Kríza v manželstve

14. sep 2024

Ahojte, s manzelom sme spolu 10 rokov, mame 2-rocneho syna. Pocas tehotenstva som prisla na nejake veci, v ktorych mi klamal.
Najviac sa hadame kvoli alkoholu, pretoze nesmie vecer chybat pivo, poharik, vino, mne to vadi a nechcem dychat so synom tie jeho smradlave vypary. Takze spi vo vedlajsej izbe. On sa neustale obhajuje, ze chodi do roboty zaraba, preco by si nemohol trochu dat. Ja mu na to, ze je alkoholik a ci s tym nevie prestat aspon kvoli synovi. Nech nevidi otecka vecne pod vplyvom.nezabera vsak nic.
ani so synom mi velmi nepomaha. Chodi neskoro z prace, aby som nevidela, ze je zase naliaty, cez vikend sa vzdy zatvori v garazi, nieco opravuje, majstruje. Ked mu poviem, ze sa malemu nevenuje, tak samozrejme opat hadka. Ak je venovanie 15min denne, tak fajn, ale ja si to predstavujem inak.
Ja vecer padam na hubu a on este ocakava, ze s nim budem spavat. Proste sa mi hnusi ako clovek aj chlap.
Samozrejme vsetky moje pokusy o rozhovor koncia tym, ze mi odvrkne nejaku sprostost ako: bije ti mlieko do hlavy? opat mat stavy? Alebo sa so mnou nerozprava.
Na dalsi den sa tvari, ze sa nic nestalo a trepe ako ma lubi.
Dnes sme sa opat nepohodli, kedze sa vybral rano do obchodu a prisiel o 3hodiny pripity. Mam pocit, ze to jeho cely zivot. Len si vypit.
Neviem kedy to zacalo, ci popijal aj predtym, ale nikdy som ho nevidela pit, ani s kamaratmi. Doma sme si tiez nikdy neotvorili ani len vino.
Dnes som sa ho pytala naco sme vlastne spolu, ked nic nefunguje a on mi len povedal, ze je so synom nie so mnou.
Zajtra zase otoci karty, pride a povie ze nas lubi. Proste mi pride ako totalny vymetenec. Co mam robit? Najradsej by som sa rozviedla a nemusela sa za neho hanbit. 😩😩😩
On si neprizna, ze mu to prerasta cez hlavu a ja mam k nemu len odpor, neviem si uz ani predstavit, ze s nim mam spavat a kvoli synovi sa urcite nebudem pretvarovat a obetovat.
Nebavi ma proste cakat, v akom stave pride, kedy pride. Ake mudrosti mi znova povie, ze mi zase bude klamat ze nepil, robit zo mna hlupanu. Vsetko pekne pokazil, vsetko z nasho vztahu vymizlo.

bubuzu
14. sep 2024

Toto mu presne povedz. Bez hádok, očakávaní, len tak. Že ťa to mrzí, ale začal sa ti kvôli alkoholu hnusiť. A že s tým nedokážeš nič urobiť. Že ste spolu chceli dieťa, ale vyzerá to tak, že on ho vlastne nechce, pretože nemá potrebu sa mu venovať. A že keď je to takto, premýšľaš o rozchode, lebo by si rada ešte niekoho ľúbila a bola s niekým, kto sa k tebe a synovi bude chovať pekne.

enmery
14. sep 2024

Žena, on je alkoholik. Alkoholik si musí problém priznať sám a chcieť ho riešiť a zveriť sa odborníkom! Inak je to len jeden premárnený život, utrápená žena a zničená detská duša. Tie drísty o láske sú len drísty a bohužiaľ na mnoho žien zaberajú. Máte malého synčeka, ešte ho vieš uchrániť. Zdrhaj.

bubuzu
14. sep 2024

Nech je z toho, čo hovoríš cítiť, že si vážiš samú seba a svoj život a chceš pre seba dobre. Aj pre syna. A toto to nie je.

0silvia0
14. sep 2024

Alkoholik, asi do vedel dobre skryvat. Pokial on nebude s tym chciet seknut, nic s tym neurobis.

tenerifka
14. sep 2024

Zeny su z Venuse a muzi z Marsu.
Ja sa mu nedivim, ze chlasta, ked s nim nespavas. Je to zacarovany kruh, chlap bez sexu je casovana bomba.
Dat si pivo alebo vino vecer je normalne, to len niektori povazuju za alkoholizmus. Zijem v krajine, kde pitvino je zivotny styl, ale nikto nechodi naj....any, ani agresivny.
Doporucujem uprimny rozhovor v klude, kazdy z vas povie, co mu vadi na fungovani druheho, a budete sa snazit najst kompromis. Bohuzial, u zdraveho chlapa sa zaklad toci okolo jeho vtaka, ak ma, po com tuzi, dokaze aj upratat, aj sa venovat detom, aj nepit.... Neviem, kolko mas rokov, ale postupne na to prides aj sama. Doporucujem ti precitat knihu, ktorej nazov je prva veta mojho prispevku. Potom vela veci pochopis. Nemozeme ist proti prirode, resp. mozeme, ale s vedomim, ze zostaneme same.

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Tá kniha je fajn. Ale ten zvyšok komentu bol hádam vtip. Tiež żijem v krajine, kde sú ľudia pôžitkári, čo sa vína týka. Ale tieto stavy, vkuse musieť piť, klamať o tom, chodiť domov pripitý a pýtať sa manželky, či jej mlieko udrelo na hlavu, to je už ťažký stav. A ona s tým nemá nič spoločné. Keď s ním ostane, padne do spoluzávislosti a jej dieťa bude mať neskutočne "krásny" život.

gribka1
14. sep 2024

@tenerifka A ty si z ktorej planéty?

tenerifka
14. sep 2024

@enmery on pije preto, lebo s nim nespi....

enmery
14. sep 2024

@tenerifka A nie, alkoholizmus sa nelieči tým, že mu ona roztiahne nohy. Žiadna normálne seba si vážiaca žena by si neľahla s ožranom. On sa jej zhnusil tým pitím a tým, aký pod vplyvom toho je.

gribka1
14. sep 2024

@tenerifka Ako vieš?

tenerifka
14. sep 2024

@enmery ak si da jedno pivo alebo pohar vina, nie je to alkoholizmus. Ak pije viac, je to dosledok nestastia a frustracie, ktore preziva

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Nie, ona s ním nespí, lebo je to opitá troska. On si to vybral a vidíš, že na rozhovory reaguje tým, či jej udrelo mlieko na hlavu. Neverím, že v čase, keď sa uż toľko hovorí o alkoholizme, tu niekto zadrie, že on pije kvôli nedostatku sexu. To je ako obhajovať agresora, že ženu udrel, lebo ho provokovala.

plamienka555
14. sep 2024

@tenerifka ísť proti prírode? :D odkedy je v prírode každodenný alkohol daný pre samčí druh? Keby sa jednalo o autorku, hneď by sa to riešilo inak a bola by ten najhorší rodič pod slnkom. Neviem, či máš chlapa, ale že mu toleruješ alkoholizmus a nepomáhanie v domácnosti (kde sa aj on stravuje, teda špiní riady, nevarí a nenakupuje, mení špinavé oblečenie za čisté, padá mu prach a zvyšky kože na podlahu a koberce, ani s dieťaťom nepomáha/nevenuje sa mu), by ti mal ruky nohy bozkávať za tvoju úlohu slúžky, lebo ostatné máme partnerov/pomocníkov.

petamich
14. sep 2024

@tenerifka dufat, ze cely tento komentar si nemyslela vazne je asi zbytocne 🤷‍♀️ tak sa len budem cudovat, ospravedlnovat alkoholizmus a obvinit zenu, ze za to moze, lebo neroztiahne nohy na poziadanie, mne sa snad sniva. Lutovat by sme ho mali chudaka.

A ano musiet si dat za jeden za dva pohare cohokolvek a skryvat sa a ist do krcmy namiesto obchodu alebo po nakupe je alkoholizmus a nie zivotny styl.

Chlap akeho autorka popisuje v prispevku by sa teda hnusil aj mne, to posledne co by sa mi chcelo, by bolo mat s nim sex.

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Čítame ten istý príspevok?Asi nie, chpdí ožratý z práce, pije každý deň a klame o tom, vracia sa z obchodu pripitý. Ja si s partnerom dám víno. Ale toto je už fakt mimo mísu a hlavne to, že to niekto ešte obhajuje.

enmery
14. sep 2024

@petamich Ja som si fakt myslela, že je to vtip od nej, lebo zväčša máva normálne komentáre. Aj celkom zaujímavé.

mabenn
14. sep 2024

ano, je alkoholik, zacni si robit plan odchodu

petamich
14. sep 2024

@enmery obcas sa stane, ze aj mne ujde komentar alebo si myslim ine ako vacsina (stane sa) ale tento konkretny naozaj nechapem, cize zeny mozu za to, ze chlapi piju, neparticipuju na starostlivosti o domacnost a nestaraju sa o vlastne deti, ked by sme vsetky zvysili frekvenciu sexu, len stastne manzelstva a otcovia roka v kazdej domacnosti 🤷‍♀️ take je to jednoduche

tenerifka
14. sep 2024

Zeny, esteraz, zhrnutie, a idem do prace:
Ak chlap predtym nepil, a zrazu zacne, je tam dovod. Vtomto pripade pravdepodobne frustracia z nedostatku sexu u mladeho muza (predpokladam, ze ak maju prve 2-rocne dieta, tak viac ako 35 mat nebudu). Sudiac, ze este to dieta koji, kedze jej vycita, ze jej mlieko udrelo do hlavy.
Autorka moze navrhnut rozhovor, kde si to vydiskutuju a budu sa snazit kazdy jeden urobit pre toho druheho to, co tomu druhemu chyba. On nebude pit a ona s nim bude mat sex. Je to jednoduche. Potom je tu este dalsia moznost-rozvod, ale nic tym neziska.
Najde si dalsieho chlapa, s ktorym bude mat dieta, a dieta bude zase povysene na maximum a muz v uzadi..... A zasa nastane problem.
Je to hnusne, krute, nepocjopitelne..... Ale tak to funguje

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Ty nečítaš?On si obhajuje pitie, že zarába a tak prečo si nemôže dať. To je jeden z prvých signálov, keď si alkoholik vždy obháji, prečo si musí dať. Alkoholikom sa nikto nerodí, nekto do toho spadne v puberte, niekto na staré kolená. Tieto stavy patria do rúk odborníka, je to normálna diagnóza, inak za sebou zanechávajú spustošené životy, deti, rodiny, duše.

tenerifka
14. sep 2024

@enmery nie, nie je to vtip. Este predtym, nez hodi flintu do zita, nech si s nim vsetko vydiskutuje. Mozno jej povie nieco, z coho bude naozaj prekvapena. V manzelstvemusia obaja robit kompromisy a ustupky, to nie je len o nej a o dietati, je tam aj on ako treti element. Rozviest sa moze vzdy. Ale ak taky predtym nebol a zrazu zacal, mala by od neho pocut, preco tomu tak je a obaja by sa mali pokusit o zachranu manzelstva.

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Ale ty nechápeš, že on to ako problém nevidí a neberie?Tu sa bavíme o závislom človeku, ktorý nemyslí ako ty, či ja.

tenerifka
14. sep 2024

@enmery rozhovor a ultimatum, ja sa budem snazit a aj ty sa budes snazit, najdeme znova to pekne, co bolo medzi nami na zaciatku. Ak su spolu 10 rokov a je takyto len posledne mesiace, hm..... Co za tym asi bude?

enmery
14. sep 2024

@tenerifka Lenže ona to s ním nevyrieši. V tomto stave, ktorý už ona popisuje, je to na dborníkov a on musí chcieť. Nič také som si neprečítala, čoby nasvedčovalo tomu, že chce. Paradoxne, možno to jediné, čo ho nakopne k tomu sa zamyslieť, vyhľadať pomoc a riešiť svoj problém, môže byť jej odchod so synom.

sissy27
14. sep 2024

Toto nie je kriza, ty mas za muza alkoholika. A on samozrejme problem nema, takze nema co riesit 🤷‍♀️
Je na tebe, ci to budes tolerovat alebo si zariadis zivot bez neho. Ak vas naozaj lubi a zalezi mu na rodine viac ako na flaske, tak ho to moze nakopnut k zmene, ale velmi s tym nepocitaj, skor budes ty ta zla, ktora ma problem a chudacika opustila a zobrala mu dieta, tak mu ine neostava len pit viacej …

simona92101
14. sep 2024

@tenerifka ona ma spat s clovekom ktory sa jej hnusi?ty by si sa milovala s niekym,kto pachne po chlaste,uraza ta,chodi pripity domov a ma ta len ako matrac?🤔 nie on nepije kvoli sexu,on pije lebo je alkoholik.absencia sexu je ako dosledok jeho konania

oli18
14. sep 2024

Si mlada, chod od neho, bude sa to len zhorsovat. Este by bolo zaujimave prekutrat garaz. Urcite by si tam nasla nejake prazdne flase.

derdia
14. sep 2024

Stačí veta, ze ho ľúbiš, ale vaše životné štýly sa rôznia. Ty nesúhlasís s jeho pitím, a on s tvojim nepitim. Tým pádom musíme ísť od seba.
A kludne sa zober. Alkoholik potrebuje riadnu ránu, aby sa prebral... Takze mu tým možno zachránis zivot. A ak sa nepamätá, šancmal, w rozhodol sa inak.

janka830
14. sep 2024

Dobrý večer , prispejem svojou troškou . Manželia sme 14 rokov a presne pred rokom som bola v podobnej situácii ako ty . Až nato že deti máme viacej .
Vždy aj keď sme sa brali , mal rád pivo . Tolerovala som to ale po narodení poslednej dcéry to nabralo spád - že začal chodiť domov opitý . Nie ako pred tým že raz za mesiac / dva . Ale každý víkend , niekedy . Začalo to byť neúnosné . Tiež si nepriznával problém , nevidel ho. Bol tak spokojný . Ja a deti už menej .

Raz keď tak prišiel opitý sme sa pohádali ( deti spali , iba najstaršia pubertiacka bola svedkom ) , nebola to príjemná hádka . A ja som použila jeden argument , ktorým som ho trafila na najcitlivejšie miesto . Budík pre mňa bol , že dcéra si ho začala zastávať , že som bola krutá . ( Uvedomila som si ako to krivý jej vnímanie alkoholizmu , že neprišlo jej divné že pije ale mrzelo ju čo som mu vtedy povedala ) . Vtedy som sa rozhodla , že aj keď ho ľúbim tadiaľto cesta nevedie . Ďalšie ráno som zbalila seba aj deti , zobrala som auto a išli sme na pár dní preč - on spal . Aby sa nebál napísala som mu odkaz že si potrebujem utriedit myšlienky a zažiť s deťmi aj niečo pozitívne, a neprajem si aby ma kontaktoval .

Keď som sa s deťmi vrátila domov, uložila som ich spať. A jeho som zobrala na záhradu na pokec . Povedala som mu , že ho ľúbim ale z lásky k deťom a sebe samej s ním už nemôžem ostať . Dala som pred neho papiere ktoré som si pripravila , a povedala som mu všetko ako to vplýva na deti . Ako nechcem dať deťom do života chybné vzorce . Ako dievčatám nechcem ukázať že sa pred takýmto správaní majú zatvárať oči , že takto je to správne . A tiež že nášmu synovi nechcem ukázať že takto sa môže bez následkov správať . Že je to tolerovatelne . Bola som rozhodnutá sa rozviesť . Povedala som mu že nie som zvedavá na žiadne jeho ospravedlnenia , výhovorky , jednoducho som rozhodnutá .

V priebehu vybavovania veci však nastal zlom , tak som papiere nepodala - ale nepovedala som mu to . Už je to rok aj 2 mesiace čo vôbec nepije . Nedá si už ani len príležitostne aby nespadol tam kde bol . Som na neho hrdá. jeho správanie sa veľmi zmenilo , dovolím si tvrdiť že je skoro dokonalý pre mňa a naše deti .

Vie však že pri prvom náznaku , že sa rúti späť sme skončili . Žiadna ďalšia šanca by nebola .

enmery
14. sep 2024

@janka830 Klobúk dole, že si to urobila, pre seba a svoje deti. To isté si myslím ja, že posledným prepleskom je, keď žena odíde. Buď si uvedomí a prestane alebo iba žene ukáže, že sa vlastne rozhodla správne. Prajem Ti, aby to takto vydržalo až do smrti u vás.