Ako zachrániť manželstvo?

16. aug 2023

Ahojte, s manzelom sme spolu 14 rokov a mame 1 dceru (bude mat 3 roky). 11 rokov bol nas vztah naozaj krasny - ziadne vacsie krizy, hadali sme sa malo, mali sme sa radi, podporovali sa, radi sme spolu travili cas. Naozaj harmonicky vztah. Tesne pred otehotnenim manzel prijal vyssiu poziciu. Narodilo sa nam dietatko - planovane, chcene, ale narocnejsie - malo spalo,vela plakalo. Narocnejsie je dodnes - tym,ze menej spi a je velmi akcne,tak sme dost unaveni (pomoc od rodiny nemame) a manzel travi vela casu v praci-unava, stres. Pozicia ho zmenila-stal sa trochu arogantnejsi a je z neho workoholik a dost sme sa vzdialili. Mam pocit akoby sme sa za posledne roky zmenili, kazdy inym smerom a uz si az tak nerozumieme. Stale sa vieme podporit a vypocut, ale ovela viac sa hadame. Niezeby sme po sebe vrieskali, ale pochytime sa za malickosti aj vacsie veci, napriklad nie sme jednotni vo vychove. Ja sa snazim malej vzdy vsetko pekne vysvetlit, ale ked opakovane nepocuva, tak zvysim aj hlas. Manzel je proti kriku, ale mala ho vobec neposlucha. Hra sa s nou, je starostlivy otec, ale vobec
ju nevychovava - vela jej dovoli, lebo "ona chce", takze aj toto nas este viac vzdaluje. Zhorsilo sa to posledne mesiace (hlavne posledny polrok). Rozpravali sme sa velakrat, aj sa snazime, ale po par dnoch sme tam kde predtym. Stale si vieme aj sadnut,porozpravat sa,pozriet si vecer spolu film. No vzdialili sme sa, praca ho zmenila a zmenil sa aj nazorovo, nie sme si uz taki blizki. Popravde az tak, ze posledne mesiace uz ani necitim lasku, ale chcem dat dcere rodinu a snazit sa. Otazka znie - mali ste to niektora tak, ze pekny vztah sa detmi zhorsil (nemyslim prvych par mesiacov-je to velka zmena,ale dlhodobo)? Ak ano, da sa to zachranit? AKO?

salamistka
16. aug 2023

Narodilo sa vám dieťa, pribudli starosti, obidvaja ste unavení, on nevie ako by to mal vyriešiť, tak radšej viac pracuje, ty mu to vyčítaš a pritom ani jeden z vás nič zlé nerobí, len sa snažíte vymotať zo situácie, ktorá je momentálne pre vás náročná, on má pocit, že mu nerozumieš, ty že sa vzďaľujete...myslím, že je to v celku normálne po narodení detí...neverím, že je to dôvod na rozvod, veď nemáte žiadne vážne problémy...treba to prekonať/prežiť a nie hneď myslieť na rozvod...ak nejde o život, tak nejde o nič

kvetinka75
16. aug 2023

@salamistka my sme zistili po 20tich rokoch že láska vyprchala, rozdiely sa prehlbili, názory sa zmenili, a mnohé z nich nás rozdelili. Snažili sme sa to ťahať ešte nejakých 5 rokoch , ale ide to stále dolu kopcom. Tak pôjdeme od seba. Ale nemáme malé deti, tak je to o to ,,jednoduchšie,,. A nezhoršili to deti ale nové životné situácie, na ktoré mal každý iný pohľad. Pokiaľ sme boli sami, tam nebolo veľa čo riešiť. S dieťaťom prišli iné povinnosti, viac starostí, neskôr sa pridali iné starosti, problémy a už sa to len nabaľovalo a rozdiely sa viac ukazovali
Veľa záleží aj na tom, čo cítite jeden k druhému.

lucka_ke
16. aug 2023

dieťa je veľká skúška vzťahu, on to vidí ako? rozprávali ste sa o vašom vzťahu ako takom?

nickpick
16. aug 2023

travite cas spolu bez dietata? len sami? bavite sa aj o inych veciach ako o potrebach dietata? na vztahu treba v jednotlivych fazach pracovat, je to taka klise veta, ale ako inak docielite aby sa medzi vami znovuvybudovala blizkost, porozumenie, to co ste mali predrym? zachvilku pojde dieta do skolky, ty zrejme nastupis do prace, z mojej skusenosti to trosku pomoze, ak nie skuste odbornu pomoc…

bolarazjedna
16. aug 2023

Myslím si, že vás vzťah má potenciál, mate sa radi, spoločne záujmy, vážite si jeden druhého, aj viete byt oporou, len teda pribudli starosti, únava a to každý vzťah poznačí.
Ja by som sa poradila so psychológom, lepšie ti poradí, ako my tu.
Skus ešte prečítať knižku 5 jazykov lásky, možno v tom nájdeš inšpiráciu.
Ja si myslím, že časom to bude lepšie. Mala ma 3 roky, postupne bude samostatnejsia, môže prespať u babky a vy si spravíte spoločný večer, či víkend v dvojici, vie to otuzit vzťah. Chýbajú vám tie bezstarostne chvíle keď sa sústrediť iba jeden na druhého. (teraz čítam, že babky nie sú k dispozícii, tak aj au-pairku viete zaplatiť, resp poprosiť kamarátku, spraviť malej výlet ku krstným rodičom atď)
A tiež možno uľahčit život doma ako sa dá (robotický vysávač, platená upratovačka, umývačka riadu), nech máte viac energie na dcéru. Manžela poprosiť, aby napr cez víkendy nedvíhal pracovný mobil, taktiež keď ste na výlete, viem, niekedy sa to nedá, ale zase veľakrát si len myslíme, že sa to nedá.

hipuska
16. aug 2023

Skús sa aj ty nad sebou zamyslieť. Stále píšeš, že on sa zmenil. Vzdy je to o dvoch ľuďoch. U nás dieťa s nami tiež zamávalo-presne to isté malo spánku, náročné dieťa. V podstate by mal ísť partner na prvé miesto. Dieťa odíde, chlap ostane.(samozrejme v rámci normy). To s tou výchovou...žiadna forma.nie je úplne správna. On nemusí súhlasiť s tvojou. Môže ju rozmaznávať. Podstatné je, byť pred dieťaťom jednotní. A nepodkopavat si autoritu

0silvia0
16. aug 2023

Tiez si myslim, ze sa to utrasie, ked pojdes do prace, budete riesit aj nieco ine ako vychovu dcery. Teraz sa vsetko kruti okolo nej, a pocitujes to ako hlavny problem a to je mozno aj dovod, preco ste sa vzdialili. Cely den riesis dieta, tak aj s muzom sa rozpravas len o dietati.

ankare
16. aug 2023

Toto vôbec nevyzerá na rozvod, Vy máte veľkú perspektívu. Prežívate náročné obdobie, obaja. Udiali sa Vám výrazne zmeny v živote. Buď trpezliva, ono sa to utrasie. Dcérka pôjde onedlho do škôlky, Ty do roboty a nabehnete zase na inú koľaj. Nevzdávaj to, pracujte obaja na vzťahu a mysli na to, že bude lepšie. Držím palce!

sunshine_007
16. aug 2023

Skuste rande raz tyzdenne, dat opakujuci sa termin do kalendara, k dietatu zohnat pestunku a vybehnite na veceru, prechadzku, film.. potrebujete utuzit vztah, vzdialit sa od rodicovdkych povinnosti, aby ste si k sebe opat nasli cestu.. Manzelovi by som darovala knihu o vychove.. mozno nejake urcene pre otcov ak najdes..

denithestrange1993
16. aug 2023

Podla mna potrebujete manzelsku poradnu

barborachors
16. aug 2023

zdá sa mi, že tvoj muz je presne ten človek, ktorý v živote nemal väčšie problémy a ked sa k pozícii dostal ako "slepé kura k zrnu" tak je z neho veľký frajer. Nehovorim, ze sa nevypracoval. Ale nevazi si to co mal a chyba mu pokora. K pokore ho naučí to ze moze o vas kedykoľvek prísť. Skúšajte ísť na hory, napríklad, do prírody, mozno na náročnejšie túry. Prečo? Lebo tam pochopí, že nie je pán tvorstva. Budujte si spoločné zážitky v náročnejších podmienkach. Tam sa pokora môže pomaly zrodit.

dagmarovita
16. aug 2023

Je taka kniha Ak ma lubis nedovol mi vsetko aj podobné, mozes mu ju kupit

deti95060810
16. aug 2023

podľa mňa sa všetko zmení keď nastúpiš zas do práce...dieťa do mš a ty budeš troška viac volná - nebudeš zatvorená s deckom celý deň.
áno, viem že je to krásne obdobie, ale všetko má svoje hranice....

autor
16. aug 2023

@lucka_ke Ano,viackrat. Chce aj on,aby to fungovalo, aj ked posledne tyzdne sa moc nesnazi. Hovori,ze je vyhoreny z prace a zivotneho kolotoca.

autor
16. aug 2023

@nickpick Ano, vecer,ked mala spi sa vzdy porozpravame, aky sme mali den,co nove v jeho praci. Parkrat sme mali aj strazenie a boli spolu vecer von,ale mame taku moznost iba zriedka.

autor
16. aug 2023

@dagmarovita On necita knihy. Chcela som,aby precital aspon brozurku o prvom roku zivota,ked som bola tehotna,ani k tomu sa nedostal. Obcas mu poslem nejaky clanok o vychove,ale aj ten nie vzdy precita.On chce vychovavat intuitivne. Na tom by nebolo nic zle,keby to neznamenalo,ze dieta nema skoro ziadne pravidla a nic nemusi.

autor
16. aug 2023

@ankare Dakujem❤️ Ano,dufam,ze sa to navratom do prace zmeni k lepsiemu.

sono2
16. aug 2023

Joj, neľúbi sa mi typ žien ako si ty. Náročná, unavená, prosím ťa. Máš jedno dieťa. Muž sa ti čo to stará, isto dobre narobí. Neviem, či robíš ty.
Každý vsťah prebieha zmenami.
My sme skoro dvakrát tak dlho spolu ako vy a áno už to neni ako predtým.
Deti sú skúškou vsťahu. Mame dve. Muž mi pomáha nula, zvykla som si. Robí cca od 7 do 18,30 a prichádza fakt unavený, ale nenapadlo by mi takto horekovať. Trošku sa vschop. A v čom je vlastne problém, nepochopila som. Toto čo píšeš, robí každý muž. Ak je ale neprístupný komunikácii, je to ťažšie. Ale? Vedela si koho si berieš, aká je povaha. Pre deťmi ste boli dostatočne spolu...
Ja do práce chodím.

autor
16. aug 2023

@sono2 A ako si mi touto "radou" pomohla?

sono2
16. aug 2023

Že nemáš vyplakávať. Ľudia sa majú horšie.
Možno kvôli tomu problémy. Radšej mužovi navar keď príde. Buď milá. Keď bude čas hoďte opäť reč, keď nie zvykni si. Prispôsob sa. Ono ak On sám nechce, nič s tým neurobíte.
My sa aj hádame, ale vieme sa ukladniť. Že dieťa nemá rovnakú výchovu je problém. To je fakt blbé.
Opäť, ak on neni prípustný neurobíš nič.
Mňa sa napríklad dcéry pýtajú prvé, som prísnejšia.
Proste vybudovala som si rešpekt. Urob to aj ty. Čo je to dcéra? 3 roky je ešte dosť málo. Nehovorím, vychovávať sa musí od počiatku, ale napriek mužovej výchove, môže tvoja byť číslo 1 . Už len to že si s dieťaťom väčšinou ty. Plus by malo chodiť do škôlky.