Má vzťah ešte zmysel zachraňovať?

pavlinecka321
14. okt 2022

Ahojte,
obraciam sa na Vás s prosbou o názor, skúsenosti..., lebo si už neviem rady.

S jedným chlapcom sa poznám už vyše šesť rokov. Stretávali sme sa vždy len počas leta (sezóny vystúpení), kedy to medzi nami celkom iskrilo - vždy bol iniciátorom on, hoci nikdy k ničomu vážnejšiemu neprišlo. Takto to pokračovalo v podstate celých tých šesť rokov - v lete ma balil a celý zvyšok roka som si ho vytĺkala z hlavy. Vždy som si ho vážila a vedeli sme sa veľmi pekne porozprávať, do hĺbky.

Túto jar som ho raz zavolala von a konfrontovala ho s tým, že by som bola rada, keby buď prestal, alebo veci dokončil, tj. ak niečo chce, nech pre to niečo robí a ak nie, tak nech prestane úplne. On reagoval s tým, že vlastne aj chcel, len si to vždy rozhovoril. Tak sme sa teda dohodli, že to spolu skúsime.

Prvý mesiac bol úžasný, potom som začala cítiť, že sa nemáme o čom rozprávať. Je pravda, že som ho celkom "pritlačila k múru", pretože som na celý vzťah išla omnoho rýchlejšie než chcel on (čo samozrejme nepovedal). Nemali sme akoby vybudované priateľstvo.

Zvyšné tri mesiace boli trápenie - on sa uzatváral a bol pasívny, ja som si zúfala a začala mať zdravotné ťažkosti. Napokon sme sa rozišli (samotný rozchod bol v dobrej atmosfére, asi dva mesiace dozadu). Povedal mi, že ma mal rád iba ako kamarátku (čomu sa mi nechce veriť, lebo zo začiatku to tak určite nebolo) a že nás vidí skôr ako kamarátov než partnerov. Po rozchode (ani nie týždeň na to) sme boli spolu ešte dva týždne v zahraničí (aj so skupinou iných ľudí), mali sme opäť krásne rozhovory, priniesol mi darček, či sa o mňa zaujímal.

Ja mám pocit, že ho ľúbim aj napriek tomu všetkému a že celý náš problém tkvel len v tom, že som naňho šla príliš rýchlo (sú ľudia, ktorí sa zaľúbia veľmi pomaličky). Chcela by som nás, hlavne by som chcela, aby som mu mohla byť blízkou osobou, bez ohľadu na to, či sa to vyvinie do vzťahu alebo nie. No mám pocit, že všetky moje snahy skončia vždy len tým, že pred ním strácam dôstojnosť. Bojím sa, že som ho už nadobro stratila. Stále sa k tomu vraciam bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažím zmieriť s tým. Vidím v nás veľký potenciál, v čom som sa nikdy predtým v živote nemýlila, no neviem, či už môžem veriť vlastnému úsudku.
Poraďte, prosím, ak máte akýkoľvek názor/skúsenosť. Vždy je lepšie mať aj pohľad druhej nezávislej osoby.
Ďakujem

pribinak
14. okt 2022

Čo konkrétne tu chceš zachraňovať? Svoju predstavu o akože vzťahu?

Nájdi si niekoho iného, kto vie čo chce a hotovo

mondolina
14. okt 2022

na rovinu ti povedal, že ťa má rád ako kamarátku. tak to akceptuj.

bessie12
14. okt 2022

Prepac, ale toto nazyvas vztah ???

petamich
14. okt 2022

nie, nie je co zachranovat - ty si si vytvorila nejaku predstavu, ktorej sa drzis 🤷‍♀️

syslik81
14. okt 2022

@pavlinecka321 netlac nanho ak ste stale v kontakte a dokazes to bud kamaratka.. nechci viac ...ak mate byt spolu tak budete len si musite zas vybudovat ako taky vztah a pracovat na nom..ak vsak nedokazes byt pri nom "normalne" odmlc sa nekontaktujte sa a zacni zit iny zivot bez neho .. a mozno zistis ze si ho nelubila ale bolo to len poblaznenie

liljana
14. okt 2022

Pride mi, ze ste obaja este nedospeli. Vystupenia, festivaly, uzivat,... A mimo letnych vystupeni si nemate co povedat. Kamarati su ti, s ktorymi je sranda, ked sa z casu na cas stretnete. Partneri su ti, s ktorymi vies stravit dlhsi plnohodnotny cas a stale sa citit v pohode, ako iba par dni v lete. Proste si nemate co povedat, skusili ste byt "nasilu" spolu a nedopadlo to dobre. Posun sa dalej, stratila si 6 rokov.

jaskolka
14. okt 2022

Nehnevaj sa, ale keby sa do teba mal zaľúbiť, tak za tie roky už by dávno bol zaľúbený. On nie je, nebude, povedal ti to. Co chceš zachraňovať?
Proste ste boli len kamaráti, nič spoločné ste nemali. Skúsili ste to, nefungovalo to.
Vidíš to sama, tak vo vlastnom záujme na neho zabudni, pripadne úplne pretni kontakt, ak by ti to robilo problémy.
Z tohto mračna už nezaprsi.

karolinakr
14. okt 2022

Nesnaz sa udrziavat blizky vztah s niekym koho lubis a on teba berie len ako kamaratku To je martyrium a cisty masochizmus, z jeho strany to v nic vaznejsie nevyrastie..Sama si si odpovedala, ze pred nim stracas dostojnost a bojiš sa, ze si sla nanho rychlo - 6 rokov je až - až..Praveze si stratila more času kvôli ničomu Kašlala by som na to..

katkine_terapie
14. okt 2022

@pavlinecka321 "hlavne by som chcela, aby som mu mohla byť blízkou osobou, bez ohľadu na to, či sa to vyvinie do vzťahu alebo nie."
A chce to aj on?
"Vidím v nás veľký potenciál, v čom som sa nikdy predtým v živote nemýlil..."
Vidí ho aj on ?
Z jeho reakcií ako si ich opísala podľa mňa nie. Skúsil, možno na tvoj nátlak, možno zo zvedavosti, že keď ste takí kamoši mohlo by to fungovať. Pochopil, že to nejde (dôvody rôzne). Ide svojou cestou. Že chce, aby ste ostali kamaráti môže byť tým, že ako kamaráti ste si rozumeli, ako partneri nie alebo tým, že ta nechce až tak raniť, tak to hrá na "omrvinkovú párty"... Čo je podstatné, že ty by si sa mala naučiť akceptovať rozhodnutia iných, aj keď ti nie sú príjemné. Každý má právo vybrať si partnerku/partnera aký/aká jemu vyhovuje.

danica2711
14. okt 2022

@pavlinecka321 6 rokov (takmer) nič, čo by sa dalo nazvať vzťahom, potom nakrátko čosi rozpačité - čo chceš zachraňovať? Vysnívala si si princa na bielom koni, ale on existuje len v tvojej fantázii. Za ten čas, čo ste sa nevideli, si si ho zidealizovala a keď prišla realita, tvrdo si narazila. Zabudni naňho, nejaké "priateľstvo" bude pre teba len predlžovaním trápenia a preňho možno trápne. Nájdi si partnera, s ktorým budeš častejšie než raz do roka a pomaly, nenásilne, bez ružových okuliarov ho spoznávaj, aby si do toho nemusela ísť tak po hlave

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kittykat22
14. okt 2022

@pavlinecka321 sest rokov a mesiac bol uzasny? Neblazni. Za ten cas co ty pises sa ludia stihnut dat dohromady, mat zasnuby, svadbu a stihnu jedno a niekedy aj dve deti. Statia cele vrece a radosti kam sa pozries. Zasluzis si viac. Urcite chod o dom dalej.

hapipa
14. okt 2022

Neviem takýto vzťah by som neriešila, nezachraňovala by som to, podľa mňa je to zbytočné, veľmi si chcela, tlačila, ale podľa mňa to nikam nevedie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucilaines
14. okt 2022

No pravda je bohuzial taka, ze on ta nechce. Moze ta mat rad ako kamosku, ale za frajerku ta nechce a popravde asi nikdy ani nechcel, kedze mu to trvalo 6 rokov. Pod tvojim natlakom ste nieco skusili, asi bol akurat single, islo leto, tak si povedal ze ved skusit moze, zistil ze nic z toho a neriesi. Bud rada, ze je k tebe uprimny a nenatahuje ta a ze aj napriek vasmu “vztahu” sa k tebe stale sprava pekne. A najdi si iny objekt, lebo ked budes tohto este chvilu nahanat, tak to s tebou zabali definitivne

pavlinecka321
autor
14. okt 2022

Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpovede. Niekedy človek veci už dávno vie, no to čo nevie, je postaviť sa vlastnej nádeji, ktorá v tomto prípade iba ničí. Mnohé z Vás pomenovali situáciu úprimne a bez prikrášľovania tak, ako ju vidia, čo si cením. Prajem Vám teda ešte všetko dobré 🙂

kassandra25
15. okt 2022

@pavlinecka321 mas velku domyslavost. Trpis. Chlap sa hned na zaciatku rozbehne a sam sa vyjadri. Povedal ti aj, ze ste kamarati, kludne aj s darcekom. Si nejako psych.zavisla na nom, sa mi zda. Sledujes ho roky, pritom on ti nic nerobi mesiace, a nemas usudok, ako pises, si na to prisla. Na tvojom mieste , treba ist dalej a aj keby on chcel zrazu mat vztah, ist dalej a bez neho, lebo ked tam ma byt vztah, tak ma byt od zaciatku a bez stranky mk!!!