Píšem sem ohľadne môjho ex. Bohužiaľ neskoro som došla na to aký je clovek že holduje alkoholu. Máme spolu syna 14rocneho. Vychovávala som ho sama, syn ho nepozná. Bohuzial moja rodina ma huckala do toho aby som ho udala do rodného listu nech platí výživné. Tak je zapísaný ako otec no platil len 30 eur aj to nie každý mesiac. Odkedy mal syn 3 roky prestal platiť úplne. Nechala som to tak predsa tie peniaze ma nevytrhnu z biedy.
Teraz mám už roky nového partnera, syn ho berie a má rád ako otca. Svojho biologického otca nepozná ani meno kto to je kde býva proste vôbec. Ani nemá oňho záujem.
Dopočula som sa že ex je na tom zle zdravotne. Stále veľa pije a odzrkadlilo sa to na jeho zdraví.
Mám otázku keby nedajbože zomrie a budú môjho syna volať na dedičské. Ešte není plnoletý tak nemusí tam ísť? Alebo môžem tam ísť ja namiesto neho ako jeho zákonný zástupca? Keby zdedil po ňom niečo, mal starší dom vo vlastníctve, môžem to ako za syna odmietnuť? A čo viem má ešte 2 deti starších od môjho syna, vraj ziju v zahraničí, neviem či vedia o tom že majú ešte jedného súrodenca.
Odmietnutie dedičstva by bolo v neprospech maloletého, takze to by neprešlo
Veď podiel ktorý syn zdedí, môžeš po súhlase súdu predať a peniaze mu odložiť
A nie hrdo odmietnuť dedičstvo a áno, maloletého budeš zastupovať Ty
@pribinak Neviem či by sa dalo podiel predať keď budú tam ešte okrem môjho syna dvaja vlastníci neviem čo by spravili ony s domom. Asi najlepšie by bolo keby ex ešte počas života prepísal dom na niekoho konkrétne a nemuselo by sa riešiť dedenie.
@ibrunova Dosť komplikovane to znie. Práveže ja nechcem aby syn sa dozvedel barsco o otcovi nechcem ho s tým zaťažovať. Preto ma napadlo že odmietnuť to čo by zdedil po ex.
Veď ten váš podiel ponúkneš ostatným dvom dedičom
ak bude dedičstvo v pluse, tak ide o záujem dieťaťa, nie tvoj záujem, súd ti neschváli odmietnutie. Ak budú dlhy vyššie ako majetok (tak to bolo u nás), tak to súd možno schváli. A možno je už dávno závet napísaný, nerieš, ak sa niekto ozve, potom budeš riešiť.
https://ficek.sk/malolety-ako-vlastnik-nehnutel...
Ešte není plnoletý tak nemusí tam ísť? Alebo môžem tam ísť ja namiesto neho ako jeho zákonný zástupca? = k dedičskému konaniu pôjdeš ty, ak by nastal stret záujmu, súd určí kolízneho opatrovníka...
https://www.trend.sk/financie/odmietnutie-dedic...
A čo viem má ešte 2 deti starších od môjho syna, vraj ziju v zahraničí, neviem či vedia o tom že majú ešte jedného súrodenca.= nepotrebujú vedieť, že majú súrodenca. Notár pozýva k pojednávaniu všetkých zákonných dedičov. Je len otázne, či ex priznal otcovstvo, či je zapísaný v rodnom liste ako otec... Ak áno, budú účastníci konania, ak nie sú vydedení (na zákkade právnych podmienok)
Ty za neho musíš ísť, keďže nemá 18, ale to, že za neho dedičstvo odmietneš, musí schváliť súd a bude prizvaná aj kolízna. Nedávno sme podobné riešili.