Ahojte, idem sa vyliať, prestávam to zvladat viem so svokrou vyjsť aj sa porozprávať aj všetko len ma jednu chybu všade bola, všetko vie a všetko musí byť podľa nej. Odjakživa dá starala do všetkého to viem aj z mužovho rozprávania, napr muž a svokor sa bavia o aute že je niečo pokazené a ona do toho mudruje aj keď nič o tom nevie, mne sa vždy starala do varenia lebo ona to robí takto a takto a dáva tam toto a samozrejmé vždy mala blbé otázky a umyla si mäso? A umyvas zeleninu? A podobne toto isté bolo aj pri zariaďovaní nášho domu tri týždne opakovala že jej by sa sem hodil iný nábytok a doteraz keď príde hovorí ake to tu nemáme pekne lebo sme ju nepočúvali. Keď som zostala tehotná samozrejme som celý čas počúvala jej rady a načo kupujem toto a hento ona to nikdy nepotrebovala a prečo nejem hríby ona všetko jedla a pri každej návšteve len postáv sa ukáž sa z boku no riadne brucho už máš a podobne reči, stále opakovala ako sa ona bude starať stále o malú a ja môžem oddychovať. Odkedy sa dcéra narodila tak je z nej studnica rád, dva týždne po pôrode som si neželala návštevy, tak každý deň volala keď prišla po dvoch týždňoch jej predstava bola že daj mi dieťa a ty upratuj, prvá veta po príchode Ježiš tá kuchyňa to jak vyzerá to nemôžeš mať takto choď si to upratat, bola som po sekcii, muž ju vtedy poslal domov, doteraz mala problém že mala nepije vodu a nemá žiadne jedlo je plne kojena, už ma pol roka tak som začala prikrmovat a dávať vodu už je problém že nepije čaj a načo jej dávam zeleninu keď rovno ona dávala vývar. To že dcéra nemala cumel bol tiež problém lebo keby jej ho dam do medu by ho chcela, samozrejme najväčší problém je že nechce byť v kočíku lebo babka sa chce chváliť. Proste citim sa pri nej ako tá najhoršia matka na svete lebo čokoľvek spravim je zle, ona neprala v detskom prachu, načo mi je toľko oblečenia, som ju naučila na ruky prečo ju nenechám vyplakať v kočíku, nepoužívam zavinovačku takže som jej pokazila chrbticu, nebalila som na široko lebo nebolo treba takže som jej pokazila kĺby...no stále je niečo zle.
Muž jej x krát povedal svoje on sa s ňou baví len tak na oko, ďalšia dcéra sa s ňou vôbec nebaví. Svokor je tichý chrobák ten sa aj na hlavu postaví aby ju nemusel počúvať, bývame v jednej dedine (áno viem najväčšia chýba) ale dá sa na to nejako zvyknúť? Ide má poraziť aká je hnusná niekedy, fakt na jednej strane stále dokážeme spolu vyjsť ale na druhej cítim že je to z jej strany pretvárka, viem že má ohovarala po rodine že nedám na jej rady ohľadom dcéry. Keď mi ako bábätko zaspala pri kojeni tak svokra hneď že ju dá odgrgnut, hovorím že keď zaspala tak ju necháme tak, tá spustila na mňa taký krik že som nekompletna že mi ju zaleje a umre či sa potom uvedomím, po tomto ju muž vyhodil a týždeň bola urazená, rozkecala to všade a všetci koho som stretla jej kamarátky mi dohovárali ako treba dávať odgrgavat. Musím si len zvyknúť? Odpovedať jej vôbec? Ako na ňu reagovať? Budeme sa sťahovať do mesta aspoň niečo ďalej od nich ale dom je stále ešte v neobyvatelnom štádiu neviem koľko to bude trvať
Obmedziť stretávanie. Nič iné nepomôže
Keďže sa budete sťahovať, asi to len nejak pretrpieť, pokiaľ ti záleží na tom, aby ste mali ako tak vzťah. Pokiaľ ti je to už jedno, tak ju normálne pošli do pi.. Že už máš toho plné zuby. Ako ok, rady ohľadne deti, tu vždy boli a budú, ale aby mi svokra hovorila, že nemám peknú kuchyňu, že mám veľké brucho, či si umyla mäso, zeleninu (no nie, dala som to všetko zasrate do hrnca a uvarila polievku) a takéto veci, tak to už je trochu cez. Keď si ona dovoľuje toto, tak ty si dovoľ ju poslať do....a ešte zvlášť keď ani jej deti ju nemusia, tak prečo ty ako nevesta máš toto trpieť.
Otras...drzim palce.
Bud sa len usmiat a prikyvnut alebo ju zacat ignorovat a nepustat do zivota. Co ine? 🤷
@vandica kde vidis, ze sa budu stahovat?
@danieladeley posledný odstavec
@danieladeley a kde to ty nevidis? :D Čítala si do konca?
Nie nemusíš si zvyknúť. Predpokladám, že už si jej párkrát slušne povedala a nepomohlo. Nastal čas na to, aby si jej to povedala neslušne. Nenechaj sa zdeptať, lebo bude z teba klbko nervov. Rázne to zastav raz a navždy.
Ja mám podobnú svokru 😀 nemalo zmysel sa snou o niečom baviť .. jedným uchom dnu druhým von.. neriešiť .. po čase sa trocha ukludnila 😂
Nedá sa ísť na takých ľudí ich medicínou? :D začni rozprávať ako ona. Začala by som úplne od príchodu, stála by som nad ňou, keby si umývala ruky a povzbudzovala. Ešte svokruša, pridaj mydlo a šúchaj poriadne. Hneď ako by vyšla z wc by som komentovala, že som nepočula vodu. A otočila ju umyť ruky ešte raz.
Natlačila by som jej do ruky nejakú brožúrku, nech sa vzdeláva ako to funguje teraz (príkrmy) Nedala by som jej za celú návštevu vydýchnuť a ak by chcela utiecť na konci by som sa jej opýtala ako sa cítila. A upratovanie? Chcela by? Dostala. Pripravila by som handre a mopy a nech si prata :D
Len kto vie, či to vôbec takým náturam dochádza, že aké je to nepríjemné a nevkusné správanie, naprávať a dirigovať dospelých ľudí.
Ty si matka, Tvoje dieta. Jednym uchom dnu a druhym von. Mala som podobne dieta a pocuvala, aj ked v mensom mnozstve podobne rady. Respektive svokra zrejme potrebuje sebarealizaciu, tak jej nieco najst, kde by sa mohla uplatnit.
Az taky extrem u nas nebol, ale celkovo vela zien z rodiny sa takto stara kazdy do kazdeho a rady donekonecna. Len ignorovat a ked si neda povedat, proste uplne minimalizovat kontakty. Vztahy treba mat, ale len ked vas psychicky nevycerpavaju a nenicia vam rodinu. Pokial je ona az toxicka v tomto smere, bez vycitiek proste obmedzit kontakt. Davala si sance dost, nie si povinna s nou mat nejaky extra dobry vztah, je to svokra, svokry a nevesty malokedy maju dobry vztah. A ked vlastna dcera s nou nema vztah, preco by si ty mala trpiet a sa snazit. Prave z rodiny si ty prave ta, ze mozte mat so svokrou kludne blby vztah a nikto sa nema co cudovat, ved ste nevesta so svokrou.
Ale vseobecne je v mode davat same rady. Niekedy mam pocit, ze niekto si najde nejaky dovod uz len preto, aby rec nestala, aby ukazal, ze je akoze mudry, ze vie. Matky a svokry si tym casto chcu aj dokazat, ze su napomocne, lebo nevedia ako inak pomoct a maju pocit, ze ked vychovali deti, tak teraz maju vo vsetkom pravdu, ved im to fungovalo, tak preco odmietame ich rady. Nekomentovat, neriesit, obmedzit kontakt a neprisposobovat sa jej. Mozno ked obmedzite kontakt sa sama uvedomi casom. A mozno nie, ale aspon budete mat klud. Poznam matku s dcerou, ktore mali takyto problem pri prvom vnucati. Rozhadali sa tak, ze mysleli, ze sa uz v zivote bavit spolu nebudu. A pritom slo hlavne o to, ze mali problem si nastavit na zaciatku hranice a babka chcela byt napomocna a mala pocit, ze ked odmietaju jej rady a pomoc, odmietaju ju ako taku. A casom si ona aj dcera uvedomili, ze to prehnali a teraz maju zase super vztah. Cize stava sa a niekdy sa to to casom zlepsi. Ale pri niektorych ludoch sa to nezlepsi nikdy. A netreba si z toho robit tazku hlavu. Ignorovat. Ked sa neuvedomi, tak skoda sa vobec snazit.
Teš sa že sa budete sťahovať, skúste sa s ňou porozprávať, že vám to jej správanie ubližuje - hlavne tebe a skús jej povedať, že teraz sa to robí inak ako bolo kedysi a riadiš sa radami pediatra, ale neviem či to prijme - aby si ty nebola nakoniec tá zlá. Ak to nepomôže, tak jedine sa od nej odstrihnúť. Ja mám svokru ako cez kopírak, toxický človek neskutočne ak nie je po jej nastáva koniec svete (pre ňu) a urazí sa ako malé decko + nikto jej nemá právo oponovať ale ona môže povedať hocikomu hocičo - rozumej doslova povedať hocičo - väčšinou čo druhého dosť zraní a vymýšľať si klamstvá - najlepšie za jeho chrbtom, my sme jej nedovolili toto robiť, čo tvoja svokra robí tebe, takže ja som u nej najhoršia a manipulujem jej syna - pretože máme obaja vlastný názor a jej syn si dokonca dovolí jej oponovať a povedať svoje 😅. Máme s ňou také zážitky, že koniec, to by bolo na knihu...
Ja to riesim odosobnovanim sa. Uvedomila som si, ze nie som povinna reagovat pravdivo, takze ked ma svokra pouca, ja vypnem, vobec ju nevnimam, vobec sa nad nicim nezamyslam, co povedala. Jednoducho, ked pocujem ton hlasu, ze uz dokoncila, tak podla nalady sa bud usmejem, alebo len tak odpoviem, ze "ano?".
Vyzera to, ze je to odo mna nekorektne, ale takto sme obe spokojne. Svokra si mysli, ze mala znova pravdu a mna nezaujima, co si mysli😁
Este zazitok z minuleho tyzdna... svokra spala u nas. V noci, ked si vsetci lahli spat, som musela este rychlo na wc. Mame velku kupelnu, wc je tak nestastne oproti dveram, ze ked niekto otvori dvere, tak rovno vidi zachod a ked tam niekto sedi, tak sa nemoze branit, lebo ku dveram su este asi tri metre.
Dcera, ked pocula, ze buntosim vysla z izby tiez, aby nemusela spat, otvorila dokoran dvere na wc, vosla do kupelne a hrala sa s hrackami na kupanie.
Zrazu pozriem a vo dverach stoji svokra. Ja jej vykam, nemam ku nej naozaj ziaden blizky vztah, je pre mna ako keby profesorka na gymnaziu.
Tak som sa ako keby zlakla, zviskla som a snazila sa zakryt, co sa dalo. A svokra mi na to: "pohodaa, mna to nerusi" a ostala stat v dverach, kym som nedokoncila.
A ja som normalne ostala sokovana, nezmohla som sa na slovo, ze aka je egostredna, ze ma predstavu, ze ked ma ona vyrusi v mojom dome, v mojej kupelni v chulostivej situacii, ze ja mam obavu, ze jej tym ublizujem. Ju vobec nenapadlo, ze ona vyrusuje mna.🙈😀
Na druhy den som ju viezla domov do ineho mesta a nemohla som pouzit navigaciu, lebo mesto je rozkopane, musela ma navigovat ona.
Vyzeralo to asi tak...
Ona na krizovatke s troma pruhmi, kde ja som stala v strednom pruhu s umyslom prejst tu krizovatku rovno: "Ja ti potom poviem, kedy musis zabocit do lava.
Ja: "ok, dik."
Ona na tej istej krizovatke, ked zasvietila zelena a ja som cez krizovatku prechadzala rovno: "Teraaaaz!!!"🤣🤣🤣
Alebo:
Ona, 11metrov pred bielou dodavkou: "Za bielou dodavkou odbocis do prava, ja ti poviem kedy."
Ja: "ok, dik"
Ona, o sekundu neskor, 10m pred bielou dodavkou: "Teraaaz!!!"😅🤣🤣🤣
Takze svokry treba brat s rezervou.
Citam po sebe... zvyskla som😁
zvyknut si, tak by som to nenazvala, no vedz, ze cim dalej s nou budes bojovat, tak ti bude horsie. ignoruj, neodpovedaj, alebo proste len tak odpoved do luftu, len hlavne si nic moc nepripustaj, to je podla mna zaklad vztahu so svokrou
Ježišu, presne viem, o aký typ babizne Jezibabovej ide. Zaujímalo by ma % tohto úkazu v populácii. To keby sa napojilo na nejakú batériu, tak vyrába elektrinu jedna radost. To musí byť nejaká choroba, nejaká hyperspasitelskysyndrom...
Zalepit hej hubu vo dverách, aby vedela, ze nemusí furt mliet pantom a svet pôjde ďalej aj bez jej recyklovaných kydov▪️👿
@dota6 presne, nadstaviť jej zrkadlo. Najlepšia obrana je útok. V tom dobrom slova zmysle. Aby si to jej svokra uvedomila... Lebo nemá koho v rodine deptať. ... Dala by som jej čítať nejakú knihu a nech povie obsah, o čom čítala
@oliolijanka tiež dobrý nápad.. nechať ju vyrozprávať a myslieť si svoje. Usmiať sa na ňu.
@oliolijanka keby ma takto navigovala v aute, za prvou križovatkou by som jej otvorila dvere a dovideniaaaaaaaaa
@isis234 Aj ja som rozmyslala, ze ju vysadim skor, nech si dojde sama. Ale uz bola noc, jej taha na 80, tak som sa bala, ze si ju vyhliadne nejaky zlocinec a ona ho slovom utrapi😁
@autorka - hrozne sa to cita - ale zjavne bude chyba hlavne v tebe. Ju nezmenis. Ako ty reagujes na nu? Mne pride, ze nejak vobec nereagujes, nebranis sa - nevidim to tam. Skovor je ticho, spomenula si, ze muz sa parkrat ohradil, raz ju vyhodil - ty asi len tak slabo odporujes alebo vobec. Je mozne, ze ona od teba vobec nevnima tie signaly, ze ti lezie na nervy.
Ako ti radia - utoc aj ty - zacne daco hovorit, okamzite ju prerus - staci, pocula som, vravela si, viem co mam robit. Zacne znovu - zmen temu okamzite - Fico, Plackova hocico - ides sis voje.
Zacne zas, ty odpovies - jaj zas toto idete/ ides riesit? ved uz som vam / ti povedala, uz sa o tom nemienim bavit. stacilo. a takto dokola, to ju musi prestat bavit, aspon na chvilu.
Mne prides ako taky splachovaci typ, ona ide svoje a ty stojis ticho. Mozno sa mylim, oprav ma.
Nedocitala som do konca, ale ignorovat, jednym uchom dnu a druhym von.
@oliolijanka ten záver... 100 bodov 😅
stahovanie tomu urcite pomoze, ale najdolezitejsie je, aby si si ty stanovila hranice. je super, ze manzel je na tvojej strane a vie si mamku "upratat" ale nikde nepises, ci si jej aj ty nieco povedala na tieto jej "dobre mienene rady", ak nie, tak najvyssi cas, sa ozvat a stat si za svojim. a ak nepomoze, tak proste povedat, ze v pripade, ze sa bude takto chovat, tak jej obmedzis/presusis kontakt s vnukom/vnuckou a hotovo. niektorym ludom proste nevyhovies a hoci si mozno povies, ze ju nechces ukratit o vnuca, tak mysli v prvom rade na seba a svoju rodinu. si matka, musis byt razna a vediet sa obranit 🙂
@dota6 no asi to vyskúšam aj keď pri nej ťažko povedať ako bude reagovať
@danieladeley není to až tak v nedohľadne len neviem kedy možno pol roka možno dlhšie čo je toto za poznámku?
@karmen118 ona sa len urazí že veď nič zle nehovorí
@oliolijanka Ježiš no mňa takto navigovať asi ju vysadil😂
@lenkahvh ja sa vždy ohradim napríklad včera hneď ako prišla tak spustila že dcéra je slabo oblečená a je u nás zima hovorím že není tu zima a netreba ju teplejšie obliecť alebo keď mi radila ohľadom prikrmov tak tiež som na ňu vyletela už niekoľko krát sme sa pohádali vždy len poznamená aká som drzá a ide ďalej
@crazy_cat_lady ja jej veľa krát poviem svoje no už som spravila dosť aj to že sa sťahujeme je kvôli nim máme tu fajn dom ale nemienim tu zostať
V prvom rade by som toto riesila este pred spolocnym byvanim a odstahovala sa tak daleko, ako sa len da.
Druha vec je, ze by som tlacila na muza. Je to predsa jeho matka. Mojho terajsieho som toto nikdy nemusela ucit, vzdy sa ma zastal, ale ked toto tu citam, neviem si predstavit, zeby som ho do toho musela nutit.
Nuz ak by to inak neslo, bola by som za hnusnu a povedala jej vsetko na rovinu. Asi to teda ma dovod, preco sa jej dcera s nou nebavi, ale nepoznam celu situaciu, takze nebudem hodnotit. Cize povedala by som jej co si myslim, nech sa aj urazi. Bud budes mat pokoj alebo jej nastavis hranice.
@rebrambora tak bývame na druhom konci ako oni takže nečakala som že to bude taký problém
A prepáč ale píšem niekde že ho do toho musím nútiť? Muž sa má sám zastane a povie jej vždy svoje
Zial toto musis splachovat, lebo sa znicis, ked si to budes pripustat