Zvedaví susedia

15. apr 2024

Ahojte, pisem anonymne, pretoze aj moja suseda tu je registrovana a nechcem, aby boli problemy.
Byvame v rodinnom dome, so susedmi mame spolocny plot - drevenny asi 1,6m vysoky. Popri plote mame my aj susedia nasadene stromy, vysoke kriky, aby sme mali kazdy svoje sukromie, ale aj tak su miesta odkial na seba cez plot vidime.
Vztahy mame dobre,aj sa navstevujeme obcas, ale zase nie ze sme kamarati.
Ide o to ze vyslovene niekolkokrat denne k nam od nich niekto nakuka. Normalne pride k plotu, kde nerastie strom a pozera. Ci uz suseda, sused alebo aj ich deti. Deti (chlapci 10 a 8) aj normalne vylezu na murik a pozeraju k nam. Vydrzia aj 30 minut pozerat na nas, co robime. Aj ked mame napriklad navstevu.
Ja uz sa necitim na nasej zahrade ako doma ale niekde vo vyklade. Vcera som lezala vo virivke, sused pri plote, ze striha kriky, ale stale nam pozeral na dvor. Podvecer sedime pri vinku a suseda, ze polieva a zase na nas pozera. Pozdravili sme ju uz asi 10x v ten den a ona hned do debaty s nami. Po chvili odisla a zase prisla a kricala na nas nieco. Ja neviem, ci sa nudia alebo co a preto nas pozoruju. No chvilu nemame kludu u nas na terase. Niekedy radsej ani nejdem kavu na terasu vypit.
Uz som jej naznacila, ze nech jej deti nelezu na plot lebo nas pes tam vyskakuje a poskakal nam kvety. Nepomohlo. Niekedy, ked vidim, ze pozera a krici na mna, tak nereagujem alebo poviem ze teraz nemam cas, ale jej to nevadi a pride o 10 minut.
Povedat napriamo jej to nemozem, ona je dost urazliva a nechcem aby sme na seba zazerali.
Alebo ako jej to povedat tak, aby sa neofucala a zobrala to v pohode?
Nasadit viac stromov sa neda, to jedine husty zivy plot a to nevyrastie za rok.
Ak vas niekoho napadne nejaka slusna forma ako jej naznacit, ze nam to vadi.
Dakujem.

melanta
15. apr 2024

Povedat napriamo jej to nemozem, ona je dost urazliva a nechcem aby sme na seba zazerali.
Alebo ako jej to povedat tak, aby sa neofucala a zobrala to v pohode?

Si dospelá. Tak veci rieš ako dospelá. Čiže povedz jej to na rovinu. Áno, určite sa urazí. Ale fakt by ma netrápilo, že sa urazí neslušný človek. Pretože normálny človek nebude pol hodiny stáť pri plote a pozerať/počúvať na susedov a ich návštevu. Je to doslova neslušné. Takže slušne jej to povedz, ale priamo. Že je ti to nepríjemné, považuješ to za neslušné počúvať a sledovať. Si dospelá, žiadne neznačovanie, na rovinu. Povedať svoj názor na jej neslušné správanie je v poriadku. Ona je tá, ktorá robí veci, ktoré v poriadku nie sú.

A odporúčala by som dať vysoké kríky alebo stromy na miesta, kde k vám vidno a odkiaľ kričí na teba. A ak jej deti lezú na plot, zváž postaviť pevný vysoký plot.

riesska123
15. apr 2024

Ahoj, síce mimo od témy na čo si chcela reakciu. Ale vždy premýšľam, keď niekto napíše že anonymne aby ich nespoznali a potom napíše dôkladný opis,reakcie,kde býva vek a neviem čo 😅 tak myslím, že jej to dôjde aj bez tvojho mena

melanta
15. apr 2024

Inak mne hlava neberie to, že ona vás vyslovene špehuje, sleduje, počúva, tvoju rdinu, vaše návštevy, vykrikuje na teba, keď jej povieš že nemáš čas, vykrikuje za 10 minút - a ty máš problém jej povedať slušne, aby s tým prestala? Bože žena, veď buď trochu svojprávna a nenechaj sa týrať nejakou neslušnou sedláčkou. By som si postavila plot a poslala by som ju už dávno do paže. A určite by som sa s niekým takýmto nenavštevovala.

amonet
15. apr 2024

nuz. existuje riesenie vola sa to betonovy plot aspon 2m😅😅

zuzanka.zuzu
15. apr 2024

na svojej strane plotu obetujte ešte cca 20cm a dajte tam 2m betónový plot 😉 kvôli psovi 😉

autor
15. apr 2024

@riesska123 vek, pocet deti atd som upravila 😉 dokonca aj priklad s virivkou je upraveny
Netreba mi pripominat ze som dospela, damy. Zazila som co vedia urobit zle susedske vztahy (nie priamo nam) a rada by som sa vyhla tomu, aby sa urazila. Susedov budeme mat na dlhsie, mozno aj do konca zivota a fakt chcem mat dobre vztahy.
Oni su inak v pohode, navstevujeme sa vramci susedskych vztahov, aj s inymi susedmi. Len teda bud ich tak zaujimame alebo su zvedavi a mozno sa suseda nudi. Neviem..hladam preto nejaky sposob ako jej setrne povedat ze na nas nemaju stale nakukat 😉

autor
15. apr 2024

@amonet hm, veru sme to zvazili ale vysoky betonovy plot vyzera pre mna hrozne :/ a asi by s tym ani oni nesuhlasili.

amonet
15. apr 2024

ak si ho postavis na svojom pozemku a dodrzis odstupi a zakon🤷‍♀️ a pred neho si vies dat stromy a navyse teraz uz je taky vyber roznych vzorov a moznosti

zabina27
15. apr 2024

no ak je to len jedno miesto, odkial by na vas videli a nechces to priamo riesit, dajte tam nejaku zabranu - neviem, napr. basketbalovy kos alebo terc akoze pre vase deti, alebo pozri nejake zahradne dekoracie, alebo nejaku podperu na nejake huste popinavky, tabulu zase akoze pre decka - oni nemusia z vasej strany vidiet, ci to naozaj pouzivate, slnecnik/pristresok...

melanta
15. apr 2024

Nepotrebuješ ich súhlas na plot na svojom pozemku. A píšeš, že máš tam stromy a kríky vysoké. Tie môžeš mať aj pre poriadnym múrom.
A prepáč, píšeš, že netreba ti pripomínať, že si dospelá. Tak potom to trp, keď ani povedať, ani plot. Nevyriešiš to inak ako povedať to narovinu. A tým plotom. Proste nebudete kamošky. Píšeš, akoby sa ti zrútil svet, že nebudeš sa s takouto susedou navštevovať a kamarátiť. A to neznamená hneď zlé vzťahy. Proste budeme mať vzťah žiadny.

melanta
15. apr 2024

Muža nemáš? Nás keby niekto takto šmíroval a niekto by po mne vykrykoval, muž by jej to velice rýchlo vysvetlil, že jeho ženu nebude nikto stalkovať.

januska12323
15. apr 2024

Dobré vzťahy môžu byť aj bez návštev.
Potrebujete niečo? Dovidenia. A otočím sa chrbtom

zuzana9393
15. apr 2024

Presne to poznám 😆 naša suseda vždy chodila okopavat záhradu, keď sme sedeli v altánku s nejakou návštevou. Raz dokonca, keď sme nevedeli, že tam je, (sedeli sme k nej chrbtom) tak sa nám bez hanbi zapojila do debaty 😆 asi si len zvyknúť, alebo tak niečo postaviť.

laurita285
15. apr 2024

Tak sa nechaj očumovať, cecky snáď vo vírivke či bazéne neotŕčaš 😀

lenkahvh
15. apr 2024

ja ti celkom rozumiem, ma to aj riesenie - nemusis mat hned betonovy plot, preco taketo extremy, ale tak MK klasika
my sme tiez mali normalny plot nizky, nad tym nieco ako zivy ale tiez medzerovy a kedze nam presne toto vadilo od susedov, dali sme tam par tyci a natiahli ten zeleny plot do takej vysky, ako sme potrebovali uplne tesne k plotu - dvojmo - hotovo
nevidno, ziadne rozsiahle prace atd, nic zlozite

martinkatinka
15. apr 2024

@riesska123 pise aj na ploche, takze toto tu nechapem.

janinah
15. apr 2024

Zohnala by som nejaký skladací paraván a okato by som ho postavila m edzi vyrivku a čumiaceho suseda..potom tým deťom pred nos...hádam pochopia

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
15. apr 2024

Poznám prípad suseda, pomocníka VB čo poslal svoje dieťa spýtať sa susedov čo za návšteva im prišla. Okno na kúpeľni do susedovho dvora mali normálne sklo odkiaľ často pozoroval čo sa deje u susedov.

ivuska027
15. apr 2024

Zakazdym by som im z miesta kde stojím zakričala na plné hrdlo, či niečo potrebuje? Hádam by sa zbadala.

tinqua
15. apr 2024

Turkestánsky brest...za 2-3 roky máš minimálne 2m zelenú protišpiclovskú stenu...ja neviem, ale keď to už zašlo tak ďaleko, že máš strach piť kávu na vlastnej terase, tak asi by som sa tých 50% dobrých susedských vzťahov pre svoj pokoj vzdala...skrátka niektorí ľudia nemajú hranice a nebudú ťa rešpektovať, nevidím dôvod prečo by si mala byť ty tá, ktorá pre všeobecný kľud obetuje svoj vlastný.

matullienka
15. apr 2024

A keby ste si na plot natiahli tu zelenú textílií čo sa dáva na ploty? Ja by som to riešila tak alebo dekoracnou drevenou stenou v tom mieste

mk1111111111
15. apr 2024

Jaaaj, to to si nepomozes, vzdy si bajdu dovod, aby nakukali. To poznam. Na terasu paravan, na plot textiliu a tvarit sa, ze ich nevidis.

matullienka
15. apr 2024

Niečo takéto by som tam dala

autor
15. apr 2024

@matullienka fiha, dakujem…ta prva drevenna zastena je celkom pekna 👍 aspon v casti kde mame terasu
Dakujem ti za napad 🙂

matullienka
15. apr 2024

Za, málo

rozculena
15. apr 2024
tykat
17. apr 2024

Nevyrastie za rok? Nasad bambus ten ak ma dobre podmienky rastie aj 20cm za den.
Alebo zacnite pestovat nudizmus a nainstaluju zabrany oni 😅

tykat
17. apr 2024

@zuzana9393 ...ze zapojila do debaty 😁 pozeram ze niektori sa aj v realnom zivote spravaju ako na socialnych sietach

zuzana9393
18. apr 2024

@tykat akože takýchto príhod ti ti viem napísať hrozne veľa. Keď som bola nastorocna a občas išla niekam na disko, tak ona vedela vždy presne kedy som prišla. A nie že o pol 3. Ale ona vedela, že som prišla 2:25 🙈 má to ale aj veľa výhod. Neexistuje, že by nás vykradli a ona si nič nevšimla. Keď sa jej aj v noci na ulici niečo nezdalo, že nevedela kto sa tam motá, alebo aký pes tam behá, nelenilo sa jej obliecť a ísť pozrieť. Ja ju na jednej strane veľmi obdivujem.