Vzťah s manipulátorom a psychopatom

25. mar 2024

Viete mi niekto poradit ako pomoct cloveku v takomto vztahu ? Pripadne ak ste si tym presli co by vam otvorilo oci v takej situacii ? Jedna zena z rodiny, velmi blizka, sa v tomto toci a ja uz neviem ako jej pomoct. Aj ked si uvedomuje ze nieco je zle tak sa ho nedokaze zbavit. Kontakt s dietatom obmedzila na minimum, lebo panko zakazuje. Nemoze prist ani na navstevu, lebo ma zakazane. Druhe dieta ktore stale s nou byva doslova ten clovek psychicky tyra a ona nic. Ako moze byt niekto takto slepy a nechat po sebe skakat ? Vidim ako sa trapi ona, aj tie deti ale stale dookola to je o tom istom. Stale len vykrika ako to bez neho nezvladne, bez neho nic nie je, vsetko plati on (pritom skoro stale je bez prace a ziju v najme), vsetky problemy zhadzuje na nu a to dieta, ze za vsetko mozu oni. On len dookola rozprava ako odide a su bez neho v prdeli, a ona za nim pricupka alebo sa nakoniec udobria lebo on aj tak nema kam ist. Ja uz som fakt zufala, viem ze najlepsie nestarat sa ale ja sa bojim ze kam to az zajde, kedze uz zacinaju vyhrazky fyzickymi utokmi (nie na nu ale na dieta). Je to velmi zly clovek, v minulosti sudne trestany, agresor, absolutne nikto onho ani nezakopne (rodina, kamarati, znami..). Bojim sa ze to zle dopadne a uz nebude pomoci. Dakujem za precitanie a reakcie.

tinqua
25. mar 2024

Je mi to luto, ale tu nepomozes...aby sa nieco mohlo zmeniť, musela by ona v prvom rade zmeniť spôsob rozmýšľania, ktorý jej ten clovek roky vtlka do hlavy a ked ani deti nie su pre nu dovod, aby sa postavila situacii celom tak zial ty s tym vela nespravíš...si to dieta, s ktorym sa nesmie stykat?

anomylka
25. mar 2024

Ked mas podozrenie na tyranie dietata mozes zavolat na socialku. Na zaciatok nech pridu na presetrenie, pripadne ti mozno aspon poradia ako postupovat. Jej oci neotvoris.

autor
25. mar 2024

@tinqua Bohuzial spravne si to odhadla

tinqua
25. mar 2024

Pokusila by som sa pomôcť surodencovi, dala by som vsetko do toho aby to dieťa videlo, ze zit sa da aj inak. Mame by som pomohla, keby ma o to požiada, aktuálne to nie je možné a ak sa nieco stane, tak v ziadnom pripade to nebude tvoja vina...mam pocit, ze riesit to si sa uz pokúšala a preto si persona non grata.

autor
25. mar 2024

@tinqua To nastastie chape, uz nie je vo veku maleho dietata. Samozrejme pokusala, ale bez vysledku. Dakujem za podporu a reakciu 🙂

valise
26. mar 2024

Nevies jej pomoct tak, aby to "zvladla" bez neho? Napr. s byvanim a pod.

purple_wolf
27. mar 2024

ja by som sa im do toho nestarala lebo by som este dostala po papuly.... jedine co mozete spravit je povedat znamej co si o tomto celom myslite a ked sa spamata alebo prizabije ju alebo dieta tak tu pre nu budete... taketo zeny poznam a su ako mechom prastene... nejaky cas by sa dalo znasat to ze som sprosta, skareda, neschopna a co ja viem co ale musi prist bod zlomu - ak nepride tak vy s tym aj tak nic nezmozete... niektori ludia trpia utkvelou predstavou ze musia zit v partnerstve a ak nebude on/ona uz si nikdy nikoho nenajdu a takymto zmyslanim naozaj nikdy nikoho nenajdu a agresora neopistia ... je to v jej hlave

autor
27. mar 2024

@valise To sa neda. Ja som sa odstahovala velmi skoro a musela som sa postavit na vlastne nohy vo velmi mladom veku, prave kvoli nemu.

@purple_wolf No to je pravda, len mi to rozum neberie kde vlastne az chce zajst. Nemozem urobit vobec nic, asi som sa len potrebovala vyrozpravat.