som predala problémový pozemok a kúpila hotový dom s tým, že byt by sa predal, alebo nechal na prenájom.
Alebo by som si zobrala sama hypo, investičný byt, na ktorý by som zuzila bsm, aby mi zostalo niečo v prípade rozvodu.
Ona nemusí vôbec myslieť na rozvod, len sa chce zabezpečiť, keby niečo.
Ja som s mužom 24 rokov, ale pred rokmi som tiež niečo podobné riešila. My sme to vyriešili tak, že sme predali pôvodnú nehnuteľnosť, kúpili druhú, spoločnú.
No, tvoja žena je mudra žena. Ved je to velmi racionalne uvazovanie. Predajte tento byt a vezmite si uz spolocne ako manzelia iny ak teda dom je v absolutnom nedohladne. To ze teraz nemate problem je ok a co ked o 10 rokov budete mat? Asi nebudes taky velkorysy ze jej nechas vsetko pre jej pekne oci nie