Úzkosť z našej domácnosti

30. sep 2023

Neviem ci tu najdem pochopenie...sme rodina, 2 deti, praca, skolka, klasika. Aktualne som doma s mladsim , dokopy tu taham uz taham md+rd vyse 5 rokov. Prrhlbuju sa vo mne rozne myslienky. Nech sa snazim akokolvek, nezvladam nasu domacnost, poviem to narovinu....

Deti idu ako rakety, upratovanie za sebou trva hodiny a vacsinou ani nedopadne, pradla je milion, stale nieco sezonne, deti vzdy rastu, do toho sa s nimi chcem aj hrat,s muzom vecer pozriet film (jediny cas, co na seba mame). Casto cestujeme, cize to su dalsie kopy spinaveho oblecenia. Triedim aj skrinky, skrine, upratujem...ale jedno upracem a inde sa urobi bordel. Nezvladam to. Dnes uz len revem pri kope pradla, i ked by som mala ist varit obed a na nakup. Neda sa byt aj na ihrisku, aj upratovat, aj sa poobede venovat, obskakovat. Muz podnika, je stale prec. Boli ma zaludok zo stresu, ked rano vstavam. Spravim nevyhnutne, upracem normalny prevadzkovy poriadok ale viac sa neda a len sa to kopi......

eliska13
30. sep 2023

Takto funguje 90% rodín čo stihneš to bude.A to je na roky😝

alex49
30. sep 2023

NIKTO NIE JE DOKONALÝ, si dobrá mama, snažíš sa ako vieš, potrebuješ na chvílu vypnúť. Muž podniká, nemôžete raz za týždeň objednať upratanie? Dnes objednaj donášku, a prádlo nechaj prádlom. Potrebuješ čas pre seba, opatrovateľku na pár hodín, ty zatiaľ pôjdeš sama do prírody na prechádzku. Aj mamy musia oddychovať. Si len človek.

bejbypd
30. sep 2023

Ak ta to upokojí, je to kolotoč..A bud mávnes rukou a dáš prednosť oddychu a hre s deťmi alebo budeš otrokom domácnosti..
Fungujem tak už 16 rokov ,deti veľké vekové rozdiely ,mam pocit ze som chobotnica a robím 30 veci naraz ..ja si ráno napisem zoznam co treba urobiť a odskrtavam si normálne to do list 🙂 pomáha to ..hlavne nestresuj je to len domácnosť, nečakas sociálku🙂

beataxxx
30. sep 2023

Toto sme asi zazili vsetky, ale treba si uvedomit, ze nemusi byt vsetko v domacnosti uplne dokonale a ak si tak velmi zakladas na poriadku, mozno by Ti pomohla raz tyzdenne dobra dusa, co by prisla upratat, az take drahe to nie je a mala by si viac casu na prijemne chvilky s detmi🙂🙂🙂

scila
30. sep 2023

U nás to už roky vyzerá ako po výbuchu. Tiež ma čaká mega hora opratého prádla, čo musím poskladať ale strašne sa mi nechce.

yoxinka
30. sep 2023

Donášku, upratovačku, online nákup si neskúšala? Ja mám tri deti, veľa si upratujú a robia sami, ja im furt hovorím, že nie som ich slúžka, ale sú už väčšie (11,7,4). Prosím ťa, nerúcaj sa z prádla, veď to je úplne blbosť 🤷‍♀️.

beata_k
30. sep 2023

Neupratujem... Ozaj som radsej s detmi na prechadzke. Prospieva to mne i im.

lenka_vi1
30. sep 2023

Presne ako to bolo povedané je to kolotoč a treba robiť nevyhnutné. Myšlienky mať dokonale upratané som sa veľmi rýchlo vzdala, cez týždeň robím nevyhnutné keď prídem z práce a cez víkend všetko poperiem a v nedeľu odložím do skríň. Zvyšok času trávim so synom a mužom, nemôžem byť otrok domácnosti. Tá má slúžiť mne a ne ja jej. Rodina je na prvom mieste a ja tiež potrebujem oddych ako všetky mamy. Jedlá varím rýchle, žiadne poldnove státie pri sporáku. Takže pokoj a netrvajú na dokonalosti, vezmi deti a šup do prírody.

3petka
30. sep 2023

Nič si z toho nerob. U nás rovnako. Upracem a za dve minuty ako keby som nikdy nerobila poriadok. Ja mám školáka práčka a teraz pól ročného šintera. Dotoho ešte robím cez týždeň doobedu takze domácnosť plážam ako sa len dá. I keď aj j som na prášky keď je to už neúnosné. Ale viem že za chvíľku prejde.

vanilkovazmrzka
30. sep 2023

Pradlo netreba zehlit, jedlo sa da obcas aj objednat, upratat sa kopec veci da tak, ze to zhrnies do velkej krabice, kde ten bordel nevidis. S detmi sa mozes hrat aj tak, ze ich zapojis do domacich prac, namotivujes nejakou odmenou, a ked uz z toho bordelu budes zufala, zavolas si domov nejaku slecnu na upratovanie a pojdes s detmi na vylet 🙂

Hlavne sa neopustaj a nerob zo seba hrdinku, ktora zvladne vsetko sama 🙂

lejllamt
30. sep 2023

Žiaľ je to bežná prax....ale ak máš možnosť a financie skús si zohnať pomoc do domácnosti....ak ti z tohoto prepne bude cesta naspäť do normálu náročnejšia ako nájsť nejaké € aspoň raz týždenne pre pani na upratovanie

matkav21
30. sep 2023

tak neda sa to mat dokonale, to proste nejde...ale dost by ti pomohlo podla mna zminimalizovat veci v domacnosti. Neviem ako to u vas vyzera, ale cim nenej veci budete nat ci uz oblecenia, dekoracii v dome, tym menej stravis upratovanim. Ciste pradlo ak sa da odkladat hned po vysuseni a nezehlit, to je zbytocny cas navyse 😀 ked to pekne vyvesias a hned skladas do skrine, nie je treba. No proste pouvazuj na com sa da doma usetrit cas, co tam mate zbytocne a nie je treba, iba je z toho zbytocny bordel. A ak tam este nie si, rady ta privitame v skupine minimalizmus, kde najdes mozno inspiracie.

guiseppinka
30. sep 2023

Mam v blizkosti rodinu, v ktorej on stale nadava, ze ona neupratuje a maju vsade bordel. Ale akonahle je nejake volno, tak hned on planuje vylety, dovolenky... od zaciatku septembra este nebol 1 den cez vikend, co by boli doma... a to maju skolopovinne dieta, ktore sa musi aj ucit... ved on sa s nim neuci, tak ho to netrapi... co tym chcem povedat? Ak chces stihat vsetko, tak z niecoho treba ubrat na ukor ineho... treba si zvolit priority a rozvrhnut cas... napr ja osobne rada chodim na vylety, ale nie kazdy jeden vikend alebo kazdy den... tym, ze som dost rozlietana cez tyzden, tak chcem mat volno cez vikend... a aj ucit sa s deckami treba..

maranta_leuconeura
30. sep 2023

Preco vsetko robis ty? Muz nevie dat prat? Naco toho muza vobec mas okrem toho ze nosi peniaze?

tenerifka
30. sep 2023

Na zaciatok prhodnotit priority.
Na otrocke prace (dlazky, kupelne, prach...) si zaplatit raz do tyzdna pomoc.
Mat co najmenej veci, len to, co potrebujete, zbavit sa lapacov prachu, vytriedit do krabic....
Oblecenie (najma vrchne) prat len ked je naozaj spinave, triedit hned po prichode domov. Pouzivat susicku, skladat po vysuseni a nezehlit.
Varit na viac dni, narazovo nakrajat do sklenych nadob s vrchnakom do chladnicky zeleninu, ovocie a nepaprat sa s tym zakazdym, ked ides varit.
Raz za tyzdeñ vypadnut z domu bez muza a deti-do parku, zaplavat si, s kamoskou na vino.
Deti potrebuju kludnu a vyrovnanu mamu, nebudu si pamatat vyglancovanu domacnost ale cas, ktory s nimi stravis

martinka13
30. sep 2023

Je to náročné. Neda sa všetko zvládať naraz a ba 100%. Ja mam pani, čo mi raz za týždeň uprace cely dom. A aj napriek tomu mam pocit, ze furt dačo treba ....

negymama
30. sep 2023

ja som takto fungovala 10 rokov so styrmi detmi... Teraz v praci oddychujem. Bolo nemozne udrzat poriadok, nechapala som tie tip top domacnosti na fotkach. Zeny s vylozenymi nohami, kavicka na stole a namalovane nechty. Bola som rada, ked sme mali co obliest, zjest a umyt sa.

thereisabear
30. sep 2023

Mne pomáha mať málo vecí. Nedávno sme boli 2 týždne mimo domu, deti mali každé po 4 hračky a pár kníh a prežili bez problémov. Čo dá týka oblečenia, moji aj tak nosia každý dookola 5 obľúbených tričiek a kraťasov/teplákov. Radšej prať častejšie, ale potom to rýchlo poskladáš.
Ja by som poslala deti na pár hodín preč a pretriedila im oblečenie a hračky, uložila do skríň čo nosia a zvyšok dala preč. Ak ešte nemáte, kúp sušičku, robotický vysávač a pomalý hrniec, ušetrí to čas.

simsalabim
30. sep 2023

Bordel v byte, stastne dite. Deti boli pre mna vzdy prioritou, varila som na 2 dni, vecera kludne sucha, upratali sme iba nevyhnutne, zehlila som len veci do prace ci extremne pokrcene .

dadis
30. sep 2023

Ja napriklad nechapem, z coho mas stres, ked si na MD a starsie mas v skolke.. ak muz nemas cas sa venovat domacnosti, tak si niekoho zaplatte

lauriik
30. sep 2023

Ked pojdes do prace bude to este horsie 🙈 Ale naozaj, klud, chill. Nemusis mat vsetko tip top. Ja u nas absolutne prehravam boj s domacnostou. Vzdy robim to co "najviac hori". Uz som si zvykla, ze poriadok neni ale nezblaznim sa z toho. Radsej kvalitne straveny cas s detmi ako nonstop upratovat.

gabu_lienka
30. sep 2023

Len tolko ti k tomu napisem - sušička a robotický vysávač 👌

dorinecka45
30. sep 2023

Toto iste aj u nas, a k tomu este pes. Ja tiez nestiham,ale uprimne,som aj dost leniva.najviac minam na wolt,donasku nakupu, obcas aj donaska jedla.a fakt je dobre vypadnut z domu na prechadzku a emyslet na to co je doma.mna tak raz za dva tyzdne kopne vrtula do riti a vtedy upracem tak viac.uz sa nenutim upratovat za kazdu cenu.a co sa tyka pradla,pustim si na youtube nejake laundry motivation videa a kukam asi pol hodku ako ine zeny skladaju tyzdnobe pradlo pre 6 clennu rodinu 🤣.potom ma to chyti a idem aj ja poskladat 🙈 a ked je to uz moc zle, pustim si na telefone kameru,casozbernu,dam niekde na skrinu aby zaberala celu miestnost a snazim sa upratat.potom ked si pustis to video tak je to neskutocne ukludnujuce.a rovno vidis co vsetko si zvladla.motivuje to

nicicka
30. sep 2023

To myslíš vážne? A ako chceš fungovať keď pôjdeš do roboty? Teraz máš na to celý deň. Potom prídeš o štvrtej-pol piatej domov a musíš urobiť to iste...

luccija
30. sep 2023

@nicicka nemusí...budu jesť mimo nebude toľko riadu, budú preč nebude treba toľko upratovat...ja robím z domu a jedno veľké dieťa a stále niečo treba, keby som prišla poobede stravujeme sa obe v práci, škole..
Autorka daj si prioritu pre mňa to bolo navarené a chodiť preč z domu.Nezehlim roky, potraviny objednávam Tesco občas dokupim sama, upratať tak bežne...v domácnosti je nekonečná robota poliať kvety, presadiť, odložiť letné veci, prezliecť prádlo, umyť stôl stále raňajky, desiata, variť...poumyvat gauč stále a na celý život
Ja mám teraz 5 praciek poskladať do skríň a x veci by som vedela vymenovať.Odlozim to na zajtra nikomu sa do toho nechce.Mas zly deň choďte von do prírody s deťmi preč z domu.

malapepka
30. sep 2023

A teraz si k tomu pridaj este toto...

Ja okrem vyssie spomenuteho chodim do prace a pracu si nosim aj domov.
Prave si robim jedno vzdelavanie, takze po veceroch pisem prace.
Obe deti chodia do skoly, takze plus ucenie s nimi. Ak ochoreju, dobiehame zameskane ucivo.
Kazdu sobotu chodime po zapasoch, syn hra futbal.
Robime okolo domu svojpomocne, takze si musim najst volnu chvilku a montovat spolu s muzom.

Tiez, ked som bola na materskej, som si myslela, ako vela toho mam. A potom prisiel tento cas a ja sa smejem, aky chill som vtedy mala 🤣🤣🤣

luccija
30. sep 2023

@malapepka ono to prichádza postupne na RD som mala systém, režim a ešte som poobede 2 hodiny spala s dcérou.Potom škola, krúžky, robota...zase netreba si toho veľa nakladať, lebo potom je doma zlá atmosféra.

lili1313
30. sep 2023

@malapepka
@nicicka no presne toto vyhorena a polozrutena zena potrebuje pocut. Tak ste dokonale, super.

mamatroch
30. sep 2023

Z vlastnej skusenosti Ti odporucam pretriedit veci. Pozri videa Marie Kondo napr. A chod postupne, jeden tyzden jednu miestnost, druhy dalsiu atd.
Zredukuj mnozstvo veci - oblecenie (svoje i deti, muza nutitnemozes, moj chlap ma tiez viac veci ako ja a dve teenagerky dokopy 🤷 ...topanky detto), hracky, knihy, dekoracie...
Lebo takto musis riesit len veci, upratujes, prekladas, ukladas... skratka 90 % pozornosti venujes veciam, nie Tvojim milym ludom doma...

Ja mam napr. max tolerovatelne mnozstvo veci z kazdeho ks 6 (okrem spodneho pradla, toho maju viac) - tricka, sukne, nohavice dlhe, kratke, saty, mikiny + svetriky. Mam deti 4, 10 a 12 rokov. Topanky maju na kazdu sezonu 2 pary + maly gumaky, vetrovka 2 ks (nie, dieta naozaj nepotrebuje ku kazdej mikinke farebne ladiace topanocky, ciapocku, salik...).
Ja mam tiez na kazdu sezonu dve bundy a staci mi to, nevalam sa predsa v blate. Maly moze skakat aj v kaluzi - na to ma gumenu bundu a gate, osprchujem, necham odtiect a je.

Knizky takisto - mam skatulu, kde odkladam tie, z ktorych uz dievcata vyrastli, no este budu pre maleho, par extra oblubenych som odlozila pre vnucatka 🤦🤣😉🤪🤭, zvysok siel prec, darovali sme.
Co sa oblecenia tyka, boli casy, ked dievcatam slo komodu rozdrapit a vies co? Aj tak nosili dookola 4 najoblubenejsie tricka.

Na hracky odporucam krabice (uz podla preferencii a financii - papierove, plastove, drevene...), tak zvladnu upratat aj deti.

Nasi od mala ficali tak, ze pred obedom a vecerou sa dali do pyzama a upratali si hracky, vona jedla bola dobra motivacia 😁 ...funguje to super, pavlov reflex neoklames 🤣 ....ked boli mensie, este som len zacala sramotit hrncami, uz zacali upratovat 🤫☺️

Teenagerky su momentalne motivovane televiziou: maju povolene automaticky vecer za podmienky, ze su v pyzame, maju upratane, porobene skolske povinnosti a tu v domacnosti.

4-rocny vie, ze vecer, ked sa prezlieka, spodne pradlo a ponozky patria do pradla a zvysok veci posklada. Nie dokonale, ale posklada - odmala sa uci starat sa o svoje veci sam.
Mne tiez manzel nesklada tricka 😉 a syn ma dve zdrave ruky a nema ich na ozdobu.

Nerob vsetko sama, sa zblaznis. Od cca. 3 rokov treba deti zapajat do chodu domacnosti - so mnou dnes 4-rocny polieval kvety a utieral prach na jeho polickach. Aj smeti chodi vynasat vzdy so mnou - on berie plasty, ja papier alebo opacne. Ledva na spickach dociahne ku kontajneru, tak pomozem, ale zapaja sa.
Dievcata maju na kazdy den tiez jednu povinnost v domacnosti, cez tyzden na cca. 25 min,v sobotu dlhsiu.

Tvoj ma 5 rokov, predpokladam, ze vie pochopit, ze ked upracete hracky spolu (neskor sam, zatial co Ty urobis nieco ine), budete mat viac casu na spolocnu hru / byt vonku.

Neviem aku povahu ma Tvoj starsi, ak sa nedokaze zriect hraciek, urob to bez neho zaroven s tym, ako mu tie zostavajuce zatriedis do peknych skatul. Hracka / knizka, ktora nema svoj priestor, kam ju vecer odlozit, u nas nema miesto.
Ak sa podelit dokaze, nam pomohlo pri posuvani hraciek, kniziek, oblecka:
- ked vedel, komu konkretne vec posunieme (malemu synovcovi / ukrajinskemu chlapcekovi, s ktorym je kamarat)
- ked vedel, ze sa niekto potesi danej veci:
priebezne ako vyradujem hracky, knizky, z ktorych deti vyrastli, ich davam na policku a ked ideme na vysetrenie, nechame ich v cakarni u lekarov / v nemocnici, v stanicnej cakarni (pozor, len funkcne veci, nie dotrhane, znicene...).

mamatroch
30. sep 2023

Toto je komplet vybavenie na hranie nasho 4-rociaka.
K tomu oblecku este: ked budes vediet, ze uz ma v skrini len 2 tricka, teplaky, ver tomu, ze tie spinave operies hned... kdezto ked ich ma dalsich 10, budes to odkladat az sa toho nakopi tolko, ze potom budes tri dni v kuse len pradlo riesit, prat, skladat....
A este malickost - ja nezehlim. Posledna zehlicka odisla do vecnych lovist a konkurz na jej miesto som nevyhlasila 🤣
Kedysi som poctivo kazdy pondelok 2-3 hod zehlila, teraz nie... Nemam manzela manazera ani lekara a takistonema chrome ruky, ked sa mu to zozaciatku nepozdávalo, ukazala som mu letak z obchodneho retazca, ze prave maju v akcii, moze si kupit... Nekupil 🤷 ...jeho rozhodnutie 🤣