Žijete u svokrovcov?

emik11
3. sep 2024

Dobrý deň. Máte niekto podobnú skúsenosť, respektíve žijete u svokrovcov? Ako sa vám s nimi býva? My žijeme v trojgeneračnom dome, teda ja som sa prisťahovala. Som tu na Materskej, rodinu mám 110 km. Malý má už po jednom roku, začína chodiť plus všetky tie zmeny. Muž chodí pravidelne na turistiky, športy, niekedy aj od 6 rána do 9 večer. Často aj na nočné zmeny. Keď som tu sama, tak jeho otec sem chodí pozrieť malého, ale nikdy neviem, v ktorom čase príde hore. Je to jeho dom, takže takmer vždy súhlasím, aby išiel hore. Ale nie vždy mi to vyhovuje. Keď sa JA s malým hrám, tak príde milovaný dedko a malý už hneď ide za ním, takže hra je nanič. To isté jedlo, potom už nechce dobre jesť.. keď mal ísť malý spať, tak vraj svokor povedal, že som mu ho nechcela dať....Začne sa s ním hrať on a ukazuje mu aj kadejaké veci, čo by mňa ani nenapadli. Alebo keď ho mám na rukách, tak povie: Matúško aha, čo mám pre teba... A potom ide z mojich rúk dole za ním... Opýta sa, či ho môže zobrať von na dvor a povedala som, že za chvíľu mu ho ja dole donesiem. Keď prišiel môj muž z roboty, tak vravel, že otec čakal na malého a že ho oblečie a dá mu ho von. Potom mal malý jesť olovrant, tak som ho po asi 45 minútach zobrala hore papať. A ten môj chlap povedal, že som to urobila naschvál, aby s ním bol dedko čo najmenej. Že čo môže moja mama u nás doma, môžu aj jeho rodičia. Lenže ja s ňou nebývam....Pričom ten svokor sem chodí takmer každý deň a obzvlášť, keď môj chlap je preč....
Keď sme sedeli vonku a malý bol unavený, tak svokor povedal, že veď ho nedávaj spať, daj nám ho sem sa hrať. Sedeli sme s malým na lúke a nedalo sa ho tam moc uspať. Večer som ho chcela dať skôr spať a môj chlap ho ešte zobral na ulicu, že jeho netrápi, že malý má spať a že o všetkom nerozhodujem.
Už rozmýšľam, že pôjdem domov na západ na dlhšie si oddýchnuť, aby ma neporazilo...

zmrzlinka2021
3. sep 2024

@emik11 vy ste pred svadbou vôbec neriešili vlastné bývanie?

deti95060810
3. sep 2024

kĺud maminka...dedko nech sa pohrá do sýtosti s malinkým a ty si trošinka odpočiň...
manžela uzemni nech si nevymýšľa blbosti ...

thereisabear
3. sep 2024

A komunikuješ? "Som veľmi rada, že ma malý s vami taký pekný vzťah a trávite spolu čas. Len by som chcela, aby mal dodržaný režim, je to lepšie aj preňho. Teraz akurát pôjde papať, môžte prísť o hodinu? Alebo neskôr? Malý sa bude tešiť. Ďakujem"

amonet
3. sep 2024

chapem ze mas svoj system a ocakavania avsak niekedy to netreba brat tak vazne. co by sa stalo keby jedol vonku na dvore? system je fajn zlavit z neho a oddychnut si je tiez fajn

cacianka
3. sep 2024

@deti95060810 mne to skôr evokuje, že dedo si chodí kedy si zamanie, a až náročky narúša režim dieťaťa. ked by malo spať, tak ho ťahá von, dedo a ešte aj muž do toho vŕta a je im u prdele, že je chlapček rozhodený, narušený rytmus dňa, a napr. spánok sa neúmerne odsúva. lebo dedo. ja viem že občasné zmeny sú ok, ročné dieťa niečo vydrží, ale takmer každodenné výrazné zmeny neveštia nič dobré a pre dieťa sú nevhodné.
takže treba komunikovať , mužovi by mohla pediatrička vysvetliť a trvať na nejakom slušnom kompromise.
mmch. dieťa nie je dedkova opička

deti95060810
3. sep 2024

@cacianka dedo si už isto nepamätá ako to bolo keď mali s babkou oni malé deti... chce sa len pohrať. namiesto toho by mala autorka povedať presne čas kedy donesie dieťa von napr. na dvor.
malinký ide spať, zobudí sa o 2 hod, a okolo 14 hod. sme na dvore.
alebo teraz papá tak o pol hod. sme dole pri vás.

simsalabim
3. sep 2024

@emik11 s tym olovrantom...ved bez neho neumrie, ci, Fakt si ho mala nechat s dedkom.

thirstymonk
3. sep 2024

Akože vždy je lepšie, keď manžel chodí na turistiky ako do krčmy, alebo za štetkami... ale trošku by sa už mohol správať aj ako otec rodiny. My sme mali tiež takého otca, čo bol v robote od 7:00-19:00, potom prišiel kukol spravy, pol hodiny s nami postrašil a šiel spať. A nastal večer a nastalo ráno, deň druhý. A toto sme mali dookola. A keby aspoň dačo zarobil, ale žili sme z ruky do huby jak sa povie... No a ja som sa zaprisahal, že taky foter veru nebudem.

cacianka
3. sep 2024

@deti95060810 no vidíš, že napíšeš dobre , ale nie že dedo príde hocikedy nech sa vyhrá do sýtosti

mamickalisticka
3. sep 2024

Mne by to vadilo a veľmi, hlavne to, že vkuse dolieza, hoci je to jeho dom, tiež potrebuje každý svoje súkromie. Ani za milión by som nebývala so svokrovcami. Budovať vzťah dedko- vnuk áno, ale určite nie toto narúšanie režimu (vyzerá to akoby náročky, hoci dedo to asi zle nemyslí) ale teda mať jasné pravidlá so starými rodičmi a nemať dusno.

solange7
3. sep 2024

Celodenne pravidelne turistiky musia byt fajn, bohvie ako by sa pozerala rodina na autorku, keby namiesto manzela chodila takto ona.

oslo1
3. sep 2024

Nebyvala by som so svokrovcami, nie je nad to mat vlastne sukromie, slobodu a vchodove dvere, ktore otvorym, kedy ja chcem.
Kupila by som turisticky nosic na dieta a zacala s manzelom chodit na turistiku. Ten nosic by mal manzel. Budete mat quality time ako rodina.
Dedkovi by som povedala, ked pride neohlasene ku vam hore, ze teraz nie, stopnes ho 3 krat a hadam prestane chodit. Na druhej strane by som bola proaktivna a by som ho slusne poprosila, ci by syna nezobral poobede o 3 na ihrisko. Kludne aj kazdy den.
Ja by som si asi nasla nejaky kruzok, cvicenie a s dedkom sa dohovorila, ze ci by sa mi pravidelne o syna staral a ty by si isla co ja viem na kruzok sitia.

zuzana9393
3. sep 2024

Ročné dieťa už má nejaký režim. Ja by som ozrejmila tento rezim aj mužovi aj svokrovi. A možno by nebolo zle, aby si sama poprosila svokra, nech ho zoberie keď to tebe bude vyhovovať s tým, že ho za hodinu donesie a malý pôjde spat/jest napríklad. Ak budeš sama využívať svokrovu starostlivosť, možno pochopí, že proti nemu nič nemáš. Každopádne toto viacgeneračné bývanie je vždy problém.

zltalienka
3. sep 2024

@emik11 a Ty nosievaš malého k svokrovcom? Ak nie, kľudne si môžete zaviesť čas kedy bude malý pravidelne s dedom. Predpokladám že svokor je zodpovedná osoba a dieťa to prežije. A Ty budeš mať voľno v ten čas.

h2
3. sep 2024

Predbehni ho. Keď bude malý vyspatý, najedený, prebalený... šup s ním dole za dedkom, že ty ideš variť/nakupovať/upratovať... A keď sa to bude tebe hodiť, zase prídeš k nim a vezmeš ho.

vyrovnanaosoba
3. sep 2024

Nie že by som nebola rada za takého dedka, babku. Ale nie, od 18 rokov nežijem ani s mojimi rodičmi, ani k svokrovcov by som nešla. Práve pre to súkromie, aj keď možno nechcú zle, ale ty nemáš slovo, lebo si u nich. Stačí sa postaviť na vlastné nohy a hneď sa vám život zmení.

kristinka92
3. sep 2024

mna by zaujimalo kto potom rieši to preunavene dieta? lebo všetky tu asi vieme, ake “prijemne” a problematické je niekedy uspat preunavene dieta.
či ho potom aj uspia, keď uz trvali na tom že im je jedno aky ma režim lebo oni sa chcú teraz hrať, alebo keď už hukaka z únavy tak ho hodia tebe nech si to riešiš

dada_99
3. sep 2024

ja by som teda nemohla zit v trojgeneracnom dome. uz dvoj pre mna znie dost zle 😀 ano, mas strechu nad hlavou, rodinu nablizku, to vsetko je super, ale to sukromie tam v zivote stopercentne mat proste nebudes.

denisa0504
3. sep 2024

Keď si pozrieš ostatné diskusie, všade sa píše, aké hrozné je žiť so svokrovcami a na vlastnej koži aj vidíš prečo. Vždy sa budú do všetkého starať, nikdy nebudeš žiť tak ako chceš, robiť si čo chceš.. najhoršie je, ak je chlap na ich strane. Tebe ostáva buď sa s tým zmieriť a nechať ich ovládať tvoj a synov život, alebo ísť preč

victoriab
3. sep 2024

@emik11 šialene, ako fungujete. To s tymto si suhlasila? Hlavu by som si trieskala kazdu noc, aka blba som bola. Muzicka si posad, zacni nastavovat hranice a byt asertivna, lebo toto tvoju psychiku zozerie do poslednej bunky

sulavikova
3. sep 2024

@emik11 žijem už 22 rokov, ale máme vlastný vchod a guľu na dverách. Nastavila
som “betónové” hranice hneď na začiatku a je len na nás, koho a kedy si pustíme do bytu. Rovnako ani ja nevyužívam, že dedko a babka tu bývajú. Pre nás je to vyhovujúce.

7lenka11
3. sep 2024

Nikdy nepochopím toto spolunažívanie rôznych generácii pod jednou strechou..

nila0622
3. sep 2024

@7lenka11 Amen. 🙏🏻

stanulienkat
3. sep 2024

A prečo ste si robili dieťa bez vlastného bývania? Teraz je už neskoro plakať, na to sa ide z opačného konca.

lienka.7
3. sep 2024

@emik11 urobiť si s milým dedkom poriadok co ano a co nie. Jasne pravidla. Napr. keď raz o 12 chodi malý spať, tak najneskôr o 11.moze prísť sa pohrať, aby sa potom malý najedol a šiel spať.
A milého muzika viac zapájať do rodinného diania. Už nie je single, aby sa na cely deň spakoval a odišiel. A ty si nájdi tiež niečo pre seba.

adeladulova
3. sep 2024

Poznám. Áno bývame, áno chodili na poschodie bez ohlásenia. Odznelo to keď malý vedel sam zísť, doteraz bývame so svokrovci a nikdy by som to už nezmenila. Ani za milión. Syn má s nimi úžasný vzťah, strážia ho v čase keď je chorý, keď ideme s manželom do obchodu, na večeru, do kina atd. Tieto tvoje problémy poznám. Prijmi to tak ako to je alebo nahlas povedz hranice. Keď tomu budeš vzdorovať iba vo svojom vnútri, hnev bude rásť.
Ja odstupom času viem ze mnoho vecí boli ješitnosti nad ktorými by som dnes mala rukou

ahhola
3. sep 2024

Mohla si trochu porozmyslat, ako vtelit deda do rezimu syna a trvat na tom. Napr. o 14." sa prrebudi, napapa a dedo nech berie kocikovat. Inak nechodi k vam na poschodie viac za tebou, ako za malym, trocha mi to tak pripada😅
Alebo ho svokra posiela a s diabolskou doslednostou v inom case, lebo vsak
" aj mne robila svojkra peklo, nebude si mlada sunky valat a vegetovat v pohodli" 😈

nairia
6. sep 2024

kks, raz by mi muz vytkol, ze som zobrala dieta naschval od starych rodicov, ked ma ist dieta spat/jest a taku hubovu polievku by dostal, ze by ho hned tieto mudrosti presli.
ja toto nepochopim, co je to za trend tychto mudrlantov oplodnit si frajerku, nastahovat ju k svojim rodicom a odlifrovat sa doprec... ze sa na to baby date ukecat... to su taki geroji, co chodia domov len cez vikend a este aj to si idu oddychnut podla svojho uvazenia. len sa mi tlak dvihol...
byt tebou, uz mam zbalene a idem k svojej mame, ak by som mohla...