Je moja žiarlivosť opodstatnená nízkym sebavedomím?

12. júl 2023

Ahojte, už dlhšie ma štve moja žiarlivosť na partnera, respektíve už snúbenca s ktorým som 7 rokov. Ako sa naučiť s tým žiť?
Môj partner zmenil prácu, v ktorej má fakt krásnu kolegyňu. Kolegyňa je od neho síce o 5 rokov staršia, má priateľa, ale aj tak neskutočne na ňu žiarlim. Je krásna, má urobené prsia, pery, proste typ ktorý sa mužom páči. Vadí mi aj to, keď s ňou volá, píše....nikdy mi nedal pocit žiarliť opodstatnene. Plánujeme už spolu svadbu, budúcnosť, viem, že ma má naozaj úprimne rád. Stále si vravím, že musím s týmto prestať, že nám to pokazí vzťah a to naozaj nechcem. Žiarlim aj na jeho spolužiačku z výšky (študuje externe). Riešia spolu len školu, ale aj tak.
Prečítala a napozerala som už XY videí o žiarlivosti a asi je to fakt nízkym sebavedomím. Čo mám robiť, ako sa s tým bojovať? Chcem mu dokázať, že aj on má na mňa žiarliť a hlavne ja mu nechcem dávať najavo moju neopodstatnenú žiarlivosť. Stále mám aj nutkanie si pozera´t jeho telefón, či si nepíšu alebo tak .... respektíve, či si s niekým nepíše.
Keď bol aj z práce na školení a pomyslela som si že celé 4 dni trávi s tou kolegyňou, nemohla som sa ani normálne vyspať. Bolelo ma brucho, mala som nervozitu...stále si ju pozerám aj na instagrame, fb....asi je to fakt choré, ale chcem si pomôcť, lebo sa týmto neskutočne trápim. Aj keď som v práci stále premýšľam, či si s niekým nepíše, alebo s ňou nevolá atď. :(

Ďakujem 🙂

colsami
12. júl 2023

Vravis ze Ti vadi aj to, ked s nou pise a vola. Naco si s nou vola a pise ked ste doma?

zmrzlinka2021
12. júl 2023

Autorka,
ziarlivost je prejavom nedovery k tomu cloveku a tiez tvojou nizskou sebahodnotou. Ak ta tvoj priatel lubi, ak ma tvoj priatel pevny muzsky charakter - nepodvedie ta a vzdy budes ty ta pre neho na prvom mieste v jeho zivote.
Ak vsak ma uz "posramoteny charakter" a pre neho je laska o emociach, pocitoch, zazitkoch...a kde ma zaveje vietor, tak proste to niekde "vybuchne".
Na podvedenie nemusi mat clovek tu druhu osobu v praci, ani si s nou extra pisat... proste je to NEUSTRAZITELNE.

Bud ta tvoj priatel skutocne lubi, skutocne si ta vazi alebo ak nie - nech ide prec z tvojho zivota

0silvia0
12. júl 2023

no takto, partner nie je tvoj majetok. Je to slobodná ľudská bytosť ako aj ty. Ty sa bojíš, že o neho prídeš? Že ťa opustí kvôli krásaviciam s úpravami? Vždy sa nájdu krajšie ženy ako si ty, to si treba uvedomiť. A na svete sú aj krajší muži ako je ten tvoj. A keď ťa opustí kvôli nejakej nádhere najkrajšej, tak čo? Zrúti sa ti svet? Nie, svet sa ti trocha zmení a pôjde iným smerom ale to neznamená, že to bude vyslovene zlé. Čiže funguj vo vzťahu tak, že vzťah môže aj nevyjsť, že časom možno pôjdete od seba. Takže si pestuj svoj život, svoj okruh známych, pestuj vzťahy s rodinou a maj svoje koníčky. Keď sa prisaješ mentálne na partnera a budeš ho chcieť len pre seba, aby bol len na tebe nalepený, zbytočne sa budete navzájom dusiť. Láska nie je mať partnera len pre seba, láska je dať partnerovi slobodu. Od sebavedomých vyrovnaných žien sa horšie uteká ako od zakomplexovaných stíhačiek.

akiana
12. júl 2023

Ach jaj. Pravidelne tu pribudaju prispevky o ziarlivosti, raz je to nizke sebavedomie, potom je to nedovera partnerovi, potom je to posadnutost kontrolovanim, potom bubak pod postelou. A tak na 90% zakazdym vyjde najavo, ze ziarlivost je opodstatnena nie tym, ze zena je vadna, ale tym ze muz robi veci, ktore nie su uplne s kostolnym poriadkom. Pises, ze je s tou kolegynou v kontakte mimo pracovnej doby. Preco?

mfilkova
12. júl 2023

Možno skús knihu Dianetika - jedna recenzia znela, že:
,,Táto kniha mi veľmi pomohla s mojimi ťažkosťami. Nejdem do detailov ale - nie som už žiarlivá a nemám strach ako bude pokračovať vzťah do budúcna. Konečne mám pocit že si vychutnávam vzťah a život ako taký a budúcnosť sa mi už nezdá až taká zlá. V knihe som sa dozvedela čo spôsobuje zhoršenie vzťahu, strach, hádky a je to už lepšie. Myslím si že ak niekto chce pochopiť vzťahy mal by si to prečítať a hlavne kapitolu- Láska."

lienka.7
12. júl 2023

@autorka podľa mňa tu ani nemusí ísť o žiarlivosť ako takú, ale jednoducho ti vadi ze im venuje pozornosť a tebe nie. Odôvodňuje si to tým, že ona ma uribene prsia napr. Ty nemáš teda dedukujem. Nie každému chlapovi sa paci umeliny, tomu ver, ano, pozrie sa otočí sa, ale nechce to, tomu môžeš veriť.
Inak o akom veku sa tu bavíme? Lebo aj to je dosť podstatne. Plus teda aj tých 7 rokov podľa mna je trosku moc na to, aby si stale bola len priateľkou. Ale tí je zase môj pohľad na vec.
Btw, co dá tuka toho telefonovania, na to Panda aj ten môj, keď volám s kolegom a nie, nie je ten kolega zrovna model 🤣🤣🤣 keď som sa ho pýtala, ze čomu vyslovene vadi, tak povedať nevedel. A toto je podla mňa aj tvoj pripad .

autor
12. júl 2023

@colsami nevolá s ňou keď sme doma, riešia pracovné veci väčšinou. Zvyčajne je na Home office. čiže pracovne...

h2
12. júl 2023

Chudák chlap.
Myslela som si, že sa chceš žiarlivosti zbaviť. Ale keď píšeš, že "Chcem mu dokázať, že aj on má na mňa žiarliť...", tak neviem, čo si mám o tom myslieť.

autor
12. júl 2023

@0silvia0 áno máte pravdu, ale toto je ten môj problém asi, že som veľmi pripútaná k nemu...že si neviem už predstaviť svoj život bez neho..

athena27
12. júl 2023

autorka sama si to dobre pomenovala, je v tom nedostatok sebalásky.. ty vieš že to nie je správne žiarlivosť nie je "milá" dokáže pokaziť vzťah a pekne potrápiť. No a čo že kolegyňa pekná aj ty isto si pekná, každá žena je iná a každá je jedinečná. Ľúbi teba a s tebou plánuje svadbu. Začni na budovaní vlastnej sebalásky aby si sa ty cítila sama so sebou dobre a ostatné zmizne samé 🙂

colsami
12. júl 2023

No tak potom? Sedi Ti doma pod nosom, pocujes ich rozhovory (pracovne), tak co riesis... Toto uz je viac Tvoj problem, ano.
A nie, nie je to normalne.
Mate aj nejaku predstavu, termin svadby? Ci je to iba vo hviezdach ze "planujete". Po 7 rokoch by ma to trapilo viac, ze sme sa nepohli, nez pracovne telefonaty s nejakou umelo-spravenou kolegynou.

akiana
12. júl 2023

A inak daj jej Instagram, nech posudime, ci ma naozaj tak dobreho plastickeho chirurga ako hovoris, alebo vyzera ako vacsina napichanych krasavic. Lebo jej krasa moze byt do velkej miery skreslena tvojim pocitom ohrozenia.

autor
12. júl 2023

@h2 nie v zlom, ale ja mám dakedy pocit, že on vôbec na mňa nežiarli.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
12. júl 2023

Nehovor, že by si chcela, aby žiarlil?!

0silvia0
12. júl 2023

Neziarli, doveruje ti, ze nemas zalusk na inych. Skus to aj ty. Ci ty povazujes ziarlenie za prejav lasky a preto tolko ziarlis? Mu chces dokazat, ze ho milujes?

autor
12. júl 2023

@0silvia0 neviem, sama s tým bojujem. Ale niekedy mám pocit že mi aj klame, že s ňou nevolá, keď viem že s ňou volal, len aby som asi nerobila scény. Cítim sa už fakt ako blázon.

0silvia0
12. júl 2023

A robievas sceny?

beata_k
12. júl 2023

Blahozelam. Si na najlepsej ceste vohnat ho do narucia inej. Treba si uvedomit, ze ak nic neurobil a musi trpiet ziarlivostne sceny. Tak ta radsej podvadzat BUDE....ked uz musi trpiet, tak nech uz mas aspon dovod. Pochopila si???

Inak, pokecaj s odbornikom. Da sa to liecit. A teraz to nemyslim v zlom. Vzdy sa najdu krajsie od teba. Ci uz s tymto alebo inym partnerom.

deedol
12. júl 2023

moj muz mal taku byvalu. kontrolovala ho neustale, ked meskal z prace kvoli meskajucim spojom 10 minut, hned bola scena, ze kde bol... ako pisu baby vyssie, takto ho len odozenies. popracuj na sebe - ak ti to nejde samej ani s pomocou knih/videi, tak s psychologom/ickou, lebo niekde to nizke sebavedomie a ziarlivost prameni.

joannita
12. júl 2023

Autorka, z vlastnej skusenosti.....toto sa neda zmenit. Neda sa prikazat si ze nebudem ziarlit. Bude sa to v tebe len hromadit. Proste to tak citis a to sa zmenit neda. Ja som to zazila s byvalym a je to doslova na nervy viem. Stale na to mysliet, stale sa trapit. On citi ze ziarlis, vie to a tym si je vedomy ze si na nom zavisla ako aj pises, takze moze sa proste stat, ze to nakoniec urobi (tak to bolo aj u nas). Tym padom on ani nema dovod ziarlit lebo si je vedomy ze nema na co.
Nie vzdy je to sposobene nizkym sebavedomim, moze to byt skusenostami, okolim, ale aj tym ze ti proste dava dovod.
Neporadila som ti, lebo tu sa neda ani poradit, ja som si teda nedokazala poradit....
Mimochodom, urobene prsia a pery....cojaviem, myslis ze je to pekne? Hlavne tie pery teda. Lebo podla mna teda nie a asi zrovna ta krasna kolegyna nieje so sebou velmi spokojna ked ma potrebu prerabok.
A este podotykam, ja si napriklad nemyslim ze som mala nizke sebavedomie, on mi na to daval tak trosku dovod a mna to uplne pohlitilo, presne ako teba. Kontrolovala som mu mobil, maily, vsetko 🤦‍♀️ teraz to nechapem! S nikym predtym ani teraz to nerobim.

moonlight1210
12. júl 2023

Nikdy nepokusaj ziarlivost druheho. Ani ju len vyvolat. Nikdy nevies, ake peklo mozes rozputat. A najhorsie je, ze ho uz nikdy nebudes vediet zastavit, ak ten druhy nebude chciet.

Ved pozri na seba. Mas pocit, ze vyznanie Mam rad len teba, nieco u teba meni?
Nachvilku.
A uz zas sa krenkujes, ci ta kolegyna, alebo ina zena nie je lepsia.

Takze ani sa neopovaz rozmyslat tym smerom, ze chces, aby na teba ziarlil. Ver, ze si stastnejsia takto.

Miesto zamerania sa na to, ci pozera za tou, ci onou zenou, sa zameraj na to, aby si bol vedomy, ze preslapy sa neodpustaju a z piedestalu jedineho muza moze rychlo spadnut, ak si to nevazi (a zistit, ze na zemi je muzov dost, aby bol nasledne nahradeny).
Lebo spehovanim (alebo nebodaj dokazovanim “nevery”, ci nevery) jeho pozornost na seba neobratis. Udeje sa presny opak. Tie ine zrazu v porovnani s tebou zaziaria pritazlivejsie.

A co sa tyka ziarlivosti, tam jednoducho treba pochopit ten paradox: jasne, ze ta moze podviest, kazdy jeden moze, mas totalne nulovu zaruku na vernost u kohokolvek (i u seba samej), ale preco by sa to preto zakonite malo stat?

akiana
12. júl 2023

Takze sa dostavame k tomu, ze s nou vola na tajnasa a klame ti o tom. Este chvilu a prezradis dost indicii na to, aby bolo jasne, ze tvoja ziarlivost vobec nie je neopodstatnena.

rebrambora
12. júl 2023

Neexistuje univerzalny typ zeny, kt sa vsetkym muzom paci.
Ved planujete svadbu a 7 rokov ste spolu.
Vybral si teba. Sustred sa na to, aby si sa sama so sebou citila najlepsie a neries toto. Nikomu nepomahas.

gabriela2952
13. júl 2023

Ja som na môjho muža tiež veľmi žiarila, pracovali sme v rovnakej firme a len keď sa rozprával s nejakou ženou hneď som penila, hnevala sa na neho. Trvalo to asi nejaké 2 roky 😶😶😶, keď si na to spomeniem tak mi to je ľúto co si musel pri mne vytrpiet. Ale tak veľmi ma ľúbi, že to somnou vydržal. Ja som si proste po tých 2 rokoch povedala, aká som sprostá, že s tými ženami nič nerieši, len sa proste rozprávajú a akosi som s tým sekla,lebo som si uvedomila, že nieje dôvod žiarliť. Teraz sme spolu už 7 rokov, mame dieťa, v septembri mame svadbu a mame pohodovy vzťah 😊
Tvoj muž stretne ešte veľa žien, takže pokoj. A ver mi, že nechceš aby začal tvoj muž žiarliť, nieje to príjemné.
Prajem ti veľa šťastia 🤗

iceberg
13. júl 2023

To nizke sebavedomie v tomto zmysle posilnis tak ked aj ty zacnes na sebe nejakym sposobom pracovat a chces sa citit byt sexy a pritazliva viac pre svojho chlapa, zacnes cvicit, sportovat, budes chodit na masaze, ku kadernicke, ku kozmeticke, alebo chces inu zmenu, urob to porad sa co ti pristane a skus na sebe nieco zmenit co ta spravi viac pritazlivou,

derdia
13. júl 2023

Nuz ked spolu chodite uz 7 rokov a este stale ste sa neposunuli, alebo nemali potrebu posunut tak neviem.... Mozno aj toho sa citis tak ako sa citis. Necitala som to cele. Lebo je to dlhe... Byt zasnubeny 7 rokov

domkakvet
14. júl 2023

Zalezi aj kolko si s nou pise a co je to iba o skole.