Ako na fungujúci vzťah?

tomas115
16. júl 2022

Po svojich 2 rozpadnutych vaznych vztahoch (po prvom som zacal citat literaturu venujucu sa tejto problematike), ma napadlo sa spytat ake mate skusenosti vy?

Mne sa paci prirovnanie kde Plzak hovori o tom, ze partnersky vztah si treba predstavit ako hru v kartach kde hra chlap, zena a bankar. Bankar je vlastne hocikto/hocico v okoli. Ak chlap so zenou spolupracuje, bankar nema sancu vitazit a vztah funguje. Akonahle sa ich postoje rozidu, zacnu "hrat" proti sebe , alebo sa niekto z nich spoji s bankarom (novy partner, rodicia, milenka, hocikto v zivote) jasne ze vztah skonci..

Druhy znak znamenajuci 100 percentne ukoncenie vztahu je ak jeden z partnerov neplni svoje sluby, pripadne sa zacne chovat nie podla toho ako rozprava.

Dalsie typy ludi, s ktorymi sa neda vybudovat plnohodnotny zdravy vztah je ziarlivec, samozrejme gambler a alkoholik.

beata_k
16. júl 2022

@tomas115 Az taka jednoducha hra to nie je. V zivote sa ludia nazorovo rozchadzaju. Je to normalne. Nikam by sa v zivote neposunuli ak by mali identicky nazor na vsetko. Ide len o to, do akej miery sa rozchadzaju v nazore, ako sa dokazu navzajom pocuvat a argumenty akceptovat.

flavia1
16. júl 2022

@tomas115 Pekna tema... Viem to porovnat, nakolko prvé manzelstvo nevyslo a druhe je krasne fungujuce. Doplnila by som to este o vzajomnu toleranciu, respekt a komunikaciu. Tolerancia nazorova, povahova. Vzajomne si pomahat, aj cez istu obetu a rozpravat sa o vsetkom moznom aj nemoznom. Citoch, pocitoch prijemnych aj neprijemnych. Avsak aj mlcanlivost niekedy treba, je velmi dolezite ju vycitit, kedy treba byt ticho. No a toto vsetko sa da len vtedy, ked svojho partnera pozorujeme, aktivne pocuvame a tym ho spozname... Moj manzel je snad prvy muz, ktoreho poznam, ze vie naozaj pocuvat. Vztah moze byt naozaj pekny.

danbo
16. júl 2022

@flavia1 a toto by som chcela zažiť aj ja. Všade čítam Vaše zlé skúsenosti napr. s otcom detí a potom príde niekto, s kým ste šťastné. Ja neverím, že sa to môže stať aj mne

janewithane
16. júl 2022

Myslim, že je potrebná istá dávka osobnostnej zrelosti, sebapoznania, co sa následne prejavuje v tom, že vies efektívnejšie a respektujuco komunikovať a regulovať svoje emócie.. je nápomocné dat partnerovi na seba návod- keď mi je smutno potrebujem toto, toto je moja achilovka, súvisí to s tým, preto možno občas robím toto, vo vzťahu som skôr uzkostny, takže potrebujem dostatok slov uistenia a dotykov..

Rovnako je podľa mňa dôležité keď partneri zdieľajú životné hodnoty a postoje, aspoň tie základné.. proste treba sa od začiatku venovať aj vážnym témam á diskusiám.
Ešte sa mi paci partnerská rada: práca by vo vzťahu mala byť rozdelená 60/40, pričom obaja partneri sa snažia priniesť tých 60%.

gertys
16. júl 2022

Ak chces krasny fungujuci vztah musis zacat od seba. Musis prijat sebalasku, pochopit svoju hodnotu mat sa rada a potom mozes najst partnera ktory si taktiez bude uvedomovat tvoju hodnotu a to aka si uzasna. A len s takym partnerom mozes byt v zivote naozaj stastna 🙂

mimikarol
16. júl 2022

Ja si myslím že je potrebné aby boli partnery podobný. Mali rovnaký pohľad na život, záľuby a názory. To, že protiklady sa priťahujú je podľa mňa nezmysel. Časom, rokmi to začne jednému alebo druhému vadiť. A samozrejme úprimnosť, to je základ z jednej aj druhej strany

flavia1
16. júl 2022

@danbo myslim, ze to prislo ako dar preto, ze som v tom predoslom vztahu velmi pracovala so sebou a nesnažila sa menit len jeho. Akurat, ze na sebe som drela, comu sa tesim, lebo som vela pochopila, no ukoncit sa to muselo. Druha strana je viac menej rovnaka stale:( a vlastne moj terajsi manžel prisliel, ani neviem ako. Myslela som, ze uz budem s dcerami len sama. A jedine, co Ti mozem poradit, vzdy si najdi nejake svetlo, za ktorym chces ist. Bez toho by som uz asi nefungovala normalne. Drzim palce😊

ujaju
16. júl 2022

Podľa mňa je to o tom, že na tom vzťahu proste treba pracovať, celý život, treba sa snažiť, robiť si malé radosti, mať jeden voči druhému rešpekt, toleranciu a veľa iného. Aby to fungovalo.

elizabet173
16. júl 2022

@tomas115 držím sa toho, čo som odpozorovala od svojich rodičov a starých rodičov. Moja mama mi rozprávala, že keď spoznala svojich svokrovcov, stále čakala, kedy sa prestanú pretvarovať, no po čase s úžasom zistila, že sa nepretvarujú, že sa aj po desiatkach rokov k sebe správajú s úctou, ako keď spolu začali chodiť. Moji rodičia tento model prevzali a ja s partnerom v tom pokračujeme. Úcta, uvedomiť si, že život je príliš krátky na to, aby sme si dni znepríjemňovali hádaním sa pre sprostosti. Správať sa k sebe tak, ako v prvých týždňoch vzťahu, keď prídu ťažké životné chvíle, objať sa a povedať si, že ich zvládneme, veď sme na to dvaja. Mať veľa spoločných zážitkov, aby boli témy na spoločné rozhovory, zároveň mať priestor na to, aby sa každý z páru mohol venovať aj svojím koníčkom a priateľom, nebyť na seba nezdravo naviazaní. Robiť si drobné prekvapenia, stále, nie len v prvom roku. A úplne najdôležitejší je výber partnera, v dôležitých veciach musia mať obaja veľmi podobný, najlepšie rovnaký pohľad na vec. Či už trávenie voľného času (muž domased a žena s vrtuľou v zadku to asi nepôjde), financie, počet detí, ich výchova, údržba domácnosti... Treba sa o všetkom a veľa rozprávať ešte pred tým, ako sa dvaja rozhodnú spolu žiť.

zmrzlinka2021
16. júl 2022

@tomas115
Protiklady sa mozu pritahovat, ale iba v nepodstatnych veciach, napr. ty hory, ona more; ty rockovu hudbu, ona klasicku; ty vegan, ona masozravec; ty skor introvert, ona extrovert...

Ale nikdy nie hodnotovo, a to je podstatne si upratat, ci sme hodnotovo totozni a pre mna podstatnou vecou je to, z netreba ist do vztahu, aby som ja bola stastna, ale aby sme boli my stastni, aby moj muz mal krasny a naplneny zivot. A toto ked je obojstrane, je to super.
Kvalitny vztah je praca, je aj obeta, je aj x kompromisov.

Ale hlavne platia 2 zasady:
- manzel na prvom mieste
- laska nie je emocia, nie je pocit, laska je rozhodnutie milovat toho druheho kazdy den po zvysok zivota

bashee
Autor odpoveď zmazal
Zobraz