Zvládneme rozchod a zmenu?

9. apr 2023

Ahojte, tému zakladám anonymne, keďže tu už nejaký ten rok pôsobím a bola by som nerada, aby všetci vedeli, čo práve prežívam. S mm to dlhšie nefunguje a sme v štádiu, kedy to už fungovať nebude. Stalo sa toho veľa, veci cez ktoré sa neprenesiem. Máme jedno dieťa (mám ho z predchádzajúceho vzťahu, ale sme spolu takmer "od bábätka", takže mm je otcom po všetkých stránkach, v prípade odchodu sa budú stretávať, bude to v záujme všetkých, to viem) je tu samozrejme doma a tu nastáva najväčší problém. Chcela by som už nabrať odvahu a odísť. Prácu mám v inom meste, nezarobím extra veľa, budeme musieť znížiť z nášho štandardu, ale verím, že pri uskromnení slušne prežijeme, no určite by som musela riešiť bývanie v mieste práce, resp v blízkej obci kde som vyrastala aj ja a poznám to. Je nereálne platiť podnájom v meste v ktorom momentálne žijeme +dochádzať za prácou. Bolo by to finančne maximálne na hrane a časovo viac náročné . Mám pracovnú dobu 8:30-17, ak by som aj našla niekedy inú prácu lepšie to nebude, ťažko sa hľadá pracovný čas aby som stíhala aj ráno aj poobede voziť dieťa. Bude v 4tr takže po presťahovaní by toľko samostatnosti mohol zvládnuť, poznám fungovanie, je to najbezpečnejšia a praktická varianta. Ale trápi ma, že by musel zmeniť prostredie. Noví spolužiaci, nové miesto, žiadny kamaráti na začiatok. Je povaha ktorá zmeny nemá veľmi rada, ale na druhej strane riešime existenčné veci, tak bude musieť. No ako matku ma to veľmi trápi, aj sa bojím či to dám a preto zostávam. Už som raz odišla, ale vrátila som sa no ako to býva, nič sa nezmenilo. Preto ak má byť odchod, už natrvalo. Ani neviem čo vlastne od diskusie čakám. Možno len nejaké povzbudenie, nakopnutie nech do toho idem. Že to zvládneme. Žiť pod jednou strechou je prežívanie, obchádzame sa, nedá sa takto fungovať. Nechcem takto prežiť život, ale neviem či mám odvahu vyriešiť to "kým nemusím".

januska12323
9. apr 2023

Kvôli dieťaťu by som skúsila vydržať do veľkých prázdnin. Počas nich si nájde kamarátov v novom bydlisku. Veľa detí pristupuje na druhý stupeň z dedín takže v piatej triede nebude nový žiak len jeden. Možno to potrvá ale časom si zvykne.

autor
9. apr 2023

@januska12323 budúci šk.r bude ešte len v 4tej triede. Takže stihne byť nováčikom na prvom stupni. Ale celkovo do danej školy nenastupuje veľa nových žiakov, lebo v dedine kde by sme bývali škola už nieje, takže všetky deti už chodia do vedľajšej dediny od prvého ročníka. No presne takto som to chcela, aby sme cez leto už bývali, nech je priestor nájsť si kamarátov počas prázdnin.

lucky_girl
9. apr 2023

Ahoj, anonymná 🙂 Prečítala som si tvoj príspevok. Držím ti prsty, aby si novú zmenu zvládla hlavne ty, nie len tvoj syn. Je dobré, že myslíš aj na takéto veci, resp. berieš na to ohľad. Napadlo mi, aby si počkala, kým skončí 4. ročník na ZŠ, kde je teraz, a potom cez leto sa presťahujte. V 5. ročníku je už iný režim - bude mať aj viacerých učiteľov, aj nových žiakov - to by mal aj v terajšej ZŠ. Taktiež si predstav, že ak by napr. šiel na 8-ročné gymnázium, tak zmenu by mal tiež a myslím si, že by ste to doma nijako neriešili. Takže neobávaj sa tejto zmeny ZŠ. Akurát teraz čítam tvoju odpoveď, že je ešte len v 3. ročníku. Tak bude mať tú zmenu o rok skôr 🙂

Píšeš, že nevieš, či máš odvahu to riešiť, no podľa tvojho príspevku, je to len otázka času, kedy odídeš. Takže odvahu máš 🙂

januska12323
9. apr 2023

On to zvládne, poprosíš učiteľku nech ho čo najviac začlení. Decká mu poukazujú školu, zapíšeš ho na nejaké krúžky a bude. Spomeň si ako to mali Ukrajinci keď prišli do školy, tí nevedeli ani jazyk ani písmo a zvládli to.

marsmykkok
9. apr 2023

Každý začiatok je ťažký, nebudem ti ťahať medové motúzy popod nos. Ale čo je lepšie? Trpieť do konca života a ten vzťah medzi Vami bude stále len horší alebo urobiť zmenu a trpieť nejakého polroka, kým si zvyknete a zabehnete sa?

mandzula
9. apr 2023

Evidentne si už odhodlaná, to je základ toho, aby ste to zvládli. A, neboj, deti nás často prekvapia a zvládnu mnoho vecí lepšie ako dospelí. Držím palce.