Včera sa u mňa zjavila 17-ročná sesternica s plačom a taškou v ruke

13. aug 2023

Krásny deň prajem, potrebujem poradiť.
Včera večer sa u mňa zjavila 17 ročná sesternica s taškou v ruke, s plačom, že už nemoze ostať doma. Viem, že majú doma nejaké problémy, jej otec začal piť, mama má dlhodobo zdravotné problémy a nepracuje už pár rokov, takže chápem, že je nešťastná. Ale vôbec neviem čo sa stalo, že sa mi takto zjavila pred dverami.
Včera som písala jej mame, že je u mňa, aby sa nebála, že jej dnes budem volať. Ja neviem čo mám robiť teraz, predsa len je neplnoletá a keď sa to dozvie jej otec, budú veľké problémy. On ju ani ženu nikam nepúšťa, napr. sesternica študuje diaľkovo, lebo ju nepustí na internát. Ja neviem čo mám robiť teraz, ako sa zachovať voči tomuto. Viete mi poradiť prosím?

enka81
13. aug 2023

Asi by som zavolala jej mame a zistila, co sa stalo.

jazula
13. aug 2023

Môžeš sa poradiť so svojimi rodičmi? Nech sa porozpráva tvoja mama/otec so svojim súrodencom (keď ide o sesternicu), že čo sa u nich deje..

januska12323
13. aug 2023

Si dospelá?

annm81
13. aug 2023

Ja by som asi skúsila kontaktovať nejaký organizáciu pomáhajúcu týraným ženám, aby ti poradili. Určite nie je v poriadku, ak otec nepúšťa 17 ročnú dcéru ani na internát...

autor
13. aug 2023

@enka81 áno chcem jej volať a opýtať sa, ale keď mi povie, že majú ozaj nejaký problém, mám ju nechať u seba? Ja s tým problém nemám. Len sa bojím, že ak je to niečo vážne, aby oni doma z toho nemali problémy.

autor
13. aug 2023

@januska12323 mám 25 rokov

alex49
13. aug 2023

Zavolaj jej mame a zisti čo sa stalo, ak ti to nepovie sesternica. Ak je to vážnejšie, radšej nech tvoji rodičia kontaktujú tetu z ujom. Nechala by som ju u seba, kým nebudeš vedieť čo sa deje. Možno sa to bude musieť riešiť zo sociálkou, ak bude robiť otec problémy. Kedy bude mať slečna 18?

joesvk
13. aug 2023

Nechala by som ju u seba. Ona u teba cíti bezpečné prostredie.
Ostatné sa vykryštalizuje v priebehu pár dní.
Nechci to poriešiť len podľa seba.Skús počúvať, čo tá mladá potrebuje. Aby si niečo nespravila, keď nebude nikde vidieť východisko.

katkami123
13. aug 2023

Pošleš ju domov, tam sa otec ožerie a akurát ju vymláti čo si to dovolila alebo ešte horšie. V podstate je dieťa rukojemníkom svojich blbých rodičov, keby matka mala rozum, sama by dávno odišla a nepočúvala jedného ožrana, ktorý ničí život aj jej, aj dcére. Sesternica má 17, čiže za chvíľu je plnoletá a asi aj sama odíde čo najrýchlejšie. Ja nechápem také matere, ktoré sa len prizerajú ako im nejaký blbec dieťa týra a len držia a držia ako hluchý dvere. Ešte keď ona si zvolila taký život, pritom nikto ju nedrží s ním žiť, budiš, ale robiť si aj z deti rukojemníkov… no choré. Trochu si kopnem, ale v inej téme tu bol prezentovaný homeschooling, že je to niečo bezchybné, viď odvrátená stránka domáceho vzdelávania, kde som písala, že túto možnosť zneužívajú aj rôzne indivíduá na ešte väčšiu manipuláciu a zničenie sociálnych väzieb s rovesníkmi kadejakí psychopati.

em4life
13. aug 2023

@katkami123 trochu drsne napisane, ale je to tak...ktovie,aku chorobu ma mama a ci to nie je dosledok prave tyranstva jej manzela. Dcera/sesternica musela nabrat obrovsku odvahu odist odtial, lebo vedela, ze to bude velmi zle, ak by ju poslali naspat. Je to tazka situacia, ale ak je napr. ohrozena aj jej bezpecnost, myslim, ze aj policajti/socialka by na to prihliadli a nechali ju docasne u sesternice, kym sa situacia nevyriesi. Treba zacat cez rodicov - nech zistia, co sa u sesternici doma deje.

katkami123
13. aug 2023

@em4life
Myslíš, že takí sa realne priznajú, čo sa tam deje? Každá socka bude zapierať, chybu si neprizná ani za svet. Už len te alkáč sa prizná- “No, tak mám problém s alkoholom a asi aj psychopatické črty, potrebujem všetkých chorobne kontrolovať a vlastniť, občas ich preplieskam, možno aj horšie, poziapem a všetko prepijem.” Isto, isto takto nejak to všetkým o sebe povie. Treba sa opýtať sesternice a riešiť to so sociálkou.

lucka_ke
13. aug 2023

kontaktovať sociálku, vybaviť internát, ty nie si povinná jej robiť opatrovníka a to myslím v dobrom

autor
13. aug 2023

@lucka_ke mne to neprekáža, ja som jej aj pred tým ponúkala, že môže bývať u mňa keď nemôže ísť na internát. Bývam pol hodinku od jej školy. A ona je veľmi milá, vychovaná, nepije, nefajčí a vlastne chuďa nikam nechodí, nemá kamaratov. Stále je len doma. Vždy keď bola u nás, pomáhala, navarila sama večeru s malým mi pomohla, sama od seba. Ja vôbec nemám problém, keď je u mňa, dokonca mám voľnú izbu čiže tam problém nie je.

katkami123
13. aug 2023

A už ti povedala, čo sa vlastne stalo? A jej mama? Tá stále drží pri tom ožranovi?

em4life
13. aug 2023

@katkami123 Ja som myslela s rodicmi autorky, nech si to vydiskutuju s rodicmi sesternice. Lebo este ten sesternicin otec nevyskocil do autorky

jonnie
13. aug 2023

O koľko mesiacov ma 18?

katkami123
13. aug 2023

@em4life
A prečo by mal do nej skákať? Zas takí blbci sú frajeri len doma za zatvorenými dverami a hlavne na slabších - ženy a deti, vonku v reálnom svete do seberovného ani nepípne. Určite dobre sám vie, že by mu prišli autorkyni rodicia domov pierka porátať. On si tie komplexy menejcennosti vybije na žene, tá mu ostala, tá neodišla, tá sa ho asi stále drží. A pokým si to má na kom vybiť, načo by niečo riešil s autorkou?

autor
13. aug 2023

No tak po dnešku viem čo sa deje. Sesternica mi povedala, že už to nezvlada, keď je doma pije, nikam ju nepúšťa, stále sa hádajú, vykrikuje jej mame, že nepracuje. A stále, že len hádky. Chvalabohu nie je agresívny, že nič také sa doma nestalo, ale už to psychicky nezvláda, že si našla brigádu sesternica o tri domy ďalej strážila deti, ani tam ju nepustil keď sa to dozvedel.

autor
13. aug 2023

A volala som aj s jej mamou a oznámila jej, že kým si to nevyrieši ostáva u mňa. Nech sa dá dokopy aj ona, lebo keď sa nechá psychicky týrať ona, je to jej voľba ale deti nech do toho neťahaju. A keď bude mať problém muž, môže si to prísť vybaviť s mojím manželom. Bola som trošku hrubá, ale viem o tomto probléme dlhšie, len som nevedela kam to až zašlo. A sesternica je májová, čiže skoro rok ešte do 18-tky

lily246
14. aug 2023

Nedaj sa im a pomôž jej. Hentakým alkáčom a ženám, čo sa prizerajú ako týrajú deti, by som ich okamžite brala. 😠

katkami123
14. aug 2023

Och… ani sa jej nečudujem. Tak veľmi ju chcel pod zámkom držať, až ušla. Snáď nebude v triede teraz medzi rovesníkmi ako Alenka z ríše divov, keď nemala ani kontakt s okolím. Dvaja blázni a trpia deti.
Minule som po dlhej dobe zapla telku a tam bobo v správach, že žena žila s nejakým blbcom, ktorý týral jej len 2-ročne dieťa, skončilo v nemocnici v bezvedomí. Ja toto nepochopím, čo sú to za matere. Ja by som sama takého prizabila, raz by sa mi dieťaťa chytil a nie držať sa ho ešte zubami-nechtami.

moonlight1210
14. aug 2023

Tiez by som im povedala, ze kym si to doma nevyriesia, dceru im teraz naspat neposlem. Ibazeby si ju sudne vyziadali. Ale dobrovolne to neurobim.

Dievca nabralo odvahu nieco urobit, pomoct si a zistenie, ze ju aj tak posles naspat a nic sa tym nezmenilo, by ju mohlo zlomit.

Radsej nech sa nauci, ze ked naberie silu bojovat za seba, moze to pomoct.

yalla966
14. aug 2023

Ist na socialku a podat si navrh na jej zverenie do nahradnej osobnej starostlivosti, ak nedojde k naprave v rodine

lusesita2
14. aug 2023

Prepáč, asi sa pýtam od veci, dá sa stredná škola z takého dôvodu, že ju nepustí na internát, študovať diaľkovo?

zuzinka888
14. aug 2023

@katkami123 no, pekne si si kopla. Ale poradila si jej? Ci vies len kopkat a uticit na domoskolakov? Lebo tento tvoj vylev nikomu nepomoze, ani autorke ani tej dievcine. Autirka kontaktuj Urad orace a sicilanych veci a poziadajte o zastupovanie v tejto veci. Mozej ju zastupovat- nahradna starostlivost- dostanes aj nejake peniaze a dievcina moze ist studovat vybavit socialne stipko......nic neries na vlastnu past. Treba navstivit urady- na to ich mame.

simca06022011
14. aug 2023

Postupovala by som presne tak ako ty. NEchala by som ju u seba.

betulinka1
14. aug 2023

Si super, ze si sa tak zachovala. 💐💐💐💐 ja by som ju tiez domov neposlala a snazila sa jej pomoct. Normalne by som sa dohodla s rodicmi, ze ostava u mna, nech si v klude študuje. Pobalila jej aj ostatne veci do skoly a tak. Pokial by hukal, isla by som aj s mladou na socialku a tam sa poradila , co dalej.

autor
14. aug 2023

@lusesita2 súkromné gymnázium sa dá.

autor
14. aug 2023

Ďakujem za podporu ❤️ od včera ako som sesternicu oboznámila s novými okolnosťami, je pomerne kľud. Boji sa, že príde otec, ale vysvetlila som jej, že sa nikam nedostane keď mu to nedovolíme. Že sa nemá čoho báť. Držte palce, nech všetko dobre dopadne. Zobrala si všetko potrebné, že už z domu nechce nič. A keď niečo, pôjdeme kúpiť nové.

katkami123
14. aug 2023

Chúďa, tá sa tam bojí aj vkročiť po zvyšné veci. Asi sa bojí, žeby tam zas ostala.