Ako si zvýšiť sebavedomie?

19. mar 2024

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu… mám strašne nízke sebavedomie a neviem ako to napraviť, ako s tým pracovať. Mám 24 rokov a študujem na VŠ. Prejavuje sa to napríklad aj v škole, bojím sa ozvať aj na hodine aby som sa náhodou nepomýlila tak sa nezapájam väčšinou som ticho… takisto sa to prejavuje aj v mojom partnerskom živote. Mám pocit, že pre partnera nie som dostatočne dobrá, vlastne pre nikoho. Vždy radšej ustúpim aby som vyhovela ostatným a neprišla o ľudí zo svojho okolia. Aj napríklad keď ide okolo nejaká pekná žena, vsimnem si keď sa na ňu partner pozrie a cítim z toho úzkosť. Alebo keď niekto spomenie nejakú partnerovi bývalú tak už googlim porovnám sa, hľadám v sebe nedostatky, mám pocit, že som od každého horšia. A pri tom som stihla , vzdelaná, blond, keď som niekedy išla vonku chlapi ma balili. Ale necítim sa dosť dobrá, stále sa len porovnávam , aj vo vedomostiachc v pohave, vo výzore.
Mám z toho celkom úzkosti, často aj kvôli tomu plačem. Uvedomujem si, že to nie je v poriadku a že to nemám v hlave asi trosku v poriadku. Neviem si s tým sama pomôcť. Niekedy je potom aj dobré obdobie ale potom sa mi to zas vráti a zas zle.

stanielka17
19. mar 2024

Mala som presne to iste co ty, aj cca v tom istom veku na vyske. Pomohlo mi stanovit si nejake ciele (dosiahnem
iste studijne vysledky, ziskam pracu, ktoru chcem, schudnem, atd.) a postupne ich dosahovat, na zaciatku som sa proste musela donutit a prekonat strach a pochybnosti o sebe. Mas nejake ciele, ktore by si chcela dosiahnut? Nejake charakteristiky tvojho “vysnivaneho ja”, alebo inych, a ktorymi sa porovnavas? Je jedno co, ci intelektualne, vzhladove, vztahove, socialne, karierne. Skus sa odpichnut od tohto 🙂

autor
19. mar 2024

@stanielka17 áno ciele tam sú len presne ako píšeš niekedy je ťažké sa donútiť a prekonať… mám celkom ťažkú školu tak mojím cieľom je ju dokončiť, nájsť si smer ktorý ma bude napĺňať, mať milujúceho muža a cestovať veľa.

mabenn
19. mar 2024

predpokladam, ze to nemas len tak z nicoho nic...bol tam nejaky vplyv rodiny/okolia na tvoje sebavedomie?

autor
19. mar 2024

@mabenn mám pocit, že keď som bola mladšia tak ma stále porovnávali… napríklad prečo som nepredbehla v niečom spolužiačku a podobne… čo sa týka okolia v škole to je ohováranie tak to mi tiež moc nepridáva. A v partnerskom živote všetko dobre okrem intímneho života . Partner v tomto smere moc nejaví o mna záujem… ma nejaké psychické problémy aj

madeincssr
19. mar 2024

Skus sa trochu uvolnit. Neupinaj sa na veci typu "mala by som", "musim"... Tes sa z malickosti, vyhladavaj prijemne zazitky, usmej sa na ludi (nemusis sa silou mocou zapajat, kazdy sme iny, niekto je menej komunikativny), dopraj si obcas nieco pekne ci dobre, urob sa krasnou (vlasy, oblecenie, doplnky, jemny sperk...) aby si sa pacila hlavne sama sebe. Bud svoja, autenticka, kazdy sme jedinecny a kazdy sa niekomu pacime.

greywolf
19. mar 2024

Dobra psychologicka par sedení a ono to pojde. Hlavu hore. 😎

888elizabeth
20. mar 2024

Mne pomohol online videokurz od Michala Drienika, volal sa tuším Sebavedomie a komunikácia. Malá investícia v porovnaní s tým, čo mi to dalo do života a pracovnej kariéry