Uviaznutá komunikácia

2. nov 2021

Dobrý deň,
Chcela by som sa vás žienky opýtať ako komunikujete s partnerom aby aj vnímal, čo hovoríte. Mám taký problém že môj muž bere každý rozhovor ako útok na svoju osobu a zahaji obranný mechanizmus a zacne na mna slovne utocit. A je jedno coho sa rozhovor tyka a nedaj boh ze mi nieco vadi a poviem mu to to vytiahne moje 4 rocne resty ako za mna zapol mycku alebo vybral pradlo z pracky aj ked bol unaveny z roboty. Mame dve deti nejak komunikovat musime... Dakujem

zmrzlinka2021
2. nov 2021

a povedala si svojmu manzelovi, ze ta zranuje sposob jeho komunikacie?
A okrem komunikacie ohladom toho co treba riesit, mate aky partnersky vztah? Lubite sa? travite spolu cas? smejete sa spolu?

luccija
2. nov 2021

Toto je často naučené z detstva.Nemal prísneho otca či mamu? Asi bude aj prchky kto má rád kritiku?nikto... mozno to vôbec tak nemyslíš ako on vyhodnotí, ale to je taký obranný mechanizmus a pochybujem, že sa to bude dať zmeniť bez toho, aby chodil na terapie a učil sa komunikovať a nebyť vztahovacny
Sú ľudia, ktorí sa po kritike či len malej výtke stiahnu a druhí idú do boja.

guiseppinka
2. nov 2021

Ty nemas mojho chlapa? Uplne do bodky to iste... Tske blbosti vytiahne, co kukam na neho a on ze a pamatas vtedy a vtedy? A ja ze nie? A to mam teda dobru pamat, ale akoze toto vytahovat? Neznasala som to a neznasam to, lebo moja mama to robi tiez... Ta vyhadzuje na oci 20 rocne preslapy...

elizabet173
2. nov 2021

píšeš, že každý rozhovor berie ako útok na seba. Nezačínaš aj ty rozhovor obviňovaním, alebo sťažovaním sa? Ako by reagoval, ak by si mu ty začala rozprávať o tom, ako by si si vaše spolužitie predstavovala (samozrejme bez útokov smerom na neho a obviňovania), o svojich snoch a túžbach? Prešiel by do útoku aj vtedy? Aj keby si mu povedala - veď ja ťa z ničoho neobviňujem, ja ti rozprávam, ako by som si to predstavovala, budem rada, keď mi povieš svoje predstavy aj ty. Možno by pomohla párová terapia

basska_b
2. nov 2021

Ty koky, tak to co je za spoluzitie, sak to vyznieva, ako keby ta nenavidel a bol na teba alergicky. Ale o com zacinas temy? Ak je to nieco, co ho moze podrazdit, tak veru je asi prchky a nezvlada mozno stres v praci...

guiseppinka
2. nov 2021

@elizabet173 ak je taky ako moj, tak nepomoze nic... Lebo vsetko je zle - ozves sa, je zle, lebo si sa neozvala tak, ako si to on predstavuje. Neozves sa, je zle, lebo si ticho... Ked sa pytas na predstavy, tak on nevie... Mna by zaujimalo, ako by sa mala spravat milujuca manzelka... Mne je totizto stale vycitane, ze nou nie som...

zmrzlinka2021
2. nov 2021

@guiseppinka
milujuca manzelka?
srat na tieto excesy, vsak je vzdy zle, nie? 😉

a co ti prosim ta vycita manzel?

buba183
2. nov 2021

@guiseppinka presne aj u nás. Teraz otočil všetko proti mne a ja som ostala bez slova čo všetko sneho vypadlo.

elizabet173
2. nov 2021

@guiseppinka a keď ti to je vyčítané, ty ako reaguješ? Už si mu povedala, že milujúci manžel sa správa inak? Ale zrejme bol taký vždy, len si to nevidela, alebo nechcela vidieť.

guiseppinka
2. nov 2021

@zmrzlinka2021 no minule som cakala, ze ma obvini aj za koronu...
@elizabet173 snaha o ziadnu reakciu... Niekedy ma doslova rozosmeje, ze ako si to nakombinuje a prekombinuje a to je teda zase zle. Niekedy na neho vyletim... A na otazku milujuceho manzela odpovie ako sa do hory vola, tak sa on ozyva... Je uplne jedno ako reagujem, vzdy som na vine ja. Ak reagujem tak, je zle, ak inak je zle, lebo to nie je uspokojive, ak nijak, je zle ze nijak a ak sa bavim, tak je zle, lebo sa bavim... Ako nebol idealny, ale az takyto nebol

elizabet173
2. nov 2021

@guiseppinka takže sa to časom len vystupňovalo. Neviem, či by som toto dala, skôr nie ako áno. Ja by som ho asi ignorovala a žila si svoj život, možno ako prípravu na život bez neho

guiseppinka
2. nov 2021

@elizabet173 ako niekedy sa sama sebe tiez cudujem. Ale sama na materskej mimo rodiny s 3 detmi nemam sancu... Logisticky a financne uplne sialenstvo...

dadulamamula
2. nov 2021

Áno to poznám.. Jednoducho si určiť pravidlá a vždy na prvom mieste je komunikácia.. Komunikovať stále deň čo deň.. A hlavne prestat si niečo vyčítať... Stále iba komunikovať a nedať sa.. Bucjnut po stole a dosť a tiež sa brániť..

guiseppinka
2. nov 2021

@dadulamamula ako si docielila to prestat si nieco vycitat?

autor
2. nov 2021

@guiseppinka tak toto presne ked nic nepoviem je zle lebo nepoviem a ked poviem je zle lebo som nespokojna

autor
2. nov 2021

@basska_b temy su vzdy ine mame deti tak aj to treba riesit pracuje do vecera cez den fungujem ja robota domacnost deti ucenie a niekedy treba riesit ulohy inokedy samozrejme aj somariny vytiahnem ako kazda zena potrebujem pozornosť ale jeho to vsetko iba otravuje jedina vyhovorka som unaveny z prace ale kamaratom to nepovie samozrejme ked zavolaju..

autor
2. nov 2021

@zmrzlinka2021 netravime spolu cas ani o to nema zaujem predtym chodil na tyzdnovky tak to bolo ine teraz sme spolu kazdy den tak som sa mu asi zunovala

simca06022011
2. nov 2021

🙂 vid moju "stenu"... toto sa neda naucit, bud to ide alebo to nejde... aj obycajna otazka co ideme robit, alebo aky je plan s dvorom atd u nas nastartuje nekonecne frklanie a urazanie, zacne reisit, neodlozeny pohar na stole a podobne sprostosti a k problemu sa nedostaneme :D tiez nestiha, nema cas, alebo ho to nebavi, a hce v klude pozerat toto a hento.. ale ked sa kamosi objavia, to je ina vec :DD Napr. u nas je problem aj to, ze ochorie, tvari sa ze mu nic nie je a nedaj boze ze ma zacne boliet hlava alebo daco, hned riesi, ze ho nakazim a urcite bude hnd chory a do pol dna uz lezi, ako som ho nakazila smrtelnou chorobou. Normalne uz mu dcera povedala raz, ze nech si nevymysla, ved uz mesiac kasle :D cely svet moze za jeho nestastie, cely svet je na vine a vsetci su neschopni ale on je stopercentny...

elizabet173
2. nov 2021

@guiseppinka tak pozri, keď máš napriek tomu s ním tri deti, tak to nebude až také zlé

jumama
3. nov 2021

Muzi casto nemaju doma dobre vzory. Ani v otcovi, ale ani v mame, ktora vsetko vsetkym toleruje a vsetko za vsetkych odmaka... Muza sice prehovara, ale ked on nespravi, stihne vsetko sama. Syna si obchadza a do ziadnych povinnosti neprinuti... Najhorsie je, ze maminy to robia z lasky. Z lasky k svojim muzom a detom.

A potom tieto nedozrete jedince maju zrazu vlastne rodiny, vlastne deti, ale nevedia ako im byt otcom. Nevedia, co to vlastne znamena byt otcom a nevedia, co je to byt manzelom...

Nuz, ako vianocny darcek, skus pohladat nejake muzske kruhy a poslat tam svojho muza na polepsenie. Alebo mu nechaj niekde odkaz na stranku muzom.sk, tam sa o tychto veciach vela hovori, tam medzi muzmi moze pochopit a rozhodnut sa byt iny, byt dospelejsi. Lebo bez jeho rozhodnutia a vole a chuti to nepojde.

To je to na vztahoch najtazsie, ze bez slobodnej vole cosi robit pre rodinu a druhych nejde, to sa potom vytraca vzajomna laska. Muz nema rad, ze sa mu zena pripomina, ze mu nakazuje to ci ono, berie vsetko ako kritiku. Pritom to casto nie je kritika, len prosba.

Zena prechodovy ritual k zrelosti zazije pri porode, pretoze vtedy sa v nej vsetko zmeni, ziska nekonecnu energiu pre ochranu a vychovu deti, intuitivne pudovo robi vsetko pre deti, rodinu. Popohana muza, mala ine ocakavania.

Nezacinaj nikdy rozhovor tym, co by mal muz spravit, co treba atd. Pytaj sa. Poloz mu v niektory den, ked je u vas pohoda aked si sa k nemu spravala pekne, ked dostal svoje oblubene jedlo a je teda do urcitej miery naplneny dobrym myslienkami a laskou k tebe.... poloz mu vtedy velmi jednoduchu otazku, dve: Co pre teba znamena byt manzelom? Co pre teba znamena byt otcom?

A potom, prosim, iba pocuvaj. Bez emocii, prijmi to co ti povie. Nehodnot, nehovor na to nic. Priprav sa na to dopredu, ze zostanes kludna, priprav si v mysli cely tento rozhovor, ze jeho cielom je iba vypocut si muzov monolog a nijako sa za to co povie na neho nenahnevat, nijako ho nesurit... proste ho v danej chvili nechat iba s jeho vlastnymi myslienkami a pozorvat ho. Nakoniec mu povedz, ze potrebujes o jeho odpovedi popremyslat. Ze potrebujes aj ty porozmyslat o tom, co znamena byt mamou, co znamena byt dobrou zenou.

Mozno to dokaze spustit v nom premyslanie? Ked nedostane spatnu vazbu, ked nedostane ziadne slova, ktore by mohol nazvat kritikou, ked vlastne nebude vediet, co si myslis a citis...

Myslim, ze tam niekde tkvie problem. Ze takato otazka by mala byt polozena a zodpovedana uz na zaciatku vztahu. Len nikto nas nenaucil, ze to mame urobit, nedat na zalaskovane hormony a pre partnerstvo, manzelstvo, rodicovstvo sa rozhodnut iba vtedy, ked predstava muza a zeny o nom je rovnaka. Lebo velmi casto mame uplne odlisne ocakavania. Ale ani o tych sokujucich rozdieloch v ocakavaniach muza o muzskej ulohe a ocakavaniach zeny o muzskej ulohe nevieme roky! A podobne aj naopak. Zena ma mozno jasnejsiu predstavu, co je to byt matkou, ale ma iste ocakavania, co je to byt manzelkou. A muz casto tieto ocakavanie na manzelku ma uplne ine. Zase su vzajomne nepochopene a neodhalene roky.

Priepast v ocakavaniach. Neznamena to, ze ju nemozno prekonat. No ak to muz nerobi z vlastnej vole, ak sa sam nechce vyvijat, sam byt tym silnym otcom, manzelom, tak to su vestky tie hadky, spory, nestastia... Podobne, ak zena nenaplna muzove prestavy o mnozstve sexu a dobreho jedla a bezstarostnom zivote... on celu dobu nebol iny, celu dobu to mal v sebe nastavene rovnako. Len ste o tom nehovorili na zaciatku vztahu, lebo ste boli zamilovani...

eri444
3. nov 2021

No tak pokiaľ on nebude vedieť, že tebe tou komunikáciou a celým prístupom ubližuje, tak sa asi nikam nepohnete. Presne ako tu odznelo, ak spolu máte deti hádam to nebude až také zlé, len teda ak si to neviete vykomunikovať vy, tak potom poradňa.

autor
3. nov 2021

@luccija uz aj to ma napadlo, neviem ake mal detstvo ale s mamou doteraz nevychadza dobre a celkovo so zenami dava najavo ze sa nema s nimi o com bavit a su mu lahostajne. Niekedy prekvapi a je mily zlaty ale vacsinou da najavo ze chlapi su ti nadradeni a brani vsetky prava chlapov sveta

autor
3. nov 2021

@elizabet173 skusala som to aj tym smerom ako si predstavuje nasu buducnost tak mi odvrkol ze preco riesim buducnost ked sme tu dneska tak ako sme a nestaci mi to tak ako to je. Preco by mal riesit co bude o 5 rokov ked on ma dost starosti aj teraz. Na terapiu ho nedostanem lebo podla neho som iba ja ta ktora ma stale problem a on na take somariny nema cas.. Navrhla som parkrat aj rozvod ale neda sa s nim dohodnut lebo zas to je utok na jeho osobu a robil by mi napriek cez deti a financie pritom by som mala chut nechat ho aj s detmi sameho fungovat aspon mesiac ale viem ze by ho nakoniec vsetci okolo lutovali tak by mal postarane o varenie o pranie a ja by som sa vratila este v horsom svetle

luccija
3. nov 2021

Tak možno je to v tom, že robil na týždňovky a cez víkend nie je toľko času na konflikty🙂teraz ste spolu každý deň ponorka, deti, otázky...nemôže žiť v svojej ulite.
@simca06022011 to je aký hypochonder
Neviem koľko ste spolu ostatné, ale my 17 r a začína to byť dosť zábava.Ale ja som vyryvac priznávam ....mám pocit, že sú dni kedy mi vadí aj, že zatiahne žalúzie🙂či prepne mi TV.

luccija
3. nov 2021

Ja som minule čítala fajn článok od psychológa o dlhoročných manželstvách, že pokým sa ľudia aspoň hádajú a doťahujú je to dobre.Ked uz nie je o čom aspoň, aby nebolo ticho aspoň sa spraví konflikt.A to vidím aj u mojich rodičov.
@simca06022011 taký je môj otec on vie čo má robiť len mama mu to stále otlka o hlavu.Treba maľovať, napilit drevo..mama je akčná a on pohodlný a to večný konflikt.Ako by to už dávno mala spravene on jej povie sprav si sama, ona povie tak ka budem robiť a ty pozerať Discovery🙂otec povie, že je na dôchodku a nikto ho nebude uháňať, ale už do týchto zabomysich vojen idem doma aj ja🙂dieťa väčšie zrazu viac času s mám čas vnímať nedostatky a buzerovat.

autor
3. nov 2021

@jumama nezacinam rozhovor nikdy tym ze by mal nieco spravit to uz som sa poucila. Ked nieco potrebujem a neporadim si s tym sama co uz je teraz malokedy tak ho poprosim ale ked sa mi na to vyprdne dva tyzdne neviem byt kludna a chodit kolo neho ze nic sa nedeje a ked mu to nahodou pripomeniem je problem lebo on vie ze to ma spravit a vytiahne nieco co som ja nespravila dva tyzdne... Potom sa namna postazuje kamaratom a ti mu vsetci prikyvuju a mne povedia ze by sa tak nemal spravat a ze nam viazne komunikacia... Ja to viem ale preco to iste nepovedia jemu... Viem ze od druheho muza by nazor zobral ale ich odpoved je ze oni sa nechcu starat to si musime riesit my... Na terapiu ho nedostanem lebo on to nepotrebuje on sa vyrozprava kamaratom tak sa mam aj ja. Ked nevidi problem tak nepotrebuje hladat riesenie

simca06022011
3. nov 2021

@luccija no len môj si neda ani povedat, 4roky mi nevie garnizu namontovat, radsej bude chodit vecer po tme, lebo vidno do izby 😂😁

autor
3. nov 2021

@simca06022011 aj u nas vie konflikt vyvolat obycajna kava lebo on mne spravil uz viackrat kavu ako ja jemu alebo vikendy robi ranajky on detom aj mne sem tam a vykrici ze je zvedavy kedy mu spravim ranajky ja .. Ale obedy varim ja ked mu tym argumentujem tak si pamata presne
dni kedy som nevarila a vytiahne to na mna a ja neviem ci sa mam uz smiat alebo plakat. Vstava o piatej rano ci vikend ci tyzden ja si rano pospim a fungujem cely den, on sa cez den vyspi este dvakrat pred telkou a este je vecer unaveny lebo vstava rano o piatej....

autor
3. nov 2021

@simca06022011 niesu ti nasi muzi pribuzni? Ja som si myslela ze taky original je len jeden aj ten som nafasovala ja 😂

simca06022011
3. nov 2021

😂 No toto zase nie... Moj ranajky neurobi, sle ak nevarim tak to mi pripomenie... On ak nevarim/nepripravim ja, obsluzi iba seba. Aj nákup, mame prazdnu chladničku, ide a kupi iba to co on zje napr na ranajky/veceru.