Antidepresíva a libido

25. sep 2023

Ahojte priateľka berie od študentských rokoch antidepresíva. Teraz má 39. V zamilovanom období bolo všetko super a milovali sme sa vždy keď sme boli spolu. Teraz už ale maximálne dostane chuť raz za dva mesiace. Stále je to menej. Je to po 2 rokov vzťahu a bývame spolu. Ja mám chuť tak 4 krát do týždňa cca. Ťažko sa takto žije. Antidepresíva meniť nechce ani ich prestať brať a podľa mňa to je dôvod nízkeho libida. Čo by ste robili? Neverí že je problém v nich, berie to už ako stav pre ňu prirodzeny.

lucia851
25. sep 2023

ZaleI od toho aké berie ?

autor
25. sep 2023

@lucia851 paretin

lucia851
25. sep 2023

Pri paretine to vraj býva tak nech si dá vymeniť ad

mysicka36
25. sep 2023

Pri väčšine AD je pokles libida. Ja keď som ich brala, som na sex nemala chuť vôbec. Tak som aspoň neprotestovala ak manžel javil záujem. Ale teda pôžitok žiadny. Ale tak trvalo to cca pol roka kým som sa dala nejako dokopy a mohla som vysadiť. Ak sú nejaké AD ktoré nemajú takýto vedľajší účinok, tak nech sa poradí s lekárom a skúsiť zmenu lieku.

autor
25. sep 2023

@mysicka36 nevymení, tieto jej sadli a verí im na 100% že bez nich si nevie už predstaviť fungovať , môj názor je že je to podvod farma firiem aby si zahačkovali platiča na celý život a je to placebo efekt, závislosť a kopec nežiadúcich účinkov, ale jej to neviem vysvetliť, ona tvrdí že z nich nemá žiadne nežiaduce účinky tak prečo by menila

luccija
25. sep 2023

Aj počas zamilovanosti brala lieky a sx ste mali často😀odišla chémia, vek...netlač ju do vysadenia liekov

autor
25. sep 2023

@luccija možno zamilovať prebila aj lieky no aj taká je možnosť

alofinka
25. sep 2023

Ja beriem antidepresiva tiež a nemám žiadnu chuť na sex, absolútne, keď chce muž tak len koli nemu ja som to nikdy nemala tak neviem o co prichádzam, ide len o neho už som zmierena

autor
25. sep 2023

@alofinka podľa mňa to je hrozne :( podľa mňa by to mali dávať len v extrémnych prípadoch depresie :( a tvrdo kontrolovať komu to dávaju veď to ničia ľuďom životy,

Priateľku ľúbim a teraz nevidím východisko :( ona sa nevie prinútiť kvôli mne ako vy

luccija
25. sep 2023

Tak prvé mesiace sú o chémii dopamine🙂eufórii veď každy vtedy sexuje ako zajac🙂)Mozno by to bolo tak isto aj bez AD.Ja mám kamarátky čo berú lieky a majú aj orgazmus je to individuálne.Odmietne Ta, keď sa začneš túliť?možno potrebuje inú prípravu veď sa o tom porozprávajte uspokojiť Ta môže aj inak ako sexom.V tom bude niečo iné dobrý sex jej nabudi dobre pocity a na úzkosti, depresie, alebo neviem čo jej je môže len pomôcť.Mozno ma celkovo nizky sex.apetit

deti95060810
25. sep 2023

nechuť má z Ad
najlepšie vysadiť , alebo povedať lekárovi že čo s tým...
to koľko rokov berie tieto lieky? ja už by som sa bála na závislosť....
nech skúsi niečo prírodné.... však jej odíde pečeň.

dada2703
25. sep 2023

Ja som brala antidepresiva dlhé roky aj počas zoznámenia sa s mojim partnerom ,kym som nemala partnera naozaj chut a ani len myslienka ziadna ale po zoznameni snim intímny život každý deň, po roku sním som sa rozhodla všetky lieky vysadiť, teraz som cca 3 roky bez nich a nič sa nezmenilo chuť stále taka istá. Tak neviem či je problém v nich ... viem, že chuť potláčajú ale ak je správny partner tak nieje problém. Treba sa jej viac venovať a viac ju navnadit ak v nej toto tlmia . Je to beh na dlhšiu trať ale ak si v tejto oblasti sadnete tak je práve na Tebe to v nej vzbudzovať..

bbshop
26. sep 2023

Počas užívania antidepresív sa ma zároveň pracovať na zmene myslenia a medikamentóznu liečbu má sprevádzať terapia, aby sa lieky mohli časom začať vysádzať a pacient bol samostatný aj bez nich. Lieky sa užívajú na akútne stavy, potláčajú príznaky psychickych problémov, utlmujú, ale neliečia. Gro liečby je spomínaná psychoterapia, ktorá mení vzorce myslenia, duševne rozpoloženie, prežívanie, nazeranie na svet. Potom je pacient pripravený lieky vysadiť. Chyba na Slovensku zvykne byť presne tá, že psychiatrickí pacienti sa po užití liekov cítia dobre a myslia si, že to stačí a sú vylieceni..nie je to pravda. Lieky sú barlička, ale liečba duše je niečo iné. Antidepresíva len pomáhajú zvládať ťažké stavy kým pacient absolvuje všetky terapie a zmení svoj život od základov. Skús partnerku presvedčiť nech začne pracovať na svojej psychike a po toľkých rokoch skúsi žiť bez liekov. Aj tak ich nemôže brať celý život.

patricia255
26. sep 2023

Súhlasím s tebou, že byť na takýchto liekoch závislý nie je dobré.
Mala som priateľa, ten mal silné uzkosti a aj depresie. Začal tieto lieky brať od 21 rokov (mladý chalan proste). Lieky mu potlačali uzkosti ale len do istej miery. Keď ich vysadil tak zrazu sa mu začalo peklo a znova bol na začiatku, mal veľké úzkosti a problém ísť aj do práce

Potom lieky začal znova brať a presne ako píšeš - znížilo sa mu libido. Ale asi len na týždeň, keď sa mu to ustalilo tak mal stále chuť na sex. I keď ja som s ním bola len pár mesiacov a vtedy je to ozaj len tá prvotná chémia...

Tiež sa mi nepáčilo že na jeseň mu psychiatrička povedala že nech si namiesto jednej tabletky dá 2, lebo vonku je skôr tma a je to také pochmurnejšie obdobie 🙄🙄🙄

Namiesto toho aby sa snažil liečiť a zbaviť týchto ťažkých liekov sa nimi napchaval ešte viac..

Poriadne si v prvom rade premysli, či v tomto vzťahu nebude skôr problém duševné zdravie partnerky ako to že nechce toľko sex

Z vlastnej skúsenosti viem, že ťa to bude obmedzovať aj v iných oblastiach ako len sex