Akú máte hranicu, ktorú ste ochotná tolerovať partnerovi počas hádok?

16. máj 2022

Ahojte, kde je pre vás hranica, kde ste ochotne partnerovi/manželovi tolerovať zle správanie voči vam počas hádok ? Mne niekedy napríkad povie že som hlúpa, alebo podobne veci a mne sa to nepáči, ale neviem či takéto slova mám tolerovať. Mám svoje chyby, neviem pri takmer pol ročnom dieťati udržovať nejaký veľký poriadok, upratujem každý deň, ale skratka nemám v tom taký systém, aby bolo upratané. Napriek tomu, že nemám dokonalý poriadok, potrebujem aj nejaký čas na seba. Napríklad ráno si radšej vypijem kávu, ako by som za ten čas sa naháňala a upratovala, veď nie je život len o dieťati a upratovaní. Proste chcem mať aj nejaký čas na seba. Vôbec mi nevadí sa ísť sama prejsť na pol hodinu, aj keď tu nemáme super dôkladný poriadok. Ked ma partner napríklad na hodinu malú, tak sa idem napríklad sama prejsť na pol hodinu a zvyšnú pol hodinu upratujem. On samozrejme upratuje tiež, ale mame veľký dom, a stále sa niečo najde, stále pri malom dieťati sa da niečo prať, skladať, variť, umývať riady, zametať, vysavat, proste vzdy sa najde čo upratovať. On mi vycita, že chcem čas na seba, keď tu nie je poriadok, že to ma byť predsa priorita. Tak ja už neviem či som ja taká divná a ozaj mám zle nastavené priority, ale bordel počká ale moje psychické zdravie je dôležitejšie, mňa to jedno dieťa totálne vyžmýka. Uspavanie je jeden boj, vnútri mi nespí cez deň, len po vonku musím behať a vtedy logicky nič nespravím. S nosičom neupracem, lebo musím intenzívne chodiť aby bola spokojná. Aj teraz už vrešti 😅. Ale odbočila som od témy, proste sa s partnerom často hadame a on často zvyšuje hlas po mne a hovorí štýlom “povedal som že toto bude tam a prečo si to dala zase inde?” “Mna to už nebaví takto žiť” a raz mi povedal že ma z tadeto vyhodí. Neviem proste či ja som ta zla čo toto musí sa naučiť tolerovať a viac sa snažiť poriadku, alebo kde je vlastne chyba. A tiež vulgárne nadava na naše zvieratá, aké sú j**nu** a že tomu psovi raz da päsťou, lebo sa nudí a obhrýza veci na dvore. Proste nervak. Som ja ta zla ?

melanta
16. máj 2022

Hranica je, aby mi to urobil resp. povedal raz. Jediný raz. Toto čo popisuješ, je 100 tisíc kilometrov za hranicou. A áno, si ty tá zlá. Že s takým chlapom stále si. A ešte horšia si, že dovolíš dieťaťu žiť s takýmto človekom.

dazdovka
16. máj 2022

Nudi sa aj on, aj ty, ma ta ako program dna s ktorym je nespokojny, tak mu treba navalat nejake ine podnety, nech robi nieco produktivnejsie. Co ste kraliky v klietke, ze sa venujete len sebe navzajom? Najdite si zmysluplnu cinnost, ja by som na tvojom mieste bola s dietatom cely den von, spoznavat nove miesta, vylety do okolia prospeju aj dusi, aj domacnosti - bordel sa doma zatial sam nespravi...
A co sa tyka tvojho chlapa a jeho spravania, ja by som to netolerovala, citim svoju hodnotu, ale ja mam inteligentneho muza, ty vies lepsie koho si si zobrala, akej komunikacie je schopny...

kittykat22
16. máj 2022

hranica je tam, kde si ju urcis ty sama. Niekto si dokaze hovorit drze slova ale beru to v ramci zapalu hadky a niekto nema rad ked sa co len zvysuje hlas. Vseobecna hranica je, ze ta partner nema ponizovat, vydierat a fyzicky napadat. To je nieco - co nema byt v ziadnom vztahu. Ten zvysok je o pocitoch. Pokial je partner v zapale hadky neprimerane drzy tak pockaj kym to prehrmi, a potom ked bude v klude chod za nim a povedz mu, ze nechces aby sa s tebou takto rozpraval. Keby s tym nabuduce prisiel tak sa otocis a odides v strede konfliktu. Ono ked odides nebude po kom hulakat. Ale ako pises ze mate male dieta, tak to je casto obdobie ked sa pary neprimerane hadaju. Ten tlak je obrovsky a zvlada ho pomerne malo vztahov s usmevom a nadhladom.

U nas je hadka taka, ze muz vyvadza ja som ticho a cakam. Vie kde su hranice. Myslim, ze si uvedomuje, ze keby ju prekrocil, tak spustim ja a to by bolo take psycho o akom by cela ulica rozpravala este dalsie 3 stredrovecerne vecere.

viestta
16. máj 2022

Nie, ty vôbec nemusíš byť zlá, aj keď nie si najvzornejsia gazdiná z dediny. Ale ty vieš, že ten tvoj je nervak a napriek tomu si si ho vybrala. Prijateľná hranica jeho agresie je taka akú mu ty nastavíš a dáš mu jasne najavo, že toto je už príliš.

melanta
16. máj 2022

@kittykat22 áno, keď príde do vzťahu dieťa, je to veľká zmena pre vzťah. Ale to nie je ospravedlnenie na správanie, aké ona popisuje. Kričanie, nadávky, chcieť dať psovi päsťou, atď. To, čo dotyčná popisuje, nie je dôsledok toho, že prišlo dieťa. To je dôsledok toho, že si za muža vybrala debila.

anjelicek26
16. máj 2022

Chcela som napisat dlhy prispevok, ale necham to tak. Muza zmenis len minimalne, seba ale vies. Prekop si denny rezim, nauc dieta spat mimo hybajuceho kocika (to ti zerie najviac casu do dna, kedy si mohla mat tie nohy hore a pit teplu kavu). Pol rocne dieta ti ziaden bordel neurobi, fakt nechapem.

Ulahcuj si veci - poumyva a pozameta predsa robot, ty len odlozis veci... kupelne zmyjes aj vecer. Postelne pradlo pomenis, ked mas dieta na hracej podlozke pri sebe. To iste plati pre drvivu vacsinu veci, co doma robis... pracka, susicka, umyvacka riadu, casovac na sporaku...v dnesnej dobe pre pana ulahci si to a zvysok uz fakt - muz nie je doma, si doma ty a pol rocne dieta, kde je ten bordel, kto ho robi?

No ak priatelovi, ja ti do tej domacnosti nevidim, ci je on sialeny pedant, ci ty proste nechas vsetko vsade lezat a on dojde po praci a upratuje... to chapem, ze ho proste stve. Sadnite si vecer spolu v klude, vysvetlite si par veci, dohodnite nejake napravy, kym jeden alebo druhy zajde do extremu (ty rozchod, on vybuchy zlosti) kvoli takejto chobotine ako upratovanie... partnerstvo sa narodenim dietata zmeni, vsetko clovek vnima citlivejsie. Ale treba na sebe pracovat. Aj na vztahu.
@melanta inak vynadat psovi, ze obzral nejaky nabytok vonku, to by som asi spravila aj ja 😂 Minimalne verbalne by som si urcite ulavila 😂

melanta
16. máj 2022

@anjelicek26 lenže ak pes obžiera nábytok, tak preto, že nie je vychovaný. A to nie je vina psa ale pána.

anjelicek26
16. máj 2022

@melanta pana alebo pani, co ti poviem, ked je ona doma, neda na neho pozor? Alebo je to proste stena... Minimalne vynadat je logicka reakcia na to, co urobil... neviem no, nepovedat psovi na to nic by zrovna vychovne nebolo... ale myslim, ze toto je posledny ich problem.

katkakovac
16. máj 2022

Nechaj mu dieta na vikend a chod niekam prec. Pochopi… Ak naahodou nie, tak ho zacni ukolovat. Nech to viac pomaha. Pomaly postupne, skus ho pochvalit a motivovat. Casom pochopi, ze to nie je len tak sa starat o dieta aj domacnost.
Ono je treba mat upratane, ale pri malom dietati sa to proste 100% neda. Musia byt na to minimalne dvaja. Ja som mala pri detoch pani, ktora mi chodila raz tyzdenne upratat. Dcera bola narocna ked sa narodila a syn v tom case prestal rozpravat, takze posusnanicko. Muz sa sam ponukol, ze nech si niekoho najdem, lebo som bola psychicky vycerpana a on nevedel byt viac doma a pomahat mi. Upratovala som priebezne, ale aj tak som nestihala napr. Umyt kupelnu, poumyvat poriadne zem, poutierat vsade prach. Ona prisla a urobila, co bolo treba. Vsetci spokojni.
Co sa tyka hadok, je normalne, ze po narodeni dietata sa vztahy menia. Moze vznikat napätie, kazdy partner si to mozno predstavoval inak. Je treba najst si cas na seba, bez dietata a problemy si vydebatovat.

melanta
16. máj 2022

@anjelicek26 aby sme si rozumeli, ja s tebou súhlasím, mňa by brutálne vytáčalo, ak by mi pes okusoval nábytok alebo robil zle, či na záhrade či v dome. Len som napísala, že to robí preto, že ho nevychovali. A áno, pes je v tomto prípade najmenší problém.

andrejka1974
16. máj 2022

Keď ti povie prečo je to tam a nie tam tak mu jednoducho odpovedz keď sa ti neľúbi urob si to sám a že ti povie že si hlúpa tak mu odpovedz ty tiež nijako múdrosťou nekvitnes proste jedným uchom dnu druhým von a že neurobíš poriadok u nás by asi zosalel u nás sa urobí poriadok vtedy keď je to už nutné proste ja nemám rada robiť poriadok a pri mojich 5 deťoch to ani nešlo radšej sme boli vonku alebo sa všetci spolu hrali aj s manželom

luccija
16. máj 2022

Ja som asi precitlivela, ale ja mám hranicu dosť nízko.A, keď sa chce zavzdusnovat, že pes má mokré labky a porobil po dome capky pritom som mu ich utrela, tak nech vezme mop a umyje.Ja si už svoju energiu šetrím a, keď brble to je jeho problém.Ale voľakedy som vybuchla a povedala mu jeho x nedostatkov.Moj muž sa nehada on skôr pokruti hlavou či povie si sám pre seba, že to nie je normálne🙂)ale pre mňa je pedant najhorší typ človeka.Doma kde sa žije je stále niečo...si doma pre dieťa, určite si v noci z krát hore.Ked mu to vadí a verím, že určite nemáš doma úplný bordel nech uprace do dokonalosti.robotu doma nie je vidieť...

bluka2
16. máj 2022

To, že ti hovorí, že si hlúpa napovedá o tom, že nemá k tebe rešpekt. Nadávky o tom, že je sedlák. Frustrácia s poriadkom sa dá riešiť úplne inak - môže kľudne podať návrhy na zlepšenie systému, kúpiť ten robotický vysávač a pod., upratať sám, zaplatiť niekoho na to, ale asi mu chýba na to mentálna kapacita...

spadnutaslivka
16. máj 2022

dnes ľudia nič nevydržia 😉 99 detí zo 100 je tak náročných, že sa popri nich nič nedá urobiť, upratujeme pol hodiny denne a už padáme od únavy, a pod. V mojich očiach by si určite zvládla urobiť viac, zaujímalo by ma, čo robíš celý deň. Ale od tvojho muža je hnusné, že sa ti vyhráža, že ťa vyhodí a že jedná s tebou ako s deckom, že musíš dať vec presne tam, kam povie. Vyzeráte na veľmi nezrelých ľudí. To ťa ale nechcem uraziť.

sissy27
16. máj 2022

strčila by som mu dieťa v piatok do rúk, vyložila si nohy a môže mi celý víkend ukazovať, ako sa to všetko robí správne. A bola by som tak láskavá, že by som len ležala, prepínala telku diaľkovým a "čo nedočiahnem z gauča to nepotrebujem" aby som mu nenarobila zbytočne bordel.
Ale za mňa takéto "oslovenia" typu hlupaňa alebo vulgarizmy absolútne nemajú miesto a mám na to nulovú toleranciu. Pritom sama nie som vždy dáma, vie mi slovník uletieť tak že posledný dlaždič by sa červenal, ale nikdy to nie je na adresu mojich blízkych, kolegov, kamarátov a hlavne nie rodiny. Obaja môžeme byť akokoľvek vytočení, neexistuje aby sme sa takto oslovovali. Ak by sa to stalo čo len jediný raz, tak pre mňa by to znamenalo začiatok konca vzťahu, pretože sa z neho vytratila úcta.

anjelicek26
16. máj 2022

@sissy27 Len aby nebola prekvapena, ked mu to dietatko da a on oboje s prehladom zvladne, co bude jej argumentacia potom? Toto vie vypalit prave aj naopak... s tym ostatnym suhlasim.

luccija
16. máj 2022

Tak mu zakontruj a povedz, že aj sama odídeš, keď sa to nezmeni.Male dieťa zmení režim rodiny a chválim, že myslíš aj na seba.Chlapi si často neuvedomia koľko je doma roboty, že sa dieťaťu treba venovať cez víkend býva často iný režim a nerozumejú ako sa nedá spraviť všetko.

sissy27
16. máj 2022

@anjelicek26 tak potom bude vedieť, že sa to v pohode dá a uvidí na vlastné oči ako sa to robí a môže si brať príklad. Ale všetci vieme, že s dieťaťom on nevydrží ani dve hodiny na prechádzke a nie ešte dva celé dni a popritom zvládať domácnosť. Keby to vedel, tak sa dávno na chode domácnosti a starostlivosti o dieťa podieľa ako partner a otec.

anjelicek26
16. máj 2022

@sissy27 Uprimne mam kamosky, co doma vybuch, len prijde muz a zufale strcia mu dieta do ruky a rob, ja si musim oddychnut...muz po xy hodinach v praci odlozi sako, tasku a spratava hracky, vybuchnutu kuchynu, zapina vysavac a kamoska ide na terasu s poharom vina, ze ona ma uz volno... Kazda minca ma dve strany, my im do toho nevidime. Pre mna proste polrocne dieta, pokial nie je vyslovene kolikovy uvrestany skriatok, nie je nieco, kde by sa nedalo to stihat...ale ono je to o pohlade tej zeny a jej pocitoch, mozno je proste unavena, vnutorne, psychicky, potom vsetko ide tazsie, aj rano vstat a spravit ranajky. Ale to uz ide potom smer depresia a to mi neprijde, ze by bol jej problem no... musia sa proste porozpravat.

sissy27
16. máj 2022

@anjelicek26 ano, aj ja také poznám, čo si proste nevedia zorganizovať deň. Úprimne, nebyť mojej mamy, čo ma prvý mesiac po pôrode cepovala čo a ako, tak asi patrím medzi ne 😀 ale preto píšem - stačí jeden víkend a buď jej on v priamom prenose odprezentuje ako sa to robí, alebo aj on pochopí, že tak ako on chce sa to jednoducho nedá.

marcellka32
16. máj 2022

Polročné dieťa...mala som poriadok v celom dome, máš zrejme zlý timemanagment, čo znamená určiť si priority v poriadku, dodržiavať systém upratovania, nemala som umývačku, ani robot na vysávanie (ani nemám),...žehliť nemusíš, navar na 2 dni, dieťa k sebe na podložku a môžeš upratovat, samozrejme základný poriadok (smeti, umývačka, podlahy), taký hĺbkový poriadok s mužom (prach, periny a zvyšok)

basska_b
16. máj 2022

Mne nastastie muz nevyhadzuje na oci spinu, ale preboha pri velkom dome sa jednoducho neda s handrou lietat kazdy den. Upracem raz za tyzden. Na podlahy roboticky vysavac. Samozrejme kuchyna kazdy den, lebo tam sa naspini najviac. Aj kupelka castejsie. Ale nemam vsetko dokonale. Pri malychdetoch sa to neda. Inak obdobie 7-11 mesiacov je podla mna najtazsie, dieta ti zacne vsade lozit, z prikrmov robit bordel. To este len bude masaker. Treba muzovi ppvedat, ze potrebujes pomoc a nie vycitky a mudrovanie.

mandzula
16. máj 2022

Odhliadnuc od toho, či máš alebo nemáš poriadok (čo kto za poriadok považuje, to je vysoko individuálne), nemá právo nadávať ti, že si hlúpa. Pre mňa by to znamenalo, že si ma chlap neváži a tam by bola bodka za naším vzťahom. Ak nie je spokojný s tým, ako máte upratané, dá sa to odkomunikovať aj inak, lebo raz prídu v živote väčšie problémy ako poriadok a potom čo? Možno vám téma poriadok práve dáva príležitosť na to, aby ste sa naučili riešiť problémy tak, že si k tomu sadnete, každý povie svoj postoj k danej veci, možno na povrch vypláva to, že jeho otec bol prehnaný puntičkár, ktorý ho za neporiadok otĺkal, možno niečo iné, na čom sa dá stavať. Ak sa však jeho výlevy aj naučíš tolerovať, budeš žiť celý čas pod tlakom, že vlastne ideš proti svojmu presvedčeniu a tiež sa môže stať, že keď mu nenastavíš hranice, bude svoje správanie, ktoré ty pociťuješ ako zlé, stupňovať. Čo sa vulgarizmov týka, tiež ich neraz vypustím z úst, no nikdy ich nesmerujem na konkrétnych ľudí, skôr nimi hodnotím situácie. To, že ponadával na psa, sa mi až také hrozné nezdá, no je na vás, aby ste psa vychovali tak, aby vám nekántril majetok.

tatianna56
16. máj 2022

fuha, tak ty mas teda trpezlivosti hadam aj na rozdavanie, takze, toto uz co pises, suhlasim s tym co sa pisalo vyssie, ze je to uz cez, ale asi by si si to mala ty sama uznat a vyhodnotit, kde je tvoj strop a co si ochotna tolerovat.

jeennyv
16. máj 2022

Mne by stacilo, ze toto na psa povie a uz by som tam so psom ani deckom nebola…ocividne ma problem on zvladat svoju poriadkumilovnostbco hranici s poruchou nejakou..zachvilu mozes dostat jednu ty lebo nebude nieco na svojom mieste 🤦🏼‍♀️🤷‍♀️

autor
16. máj 2022

@melanta pes je ešte v puberte, takže je normálne že občas niečo rozhryzne, neničí zase cely dvor, ale keď sa nudi tak čo ma robiť ?
@anjelicek26 nedokážem ju naučiť spat vnútri, keď aj zaspí vnútri, spi maximálne 20 minút a to jej nestačí , skúšala som všetko možné a proste aj tak to vždy skončilo akurát tak že som ju potom mala problém aj vonku uspať a dokáže vrieskat aj x hodín a nebaví ju pozerať sa na mňa ako upratujem, vkuse sa venujem .. ale nemám doma výbuch, len proste nie je to taký poriadok dokonalý, hneď keď dovarim, nejdem umývať hrnce, proste to počká 🤷🏻‍♀️
@marcellka32 ju to moc nebaví pozerať sa na mna, tak základný poriadok ako taký porobim a keď chcem viacej, musí ju niekto zastrazit, inak začne vrieskat..

autor
16. máj 2022

@tatianna56 tak ja to nie som moc ochotná tolerovať, ale zase by mi bolo ľúto všetko zahodiť a chcela som vždy kompletnú rodinu ..
@jeennyv tak on by zase nič nespravil, len ma veľké reči keď ma nervy, a za 10 minút sa tvári že nič

zmrzlinka2021
16. máj 2022

Tvoj manzel sa ti vyhraza, ze ta vyhodi z vaseho spolocneho domu?

deti95060810
16. máj 2022

prosím ťa, len si s týmto chu*kom nerob ďalšie bábo... on sa jednoducho nezmení a teba bude mať vždy len za slúžku... choď čím skôr do práce a budeš mať od neho pokoj...

deti95060810
16. máj 2022

ex tiež mi pár krát povedal že ma pošle do p*či,ak neurobím toto, hento , tamto... a pod kecy.
až raz som sa zdvihla , buchla dvere a NIKDY viac sa nevrátila... odvtedy ubehlo pekných pár rokov