Videli by ste to nádejne?

29. dec 2023

Mám priateľa, sme spolu 7 mesiacov. Úžasne si rozumieme, mám pocit akoby sme boli spriaznené duše. Ako clovek je úžasný, ale čo sa týka finančnej gramotnosti, tak to je veľká katastrofa. Nezarobí veľa, ale to by mi nevadilo. Čo mi vadí, že príde výplata na účet a kupuje blbosti. Ani nie ze potrebné veci, že clovek čaká na niečo do výplaty, ale on si vybehne do mesta na kebab každý deň, kupi si nejaké fajne alkoholy, mne kúpi niečo pre radosť a proste na malickostiach rozprcá celú výplatu. Už mám aj podozrenie, že hypotéku mu platia rodičia, pretože keď som to počítala tak mi nevyšlo, ze by mal z čoho platiť po odčítaní všetkého čo pokúpil (a to ani neviem o všetkom). Koľko krát si bral moje auto aby nemusel pred výplatou tankovať. Chcem s ním o tom hodiť reč, že ja by som chcela vidieť, či ma aj našetrené niečo, či vie byt zodpovedný v rolí rodiča. Myslite, že keď dáme vážny rozhovor, zmení sa to? Nechcem aby zarábal milióny, ale nech sa aspoň snaží so svojimi príjmami a výdajmi nieco robit, inak nevidím perspektívu v takom človeku, ktorý nemá nič ušetrené.

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
29. dec 2023

@zahrajzlato take typy ľudí asi na rodinu ani nepomyslia čo

julliska
29. dec 2023

laska je jedna vec, ale toto by bolo trapenie s nim ... ako funguje?zije sam?

andreatytler
29. dec 2023

Dobre uvazujes, Peniaze su tusim druhy najcastejsi dovod hadok medzi partnermi, takze mat podobne sposoby nakladania s peniazmi je urcite vo vztahu dolezite.
Neocakavala by som ze to zmeni po tom ako sa porozpravate. Z toho rozhovoru by som sa snazila zistit co najviac aka je situacia a potom uvazovala ci s tym viem zit alebo nie.
Mozem vediet ci mas ty nasetrene a ako narabas so svojou vyplatou a ako splacas svoju hypoteku?

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivanaks
29. dec 2023

Je to 50:50. Môj manžel nezarábal veľa, keď sme sa zoznámili, a tiež zvykol kupovať somariny, lebo on ešte v roku 2008 nemal účet v banke, ale peniaze mu vyplácali na ruku. Takže sa mu tie peniaze tak nejako rozkotúľali. Kompenzoval si tým to, čo mu chýbalo v detstve. Už sa to za tie roky zmenilo. Má účet v banke, nekúpi každú somarinu (no, možno aj pre to, že už si časť detských snov splnil - má novú gitaru aj ďalekohľad na pozorovanie hviezd - stihol to kúpiť ešte pred sobášom, inak by som to skorigovala 😝) a vytvára aj finančnú rezervu. Ale nepoznám Tvojho priateľa a neviem, či by si dal dohovoriť ako ten môj...

autor
29. dec 2023

@andreatytler ja nemám nejak extra moc našetrené som rok a pol po škole, ale týmto tempom by som mohla mať za rok 20% z ceny bytu a vzala by som hypo na dvojizbovy byt. Takže potom budem zas šetriť odznova na už ozajstnú rezervu. Snažím sa dávať bokom čo najviac ale mám veľké náklady. Po 50€ mesačne investujem. Platím 550€ na bývanie, tak sa šetrí ťažko. Strava, hygiena, tankovanie, služby a zabava ďalších asi 400€. Mám k robote ešte brigádu aby som ten byt mohla kúpiť čo najskôr. Veľmi ma točí, že on proste nakupuje úplne nezmysly a potom je nervózny lebo mu nevychádza na základne veci, no zároveň keď chcem aby sme si spolu kúpili niečo zmysluplne tak ma odbije s tým, ze je to drahé a ze on na take veci nemá. Napríklad som chcela aby sme si kúpili multisportku, neviem koľko to bolo si 30€ na osobu tak to je drahé, ale kúpiť si rum za tie prachy je v pohode. Nehovorím, aj ja si rada kúpim len tak niečo z rozmaru, ale nie ze každý mesiac mi cinkne výplata a nakúpim hromadu nezmyslov.

autor
29. dec 2023

@zahrajzlato čo ti pomôže nejaké číslo? Inak ma našetrené žena čo robí 30 rokov a nemá deti a inak ja čo som rok a pol po škole 😀 tak koľko je potom adekvátne na to aby som od muža chcela aby bol finančne aspoň trochu gramotny ?

marca12
29. dec 2023

Ja mam takeho kamosa. Ma po 40tke,zena sa s nim rozviedla. On uz v polovici mesiaca nema peniaze,ale zije si tak akoby mal. Nasetrene nema nic,peniaze mu poziciavaju rodicia. Aj ked je to dobry clovek,kamos,dobry otec a aj dobry manzel v tom zmysle,ze on sa na inu ani nepozrel,zena bola na prvom mieste. Proste tato jeho vlasrnost,ze nikdy nema peniaze je pre rodinny zivot neprípustná. Nepoucil sa ani z toho,ked sa s nim zena rozviedla,podla neho treba zit tu a teraz. On nikdy nebude vediet hospodarit. Moj svokor je nieco podobne. Svokra musi drzat kasu,inak by nikdy nic nemali. Pre mna by to bolo unavne,davat pozor na chlapa,aby mi odovzdal vyplatu a davat mu peniaze na pridel.

kubkovamama
29. dec 2023

Môj manžel bol taký,keď som ho spoznala.Zarobil síce dosť,ale to aj minul.Uz to nerobí 🙂Nenásilne som ho tlačila do iného štýlu hospodárenia a išla mu prikladom.Potom už si uvedomil a naučil sa

andreatytler
29. dec 2023

To by si si musela odkladat mesacne cez $1100 aby si si nasetrila $40000 za 3 roky.
To dokazes tolko odlozit?
Ak ano, tak ja by som si najsok vyrobila minimalnu rezervu (dajma tomu 6000) a potom zacala davat peniaze na tych 20% aj keby to znamenalo ze kupis byt o pol roka neskor.
Tiez by ma zaujimalo kolko z tvojej vyplaty das na zabavu pre seba. Tie veci co si doprajes. Lebo podla mna tieto veci su velmi individualne a nikto by ti do toho nemal kafrat ze je to somarina, aj ked to somarina je. A tym padom by aj on mal mat narok si uzit urcitu ciastku svojich penazi ako chce aj ked to ty povazujes za blbost.
Napriklad pre mna osobne nie je na sportke absolutne nic zmysluplne, su to vyhodene peniaze a nikdy by som na nu nedala ani cent, takze v tomto s nim suhlasim.
Takze tu je podla mna velky priestor na debatu a vzajomnu toleranciu, ale fakt ze minie vyplatu skor ako pride nova a musi si poziciavat, treba velmi podrobne preskumat a ak sa ukaze ze to je pravda, tak by som mu povedala ze s nim nemozes mat buducnost. On si bude musiet nast babu co ma podobne bezstarostne zmyslanie o peniazoch. Tebe to bude sposobovat prilis vela stresu.

domkakvet
29. dec 2023

Kupi si fajne alkoholy, este to bude nakoniec aj alkoholik.

autor
29. dec 2023

@andreatytler byty aký chcem stojí 120 tisíc, takže 24 tisíc za tri roky je 8000 ročne tj 670€ mesačne, čo väčšinou odložím aj viac. Keď sa niečo stane tak si hod ten byt kúpim neskôr. K tej zábave. Ak pod pojmom zábava rozumieme všetko co nepotrebujem ale chcem, je to možno 50€ mesačne. Niekedy viac a niekedy menej. Jasne že každý ma mať vyhradené peniaze aj na to aby si ich užil, ani nehovorím že musí každý šetriť toľko koľko ja, ale vyjsť z výplaty do ďalšej výplaty je podľa mňa základ a keby toto niekto nevie, asi ma tej zábavy hodne

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
29. dec 2023

Klubuk dolu ze vies tolko odlozit. Chod za tym cielom a kup si nieco cim skor. Nevadi ak to nebude v krajskom meste. Ked budes davat peniaze na hypoteku, davas ich sebe a banke. Ak prenajimas, davas ich vsetky niekomu inemu.
Daj vediet ako to islo s tym rozhovorom.
My to mame tak ze kazdy dava urcitu ciastku do spolocneho uctu, kde je a spolocna financna rezerva a o tych peniazoch rozhodujeme spolocne a potom mame kazdy svoje peniaze a tie si mozeme minut ako a kedy chceme.
Moj muz napriklad da viac ako $100 tyzdene na sportku a podobne loterie co ako vies ja povazujem za uplnu kravinu, ale su to jeho peniaze a tak mu do toho vobec nekafrem.
Mozno by ste si aj vy mohli vydebatovat ze ci si viete predstavit spolu vytvorit nejaky financny model domacnosti, ktory by fungoval vam obom. Na takuto debatu v 7 mesiacoch randenia nie je priskoro.

aandrea9
29. dec 2023

Hm hm. Čítala som všetky tvoje príspevky doteraz. Ono 7 mesiacov je taka sladká doba ešte 😊 daj tomu čas, možno ma aj horšie vlastnosti ako to jeho rozhadzovanie. Pekne si šetri na svoj byt a nech ta ani nenapadne ho dotovať. Kým spolu nebyvate tak by som tému financií neriešila.

katka700
29. dec 2023

7 mesiacov je málo, ešte stále máš ružové okuliare. Nájdi si niekoho kto má podobné zmýšľanie a ambície ako ty, tento ťa bude ťahať ku dňu. Z roztopasného hýrivca sa nestane kôli láske zodpovedny šetrný chlap. On bude hyrit ty sporiť, skrtit rodinné financie a časom si pôjdete na nervy tebe pôjde na nervy jeho hyrenie ktoré už teraz vnímas negatívne on sa bude hnevať že ho obmedzujes, nedoprajes mu a je chudáčik pod papučou.
Dajte vážny rozhovor a ak do pol roka nenájde lepšie platenú prácu a nezoskrta neuvazene výdavky, nemá význam takyto vzťah.

liv1
29. dec 2023

Vsetko sa da naucit ale vies co sa neda? Nezda sa mi v poriadku, ze si niekto len tak kupuje alkohol.. A este tvrdy. Skor nez sa budes zamyslat nad tymi financiami popremyslaj, ci to nie je alkoholik

minka201
29. dec 2023

Ja by som spozornela nielen pri tom, že rozhadzuje na blbosti, ale aj pri tom, že si často kupuje alkohol.

mclissa
29. dec 2023

Moj ex taky bol. Od vyplaty do vyplaty, co mal to minul. Byval aj u rodicov. Ale my sme sa rozisli uplne koli niecomu inemu. Nedavno vyhral euromiliony 😂😂😂 stale byva u rodicov a kupuje blbosti 🤦🏻‍♀️

kornelies
29. dec 2023

50E mas na zabavu...to znamena kino, jedlo v restauracii, vylety, kava v kaviarni...ci nieco ine si myslela?

autor
30. dec 2023

@liv1 to mne nepríde nejaké strašne. To nie je tak že cinkne výplata a nakúpi si fľaše tvrdého. Ale že si kúpi napríklad jednu fľašku nejakého výberového rumu. Toto robím aj ja, ale rozhodne nie každý mesiac.

autor
30. dec 2023

@mclissa bože tak toto je sila 😂

autor
30. dec 2023

@kornelies áno. Počítam do toho aj oblečenie ak si niečo kúpim pre radosť, kozmetiku a všetku drogeriu mimo základnej hygieny. Ale ja do kina a vonku do barov moc nechodím.

ninus1996
30. dec 2023

Môj priateľ bol na začiatku tiež taký, že rozhadzoval peniaze bol tak naučený a keď sme spolu spolu kúpil nejakú lepšiu whisky. Ale potom sa naučil šetriť lebo má motiváciu, že chceme svoje bývanie nie žiť celý život v podnájme. Takže ak bude chcieť mať rodinu musí sa naučiť šetriť

sofia1979
30. dec 2023

Ja si nemyslím, že by bol hneď na zahodenie hlavne preto, že si rozumiete chlapci sú tak trošku do vetra keď ešte nemusia nič. Dokonca aj veľa žien je super, že si dokážeš ušetriť a snazos6sa. Skús ho viesť ono to nepôjde hneď porozprávajte o tom. Ale prepáč nemôžeš od neho chcieť, že hneď tak zmení spôsob života. Ešte ste mladý dohodnite sa šetrite aj užívajte. No a ak nebude mať snahu riešiť niečo spolu po prípade nijako tak hľadaj možno nájdeš takú skuru čo ti v živote bude prachy len vykrikovať ako nešetrís. Držím palce

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
30. dec 2023

@zahrajzlato prosim? 😂

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominikamacakova
30. dec 2023

S takým by som nebola. Starého psa novým kúskom nenaučíš. U mňa je jedna z podmienok u chlapa finančná gramotnosť, nie to koľko zarába.