Večne kritickí rodičia

31. mar 2024

Dobrý deň, mám potrebu sa vyrozprávať a poradiť..mám 36 rokov a žijem so synom sama. Moji rodičia ma večne kontrolujú, keď som po rozchode s mojím ex ostala sama, mama mi povedala nech si nekomplikujem život novým mužom ..stále sa starajú do mňa. Mám slušne vynasajucu prácu, vlastny malý domček, no vkuse kritizovanie od rodičov. Mám brata, manželstvo mu vyšlo, no naši nevedia, že jeho manželstvo je len naoko a on si žije svoj život. Jeho nikdy nekritizuju, iba mňa...mrzí ma to. Čo robiť?

svetlonos
31. mar 2024

Povedz im, ze mas op teda si svojpravna a ked maju este tendenciu vychovavat, nech si adoptuju dueta. Najlepsie take 9-10 ročné v predpoluberte, to ich zamestna tak, ze bebudu mat cas kecat ti do zivota! Brata do toho netahah, tu ide o to aby si otvorila usta koli sebe! On nemoze za to, ze ty sa nevies obhájiť.
A pokial sa nebudu chivat k tebe ako k dospelej, kontaktiluj ich max 1x mesacne na pol hodinu. Pokial mas osetrenu staristlivist o dieta, tak potom neviem co riesis.

komplikovana
31. mar 2024

Povedat im, ze im dakujes za vychovu, ale ty si uz dospela a planujes zit SVOJ zivot ako uznas za vhodne. Nech ti vysvetila, preco by mal potencialne novy partner byt komplikaciou. To nechcu aby si bola stastna? Len preto, ze ti prvy vztah nevysiel, mas byt odsudena na samotu? ( ak ti samota vyhovuje, je to tiez v poriadku; ) Kritizovanie rodicov skus iba preletiet jednym uchom dnu a druhym von. Povedz im, ze kritizuju v podstate samych seba, lebo ta vychovali. Ze ti nevyslo manzelstvo, nie je iba tvoja chyba. Co by vlastne od teba chceli? Ak ti nemaju co pekneho povedat, nech radsej nehovoria nic.

mabenn
31. mar 2024

mas 36...uz je nacase prestat riesit rodicov...

blazargandalf
31. mar 2024

Alebo skús hrať s nimi tu hru. Tým že im budeš hovoriť veci typu, aha dobre tak toto si zoberiem ako radu, alebo tamto si zoberiem ako radu. Postupne ti nebudú vedieť dávať aké, a stiahnu sa. Skús to.

autor
31. mar 2024

@svetlonos starostlivosť o dieťa mám ošetrenu to ano

autor
31. mar 2024

@komplikovana hej to že mi nevyšiel vzťah berú ako tragédiu a preto iného mať nemám podľa nich.

alex49
31. mar 2024

vždy ked začnu zase kritizovať, tak ukonči konverzáciu, nemusíš sa nijako obhajovať.

komplikovana
31. mar 2024

no je to iba ich nazor, ty mas svoj vlastny. Tipla by som si, ze to hovoria preto, "lebo co povedia ludia".

autor
31. mar 2024

@komplikovana Áno kvôli iným ľuďom

komplikovana
31. mar 2024

no ak su druhi ludia viac doleziti ako vlastna dcera, tak potom nie je o com. Namiesto aby boli na teba pysni, ze napriek rozchodu, si obstala na vybornu, radsej ta budu sundavat. Spytaj sa ich ci im to robi radost? Povedz im co mas na srdci, a viac s k teme nevracaj. Ak by pokracovali, ako uz bolo spominane, ukonci konverzaciu a odid, alebo zloz telefon.

marianarem
31. mar 2024

Si ich prve dieta? Dost casto byva tato kritickost (a zaroven zhovievavost voci surodencovi) len tym.

autor
31. mar 2024

@marianarem som druhorodena, brat je starší

marianarem
31. mar 2024

Hm, tak este to moze byt, ze pristupuju rozdielne ku kazdemu pohlaviu. V tejto generacii to este mnohi tak maju, ze na dceru treba byt prisnejsi, pripadne ze na dceru treba davat vacsi pozor, viac sa o nu bat. Skusala si sa s nimi o tom niekedy rozpravat, ale tak v klude? Ze uplne normalnym pokojnym tonom? Povedat im, ze sa citis casto kritizovana a spytat sa, ci maju.naozaj pocit, ze vsetko robis zle, alebo ci sa o teba nejako boja, alebo ci maju pocit, ze zbabrali tvoju vychovu, alebo co ich presne trapi..A ako by si predstavovali.tvoje fungovanie, aby boli spokojni. Mozno odhalis povod tej kritiky. Ono.ked rodicia takto casto kritizuju normalne fungujuce dieta, tak je za tym jednoducho nejaky ich problem, s dietatom ako takym to nic nema.

autor
31. mar 2024

@marianarem s nimi sa v kľude nedá komunikovať, to je ten problém..preto je ťažké otvoriť témy že sú kritickí voči mne a že majú inak nastavené "hodnotenie" mňa a brata. Úprimne že ako by si oni predstavovali moje fungovanie, aby boli oni spokojní? No snáď sa ich toto pýtať nebudem. Uvažujem úplne obmedziť komunikáciu na minimum možno raz za dva mesiace krátky telefonát..

marianarem
31. mar 2024

Pravdepodobne sa s nimi.v klude komunikovat da, len musis ten klud zachovat ty. A spytat sa ich v kludnej chvili, nie akurat ked su vo svungu a ty vytocena. Vo chvili, ked sa zrovna nic take nedeje.
Tie predstavy o tvojom fungovani, to som nemyslela tak, ze sa mas spytat a potom sa podla toho zariadit. Len aby si pochopila, co im asi bezi v hlave, kde sa to v nich berie. To, ze si napr. nemas uz hladat chlapa, mi pride tak, ze mozno maju o teba strach, ze ti zase niekto ublizi.

babydesire
1. apr 2024

Tiez si myslim, ze ide o staru skolu, kedy sa nieco muselo a ine zasa zasadne nemohlo..tiez im zrejme veli prirodzeny pud/zvyk o niekoho sa starat a mat jeho zivot pod kontrolou.. radim - obmedzit kontakt, rozhovori len strucne, stroho, bez prezradzania noviniek, zvlast negativnych ci takych ktore by nemuseli pochopit..zrejme si ta v detstve zaskatulkovali a toho sa uz nezbavia..mam to podobne, no vdaka tomu som silnejsia a sebaistejsia....

babydesire
1. apr 2024

@marianarem ver mi, ze niekedy sa s niektorymi ludmi rozpravat neda..aj ja to tak mam s rodicmi ako autorka

marianarem
1. apr 2024

@babydesire Viem, su aj taki, otazka je, ci to.autorka aspon skusala tak, ako som pisala. V kludnej chvili to vytiahnut a pytat sa bez akehokolvek osocovania, len sa zaujimat. Alebo teda priamo na tu kritiku reagovat kludne a zacat sa zaujimat. Aj ja som bola za vselico kritizovana a jedine, co sa mi kedy osvedcilo, je takyto kludny rozhovor. Nie je to lahke ustat to. Ale ozaj ze krikom, placom, protiutokom atd. som nedosiahla nikdy nic.

autor
1. apr 2024

@babydesire presne moji rodičia sú ten typ, že si idú svoje a slovo kľud a nebodaj vyslovenie iného názoru, je pre nich neprijatelne

autor
1. apr 2024

@babydesire to pochopí len taký, ktorý to ma doma podobne ako ja resp. Ktorý má takých rodičov

aleza
1. apr 2024

Tiez som rozvedena. Moji rodicia su nastastie rozumni a inteligentni ludia. Oni mi stale hovoria len nech preboha nezostanem po rozvode sama. Ze to budem raz lutovat a nech si niekoho najdem lebo samota je navykova a zla.