Keby ste s priatelom cez rok a miluje vás a popri vyznaní lasky mi povie,že ale načo svadba,šak bývame spolu, a deti mozeme mat aj bez svadby??? vek 33 on ja 30
@terezkaa22 tiež si myslím, že sa dá pekne žiť aj bez svadby.
vela parov tak zije, ono je dobre, ze ti to povedal skor ako je neskoro - aspon vies na com si a je na tebe, ci sa s tym zmieris alebo budes "dufat, ze raz zmeni nazor"
...ja by som tak nemohla zit, lebo som stara skola v tomto 😅
Ja nechem nikoho súdiť, každého osobná vec ako žije.
Ale za mňa deti bez svadby nie. Niežeby som bola stará škola to nie, ale vidím vo svojom okolí v poslednom čase dosť párov, čo sa porozchádzali, i keď mali deti, lebo im to zrazu neklapalo, len tak zo dňa na deň. Lebo je to jednoduchšie ako riešiť problémy, deti nešťastné a to je hrozné. Nehovorím, že nie sú rozvody, ale keď už sa raz dvaja ľudia rozhodnú prijať tak veľký závesok, ktorým dieťa je, nevidím dôvod neprijať aj záväzok manželstva hoc aj na úrade. Áno, rodičia sa aj rozvádzajú, ale tomu predchádzajú aspoň snahy o riešenia. Pri nemanželstve je to jednoduché, nechápala som prečo je zrazu tak veľa slobodných mamičiek a potom sa dozviem, veď my sme neboli zobratí. Ostávajú matky s malými mesačnými, ročnými deťmi, lebo dieťa je obrovská zmena vo vzťahu a v živote a namiesto toho, aby nietorí muži vydržali, ujdú /a nebudeme zatvárať oči pred tým, že utekajú aj matky a oteckovia ostávajú na deti sami/. Áno, poznám aj páry, ktoré žijú bez manželstva s deťmi dlhé roky, ale zas z takej právnej stránky. Ak jeden z manželov zomrie, pozostalí partner nemá nárok na nič, iba deti, možno sebecké, ale je problém aj za života... hypotéka problém, deti sa inak volajú a také veci. Som učiteľka a ako sa deti zvyknú deťom vysmievať je hrozné. Deti patria do rodiny, patria do manželstva a práve by mali byť naplnením manželstva. Teda buď žiť s chlapom bez detí alebo nájsť si takého, ktorému budem stáť nielen za posteľ, za výhody v domácnosti /navareno, vyprato, požehleno, popratano/, ale že si ma bude vážiť a ľúbiť natoľko, aby si ma aj vzal za manželku.
Na dieťa sa cíti ale na svadbu nie? Veď dieťa je väčší záväzok ako svadba. Nie, nemala by som dieťa s niekým, kto si ma nechce vziať. Svadba nie je len papier. Ženy, ktoré tvrdia že áno alebo že im nevadí mať deti bez svadby, to podľa mňa tvrdia pretože im nič iné neostáva, len sa tváriť že im to nevadí. Ak nemáte nastavené rovnako životné priority, treba si o nich porozprávať a ak sa v nich neviete zhodnúť, tak hľadať si do života iného partnera.
dakujem vám vsetkým za názor, su dve strany ako čítam ... aj tak aj tak.....moj názor je že svadba a potom dieta
@terezkaa22 Ja som tiez zastancom svadby, ale poznam pary, ktore sa nezobrali a maju spokojny a pevny vztah. No ak ta to zamrzelo, tak by som sa ho spytala, co mu na predstave svadby prekaza. Moze byt za tym vselico, aj dovody, ktore ti nemusia vadit, ale aj take, pri ktorych ti zablika kontrolka. Takze toto by som sa snazila vyjasnit.
@terezkaa22 Opytaj sa, ci nie si hodna nosit jeho priezvisko. Ak ti to nevadi, majte spolu deti, ale setri kazde euro, odkladaj na ucet, o ktrorom nebude vediet. On totiz rata s moznostou B, ze sa rozidete, aby sa s tebou nemusel delit o majetky.
Ja by som tiež nechcela deti bez svadby. Treba na to pozerať aj čisto z ekonomickej stránky, ak by sa jednému z partnerov niečo stalo, aby ten druhý mohol riešiť veci a bol aspoň trochu zabezpečený (dedenie, vdovský dôchodok).
Presne tak, tiez som si myslela, ze je ok mat najprv svadbu a potom dieta ale vidim to aj u kamaratok, ktore maju najprv dieta a potom volakedy sa riesi aj svadba.
@terezkaa22 ja si naopak myslim, ze svadba je vyslovenie zavazku pred Bohom aj rodinou a znamymi a svadbu povazujem za doelzitu. Hlavne vtedy, ked by par mal mat deti.
@terezkaa22 mne môj povedal, ze deti chce az po svadbe, ok. A tiež mi povedal, ze po roku uz by človek mohol vedieť ci chce s tym druhym byť a cca po roku a 5 m sme sa zasnubili. Svadbu sme mali 2,5 r od zoznamenia. Klape to aj dieťa je. Prve dve vety su jeho vyjadrenim k danej teme. O detoch sme sa tak dohodli uplne v pohode, ja som to tiež nechcela inak.
Môj manžel v čase, keď sme spolu ešte len chodili, túžil po bábätku. Ja tiež, a tak sme sa snažili a vyšlo. Keď som bola v 5. mesiaci, vzali sme sa, pretože manželský život má, podľa môjho názoru, veľa výhod. Okrem toho, nechcela som, aby moje dieťa malo iné priezvisko ako ja. S mužom sme sa zhovárali o budúcnosti a zhodli sme sa, že manželstvo je tá správna cesta.
Dieťa je veľký záväzok, tak prečo tvoj priateľ nechce svadbu? Bolo by vhodné porozprávať sa s ním, prečo to tak cíti. Svadba nie je len o získaní sobášneho listu. Možno sú jeho dôvody také, ktoré ti dajú zmysel. A možno nie. Vtedy už je na mieste zamyslieť sa nad tým, aké sú tvoje priority a či si schopná oželieť manželský život.
Ste spolu kratko, este v tom nemusi mat jasno.
dôležitejšie ako svadba je to, že ťa miluje a vyzná ti lásku
Hlavne ak v tom máš jasno sa nenechaj vydierať argumentami ako " na svadbu nemáme peniaze, je drahá, bojím sa rodinných konfliktov, som nerád stredobodom pozornosti, nemám rád takéto formality.." to sú všetko riesitelne veci..
nie kazdy potrebuje mat ku stastnemu zivotu s partnerom aj svadbu, no nie je to ani vec, ktora by sa casom nemohla zmenit. no uz teraz by si sa mala sama seba spytat, ci by ti s nim nevadil aj zivot bez svadby
My sme spolu 14 rokov bez svadby a aj deti mame a vedu toho vážne nerobím..
@terezkaa22 necítila by som sa komfortne z toho. Chápem, že na čo svadba, je nákladná ak sa rozhodnete je to zložitejšie a podobne, ale na druhej strane ani život na psiu knižku má svoje nevýhody ako napr. ak sa partnerovi niečo stane tak partnerka nemá právo dostať informácie od lekára ( alebo by nemala dostať, keďže nie je jeho rodina, nemá právo rozhodovať v prípade liečby) a tiež ak nedaj Boh partner umrie nemá vdovský dôchodok, ktorý jej svojim spôsobom vynahradzuje časť jeho príjmu. Tak isto ak partner nieco vlastní a nemajú spolu deti tak dedia jeho rodičia a súrodenci ak nespise závet. Toto sú veci o ktorých mladý človek nerozmýšľa.
Pre mladého človeka je svadba len papier ktorý nepotrebuje. Lebo na čo, keď spolu môžu žiť aj bez neho? Kedysi tak veľa ľudí spolu len tak nežili, lebo sa to nemohlo. Dnes je doba iná a tak ani sobáš nie je pre pár prioritou, či už deti majú, alebo nie.....
osobne je to tvoje rozhodnutie (teda aj tvojho partnera ) a nikoho ineho.....
vzdy to bude 50/50 ano /nie
on ked svadbu nechce, aspon to vies teraz, nedozvies sa to neskoro....
osobne nikoho neodsudzujem kto je vydaty / slobodny a k tomu ma / nema dieta. je to jeho rozhodnutie....
ak mas problem, ze chces svadbu a on nie, tak sa rozidte a najdi si takeho co si Ta bude chciet zobrat. Ja som od zaciatku vedela, ze sa s muzom nezoberieme, nechyba mi to.... sme spolu cez 20 rokov, mame deti, majetok mame vsetko na polovicu..... a predstav si povazujeme sa za rodinu..... aj bez papiera.....
A kecy ze manzelstvo sa rozpadne tazsie su len "rozpravky"...... preco je na slovensku 30% rozvodovost? ....... (zo 100 sobášov sa zrusi 30 rozvodom)......
osobne sadnite si a opytaj sa ho preco nechce svadbu, povedz mu , ze tebe na tom zalezi plus..... najsilnejsi argument .... ked nechce svadbu - ale chce dieta, dobre fajn, musi byt ale vysporiadany majetok plus dieta dostane tvoje priezvisko, nie jeho (lebo ty s nim budes chodit po lekaroch, vybavovat veci.....) ....
Povedz mu, ze tebe zalezi na svadbe a dovody k tomu. Plus by sommu povedala, ze dieta bude mat take priezvisko ako matka.
@terezkaa22 a aky ma dovod na to? Prevo svadbu nie? Zo vseobecnosti alebp kvoli tomu humbuku okolo? A koho meno by mali niest deti potom?
@terezkaa22 ja som sa zaprisahala , ze sa nevydam pokial neodzijem s chlapom aspon 10rokov ,moj chcel svadbu hned este pred narodenim prveho dietata, ja som nechcela, potom asi ked malo dieta 6rokov by som aj suhlasila ale on uz ze naco 🤣 potom pri prvej vaznejsej krize ho napadlo ze ma poziada o ruku , no to je asi najhorsi zufaly krok chlapa ,ktoremu hori pod zadkom, prislo mi to naozaj nevhodne vhladom na nedoriesene problemy. Nakoniec preslo este 5rokov , za tych 5rokov stale vravel, ze si ma chce vziat ale ja som nechcela, ze naco uz. No potom ma nieco osvietilo a z nicoho nic som vyhlasila, ze sa chcem uz vydat , zacala som tuzit po tom aby sme boli manzelia, ked sme sa vzali, vobec som nemala pocit ze by to bola len formalita, ale citila som sa uplne inak v tom vztahu, tak zaviazanejsie, zodpovednejsie ,tak ze si ten vztah chcem chranit omnoho viac . No ale vidis, trvalo mi to 12rokov vztahu kym som to naozaj chcela, takze nemusi to byt tak , ze automaticky chce niekto svadbu ked spolu byvaju, su pripady kedy prejdu roky a potom sa rozhodnu na zaklade roznych argumentov, ani to vzdy nie je z lasky u niektorych napr.
@maris5 absolitne s tym suhlasim... Dieta ma mat priezvisko po matke (ulahci to vela situacii). Ake priezvisko bude mat matka v den porodu, zalezi od chlapa...
No lenze s tymto som sa stretla uz aj ja ze chlap nejako nechcel svadbu ale ked sa riesilo priezvisko dietata tak zrazu uz aby malo jeho nie matkine.
Ja by som sa cítila normalne ale vsetko je len o tom ako sa dohodnete. Ak ty raz s tým nie si stotožnení tak ta to bude zrejme trápiť a naopak.
Ja som stara škola. Ta postupnosť, že najprv svadba, bývanie a dieťa, má svoj význam.
Okrem toho, keď dieťa áno, tak prečo svadba nie? Vari je to väčší záväzok? Prečo tak strašne sa väčšinou muži boja tej svadby?
Mne to pripadá, akoby stále mali pocit, že "veď som vlastne slobodný, keby dačo, tak zavriem dvere, na dieťa pošlem pár eur a dovidenia."
Možno krivdim niektorým, ale skrátka úplne iný status je, keď poviem, môj manžel a môj priateľ. Teda "mam dieťa s manželom" ako "mam dieťa s priateľom". Priateľov môžem mať xy, ale manžel a manželka by (obvykle) mal byť len jeden a jedna.
Aj tým vlastne dáva muž najavo pri sobáši, že toto je ta pravá, ta jediná moja vyvolena, ktorá je nad všetky ostatné, lebo je to moja manželka.A to isté platí opačne
Možno si mnou nebudú tu súhlasiť, ale pre mňa je manželka nad všetky ostatné, aj nad priateľku, partnerku, družku a podobne.
Teda aj jednoznačne chceš svadbu, tak mu to aj jednoznačne vysvetliť a jednoznačne si stát na svojom.
@ivkazba Mne nevadí mať deti (v mojom prípade dieťa) bez svadby. A nie je to preto, že by mi nič iné nezostávalo. Nemusíš mi veriť, ale je to tak. Nie som "svadobný typ", mám priam fóbiu z toho, že by som mala byť ako nevesta v centre pozornosti. Môj muž (vždy o ňom píšem, ako o mojom mužovi, manželia nie sme, ale priateľom ho tiež nechcem nazývať, lebo je oveľa viac, ako to) spomína svadbu často. Keby mu na tom veľmi záležalo a bol by smutný, že to nechcem, bola by som ochotná si ho vziať. Ale pokiaľ na to netlačí, nechávam to tak. Nevadilo by mi byť vydatá. Len nechcem absolvovať tú svadbu. Viem, dalo by sa to aj o dvoch svedkoch, ale to by sa zase kopa ľudí urazila, na čele s mojou mamou. Ja v mojom prípade nevidím žiadne pozitívum svadby, okrem vdovského dôchodku. No ale vydávať sa kvôli tomu, aby som mala výhody z mužovej smrti mi príde strašne cynické.
no, snazila by som sa pochopit, ze kazdy moze mat iny postoj voci svadbe..?🙂
my tak sme spolu uz asi 7 rokov ;)
ak je to pre teba dolezite, vysvetli mu to preco...🙂