Využívajú ma pre peniaze

26. nov 2024

Ahojte, opíšem Vám moju situáciu. Som zdravotne postihnutá a mám ID . Bývam so svojou sestrou a jej priateľom . Priateľ má krasný príjem ( nie nezávidím ) a stabilnú práci. Odmeny 2 ročne a každé dva roky mu plat zvyšujú. Sestra tiež pracuje má takmer 900eur plat. Lenže jej priateľ nevie hospodáriť s peniazmi a nevie nič usporiť. Vlastne ja zarábam najmenej .Ale robím asi 4 hodiny denne viac nevládzem. Ale som rada že vôbec mám nejakú prácu. Ale mám celkom pekné úspori viac ako 20 000 . Šporila som si cely život ( dedictvo ,vyplatili ID spätne...). Lenže ja nie som schopná si neviem koľko na seba zarobiť aj keď sa snažím . Treba mi aj lieky,rehabilitácie na čo ID nestači.Teraz sa nám niečo pokazilo doma. Volal sa opravár a bude to stáť 1500 eur. Že to mám zaplatiť ja oni mi budú
posielať po pár eur pokial svoju časť nezplatia. Toto nie je prvy krát čo si požičali.Ked to vracali po pár eurách tak sa tie eura na účte neboli ani vydiet.Platim im samozrejme za jedlo, nájom.... najviac vykonávam domáce práce ja. (Len pre objasnenie že nemám full servis)No rozmyšlám že na mňa možno až moc spoliehajú.Požičali by oni aj mne? Čo ak mi dôjdu peniaze a ja nebudem ani prácu ani možnosť sa poskladať na tretinu? Alebo je to v poriadku a rodina si má pomáhať?Alebo len preháňam a zbytočne si robím starosti. Potrebujem objektívny nezaujatý názor . Som občas naivná a moc dobrá.Ďakujem pekne .

janinah
26. nov 2024

Nie.daj na stôl 500 eur a o ostatné nech sa postarajú oni.Zrejme aj oni tu pokazenú vec potrebujú používať.Povedz.ze sa majú konečne naučiť myslieť na zadné vrátka a sporiť.Spravaj sa asertivne.Doteraz ti vždy všetko vrátili?
Ak tá ešte niekedy prehovoria na požičanie.tak pekne na papieri a aj dátumy splátok a žiadne.ze po pár eur a splácať donekonečna.

andaluzia12
26. nov 2024

Využívaju ta. Zaplať svoju časť a zvyšok nechaj na nich …

tundra
26. nov 2024

Z toho co si napisala je citit,ze ta vyuzivaju.
Na objektivne posudenie,je vsak malo informacii.
Co by sa stalo,keby si povedala,ze nemas peniaze a zaplatis si len svoju cast🤔

malaliliaeli
26. nov 2024

Fuj čo sa nehanbia...Píšeš že bývaš s nimi .Takže všetko máte platiť :3 ...Vycaluj im peniaze koľko máš do réžie domácnosti.Oprava bude stáť 1500e?Daj im svoju 1/3 .A stravuj sa sama . Koho je byť/Dom?

maminkadeticiek
26. nov 2024

Predpokladam ze si handikapovana fyzicky a nie mentalne,ze sa nechas takto vyuzivat.Preco nazyvas cloveka ktory ta vyuziva priatelom?Zeny robite si to samy.

lucia11kob
26. nov 2024

Využívajú ťa, lebo vedia, že ty máš úspory..

sissy27
26. nov 2024

@maminkadeticiek je to priatel jej sestry, nie priatel autorky 🙂

Autorka: ako bolo spomenute, zaplat svoju cast, teda tretinu. A este by som na tvojom mieste spravila prieskum trhu, ci sa to neda vyriesit lacnejsie.

maminkadeticiek
26. nov 2024

@sissy27 Ahaa! 🤦‍♀️

martinka13
Včera o 07:21

Využívajú Ťa. Daj svoju časť a hotovo. Alebo nech zaplatia oni a Ty im splácaj 3 eura mesačne. Či s tým budú OK....

anos18
Včera o 08:42

A podľa mňa je dôležité, čo sa pokazilo a čí je to byt

zelenina1
Včera o 09:29

Ja to nevidim tak ciernobielo. Byvas u sestry s frajerom. Ak je to byvanie ich a ty si len "spolubyvajuca", si tam tak trochu "navyse"..... Uplne najlepsie pre teba by bolo riesit si svoje byvanie - a mat plnu kontrolu nad svojimi financiami.

cacianka
Včera o 09:39

1500€ - to je obrovská suma na opravu,co to preboha je, aká vec ? Veď to u nová môže stať menej. Neklamú ťa?
Vedia že máš toľko úspory ? Mne to pripadá že sami nevedia hospodáriť, tak je vysoko pravdepodobné že ťa cicaju, alebo chcú...
Nevieš sa nejako osamostatniť, chránené bývanie, asistencia, niekto kto ti pomôže chrániť aj tvoje príjmy/výdavky. Aby si úspory použila iba v nevyhnutných prípadoch, rezervu na horšie časy

martinadomianova
Včera o 12:18

Prosím Ťa nebuď bobá a neplať to celé. Každý nech zaplatí svoju tretinu. Na tom by som ja osobne trvala.

margotka17
Včera o 13:45

Noooo, neviem, niečo mi tu nesedi. Dobrá práčka nová stojí cca 400 €, nová rúra tiež do 400 €, umývačka 400 € a chladnička 700 €???? Im sa pokazila jedna vec. Čo máte doma v tak vysokej sume, že oprava stojí 1 500 €???? Nesklamali ťa?

janno31
Včera o 16:29

No rozmýšľam čoho oprava by stála 1500€. Jediné čo ma napadá že výmena obrazovky na volakej 85" QLED telke..a aj to v prípade že by jej dal niekto šupu a tak ju rozbil.. no napíš aká je to vec fakt som zvedavý

tundra
Včera o 16:32

Mohol to byt napr.plynovy kotol ...

dkethe
Včera o 16:36

@tundra myslim ze to moze byt jedine kotol.

Naco si im vesala na nos, ze mas uspory. Nie teraz, ale o 2-3t prehod, ze uz nemas ziadne. Rehabky. Na taku info ma narok max manzel, nie sestra a jej borec

lenkakravcova
Včera o 16:40

Kto vlastní nehnuteľnosť?
Kto platí náklady na bývanie? Máte to na tretiny?

margotka17
Včera o 17:21

@tundra plynový kotol kondenzačny sme kupovali pred cca 4 rokmi, toľko stal nový. Tak to radšej kúpiť nový ako opravovať starý nie?

tundra
Včera o 18:42

@margotka17 servisak dava vzdy na vyber,oprava alebo novy.Kazdy sa rozhoduje podla seba.Keby stal novy este viac,tak sa rozhodli pre opravu.