Ahojte ,
sme manželia 15 rokov a už sme si prešli rôznymi krízami kvôli manželovej “puberte “ Máme aj deti . Často sa aj teraz hádame kvôli tomu , že manžel sa nevenuje rodine a len bliaka po deťoch ale snažím sa hádkam vyhýbať kvôli detom ale určite napätú situáciu cítia predsa už nie sú batoľatá . Pred nejakým časom sa mi veľmi zhoršil zdravotný stav , natoľko , že fungujem len minimálne a ja cítim , že mu to vadí. Vadí mu , že som úzkostlivá, nechápe moje stavy keď mi je zle , lezie mu na nervy , že sme nemohli ísť na dovolenku , že momentálne nežijeme aktívny život ( šport , spoločnosť medzi ľudmi ) , cítim ,že pre neho nie som už atraktívna lebo ma celá tá choroba oslabila , nie som schopná urobiť so seba ženu ako kedysi . Aj keď ma hospitalizovali , nevidela som na nom , žeby sa nejak extra trápil . Keď sa pohádame , on si pustí komédiu a v pohode sa na nej baví …..
Veľmi rozmýšlam či toto má ešte zmysel ?
@miska6868 ved ti pisem. nechaj mu dieta/deti a ty sa chod dat dokopy. ci uz k rodicom alebo ak sa ti da a lekar spolupracuje, na nejake liecenie alebo hoci aj na psychiatriu (to bez urazky). a neboj sa. ked sa bude musiet panko postarat o domacnost a dieta, bude sa aj on citit sakramentsky menejcenny. v kazdom pripade nieco urobit musis, lebo ty sa zblaznis a on sa ti bude "smiat" a tym ta este viac deptat
@miska6868 tiež keď mi začala choroba (reumatická), tak sa mi muž vzdialil, mala som pocit, že je furt nasratý, lebo som 90% dňa ležala alebo spala. No, prišla som za ním, opýtala som sa ho, čo mu vadí, v čom je problém, prečo somnou normálne nekomunikuje. Zistila som, že jemu je nepríjemné to, že sa trápim a v podstate sa nestránil mňa, len nevedel prijať moju chorobu. Tak ako ja, aj on sa učil žiť s novou situáciou. Samozrejme, po rozhovore sme boli k sebe obaja viac tolerantní a veľa sa zmenilo, zlepšilo, lebo sme sa vzájomne viac dokázali chápať. Skúsila by som rozhovor, ak to nepôjde na prvú, tak to skúsiť viackrát, ak ti nepovie on, čo ho trápi, tak mu to povedz aspoň ty, čo trápi teba. Možno sa tým pohnú ľady.
@denkabemommy rozhovory som skúšala ale on sa tvári navonok , že nič sa nedeje aj keď viem , že je to inak a ja mám potom kvôli tomu kopec výčitiek
@miska6868 no a tym si hodila "vinu" na seba. a on je na koni. snad by mohlo zabrat este to, ze s nim nebudes komunikovat. staraj sa o deti, o seba, skus prist na lepsie myslienky, skus sa od neho citovo odputat, nespominaj na pekne chvile, teraz ti to nepomoze. musis byt silna. s chorobou sa zmier. ked s nou budes v mieri, bude sa ti s nou lahsie zit a mozno ju aj porazis. skus sa venovat tomu, co ta bavi. knihy, strikovanie, puzzle, prechadzka, pecenie... niecomu, co ti robi radost, ked budes mat volnu chvilu. a jeho si cim menej vsimaj. jednoducho slusne povedane, ignoruj ho. ine ti asi neostava, ked nemas kam ist vyvetrat si hlavu na par dni
Ak ste manzelia, bral si ta "v dobrom aj v zlom, v zdravi i chorobe". Zjavne zabudol. Ake stare mate deti? Co by ti pomohlo?
@miska6868 ked hovoris ze to neriesis s lekarmi, tak zacni. Aj ked sa dlho caka na vysetrenia. Uz si mala mat termin... Ved sama si uvedomujes ze mas zdravotny problem, uzkost, tak ju zacni riesit, nech aj muz vidi ze to tak nechces nechat a sama chces s tym bojovat a robis pre to co najviac.
@miska6868 podla mna je problem prave v tom, ze to neriesis s lekarmi, vyplaces sa jemu… co on s tym spravi? Tiez by ma nastvalo, keby mi chlap doma fnuka, ze ho boli zub ale k zubarovi nepojde… caka sa dlho, ale ak to budes odkladat, tak sa to nezlepsi, uz si mohla byt na polceste k terminu, takto nerobis nic, len to natahujes. Pre mna by to znamenalo, ze ti tento stav vyhovuje a nechces to zmenit a to by mi teda vadilo.
Takze ukaz muzovi aj detom, ze to riesit chces, ze chces viest co najpohodovejsi zivot a nieco pre to aj urob.
Najprv ries svoje zdravotne problemy az potom manzelske, Ty chces aby ta podporil pomohol no sama sa o to nestaras s odovodnenim ze sa dlho čaka. Ked tebe na tom nezalezi Preco by malo jemu? Prestan sa lutovat co si komu pokazila a zacni stym nieco robit. Nie je to take ciernobiele. Nie si len ty chudera chora a on zly sebec co na teba kasle . Ani s tebou nemusi byt lahke žit a musi citit bezmocnost ked on ti pomoct nevie a ty ju ani nehladas.
@miska6868 v dobrom aj v zlom... tu to zrejme nebude platiť
@miska6868 ženy majú tendenciu veci riešiť hneď, čo je na škodu niekedy. Rieš len to co môžeš zmeniť a jedine co môžeš zmeniť je tvoj prístup. Ak ta netyra, nieje v tom nevera, drogy ci alkohol, gemblovanie alebo iný vážny dovod na okamžité ukončenie vzťahu neskončila by som ho. Nemáš kam sa ponáhľať. Daj sa zdravotne a psychicky doporiadku a až potom prijimaj rozhodnutia. Väčšina mužov chce mať len pokoj a ak ho nemajú sú nervózny žiaľ. A niesi sama môj chlap ma tiež nekonciacu "pubertu" a ako ho poznám bude ju mat az do smrti-sporadicky mi z toho rupnu nervy ak je toho vela. Sú muzi ktorých ani deti nezmenia majú tendenciu žiť akoby boli bez záväzkov, slobodní žiaľ to nezmení nikto a bud sa s tým ty vyrovnas alebo si časom vytvoríš podmienky na to aby si ho opustila, ale až vtedy keď budeš mat cistu hlavu a budeš ok. Tiež nemôžeš očakávať ze po 16 rokoch vzťahu sa k tebe bude správať ako keď ste boli spolu 2 roky, vždy ťa dobehne stereotyp.
Cize mas psych.diagnozu,liecis sa, a on toto nezvlada, chapem dobre? Trva to uz dlho? Si schoona ako tak fungovania?
Mozno sa s tym este stale nezzil, u nas zial niektori ludia stale psych.poruchy pokladaju za "vymysly" a nedokazu to prijat.