Ako mám zachrániť manželstvo?

14. sep 2024

Baby, po dnesnej hadke s muzom uz naozaj neviem ako mam fungovat. Posledne tyzdne citim, ze to vzdavam, ze ho prestavam lubit, nechcem, aby sa ma dotykal (ak nedajboze sa ma chce nejako dotknut) ale kvoli detom, ale aj nam, chcem dat nas vztah do poriadku. On si mysli, ze vsetko je ok.
Ide o to, ze s detmi uz nezvladam chod domacnosti, obcas by som prijala jeho pomoc (ano, na zaciatku som to nejako nevyzadovala, on riesil veci okolo domu). Lenze teraz nerobi okolo domu nic, obcas pokosi travu a ja mam toho denne kvantum. Mame este dve male deti, tym sa snazim plne venovat. Dneska rano som sa uz rozplakala pri pohlade na kuchynu (kopa riadu, bordel na zemi atd), a on ma ignoroval (to robi furt, ked nieco ziadam). Tak sa ho pytam, ze ci ma uz nelubi, na to on vystekol, ze preco by ma nelubil?? A ja ze ked vidi, ze je toho obcas na mna moc, tak by mi kusok pomohol…nato vystekol, ze on tu nebude robit vsetko a ze vecer som nemala kukat do mobilu a spratat si to. To uz som chytila uplny zachvat placu, ze mi vycita, ze este vecer, ked konecne deti spia, ja si konecne sadnem a trocha zrelaxujem. Pritom on tu naozaj nerobi nic, nic! Aj ked som bola vcera vecer cvicit (konecne som si to vydobila), tak bol 2h s detmi a oni boli na telke a on na mobile.(mohol aspon vylozit mycku).
Ako mam toto zachranit, ked jemu chyba sebareflexia a vsetko akokeby som si musela zasluzit, co pre mna spravi. Ja nechcem rozbit rodinu kvoli detom, ale ja uz nevladzem vsetko tahat sama (ci domacnost, deti alebo vztah)

h2
14. sep 2024

Ideš na to zle. Mnohí muži neznášajú ženský plač, nevedia, ako naňho majú reagovať. A rozplakať sa pri pohľade na neupratanú kuchyňu? Ja viem, asi to bola tá povestná posledná kvapka, ale aj tak. Namiesto plaču a výčitiek si možno mohla povedať niečo ako "Fúha, tu je ale bordel, včera som na to už nemala silu, poď, ideme to upratať, donesieš vysávač, prosím ťa? Ja zatiaľ naložím umývačku."

pribinak
14. sep 2024

Prestaň hystericky revat fnukat a za všetko plakať ….toto je manipulácia som si to plne uvedomuje a toto nikdy fungovať nebude

Začni efektívne komunikovat. A nie citovo vydierať: ty máš už nelubis? Toto je tiež manipulácia

Napr: Miso vylož umývačku aby som mohla naložiť ďalšie veci
Misko zober deti von, chcem umyť podlahy a kúpeľni

Proste prestaň fnukat a pistat ako malé decko a komunikuj ako dospela žena

autor
14. sep 2024

@h2 lenze to nie je prvykrat, plac nebol z neupratanej kuchyne, ale uz z toho celeho co sa u nas deje, ze som proste na vsetko sama a citim sa sama ako clovek

autor
14. sep 2024

@pribinak prepac ale kde pisem, ze za vsetko fnukam a placem?

autor
14. sep 2024

Ano, uz som sa po tych mesiacoch takehoto zivota opustila, pardon. Ale vlastne zasa mozem za vsetko ja. Kaslem na to

pribinak
14. sep 2024

Logická otázka: keď budeš žiť sama s deťmi budeš mat menej prace?

lucka_ke
14. sep 2024

chlap potrebuje presné pokyny - prosím ťa potrebujem pomoc s týmto a týmto, je chyba, že si robila tak dlho všetko sama a on si na to zvykol... keď ti nechce pomôcť nech zaplatí upratovačku, domácnosť je vás oboch a neexistuje, aby to celé ťahal len 1

sima234
14. sep 2024

Váš problém nie je iba nepodieľanie sa manžela v domácnosti, ale aj to, že neviete komunikovať. Dievčatá dobre radia, plačom nič nevyriešiš. Jeden to hádžete na druhého. Aj večer ste to mohli upratať spolu. Mala si sa ho spýtať či uprace riad, alebo zem, ale nie čakať, že keď to nerobil doteraz, tak zrazu začne sám od seba.

koniarova
14. sep 2024

Čo urobí,keď ho poprosíš, aby vybral umývačku a povysaval? Keď ťa ignoruje,alebo pošle do kelu, ani sa nenamáhaj niečo riešiť. Tam nie je cesty späť. Ak máš možnosť, rozveď sa. Iba si minas energiu.

h2
14. sep 2024

Viem, veď to aj píšem, že tá kuchyňa už bola tá posledná kvapka. Ale tvoj muž ten plač vníma "tu a teraz", ako reakciu na tú kuchyňu. Skús to ovládať. Lebo, ako vidíš, plač vyvolá reakciu: hádka, výčitky a pomoc aj tak žiadna. Takže treba zvoliť inú taktiku: rozdeliť úlohy.

koniarova
14. sep 2024

@h2 on ich robiť nebude.

7miriam77
14. sep 2024

Ja by som ho večer,keď deti spia, vyzvala sadnúť si spolu za stôl a všetko mu v kľude povedala. Povedala by som mu, ako sa cítim, aká som unavená a aj to, že sa cítim na všetko sama a čakala by som na jeho vyjadrenie. Potom by som mu povedala, že sú to aj jeho deti a treba sa starať, aj o nej aj o domácnosť. Jednoducho mu povedz, že ty nebudeš robiť sluhu trom deťom a hotovo. Hlavne mu to vysvetli v úplnom kľude, bez dákych emócií. Uvidíš, ako bude reagovať
...podľa toho sa zariadis

koniarova
14. sep 2024

@7miriam77 a potom čo? Toto mu už určite hovorila sto krát

7miriam77
14. sep 2024

@koniarova prestala by som mu prať, variť a celkovo sa o neho starať....

mamutka
14. sep 2024

Tu je ťažko radiť, lebo ak sa on doma naje, vyspí, vykadi a pod a na horu riadu povie, že si si to mala upratať, tak je to obyčajný ch.j a ty si ho doteraz obskakovala. Toto nie je o tom, že máš zadelit úlohy a komunikovať, ale že žiješ s magorom. Toto by normálny človek nerobil. A nepýtaj sa, či ta už nelubi. No očividne už dávno nie. Toto bude ťažké, ale pomaly sa s tým da niečo robiť. Ak on bude trochu chcieť.

horalkaaa
14. sep 2024

Z tohoto MK sa fakt stáva sekta, kde si každý príde len kopnúť… hlavne žena do ženy (ktorá potrebuje podporu, radu, vypočuť)…

Tu žiadna žena nikdy nestratí nervy, nerozplače sa, má dokonalú rodinu/manžela, “vychované” deti, krásny veľký dom, zarába minimálne dvojku, všetko vie, všade bola a všetko robí najlepšie a nikdy nechybovala.

Ja každej jednej uštipačnej, čo si sem príde “pohladkať ego” prajem len, aby mala fakt taký krásny život, akým sa prezentuje a nikdy nemusela riešiť problémy, v ktorých dáva takto “dole” iné ženy.

Autorka, držím palce, ak budeš chcieť pokecať, napíš správu ♥️

enmery
14. sep 2024

Ja Tvoj plač chápem, to je už nahromadené zúfalstvo. Asi si už sama pochopila, že prehliadať jeho nulovú pomoc s domácnosťou sa Ti vypomstilo. Lebo on sem tam urobí niečo vonku. Takže večer si sadnúť a povedať mu o čo ide. A otázky "Ty ma už neľúbiš" sú zbytočné. Pretože milujúci muž po unavenej matke svojich detí nešteká a bez zadeľovania úloh robí svoje. Asi nebol naučený z domu a starého psa už ťažko prerobíš. Keby niečo začal robiť, ubralo byt to z jeho komfortu, aj preto šteká, lebo mu na ten fungujúci systém-on nič a ty musíš všetko zvládať sama, siahaš. Ak nepomôže rozhovor, bez výčitiek, tak neviem, čo iné môžeš urobiť. Pretože keď nebude chcieť zmenu, ty sa môžeš aj uplakať k smrti.

koniarova
14. sep 2024

@mamutka máš pravdu. Ja som veľmi, veľmi skeptická v takýchto prípadoch. Keď to sám nepochopil doteraz a nerobí to úplne priorodzene tú pomoc, už to robiť nikdy nebude. Lebo to skrátka nevie a nechápe, či nevidí dôvod, prečo by mal.

enmery
14. sep 2024

@7miriam77 Najhoršie je, že keď mu autorka prestane robiť tento servis, obráti voči nej svoj ešte väčší hnev a ju to ubije ešte viac.

koniarova
14. sep 2024

@enmery a aj deti to začnú vnímať.

lauriik
14. sep 2024

Ved mu pridel normalne nejake povinnosti. Ja mam s muzom tiez rozdelene co robim ja, co robi on. Ked mam niekedy toho vela tak mu poviem co by mi pomohlo keby porobil. Niekedy nieco porobime spolu - varenie, umyvacka, zahrada,...
Ale hlavne, neupratana domacnost nestoji za vyronenu slzu. Ja chapem, ze pri dvoch detoch je toho vela. Ale skus to brat trochu s rezervou. Nic sa nestane ked niekde zostane neporiadok, ked nieco upraces neskor alebo nieco uplne vypustis 🤷🏼‍♀️

7miriam77
14. sep 2024

@enmery v tom prípade už by som začala riešiť rozvod. Lebo také manželstvo význam nemá

enmery
14. sep 2024

@lauriik Ty si čítala, ako sa s ňou jej manžel baví?Ty si myslíš, že on jej zrazu začne pomáhať, lebo ho poprosí?Prosiť dospelého muža v manželstve o úplne principiálne veci? Tento bol tak vychovaný a naučený a pochybujem, že sa bude chcieť zmeniť-ubralo by to z jeho komfortu, na ktorý si zvykol, je naučený a vyhovuje mu.

mykaellle
14. sep 2024

Ahoj autorka. Máme väčšiu dcéru (11 rokov) a tiež sa to niekedy na mňa zosypalo. Tým, že robím z domu, priebežne periem, varím - aby som mala aj ja obed, riešim milión vecí v domácnosti. Zistila som, že muž nevie čítať myšlienky, treba mu povedať: napríklad, vyložíš umývačku? Má firmu, veľa roboty tam, tak taká umývačka nie je vôbec v jeho zornom poli 🙂

Ja som prišla na to, že nezmením chlapa. Môžem zmeniť svoj prístup k nemu, ako aj k situácii. Keď je toho veľa, idem behať, alebo sa vyberiem na prechádzku. Spomenula som si na príbeh: "Žena išla za psychológom, že je toho na ňu veľa, má deti, muž nepomáha, taká klasika. Po návšteve psychologa začala každý deň odchádzať na dve hodiny. Domov prišla šťastná, vysmiata. Raz za ňou išiel nenápadne jej 7-ročný syn. Videl, ako mama vošla do kaviarne, otvorila si knihu, pila kávu. Keď sa jej spýtal: Mama, čo robíš? Odpovedala mu: "Robím Ti šťastnú mamu."

Ešte mi pomáha aj to, že sa nič nestane, keď bude bordel v kuchyni, dovoliť si to, aspoň občas, muž, keď vidí, že sa nedá napustiť voda do kanvice, tak to hodí do umývačky, a ešte otázka, nemáš pred menštruáciou? Vtedy to vie doľahnúť. Zober si knihu, vyvaľ sa na posteľ. A uži si kávu. Prajem peknú sobotu 🙂

paulina291
14. sep 2024

Ak si skúšala v kľude sa s ním porozprávať, poprosiť ho, spýtať sa ho, aké riešenie by on navrhoval atď. Proste nie na neho tlačiť vo vyhrotenej situácii plnej negatívnych emócii. Tak jedine navrhujem aby si ty zašla za psychologom (hej, potrebuje ho on, ale zjavne ho tam nedostaneš) a nech mi odborník poradí ako
ďalej. Vždy píšem to isté: ak majú obaja snahu zmeniť situáciu, dá sa vyriešiť skoro všetko. Ak on nechce, tak naozaj odborník, aby poradil ako na takého človeka. Hej, jedno z riešením je rozvod, ale ako slobodná matka toho teda menej mať na krku nebudeš.
Ja som presvedčená, že ti psychológ vie poradiť nejaký prístup ako na neho. Aj ja u muža viem kadečo docieliť, len musím vedieť, ako na neho. Ale ten môj má viac ako jednu bunku v mozgu, vidí, keď vyčerpaná a zoberie malého alebo uprace dom.

h2
14. sep 2024

@koniarova Neverím, že keď mu to povie tým správnym spôsobom, tak to nespraví. Jasné, že teraz už nie, keď sú pohádaní, lebo teraz by to preňho znamenalo, že v tejto hádke prehral.

doriiis
14. sep 2024

Nikdy sa neprestanem čudovať,podľa čoho si niektoré vyberáte partnerov.

pralinka25
14. sep 2024

s chlapom treba ako s deckom. zadat jednoduchu zakladnu ulohu ked nie je dostatocne vyspely aby chapal suvislosti a svoje okolie.
takze zlato prosim ta vyloz nasu umyvacku (hej su v nej vase riady nie len tvoje). Ked nevylozi nechaj ju tak. vobec sa jej nechytaj. ak potrebujes cisty tanier vyber si pre seba. ak uz nebude kam davat spinave riady nechaj ich tam nech vidi dosledok. proste sa zatni. kompletna domacnost nie je len tvoja.
treba povysavat tak mu povedz je na zemi spina povysavas to ja zatial urobim to a to alebo sa vymenme. treba vyniest smeti povedz mu to. alebo cokolvek. jednoducha strucna priama a konkretna uloha. nie vseobecne.
alebo teda ak mas robit naozaj vsetko sama kym pan tvorstva vegetuje tak to fakt mozes byt bez neho aspon o jedneho bordelara budes mat doma menej roboty. ak sedi s mobilom sadni si vedla neho.

januska12323
14. sep 2024

Nielen on ťa neľúbi ale neľúbiš sa ani sama. Vzťah s takým somárom sa nezachraňuje ale ukončuje. Škoda, že si na to prišla až po dvoch deťoch teraz to bude ťažšie. Rob len to čo je nutné pre teba a deti, jeho bordel si nevšímaj nech si s ním robí čo chce.

autor
14. sep 2024

Dakujem za rady. Uz som sa s nim velakrat rozpravala, vklude ale s nim sa neda. Uz som skusala rozne styly komunikacie, snazila som sa aby to nevyznelo ako utok na neho (napriklad otazka ze ako si to predstavuje, ked nastupim do prace). Odpoved je vzdy ticho alebo nejaka neurcita odpoved v style haha, som vtipny. Nikdy sa mi nepodarilo z neho dostat odpoved, neviem uz ako na neho.
Rada, ze si to mame podelit neprejde, on proste nebude robit vsetko (jeho dalsia odpoved na vsetko). Naozaj neviem ako s nim pohnut. A teda mna nebavi mu hovorit neustale co ma robit, lebo on to hned berie ako keby som mu rozkazovala (aj ked ho poprosim). A pri predstave, ze by som mu prestala sluzit, mi nabehnu az zimomriavky - spravil by tu nechutne dusnu atmosferu, az mi je zle z tej predstavy.
Kebyze nemame tak male deti, idem od neho prec, ale sama by som to financne nedala (respektive nechcem dat rocne dieta do institucie). Ale potom sa zamyslam, ze urcite nechcem, aby nas moji chlapci videli takto zit a nedajboze vychovam dalsieho takehoto…
Rozmyslala som nad poradnou, kde by bola pri nas tretia osoba…ale na to ho urcite nenahovorim. Ale tak skusim si dnes s nim sadnut a opat JA skusim nieco riesit. Je mi z toho strasne smutno,za cely nas zivot mozme dakovat bohu, sme zdravi, zdrave a sikovne deti, mame financie, domov, priatelov a on akokeby si to nedokazal vazit alebo vlastne asi nevie, ze krasny vztah sa nerobi sam od seba, ze musia byt obaja aktivni (to ze s nami nikam nechce chodit na vylety uz ani nekomentujem)