Ahojte, stalo sa vam, že ste milovali dvoch mužov naraz? Žiť s mužom, ľúbiť ho ale pri tom ľúbiť dlhodobo ďalšieho s ktorým nemám absolútne nič, dokonca ho ani nestretávam, len mam na neho krasne spomienky?
@zuzkazuzanka55 s tym druhym to nie je laska, len zamilovanost. Laska je rozhodnutie, je to proces, je to zivot... toto co ty pises, to sme zazivali vsetky, ked sme mali 12-13 rokov a platonicky sme boli zamilovane do spevakov, hercov... realne sme ich nelubili
@zmrzlinka2021 V mojom prípade to není herec, ale chlap s ktorym som chodila dva roky. Rozhodnutie ho nechať bolo s rozumu. No citim aj po rokoch niečo, čo neviem prečo sa deje, keď mám manžela ktorého ľúbim a som s nim spokojná.
@zuzkazuzanka55 Láska je rozhodnutie, nie pocit. Milovať partnera znamená rozhodnúť sa, že si ho budeš vyberať každý deň, každý deň sa rozhodneš byť s ním, zveľaďovať váš vzťah, aj keď to bude ťažké a NAJMÄ vtedy, keď to bude ťažké. Láska je rozhodnutie nechať všetku minulosť v minulosti a ísť ďalej s týmto jedným mužom. Takže ak ho ľúbiš, utneš všetky iné lákadlá, lebo tohto jedného si si vybrala.
Zažila som to a bolo to presne také ako píšu vyššie... Jedno bola láska, druhé zamilovanosť
@zmrzlinka2021
@thoughtfulweirdo baby, pls prečo si myslíte, že láska je rozhodnutie? už som to tu na MK nie raz čítala, ale hlava mi to nebere ...
keby bola láska naozaj len o tom rozhodnutí, tak sú všetci šťastní a nie sú rozvody a rozchody...mám to chápať tak, že s chlapmi ste z rozumu a nie na základe citov?
ja osobne si myslím, že láska je cit a zamilovanosť je iba pobláznenie 🙂
@emasss111 Pretoze zamilovana mozes byt do hocikoho a napriek tomu ked ta niecim nastve alebo ked pride zle obdobie, tak sa na to jednoducho vykasles a najdes si niekoho ineho a v nicom nebude rozdiel. Proste dobre chvilky mozes zazit s hocikym.
Laska je to, ze kazdy den toho cloveka akceptujes aj so vsetkym zlym a vedome sa rozhodujes na vasom vztahu pracovat a zlepsovat ho, aj ked by niekedy mozno bolo lahsie ukoncit to. Rozvody a rozchody su prave preto, ze sa ludia nechaju poblaznit tymi dobrymi chvilkami s niekym inym, alebo uz proste nemaju chut/silu/energiu na tom vztahu pracovat. Tak ako robis rozhodnutie sa cez nejaky problem s partnerom dostat, tak niekto iny urobi rozhodnutie sa na to vykaslat.
Iba na zaklade citov ziaden vztah dlho nevydrzi, dlhodobe vztahy su z vacsej casti z rozumu.
V autorkinom pripade ide skor o spomienkovy optimizmus
@emasss111 Láska je rozhodnutie v tom zmysle, že najprv sa, samozrejme, zamiluješ a sú tam tie waw pocity, hormonálna búrka a všetko, čo k tomu patrí. Niektorí ľudia sa nikdy neposunú ďalej a keď tieto pocity odznejú, (lebo oni zákonite tak do dvoch rokov odznejú) tak sa rozídu, lebo už nič ,,necítia" a hľadajú ďalšie dobrodružstvo. Láska je rozhodnutie v tom zmysle, že ak nájdeš svoju spriaznenú dušu, rozhodneš sa, že už ďalej nehľadáš a chceš zostať s týmto človekom po zbytok svojho života. Samozrejme, máte sa radi, ste priatelia, rozumiete si a milujete sa, ale palivom vášho vzťahu už nie je ten hormonálny ošiaľ zo začiatku vzťahu, ale vaše obojstranné rozhodnutie milovať sa a budovať si spoločný vzťah.
@azzflo
@zuzitko74 áno s tým súhlasím, že tie motýliky v brušku a pobláznenie časom pominie....taktiež, že na vzťahu musia obaja pracovať, aby to bolo dlhodobé.....ale musia tam byť city, ak tam nie sú, tak je to podľa mňa len trápenie....a neviem si predstaviť, že jednoducho si v hlave poviem, že s týmto budem do konca života, lebo som sa tak rozhodla, ale neľúbim ho.....tá láska (nie pobláznenie) tam jednoducho musí byť...ja zas musím zo skúsenosti mojej aj okolia povedať, že práve vzťahy z rozumu nie sú moc trvalé....
jednoducho, tam musia byť tie city a treba na vzťahu pracovať...vtedy to možno vyjde na celý život...ale len rozhodnutie nestačí....aspoň podľa mňa nie....
preto sa mi formulka, že láska je rozhodnutie. vôbec nepáči heh....ale tak je to možno len hra so slovičkami....inak akože súhlasím s tým, čo ste napísali👍
@thoughtfulweirdo
Rozhodnutie niekoho milovat a vztah "z rozumu" nie je to iste. To druhe je cista vypocitavost, ktorej cielom je hlavne si zabepecit nieco, napr. dostatok penazi, postavenie, atd.
Laska ako rozhodnutie neznamena, ze tam nie je cit, ved ludia sa dali dokopy a funguju spolu na zaklade toho, ze tam bola zamilovanost, citia sa spolu dobre, chcu prezit spolu zivot. ALE!!! Pride x chvil, kedy proste si vycerpana, kedy ten druhy je vycerpany, kedy su problemy, kedy nestihate ani žiť, kedy su v rodine vazne problemy, kedy ti ten druhy doslova ide na nervy, kedy by si toho druheho najradsejj roztrhla... ale tym, ze sa rozhodujes ho milovat, snazis sa v danej situacii hladat len tie najlepsie riesenia pre vas oboch, vedome partnera pohladis, povzbudis, polaskas... aj ked nemas naladu. Vedome sa mu aj prisposobis, aj kebyze chces nieco ine. Vedome si ho zastanes napr. pred svojou rodinou, aj ked by si aj ty vedela niečo vytknút. Proste stojis za nim, podproujes ho, aj ked nemas aktualne motyliky v brusku, aj ked si bez nalady, aj ked si to aj tak velmi nezasluzi...
Extremne jednoduchy priklad. Mas dieta, ktore ti zdemoluje nieco v byte, zo skoly dostane patku, je zdute, odvrava - no proste sa ho nevzdas. Aj nahukas ale milujes ho. Toto prirodzene nefunguje v partnerskych vztahoch, ludia nie su az tak prepojeni. Vzdat sa partnera je pre ludi podstatne jednoduchsie ako vzdat sa dietata. Prave preto je laska vo vztahu rozhodnutim.
@zuzkazuzanka55 áno, je to možné a stáva sa to pomerne často