Vzťahy po rozvode

6. jún 2024

Podľa vás je normálne, aby rozvedení ľudia chodili stále na návštevu k rodičom spolu? To si moja mama tak predstavuje, že prídem domov a ex ma bude voziť na aute a ešte aj s ňou pobudne 2-3 hodinky 😀 Ja už neviem ako jej mám vysvetliť, že to takto nepôjde a nefunguje. Akože odviezol ma s deťmi k babke, teda k nej, nakoľko ja auto nemám a ona byva ďaleko, tak aby mali deti komfort, ale určite nemá záujem s ňou vysedávať. Len nás zaviezol a išiel preč, vždy sme prespali. A teraz by chcela, aby sme došli na otočku, tak jej hovorím, že on nebude čakať v aute, kým budeme u nej, on hore nechce ísť, robí len šoféra deťom. Ale ona to stále nechápe, stále sa na neho pýta ako keby sme boli spolu. Mali ste to niektorá tak? Teda myslím len to, že rodič by nevedel prijať, že už s tým človekom nič nemáte.

katarinaba
6. jún 2024

Moji svokrovci su radi, ked pridem. Ale teda ja k nim chodim sama s detmi. Vobec nemam dojem, ze by sme sa rozviedli. Ale mali sme vzdy dobre vztahy, so oboma parmi svokrovcov 🙂 ano mam dve svokry a dvoch svokrov 😀 kedze rodica exa sa rozviedli a vzali si ineho partnera 🙂
Ale ked muz nechce, tak ho nemozes ani ty a ani tvoja mama nutit. Neviem ake mali vztahy, ale nevidim na tom nic zle, ked svokra zavola a rada uvidi aj ked byvaleho zata. Vsetko je to o vztahoch.

cookie29
6. jún 2024

Vies, su pripady, ked si spolu rozumeli, vela veci zazili a stale to zostava otec jej vnucat. Ja neviem, ake mate vztahy vy dvaja medzi sebou, ale... ja napriklad byvalu svokru vidavam pravidelne a celkom si rozumieme. Ja v tom nevidim problem. Samozrejme zavisi aj od pozicie muza, ci ma zaujem alebo nie, ale to ze ste rozvedeni, neznamena ze musi prestrihnut vztahy s celou Tvojou rodinou.

gaborka28
6. jún 2024

u nás je to naopak - moji rodičia nerozumejú, ako môžeme spolu s mojím mužom (sme manželia, ale nežijeme spolu a rozvádzať sa zatiaľ neplánujeme) chodiť na výlety, piť kávu, ísť na dovolenku (aj s deťmi) a vlastne byť kamaráti. a to je celkom peklo, keď občas toto na moju mamu doľahne, lebo má fixnuté, že rozchod/rozvod rovná sa pomaly "opľúvanie sa" na ulici. Ale ak to funguje u vás tak, že ťa tvoj ex dokonca
k mame privezie, ona tomu celkom nemusí rozumieť a môže to brať tak, že veď spolu vychádzate vy, môžu aj oni. a ak ho má rada, tak sa to celkom ťažko vysvetľuje. zvlášť ak mali predtým dobré vzťahy. ak ex nemá záujem o návštevu, neostáva nič iné, len to vysvetliť to mame, že si to proste on nepraje.

vyrovnanaosoba
6. jún 2024

Nechodím k ex svokrovcom, ani neodprevadzam syna k nim. Ani môj ex nechodí k mojim rodičom, ani nás tam nenosí, ani syna.
Pritom mame dobre vzťahy, ale ja nevidím dôvod, aby mi robil láskavosti aj po rozvode, a tak isto nevidím dôvody byť naďalej v blízkom až rodinnom kontakte s jeho rodičmi.
Neviem si totiž predstaviť situáciu, keby ze on tam príde s novou priateľkou, a prídem ta aj ja so synom. To isté opačne, prídem k mame s manželom a deťmi a príde tam aj ex s naším synom, lebo ho tam priviezol a čaká na neho. 🤔😁

h2
6. jún 2024

Zariadila by som si na tvojom mieste ten odvoz nejako ináč.

januska12323
6. jún 2024

Stále dookola jej to opakuj. Nechce chodiť na návštevu tak nebude.

melanta
6. jún 2024

Súhlasím s h2, zariaď si odvoz k tvojim rodičom sama. Bez toho, aby si angažovala ex. Deťom zabezpeč komfort počas cestovania k tvojim rodičom ty - zvýrazňujem k tvojim.

lindusss2016
6. jún 2024

@gaborka28 tak tomuto nerozumiem ani ja... Nie preto, ze by ste sa mali opluvat, alebo nebyt kamarati, ale tomu, preco sa nerozvediete, ak spolu nezijete. Tomu, preco chodite nadalej na vylety a vytvarate detom iluziu rodiny, aj ked spolu nefungujete... Nechcem ta sudit, len ma to zaujima.

la_dolce_vita
6. jún 2024

Som dlhe roky rozvedena a postupne nase vztahy s ex zacali byt uplne v pohode, oslavujeme, grilujeme, ved mame spolu deti, hoci uz dospele. Ex ostal uplne sam a tak je to synom asi luto. Rodicov uz nemame, resp moj otec je daleko, tak toto neriesime, ale moji rozvedeni rodicia to mali podobne. Takze pre mna normalne.

mk22
6. jún 2024

Ako prvé by som sa pokúsila "osamostatniť" teda napr naučiť sa dopraviť k rodičom sama.. Vlakom, autobusom.. Autom..

gaborka28
6. jún 2024

@lindusss2016 rozumiem, ale asi to nebude úplne spoločensky prijateľná odpoveď a na rovinu napíšem, že to je svojím spôsobom "výhovorka". ale aktuálne nám to takto vyhovuje, aj keď tomu asi nikto okrem nás nerozumie. prešli sme si extrémne náročné tri roky, kedy náš partnerský vzťah bol úplne v troskách. veľakrát sme sa pokúšali ho obnoviť, chodili sme aj do poradne atď, ale vždy to na niečom rachlo a zakaždým to bolo horšie a horšie. boli to zlé roky, aj pre nás a pre deti - to ani nehovorím. ak by sme sa rozviedli vtedy, asi by sme doteraz fungovali na systéme súdenia sa o deti/o peniaze, proste o všetko, príp. striedavky, pretože to nebolo o rozumnej komunikácii, ale o ješitnosti a zlobe. myslím, že mnoho žien, ktoré sa nerozviedli v priateľskej atmosfére, to pozná... ale tak som sa po 20-ročnom vzťahu rozísť rozhodne nechcela 🙂 manžel sa na jeseň ale odsťahoval, ja som po tých rokoch nemala energiu na doťahovačky kvôli rozvodu. v čase, keď som sa dávala dokopy, začala som chodiť na terapie a úplne sa mi nechcelo opäť začať riešiť tému rozvod. postupne sa komunikácia medzi nami upratala a my sme si povedali, že nám to takto (zatiaľ) vyhovuje. manžel teraz býva 15 min autom od nás a deti k nemu chodia pravidelne, chodia spolu na výlety aj sami traja, chodíme aj všetci štyria, občas sa manžel staví po práci na kávu. isteže to nie je žiadna idylka, fungujeme ako väčšina rodín, kde sa o deti stará primárne mama, ktorá s nimi žije v jednej domácnosti. akurát že k tomu nemáme papier zo súdu a pevne stanovené, kedy si ich má prísť vyzdvihnúť, lebo to určil súd... ale trávi s nimi viac času, ako keď sme boli "normálna, na pohľad krásna rodinka". ver tomu, nie je to žiadna ilúzia rodiny, s deťmi túto tému primerane ich veku (sú takmer v puberte a to je dosť háklivý vek) komunikujem, ale pre ne je jedno, či my spolu žijeme alebo nie. pre ne je dôležité, že majú rodičov, ktorí sa nehádajú a nedoťahujú a vedia stráviť spolu čas a nemusia chodiť na týždeň k jednému a na týždeň k druhému rodičovi ako spolužiak, ktorý je z toho nešťastný, lebo rodičia sa spolu nerozprávajú - to sú slová môjho 11r syna... neviem, či je toto nastavenie "správne", to, ako ich ovplyvnilo detstvo, budem s istotou vedieť povedať asi až, keď si budú riadiť vlastný život. ale myslím, že je to rozumnejšie ako žiť spolu kvôli deťom alebo sa rozviesť v zlobe a úplne pretrhnúť väzby len kvôli egu a krivdám 🙂 ale teda - nemáme ani jeden iného partnera, samozrejme, je možné, že to časom príde a budeme riešiť aj "papier". alebo si raz pri káve povieme, že teraz je ten čas, kedy to ustojíme s triezvou hlavou obaja a pôjdeme do toho :D ale pred časom to ešte len papier nebol, bolo v tom oveľa viac zlého ako dobrého.

každopádne, toto je už dosť mimo túto tému. ale chcela som mojím prvým komentárom povedať, že je normálne, ak spolu vychádzajú bývalí partneri a ak vidí mama autorky, že s bývalým má dobré vzťahy aj po rozvode, možno to berie aj ona tak, že by sa mohli naďalej aspoň občas stretnúť, proste udržiavať vzťahy aj naďalej bez toho, aby to bolo o nejakej ilúzii rodiny, len na to nevie povedať nie... veľakrát to proste tak ľudia v sebe majú, že keď sa rozvedú, tak sa musí pretrhnúť všetko, už len z princípu. ak to tak má aj autorkin ex, tak to treba mame len na rovinu odkomunikovať. a mama to bude musieť rešpektovať 🙂

lindusss2016
6. jún 2024

@gaborka28 dakujem za odpoved 🙏 prepac, ja som sa tak nejak automaticky domnievala, ze su deti mensie. Chapem, ze tymto to uz viete nejak vysvetlit, odkomunikovat. Mne to napadlo v suvislosti s tym, ze ja mam teda deti mensie (6 a 8), sme rozvedeni, deti chodia k otcovi na vikendy a on je schopny este aj bezo mna im vytvarat iluziu rodiny, hovori im, ze navzdy budem jeho zena, atd... Su z toho dost zblbnuti... Ale dakujem za tvoj pribeh, osudy su rozne a deje sa naozaj vselico... Drzim palce, nech to v laske zvladnete az do konca...

la_dolce_vita
6. jún 2024

@gaborka28 ste rozumni ludia.. Deti ocenia pohodu a klud a ak uz teda rodicia spolu nevedia zit, nech spolu aspon dobre a slusne vychadzaju. To je aj moja skusenost. Ale chce to istu zrelost partnerov.

althejka
7. jún 2024

@gaborka28 aj ja to tak mam,nerobime si zle, sme skor uz kamosi partaci . Syn je spokojny, funguje to. Vzdy sme si hovorili ze ak sa prestaneme lubit, stale sa mame radi .