Mám otázku, rozišla som sa s partnerom, mame spolu 2 maloleté deti.
Momentálne bývam s deťmi v jeho byte, ktorý sme spolu v roku 2015 kúpili a, ktorý spoločne splacame - hypotéku a aj úver. Posielam mu mesačne 250e
Moja chyba, že na liste vlastníctva ma neuviedol.
Expartner je uvedený na liste vlastníctva a aj hypotéka je len na jeho meno.
V úvere som vedená ako spoludlžník.
Ma právo ma z bytu vyhodiť?
Môžem žiadať spätne financie, ktoré som za tie roky platila? Hypotéku aj úver?
@nadeo joooj, zena, a v tom 2015tom si mala kde rozum? Ruzove okuliare zalaskovana na ceky zivot?
Deťom trvalý pobyt zrušiť nemôže. TP však má len evidenčný charakter, nepredstavuje žiadne právo užívať nehnuteľnosť.
@babovka2321
bohuzial, to uz nezmenim
Myslim, ze pytatpeniaze spat za tie splatky mozes, ale ak nebude chciet vratit dobrovolne, tak sa obavam, ze jedine sudnou tahanicou.
Ono keby si tam mala aspon ten vlastnicky podiel.. Ci keby ste boli manzelmi.. Ale to clovek nemoze vediet... Ako planujes riesit to, ze figurujes ako spoludlznik na nehnutelnosti, ktora nie je tvoja, s osobou, ktora je uz ex?
tvoj velky problem je ze figurujes ako spoludlznik na uvere tj banka ta uz posudzuje tak a nemusis uz dostat (a ani nedostanes dalsiu hypo kym sa tato nesplati a co je horsie ak priatel prestane platit tak siahne banka automaticky na tvoj prijem
spatne ziadat spat peniaze moues skusit cez sud ale najskor neuspejes ak nie ste manzelia
zrusit TP tebe moze zacala y som ale zverenim deti do tvojej starostlivosti a urcenim vyzivneho na deti a snazila by som sa dostat z tej uverovej zmluvy ale teda je otazne ci ude suhlasit partner a banka
Tak ja sa niekedy fakt divím!! Ja viem, ze tebe to už nepomôže, komentár slúži skôr pre ďalšie naivne mlade baby!! Mne sa niekedy až rozum zastavuje, byt dlžníkom ale nebyť na liste vlastníkov. Tak toto je fakt pecka!! A k tomu ešte samozrejme byt tak blbá ze splácať "úver" za nehnuteľnosť ktoré mi nepatrí.
Správna reakcia:bud sme obaja na liste vlastníctva alebo neplatím žiadnu hypotéku, a už vôbec nefigurujem niekde ako dlžník. Max by som chalanovi dala polovicu za režijné náklady!!!! Viac by teda odomna nevidel. Na materskej s 2 deťmi ani to nie! Pekne ta ten tvoj a prepáčením ojebal.
Môže ti byt útechou už len nádej ze byt bude patriť raz snáď vašim spoločným deťom (ak si dovtedy nenajde inú a nebudu sa musieť deliť s jeho novou rodinou).
a teba vyhodit moze nadalej ale budes povinna ak by on prestal platit splacat ten uver
@loginexistuje o vynatie spoludlznika z uverovej zmluvy sa budem snazit. A ak by sme sli na sud kvoli vyzivnemu ?
Bude to mat vplyv ci som alebo niesom spoludlznikom na nejakej spolocnej zmluve?
@nadeo nie to by nemalo mat vplyv tam budes riesit vyzivne na deti podla nakladov mas kam ist ? moze sastat ze bude ziadat striedvku ?
asi by som najprv rieisla to zverenie deti a vyzivne aby ta nepredbehol kto vie co spekuluje ked tebe chce zrusit pobyt
Mala som podobnu situaciu s byvalyn, ale nemali sme deti a na liste vlastnictva sme mali polovicny podiel. Ked sme sa rozisli, on chcel v byte ostat a ja nie..poziadali sme banku aby mna z uveru vynala ako spoludlznika ale! vtedy posudzuje ci ten dlznik co ostava bude vediet platit sam, ci ma dostatocny prijem atd..cize ak tvoj byvaly nema dostatocny prijem aby platil sam, tak si bud bude musiet najst ineho spoludlznika alebo vam to nepovolia..no, je to blba situacia z ktorej si sa dufam poucila. Prakticky si ako spoludlznik na jeho byte, bez toho aby si na byt mala akekolvek pravo.
Ak si posielala peniaze na byt cez ucet a mas to zdokladovane, ucel, musi ti ich vyplatit. A sikovny pravnik by mozno dokazal, ze to bolo za ucelom kupy bytu a mas narok aj na pomernu cast zo sucasnej hodnoty z bytu odpovedajucu poslanej ciastke.
@loginexistuje spekuluje to ze si tam od septembra chce nastahovat frajerku.
Dakujem za nazor a rady
Mimochodom, o vynatie zo spoludlznictva, to ale bez suhlasu tvojho ex ani nepoziadas. Musixs tym on suhlasit, musi byt jehi prijem dostaticny na splacanie uveru, a podlieha to schvaleniu banky.
@liljana na milion percent nema narok na ziadnu cast z bytu.
@liljana ona je vedena ako spoludlznik na uvere - nie na hypoteke. Cize ona nema absolutne ziadny pravny narok na byt. A uz vobec nie, pokial nie je uvedena na liste vlastnictva.
Spoludlznik ,ale nie na liste vlastnictva.Baby ziadna laska ma nedikwze opantat tak ,aby som s tymto suhlasila.Ist za pravnikom.
@liljana Musi? Podla mna nie.
Ona nevlastni nič, ona len splaca cast uveru - na zaklade čoho on by mal jej vyplatit to, čo ona zaplatila na uvere?
A ON ťa chce zbaviť toho spolu dlžníctva. Ak nie tak ešte môže byť zlé. Môže prestať platiť a nastupuješ platiť TY ako spoludlžník a nemáš ani byt ani peniaze. Och čim skôr sa porad s právnikom. A nejaké peniaze čo si tam dala by TI vrátiť mal ked vieš dokázať že si platila TY zo svojho účtu. A ako sa k tebe správa chce mať celý byt že TI zruší spolu podiel na byte aby si nebola jeho spolu dlžníčkou. Ak nechce oj zlé je. Lebo ako píšu tu vo fore na MK ON prestane platiť hypotéku trebárs nie schválne ale dajme tomu uraz, príde o prácu nastupuješ TY a aj napriek tomu že tam nebývaš ak prestaneš platiť TY tak príde exekúcia a môže prísť o byt.
vyhodit ta moze-je to jeho byt .. a sudne mozes ziadat vyplatenie toho co si donho dala-ak mas dokazy-prevody z uctov pravidelne platby ...