Baby, moja sestra je z tych zadubenejsich. Ma 25 rokov a kazdy rok chodi na niekolko dni na vylet do nejakeho europskeho velkomesta. Aj vdaka svojej povahe a mentalnej vybave (strasne sa hanbim ze to tak pisem) nema priatela ani kamaratku. Chodi sama. Vzdy a vsade. Co ma ale stve je, ze vsetko musi vesat na internet. Kedy odide z domu, cestovny listok kde je vidiet vsetko (napr aj cislo spacieho vozna), kde bude byvat atd. Proste kazdy vrah (s nadsazkou) si pozrie jej storku a ma ju ako na tanieri.
Nedokazem jej vysvetlit ze taketo spravanie je nebezpecne a uz duplom ked cestuje uplne sama. Ona mi na to povie ze ale ved ju aj tak nikto na tom instagrame nesleduje. A ked sa spytam preco to teda zdiela tak aby mala spomienky. Tak jej hovorim ok tak ale aspon to tam daj spatne nie hned v sekunde. Ale ze to uz nebude aktualne🤦♀️ ze nema frajera s ktorym by sa o zazitky podelila tak to dava na net.
Prosim vas, ako na nu? Som starsia sestra, zalezi mi na jej bezpecnosti a nechcem aby sa nieco stalo. Aj vdaka svojej povahe je idealny terc. Ako jej mam vysvetlit, ze ma byt opatrna a chranit si sukromie?
Ak ak aj býva sama, tak jej oznamovacie fotky sú pozvánkou pre vykrádačov bytov.
@ivanakal fakt? Keby ju chcel niekto prepadnut tak jednoduchsie to uz mat nemoze.
@sevrin presne. Dva roky do zadu dokonca zdielala kolko penazi si vymenila🙈 ale jej to pride vsetko normalne.
Rozumiem tvojim obavam. Kazdopadne - ak je tvoja sestra naozaj "zadubena" tak ako pises, tak jej budu tvoje rady uplne ukradnute. To su take typy, ktore sa nechaju 10x vlakat do nejakej turistickej pasce - a urobia to aj 11ty krat. Svoju hlupost si nikdy nepriznaju.
Bud rada ze nema deti. Tam by svojim nonstop zdielanim narobila daleko vacsie skody.
Trošku nechápem, akože si ju potom vystopuje nejaký úchyl a keď bude vystupovať z vlaku v Ríme, tak ju napadne a okradne? Alebo zistí, že je preč a vláme sa jej do bytu? Predpokladám, že adresu domova na storky nepridáva...Neviem, podľa mňa sa obavaš zbytočne, ona je dospelá a je jej vec, čo robí 🤔
@danyelia takze ti pride uplne ok zverejnit na net informaciu ze halooo 18.7. O 10:00 pojdem vlakom cislo 123 a budem mat pri sebe 1500 frankov?
A co ze je dospela? Za to ako sestra nemozem mat o nu obavy?
Normálne mi to nepríde a chápem aj to, že máš o ňu obavu, ale čo chceš urobiť, keď dobre mienené rady nepomáhajú? Možno raz (a teraz to vôbec nemyslím v zlom a ani jej to neprajem) keď ju niekde okradnú, poučí sa z vlastnej hlúposti a nezodpovednosti, bohužiaľ 🤷♀️
Takej osobe nevysvetlíš. Môžeš jej ponúknuť alternatívu na ukladanie fotiek kde ich bude vidieť len ona inak nič nespravíš.
A ma ucet na instagrame sukromny alebo verejny? Aspon v tomto by som jej dohovorila, predpokladam ze nie je az take velke riziko, ak to zdiela len sukromne a ma tam vacsinu ludi, ktorych pozna. Chapem tvoj strach, tiez by som sestre takto dohovarala 🙈
Zverejňuje aj informáciu kedy má svoje dni? Aby ten čo ju bude chcieť vytoto, sa vedel zariadiť.
@tinalia storky si moze pozriet kazdy. A na fb ma tak pol miliona priatelov. Proste niekoho raz stretne a uz si ho pridava.
@januska12323 ona to potrebuje zdielat. Je na hlavu v tomto. Asi tym ze nema kamosky potrebuje takto putat pozornost.
@sevrin to nie. Ale ved to pre odhodlanych urcite nebude prekazka😀
Fuuha no to mi pride naozaj dost nebezpecne, asi by som jej ukazala realne pripady co sa ludom v jej pripade stali, aby pochopila, ze to naozaj nie je bezpečne
@tinalia uz som sa snazila. Je to zacarovany kruh. Ked jej poviem ze ju moze niekto sledovat a okradnut napr tak mi povie ze ved jej storky si nikto nepozera, ze to nikoho nezaujima. Na to jej poviem ze tak naco to zdiela a ona ze sak aby som sa podelila o zazitky. Uz som sa tolko snazila a neda si povedat a ja sa akurat rozculim. A vekom sa to vobec nelepsi
Po tom co si doplnila info ze si pridáva známych po jednom stretnutí mi zasvietili všetky kontrolky, presne ako píšeš, ona je naozaj ideálny terč pre uchylov a podobnych asocialov.
Vysvetľovať, ukazovať reálne príklady, ak si zbehla vo vyhľadávaní ukaz jej na názornom príklade ako a co všetko sa dá zistiť o človeku z jednej fotky na sociálnej sieti pridanej v reálnom čase.
Moja svokra nedokázala pochopiť prečo si neprajem aby zdieľala a posielala foto našich detí, až sme jej ukázali ako jednoducho sa da zistiť kde chodí do školy dcéra, aké krúžky navštevuje, a potom bol už len krok k tomu aby niekto zistil kedy s nou nie sme, následky pochopila a už dala pokoj so zdieľaním.
Držím palce, bude to chcieť veľa trpezlivosti z tvojej strany.
@bu1bu uz som jej poslala mnoho clankov, vysvetlila jej si ju moze hocikto vytipovat, je vidiet ze cestuje sama, same selfiecka a ona mi na to povie ze prehanam, ze jej storky nikoho nezaujimaju. Ze na co potom tie socialne siete ked tam nemoze nic zverejnovat. Skusala som to slusne, aj som jej znadala a nic. Este tie jej argumenty su take primitivne ze mi stupa tlak.
Ved aj ja zverejnim nejake fotky z dovolenky, par sem tam. Chcela som len aby teda aspon davala fotky ked pride ale nevydrzi.
Autorka uplne ta chapem. Ja viem o vela ludoch aj to co by som nechcela vediet a ani ma to nezaujima. Ale s prepacenim zdielaju kazdy prd a ani so neuvedomuju ako je velmi lahke najst vsetko na internete.
A nevysvetlis im, ze hoc kto moze s kludom najst presnu adresu kde byvaju len podla toho, ze zdielaju fotku z ich dvora.
Povedz nech si nastavi zdielanie len pre seba /na fb/ a len pre close friends /na ig/ a moze si postovat vsetko v realnom case a uvidi to len ona alebo skutocne najblizsi ludia ktorych si vyberie do close friends.
A čo chceš robiť? Táto informácia ťa asi prekvapí, ale v skutočnosti máme na druhých ľudí úplne minimálny vplyv. A vieš čo, takýmto sebavedomím ľuďom bez sa v 99% nič nestane.
Ja mam takú susedu zdieľa každý prd o deťoch
Treba ju upozornit, ak to nepomoze, nic neurobis.
Už si urobila všetko čo bolo v tvojich silách. Nechaj ju nech si žije, nie si za jej "činy" zodpovedná. Popáli sa a možno sa poučí. Netráp sa pre to.
Zaranžuj vykradnutie 😉.
Neeboj, tu sú mamičky, ktoré dávajú od prvého dňa dieťaťa fotky a trojmesacne decko má viac fotiek než by bolo voči jeho krátkemu životu férové, sestra je aspoň dospelá, horšie je keď zoberú súkromie niektoré užívatelky svojim deťom. (Keby aspoň na tom zarábali, ako influ tak to pochopím viac).😀
K sestre? Iba to, že neprajem jej, ale keď natrafi na ňu stalker ako na mňa, tak ju prejde pridávať všetko a iba bude sedieť na polícii a čakať či ju neznámy niekde nepodreže..
Nemusí ísť iba o povahe. Tie fotky niektoré ludia 'musia zdieľať, potrebujú to. Niečo treba si prečítať o OCD (obsessive compulsive disorder). Nemusí byť prípad tvojej sestre. Len hovorím že treba byť niekedy chápavý. Nikdy nevieme čo je za tým. Ked sa nám niečo da divné /mimo normy, mame tendenciu hneď súdiť.
Áno, určite každý ju sleduje, aj FBI, aj C.S.I. Miami aj C.S.I. Fiľakovo, aj James Bond ...Nikto nemá nič iné na práci len sledovať kam ide na výlet. Bol by lepší protipól takej osoby, že ide dakde a po týždni pride zniekadiaľ a nikto o nej nemal týždeň žiadne info ? Ach jaj, nonstop tieto dokazovania, že mám hlúpeho súrodenca a iba JA som zjedla múdrosť sveta. Veď je to dospelá osoba, snáď svojprávna ... Niekoho socialne siete pohltili viac, niekoho menej ...Dala si si "čiarku", že si ju na to upozornila, aby to nerobila a mozes dalej v klude pozerať krimi na Netflixe :D
Nech píše blog o cestovaní. Najskôr precestuje krajinu, a potom uverejní celý príbeh s fotkami. Alebo nech robí videá. Poznáš blogera Milan bez mapy? Môže si na tom slušne privyrobiť a možno nestihne dávať tie foto hneď.
Dost desne, ako sa vyjadrujes o vlastnej sestre. Rada: staraj sa o seba a neokydavaj ju. Nijako sa ta to netyka. Keby sestra spochybnovala moj mentalnu vybavu, skoncila by
Mne len napadlo, ze ked cestuje sama, aspon je vidiet kde bola naposledy keby naahodou..... Ja na tom nic zle nevidim.