Zlé vzťahy v rodine

5. sep 2023

Nikdy sme nemali extra dobré vzťahy a môže za to moja mama. Mala som ťažký život doteraz, pretĺkala som sa bez pomoci a opory rodiny. Nikdy nás mama neviedla ako deti k naozajstnej súdržnosti, a vždy robila rozdiely aj keď si to neprizná a nepriznala. Chodila sa dokonca na mňa sťažovať aká som a podobne ku súrodencom a takto mi ničila život v puberte. Po strednej škole som doslova utiekla z domu a roky som tam ani nechodila. Teraz matka dožíva, potrebuje pomôcť. Rodina je komplet rozbitá, nestretávame sa so súrodencami. Každý si našiel svojho manipulátora (myslím si, že ani jeden nemáme zdravý vzťah s partnerom) a nestretávame sa teda aj skrz partnerov polovičiek. Aj teraz, keď prídem mamu pozrieť, cítim sa tam veľmi zle, akoby na mňa číhali či jej neubližujem keď sa tam náhodou stretneme. Pritom jediná matku nezaťažujem problémami a viem už teraz, že keď zomrie, nebudem mať už žiadnu “rodinu”.

domkakvet
5. sep 2023

Aka je otazka, ci mas k nej chodit, ak treba pomoz jej.

autor
5. sep 2023

@domkakvet otázka nie je v podstate žiadna, len suché konštatovanie. Potrebovala som to napísať.

deti95060810
5. sep 2023

domov je dovtedy kým žijú rodičia...po ich smrti sa to väčšinou rozpadne, alebo výrazne zmení.

autor
5. sep 2023

@deti95060810 škoda, že ani toho domova som si nejak neužila. Mám pocit, že mi ušiel vlak. Že ešte stále nemám odžité detstvo, a už je pomaly koniec, nič nestihnem. Akoby som podvedome doteraz snívala, že si to ešte niekedy vynahradím :D. Nič sa nezmenilo, ľudia sa žiaľ nemenia.

lubkovaandrejka
5. sep 2023

Je mi luto,ze mama medzi vami robila take rozdiely a rozbila rodinu a ze sa nespravala ako naozajstna mama :(

lily246
6. sep 2023

Držím ti palce, aby si si to vynahradila raz so svojimi deťmi. Cesta k peknej vlastnej rodine začne tým, že ukončíš súčasný nezdravý vzťah a začneš s terapiou u odborníka. Prajem veľa šťastia.

oli18
6. sep 2023

@deti95060810 velmi pekne a pravdivo si to napisala.
Autorka, ja mam skoro 70 a poviem ti, ze ja velmi tazke udrzat v rodine dobre vztahy a sudrznost. Kym deti nemaju vlastnych partnerov, sa to da. Ale ak pridu zatovia a nevesty, je to horsie, lebo kazdy je iny, vzisiel z ineho prostredia, vyznava ine hodnoty. Lahko je to vycitat matke, ale ty nebudes ina. Mozes sa snazit, ako chces, ak raz niekto bude bocit, nedonutis ho. A ze sa matka stazovala na pubertalnu dceru svojim surodencom? Co je na tom zle? Nebol internet a anonymne diskusie, aby sa mama vypisala, ako ty dnes. Dokonca nebolo vo zvyku chodit k psychologom a bolo ich ako safranu. Opytala si sa niekedy matky na jej zivotne starosti a problemy? Ci len si sa tu prisla na nu postazovat? Ved ste to uz davno mali mat vyjasnene. Uvidis, ako sa historia opakuje, ked sa sama do tej situacie dostanes. Nie preto, ze si dcerou svojej matky, ale preto, ze nie je v silach ziadneho cloveka mat idealne vztahy v rodine podla vlastnych predstav. Nie je to v silach ziadnej matky, nebude to ani v tvojich silach. Ak mas z toho traumu doteraz, pirozpravaj sa o tom s matkou, ak jej to este zdr stav dovoli. Ak nie, navstiv odbornika.

autor
6. sep 2023

@oli18 nikdy som nebola problémové dieťa. Dokonca jediná som bola bezproblémová a veľmi skoro samostatná v skutočnosti. Celé dni som doma pratala a robila. Matka ma celý život ničila citovým chladom, nebolo to normálne posťažovanie sa, ale normálne hecovanie súrodencov voči mne. Nikdy sa už naše vzťahy neupravili. V puberte som musela navštevovať po vlastnej línii psychológa, žiaľ záver terapie bol- problém je vo čaše matke, nie vo vás. Nikdy som ju nezaťažovala “mojími” problémami, už ako dieťa na ZŠ som sa naučila, že ona mi nepomôže, nepodrží ma, nemohla som sa jej s ničím zveriť prísť za ňou. Dokonca išlo o zanedbávanie ma aj po hygienickej sttánke, nie len odmerané chovanie ku mne a psychické týranie. Traumy z detstva si nesiem v sebe a to som už v strednom veku, ale to zlo zistáva v rodine žiaľ.

harmona
6. sep 2023

Velmi zle sa to takto len cita a neviem si predstait to zazit. Je mi to luto, ze ste sa ako rodina rozpadli. Mame aj ked nebola asi uplne ukazkova, tak ju nemozes teraz opustit. Tazko povedat, mozno vas toto cele nejak aj so surodencami spoji a mozno nie. No potom to musis brat tak, ze to tak asi malo byt

0silvia0
6. sep 2023

Minulosť sa zmeniť nedá, ani sa nič neudeje po tom, čo budeš jatriť svoje rany spomienkami na nepríjemné detstvo. Uzavri to, nepitvaj sa v tom, matke v rámci možnosti odpusť, bola síce zlá matka, ale inak to nevedela.
Teraz ide o teba, kde sa teraz nachádzaš, kam smeruješ, aká chceš byť. Ak môžeš, racionálne sa o matku postaraj, nemusíš jej vracať jej zlo, ukáž jej, čo je to spolupatričnosť. Ak jej pomôcť nechceš, tak jej nepomôž, nikto ti nič vyčítať nemôže. Ide o tvoje svedomie, o tvoj pocit.

autor
6. sep 2023

@harmona žiaľ plné domovy dôchodcov sú rodičov, ktrorí sa o deti nestarali a veľa z nich tam skončilo svojím pričinením. Pomôžem koľko sa dá, nakoľko mne nikdy nepomáhala aj to je veĺa, nezaslúži si to. Aj keby nemám svoju rodinu, na plný úväzok by som sa kvôli nej rozhodne neobetovala z princípu.

autor
6. sep 2023

@0silvia0 vieš ostatným súrodencom pomohla. Mňa z rodiny vyslovene vyčleňovala. Nejatrím sa v tom vedome, ale žiaľ nesie sa to s nami celý život tie dôsledky.

0silvia0
6. sep 2023

Pozri sa, bola si pravdepodobne obeťou narcistického rodiča. Narcizmus je porucha osobnosti. V podstate za to tvoja matka nemôže. Aj moja matka má poruchu osobnosti, viem o čom to je. Nie je to ľahké s tým žiť, ale ty sa posuň ďalej. Tvoja matka sama mala nedosýtené emocionálne potreby, tiež bola obeťou nejakej debilnej výchovy. Tak nevedela dobro posúvať ďalej. Bola si jej obetným baránkom, ako to už býva u narcistického rodiča zvykom. Vypočuj si tento podcast, alebo si prečítaj kopec článkov na nete, je toho dosť
https://nm.sk/narcisticky-rodic-si-spravi-z-die...

gramtlika
6. sep 2023

presne tak, ako chapem, ze ta to tazi, n proste sa musis teraz pozerat dopredu. premysleat nad tym, ako ste ako roina dopadli, ta nikam neposunie a nebudes moct byt do buducna ani stastna. musis to nejak v sebe proste uzavriet

autor
6. sep 2023

@gramtlika len vďaka výchove som sama ako prst. Uzavrieť to sa teda nedá. Celý život padám na hubu, lebo si do mňa každý kopne, nemá si na kto zastať, neviem sa v rodine o nikoho oprieť. Nemám rodinu.

autor
6. sep 2023

@0silvia0 ďakujem za článok, posunul ma.

autor
7. sep 2023

@0silvia0 ale toto je desivé 😳.
Máme niekoľko typov narcistov. Ten, ktorý príde na to, že je to zlé, ide k terapeutovi, ale keď zistí, koľko je s tým spojenej práce, tak to často vezme ako nemožné a pokračuje ďalej v živote, aký má. Potom sú takí, ktorí sa s tým rozhodnú aj niečo robiť, začnú terapie, kde sa vyzbroja ešte viac a vedia svoje obete týrať ešte dôkladnejšie, lebo sa naučia ešte lepšie predstierať normálno. Potom máme takých, ktorí začnú terapie a spáchajú samovraždu. A potom sú takí, ktorí pokračujú v terapiách, ale stále vidno, že ten jedinec nikdy nebude autentický a vždy na ňom ostane niečo, čo proste vadí.

0silvia0
7. sep 2023

Ano, je to desive, ale aspon vies, s kym mas tu cest a vies, ze ten clovek sam s tym nevie nic urobit. On je na tom horsie ako ty, on so sebou musi zit cely zivot. Ale ty to mozes uzavriet a zit normalny zivot. Ak to nevies uzavriet, navstiv psychoterapeuta. Velmi ti drzim palce.