Žiarlivé dieťa na návšteve

26. dec 2023

Máme návštevu (vzdialená rodina) a ich chlapec 9r asi závidí alebo čo, hneď ako prišli ku nám a vošiel do detskej izby spustil plač keď uvidel darčeky deciek. Keď sa hrali ničoho nového sa ani nedotkol. A keď som išla okolo izby, počula som ako nadáva mojim deťom, že sú to blbé darčeky a že sú trápne decká, keď sa s tým hrajú. Vošla som a povedala, že nikto nie je trápne decko, nech sa pekne hrajú, nech si povyberajú zo skríň akékoľvek hračky ktoré chcú, nemusia sa hrať len s tým novým.
Ešte dodám, že keď sú u nás, chlapec stále náhodou niečo rozbije, buchne niektoré z detí, alebo im nadáva.

Ako by sa dalo riešiť takéto situácie, aby boli vsetci spokojní a pekne sa zahrali? Máte nejaké odskúšané rady?
Nechcem to riešiť s rodičmi, ale ani deti nechcem aby mali pokazený deň kvôli takejto návšteve, čo len naprieky im robí a nehrá sa pekne.

zuzitko74
26. dec 2023

Ideálne riešenie je riešiť to s rodičmi, neviem, prečo práve toto odmietaš.

autor
26. dec 2023

Lebo sa hneď urazia ak niekto niečo povie na ich syna

amonet
26. dec 2023

nuz tak taku navstevu mi v dome netreba, nech sa zduva a robia naprieky inde

deti95060810
26. dec 2023

tak to ťa obdivujem že niečo takéto doma strpíš....
dieťa robí zle tvojim deťom, v tomto prípade by som radšej obetovala návštevu ....

pribinak
26. dec 2023

Takúto návštevu by som nechcela. Nenechám urážať svoje dieťa, len preto, aby sa náhodou neurazili oni

Ak sa chceš s nimi veľmi kamarátiť, tak sa stretávate vonku, v detskom centre, v parku, …

sasa1310
26. dec 2023

kde sú tie časy, keď sme boli my deti. Boli sme na návšteve, handrkovali sme sa. Prišli rodičia domácich vynadali svojim deťom, do toho prišli naši rodičia - vynadali nám. bolo jedno kto čo robil, dostali sme vynadané všetci a boj svätý pokoj. A dospelí sa zabávali a bolo všetko ako má byť. Teraz sa pomaly nemôžeš ani krivo pozrieť na dieťa niektorých rodičov, aby sa neurazili. Zvláštna doba

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
isis234
26. dec 2023

Riešila by som to s jeho rodičmi a povedala tomu chlapcovi, ak sa nebude slušne správať, nech sedí pri rodičoch. Ak sa urazia, nech idú domov. Taká návšteva sa nevíta.

oslo1
26. dec 2023

Zvlastna dobra. Ja zdrbem aj syna a aj jeho kamosov. A stale mame navstevy. Tak ale ja dam do pozoru kazdeho. No messing around.

denkatn
26. dec 2023

ak nieco vidis co ta rozrusi, spravne mas to povedat dotycnej osobe. teda aj tomu chlapcovi. ze napriklad: vidim ze ta rozrusuju nove darceky nasich deti? s cim mas problem? potom mu mas uznat pocity, kazdy ma pravo na negativnu emociu, ale nema na zaklade nej robit zle, ale deti to este neovladaju. a potom mu mas povedat. vies, bola by som rada, keby si skusil sa zahrat pekne tu chvilu co ste tu spolu. doma zase budes mat " stare hracky" - alebo to s cim ma problem. vlastne ak ma s niecim problem treba si ho vypocut a povedat mu co sa nam paci a co nie. ostatne je na nom. niektori nevedia alebo nechcu zmenit spravanie, ale podstata dobrych vztahov je, ze my mame hovorit o sebe co sa paci nam.

amonet
26. dec 2023

@denkatn uplne nerozumiem preco by som ja mala pracovat s emociami cudzieho dietata a spracovavat ich, nato su rodicia oni ho poznaju najlepsie a oni maju byt pre nim tym pristavom kde vie pomenovat emocie a spracovat ich. ja mam chranit svoje dieta a pomoct mu spracovat negativnu emociu z nezvladnutej situacie. rodicia evidentne nedokazu spracovavat ani svoje emocie nieto este dietata avsak nie je mojou ulohou este vychovavat aj dalsich.

denkatn
26. dec 2023

@amonet to nie je vychova to je sanca kazdeho mat dobre vztahy. vztahy su o emociach a ked sa snazis niekoho odsudzovat, tak nemozes mat dobre vztahy. dobre je povedat kazdemu o sebe a ostatne nechat na nom.

jana_eyre_2
26. dec 2023

Mne je takýchto detí ľúto.. evidentne nemajú dostatok pozornosti, emóciu pozornosti si chcú nahradiť darčekom a nevyjde im to.. a ako to vyriešiť? Vysvetliť vlastným deťom prečo sú niektoré deti také.. mne to celkom funguje..

autor
26. dec 2023

@denkatn ❤️ to je pekne, to skúsim nabudúce. Teraz som to vyriešila tak, že som sa k ním pridala a hrala som sa s nimi, kým sa neukludnil

denkatn
27. dec 2023

ano, celkovo o vsetkych emociach by sme mali komunikovat, aj medzi dospelymi. nie ze ja by som to nejak super vedela, ale zistila som ze funguje to, az na to ze ja este neviem regulovat tie svoje emocie tak, aby som neriesila veci v hneve. ked riesime v hneve, ten druhy zachyti tu emociu a nie to co chceme riesit. dospeli sa maju vediet vyregulovat pred rozhovorom, co my samozrejme este nevieme, lebo su to poznatky az poslednych rokov, nie je to Freudova psychologia minuleho storocia... tak kym budeme vsetci si navzajom uznavat emocie a budeme sa rozumiet, tak to pretece este vela vody...

h2
27. dec 2023

Je to vzdialená rodina, nie blízka. Ich syn robí zle a navyše sa zjavne necíti u vás dobre (hneď po príchode sa rozplače, 9 ročný?!!!). Rodičia sa urážajú, nedá sa im nič povedať. Pýtam sa: načo sa s nimi stretávate?

autor
27. dec 2023

@h2 Tak lebo keby sa prestanem stretávať s každým, koho správanie nie 100% uznávam v každom smere, tak by som sa mohla odsťahovať do lesa a zabarikádovať sa v jaskyni.

autor
27. dec 2023

Čo je toto za dobu, že všetky nezhody sa riešia prerušením kontaktu?

denkatn
27. dec 2023

s tym suhlasim, zrely dospeli by sme mali skor hladat riesenia, detom davat pochopenie a podporu aj tym ktori nam "lezu na nervy". aj my budeme stari a otravni. civilizacia je o tom, ze si vzajomne pomahame.

milanemila
29. dec 2023

No ak by nejake decko nadavalo mojim detom, ze su trapne a nicilo im naschval veci, tak by mi bolo srdecne jedno ci sa rodicia toho decka urazia. Aky je to priklad pred deti, ze niekto pride k nim domov zacne im nadavat, znici nejake veci a neudeje sa nic, dostanu instrukciu, ze sa maju s tym dietatom pekne hrat? 🙈
Takze ano povedala by som jeho rodicom, ci mu mozu dohovorit, alebo ak je to teda rodina povedala by som mu nieco ja. Napr, ze u nas doma si nenadavame a nenicime veci a ak sa nechce pekne hrat, tak nech si ide sadnut k svojim rodicom. Vsak 9r je normalne velke dieta.

lauriik
29. dec 2023

Kokos, no urcite by som nechala nadavat svojim detom od cudzieho nevychovaneho decka len aby sa jeho drahi rodicia neurazili 🤦🏼‍♀️ Len aby ste mali navstevu tak budes trpet spravanie ich syna? Normalne by som vynadala decku a potom by som to riesila s jeho rodicmi. A pokial sa im nepaci, tak nemusia nabuduce chodit. Naco ti su take navstevy?

chillibubble
29. dec 2023

no tak teda trpte. aj ja som mala ako decko par deti/navstev, ktore som neznasala. doslova pretrpeny den a bruchabol od rana, kedy pridu a kolko to zase bude trvat. ked som bola starsia, tak som sa tomu vyhybala ako sa dalo. a dnes ako dospela sa s nimi nestykam.
ine by bolo, keby rodicia chlapca su "normalni", ze tam vidis snahu nieco riesit. ale ked sa urazia, tak ss divim ze ti stoji zato mat s nimi kontakt. ja ako dospela sa nestykam s ludmi, ktori mi vadia. a tym samozrejme nemyslim nejake malickosti. ale v koho pritomnosti sa necitim vseobecne dobre, tak proste nie. a to este tvojim detom nici ich veci...

chillibubble
29. dec 2023

ty pises co je to za dobu ze sa nezhody riesia prerusenim kontaktov. a ja zase si myslim, ze konecne sa doba meni a ludia nerobia to "co sa od nich caka pre klud v rodine", alebo preto lebo "co si pomysli zvysna rodina"... ja som neznasala spravanie vlastnej krstnej mamy-ohovaranie, nadavky v kazdej vete, nosila nam darceky co ocividne dostali jej deti... na svadbe jej dcery skaredo s nadavkami okomentovala tortu od jej brata, lebo nemala fialove ruzicky ale ruzove 😀
dnes s nou mam minimalny kontakt, lebo to uz viem ovplyvnit. zato moja mama s nou kontakt udrzuje "lebo co by povedali ti a ti..." a teda trpi. tak ako chce no.

pbra40
29. dec 2023

... ja k tomu len napisem, ze si ich mama... mas ich chranit...

janamoto78
29. dec 2023

Čo je toto za doba, že sa problém s nevychovaným cudzím dieťaťom ktoré je u teba na návšteve a robí zle tvojím deťom, rieši na verejnom web fóre?
Veď to rieš s rodičmi. Prišla by som z izby detí a rodičom povedala, čo sa tam dialo. S nikým nemusíš prerušovať kontakty. Keď k tebe prestanú chodiť, ty k nim chodiť ďalej môžeš.

proximaa
29. dec 2023

Ocividne problem v rodine, ktory to si to dieta riesi tymto sposobom. Tazko to vyriesis za jedno popoludnie. Mozes detom vysvetlit, ze je tu nejaky problem a preto sa chlapec takto sprava a nech si to neberu osobne alebo sa nestretavat. Nie je predsa povinnost za kazdych okolnosti s niekym udrziavat kontakt.
Mame jednych kamaratov, s ktorymi sa stretavame len bez deti. Ich syn je jednoducho protivny a to myslim, ze fakt protivny na vsetky deti a nikto ich uz nepozyva na akcie, kde su deti. Proste si kazdy uz povedal, ze si nenecha detom nadavat a otlkat ich len kvoli slusnosti

mima1988m
29. dec 2023

Ja by som svojim detom nenechala ublizovat na ukor cudzieho.. Zapametaju si, ze prednejsi je pokoj v rodine ako ony. Osobna skusenost. Bola to zdedena chyba, s ktorej ma mladsi syn vyliecil.
Ak ho rozrusuju nove hracky, tak je tu jedno riesenie.
Schovat ich pred prichodom a detom vysvetlit, ze chlapec ziarli a tak potom je smutny, aj nahnevany. Co nechcu deti dat tie pokazit, to schovat do spalne a je klud. Ak ich bude chciet, povedat nie. Proste nie a nebudete o tom diskutovat.
Vy a vase deti u nich by ste si to isto dovolit nemohli.. ludia robia len to co vidia, ze mozu.

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sccarlet
29. dec 2023

A toto je ten problém zrejme, neupozornuju ho keď sa takto chová? Je nedotknuteľný? ...maš odpoved kde je problém. Jednoznačne sa o tom s rodičmi porozprávať

sccarlet
29. dec 2023

@mima1988m suhlas