Kríza vo vzťahu posledné 4 roky

5. sep 2023

Ahoj mamicky, som na konikovi dlho ale nechcem tuto temu rozoberat pod svojim menom. Mam problem s muzom. Sme spolu 18 rokov. Mame jedno dieta 10r a zijeme v zahranici. Posledne 4 roky moj muz zacal zarabat dost penazi a zacal si robit veci sam bez toho aby sme sa o nich bavili. Bohuzial ako sme v zahranici, tak domacnost a starostlivost o dieta padla len na mna a on si budoval karieru. Dieta neustale chore, trochu problemy s recou, chodzou a ja som musela obetovat uplne vsetko, pretoze kto by to riesil? Vsetky prazdniny, choroby a sviatky syn doma - pretoze bol chory s prazdninami doma 6 mesiacov do roka. Tak som musela robit minoritne veci pre nasu firmu a starat sa hlavne o syna. Ono to ale vazne inak neslo. Nemohla som zobrat full time job a budovat karieru ako muz.
A v tom obdobi zacal muz zatajovat veci ohladne financii - rozne investicie, riesit firmy a ide to tak 4 roky az som zistila, ze otvorene klame. Dokonca kupil velmi drahe auto, bez toho aby mi to povedal. Teraz som v soku zistila, ze si vybavuje hypoteku na byt - ktory inak este nemame. Byvame v najme. Hadame sa 10 rokov aby nieco kupil a on slepy hluchy. Zrazu zistim, ze ten si dohoduje hypoteku na 500tis eur - sam pre seba, na firmu. Pretoze som nahodou videla email s titulkou hypoteka, tak som sa ho spytala, ci kupuje pre nas byt, tak rychlo ze ano, ze nieco pozera. Lenze spatne si uvedomujem, ako mi kvetnato opisoval, ze po nom nieco chcu dolozit v banke a musi tam ist - a dnes viem, ze to neboli ziadne doklady ale vopred dohodnuta hypoteka. Klame aj v mensich veciach - kupuje si velmi drahe veci ako drony, HD kamery a monitory do prace, ktore potom nepouziva a rozdava ich dalej. Zase sa to dozviem ked najskor klame, ako si sestra kupila dron a potom sa dozviem, ze to "nas" dron za 2000eur ktory on nevyuzil. Ja to nechapem, neviem co mam s tym robit. Myslela som si, ze som si vybrala normalneho muza a teraz idem mat 40, vsetky peniaze na firmy a moj muz klame pomaly kazdy den. Som z toho smutna a vobec neviem ako to mam riesit.

avonladyba
5. sep 2023

Tvoj muž si žije sám svoj život a čím skôr začneš žiť aj ty ten svoj sama bez ohľadu na neho, tak lepšie pre Teba. On už s Tebou nepočíta, jedine tak ako doteraz, že mu budeš poskytovať služby, ale peniaze si bude užívať on.

zuzana9393
5. sep 2023

Také hrozne peniaze dáva do kravin a vás nechá bývať v nájme? To čo je za vola? Tam asi pomôže len rozvod, vybaviť čo najlepšie výživné, kľudne aj na teba a zariadiť si svoj zivot

miriamik77
5. sep 2023

poviem ti tak - cim skor sa od neho "odputas", tym lepsie pre teba, pretoze ocividne on uz ma davno svoj zivot, svoj svet, v ktorom s vami dvomi bohuzial nerata. je to smutne, ale aj to sa stava. nech ti plati, ale radsej chodte od seba ako zit takto, bude vam lepsie obom. a vlastne, velka zmena to pre vas tak ci tak nebude, nakolko si sama pisala, ze sa vam nevenuje a absolutne sa nestara.

danielahamar
5. sep 2023

Ten nájom ešte ok, však nie všade sa vlastní bývanie. Ale tie výdavky, no firma je asi len jeho a tak sa chová. Myslím, že vyživovacia povinnosť z jeho strany tebe bude asi na mieste, hoc, nikdy nevieš na akého sudcu natrafiš

deti95060810
5. sep 2023

čochvíľa bude riešiť milenku...

autor
5. sep 2023

Dakujem vsetkym za odpovede. K rovnakemu zaveru prichadzam sama a je to ta ista rada od okolia. Odist zit sama bohuzial zo dna na den nemozem, pretoze sucasna vyska najmov by ma dostala na hranicu prezivania na dlhe roky. Spolahnut sa, ze muz bude platit vyzivne sa nemozem, lebo neviem ci by neschoval zisky. Mozno bude najlepsie najst si dobre platenu pracu a uvidim ako to dokazem dat dohromady s dietatom.
Dakujem za normalne komentare. Je to pre mna tazke :(

thoughtfulweirdo
5. sep 2023

Je mi ľúto, čo teraz píšem, ale ja by som sa v tejto situácii pripravovala na to, že sa chystá od vás odísť, keď si rieši sám hypotéku na firmu.

majlo1234
5. sep 2023

Je smutne, ze zena pre rodinu casto obetuje vsetko na ukor svojho zivota a nakoniec taha za kratsi koniec.
Firma je vasa spolocna? A co financie? Ako financujete spolocnu domacnost a syna? Mas nejake peniaze “nazvys” aj pre seba? Aky mas prehlad o celkovych prijmoch?
Pretoze z toho, co hovoris, mne osobne este nevychadza rozchod. Podla mna by stacilo jasne vykomunikovat hranoce. Lebo ja napriklad nevidim problem v kupovani drahych hovadin, ak na to mate a vsetky potreby vsetkych clenov v domacnosti su splnene. Skor je problem, ze ste akoby dve oddelene jednotky, ktore nekomunikuju. A je nefer, ze ty uz roky sama obstaravas syna. Nebola by cesta zaplatit si nejaku pomoc? Ab si mohla ist do prace a zacat sa trocha venovat sebe?

autor
5. sep 2023

@majlo1234 firma je manzelova. Peniaze mam z firmy minimalny plat, ale mam peniaze k dispozicii na zivot a jedlo. Ale kupim si saty napriklad v Reserved a oblecenie pre dieta tiez. Nechodim nakupovat do Pandorfu - nemam tu potrebu. Mozem utracat na restauracie a domacnost. Potom vzdy pride velka voda, ze velmi utracam - a potom sa zisti, ze vela z uctu bral prave muz. Su to take narazove akcie. Potreby splnene mame - to si vystihol. Ano, nekomunikujeme - to je pravda. Ked za nim pridem tak povie co a ako a potom si zase robi co chce.
Do tej prace budem musiet - muz o plateni pomoci nechce ani pocut. Hovori, ako to on vsetko zvladne - co si neviem predstavit. Ale asi mi neostava nic ine len to skusit. Totiz ja mam dobre vzdelanie a mozem byt na velmi slusnej pozicii. Ale nejake take, ze si budem lietat domov ako na klavir ked dieta ochorie nehrozi. A toho sa bojim.

autor
5. sep 2023

@majlo1234 ale s muzom sa komunikuje velmi tazko. Ma firmu 4 projekty, je nonstop prec, unaveny, rano praca, vecer praca, cez vikend praca. Lietat za nim ako chvost co neustale robi mi nie je prijemne. Najviac ma mrzi to klamstvo ohladne tej hypoteky. Kvetnato rozpraval ako ho volaju do banky nieco podpisovat a on tam riesi hypo? Nechapem ...

bluka2
5. sep 2023

1. chyba - ze si bola doma kvoli zdratovnemu stavu dietata. Vtedy si mala snazit sa rozdelit to na 50:50. V zahranici v pohode ste mohli mat job na 25h alebo 30h tyzdenne obaja. Nechcel by vtedy? Uz pred 10r. by si vedela, ze si v nerovnom vztahu a mohla si s tou informaciou nejako nalozit a hladat ine riesenia.
2. chyba - uz 4 roky klame a stale ste spolu? Nema dovod prestat, ked to v podsatate (aj ked nechtiac) tolerujes.
Za mna, dovi dopo. snad mas pristup k nejakym peniazom, prva vec kam by isli - pravne poradenstvo. Spolu s tym by som posondovala, kde je bezplatne pravne poradenstvo - len to bude trvat dlhsie, tak sa zaregistruj a dohodni terminy uz teraz. Bude fajn mat 2 nezavisle nazory. Daj sa do nejakych pomocnych skupin ako napr. Maminy vo Viedni alebo kde si a porad sa aj tam. Potrebujes si spravit dobru zachrannu siet.
Kludne ako bonus si niekde dohodni psychologicku pomoc, ak je to pre teba narocne aj po tejto stranke - podpora sa vzdy zide. Ale pravnik je v tvojej situacii krok no. 1.
A ak stale nemas prace, treba sondovat aj v tomto smere a celkovo logistika. Ani by som neuvazovala zostat s tymto charakterom.

bluka2
5. sep 2023

Komunikuje sa s nim tazko? Inymi slovami nechce komunikovat, ze. Ani ja by som mu nemala veru vela co povedat, toto je cisto na tvojich pleciach ako sa zariadis.

bluka2
5. sep 2023

@thoughtfulweirdo bohuzial mas pravdu, ten je 5 krokov pred nou v mentalnom rozluceni sa, ale snad ho dobehne a predbehne

autor
5. sep 2023

@bluka2 ked sa ti narodi dieta kde si si nie ista, ci je zdrave, tak mas ine starosti ako 50:50. My sme nevedeli co bude v poriadku. Viem, ze mi chces poradit, ale nemusis byt na mna zla. Ta situacia bola velmi vazna a ja som na vsetko zostala sama.
Dakujem ti za ostatne rady a postrehy, porozmyslam o tom.
Ale ostat so synom nebola chyba. To bola otazka ze bud obetujem syna a zostane z neho nejaka asocialna troska alebo seba. A ja som si vybrala seba. Teraz musim porozmyslat ako to poriesit dalej.
To vies, lahko sa odchadza - ale ja odidem a s dietatom co? Teraz skusame aby isiel sam zo skoly, aby nieco riesil sam. Ma trosku oneskoreny vyvoj, tak to nie je take ruzove ako v ostatnych rodinach.

bluka2
5. sep 2023

Nechcela som byt na teba zla, ten chlap mi dvihol tlak, prepac. Tebe zelam len to naj. Stale myslim, ze sa mal podielat na starostlivosti o dieta aj v tomto pripade, ale to je hlavne teraz uz jedno. Rozumiem, ze to mas tazsie s dietatom s nejakymi potrebami navyse. Ale aj tak nie je ina moznost, lebo momentalny stav je zly... Drzim ti palce, nejako vyextrahuj nieco z mojej rady, co sa ti moze zist.

autor
5. sep 2023

@bluka2 dakujem 🙂 vazim si toho

luccija
5. sep 2023

On je cudzinec?a spýtať sa ho priamo či spejete k rozvodu nech sa vieš zariadiť?Inak aj trávite čas spolu ako rodina, žijete spolu intímne rozhodujete o niečom spolu či si ide iba svoje?Rozhodnutie kúpiť byt malo byť spolocne.Velmi nepríjemná situácia aj voči tebe, lebo si vypiplala dieťa zabudla na seba, obetovala sa a pán ma kariéru, peniaze.
Niekedy sa charakter prejaví, až po rokoch a vlastne zistíš, že nevieš s kym byvas
Ja by som sa s ním porozprávala k čomu to speje a akú má víziu.Chcem byť naivná a veriť, že byt kupuje pre vás.To, že si kupuje drony, monitory, ale nechýba Vám nechaj tak každý chlap je ako decko buď kúpi auto, motorky, drahé hodinky ...

zmrzlinka2021
5. sep 2023

Spýtam sa ťa rovno, ľúbite sa?

autor
5. sep 2023

@luccija je slovak. Spoznali sme sa v zahranici. Mas pravdu, ze by sme sa mali porozpravat. Idme si kazdy svoje ako pises. Ale to je tym ako muz ma strasne prace a projektov a ja musim riesit vsetky bezne veci. Nastastie som cas venovala studiu a som v polovici odbornej vysokej skoly ktoru studujem dialkovo, mam certifikacie na projektove riadenie a anglictinu v C1. Nestastie som cas a energiu nalievala do vzdelavania. Najhorsie je, ze my sme taky pekny par ktory sa nepodvadza, nepije, nekrici po sebe a toto co sa deje ma velmi trapi. Ale tvoja rada aby som sa s nim porozpravala aka je vizia naseho vztahu je dobra. Vidis, taka zakladna vec a mna to nenapadlo.

majlo1234
5. sep 2023

No nekricite po sebe, lebo sa spolu skoro vobec nebavite. Firma je sice muzova, ale s velkou pravdepodobnostou je uspesny a ma rodinu pokope vdaka tebe a tvojej obete, ktora nie je financne nijak ohodnotena.
Ak si on kupuje drony za 2000 eur a ty oblecenie v reservede, vidim tam isty nepomer vo vasej zivotnej urovni.
Vyskusaj sa teda zamestnat, ked muz vravi, ze to vsetko zvladne

autor
5. sep 2023

@majlo1234 hmm vidis, to ma ani nenapadlo sa takto na to pozerat, pokial ide o hodnotu veci. A mozno preto ich schovava, pretoze si pride blbo. Ten uhol pohladu co si napisal je zaujimavy. Ano skusim. Idem napisat zivotopis.

luccija
5. sep 2023

Tak nie si na tom zle máš vzdelanie, šancu sa dobre zamestnať.V každej rodine je nejaky kostlivec v skrini🙂pre muža ja kariera, firma, peniaze ako pre väčšinu žien deti povedz mu ako sa cítiš a uvidíš, ale bude to silno pragmaticky muž a najskôr Tá nepochopí veď čo by si chcela máš čas na dieťa, máte čo jesť, kde bývať.po 18 r mate narok na krízu🤪 tiež som taký čas s mužom a dosť podobných veci "obetovanie" sa dieťaťu.L na úkor jeho práce, ale vedela som aké to má rizika

vanilkovazmrzka
5. sep 2023

Hmm to ma mrzi. Musis sa citit velmi oklamana a bezmocna… on sa sprava ako dieta, ktore potrebuje mat vsetky drahe hracky, ktore ho ocividne po chvilke prestanu bavit… asi nezvladala tie velke prachy a neobmedzene moznosti, ale nedokazem si predstavit, ako mu pomoct, pokial si sam neuvedomi, ze potrebuje pomoc.

hankm
6. sep 2023

Ja to mam tak, ze ked mam v pi... tak presne takto, vserko ok, naco sa budem hadat, ignoracia je ten spravy proces totalnej devastacie a erozie 😀