Učím sestru na zlé veci?

27. sep 2023

Mám sestru o 10 rokov mladšiu, ja mám 22 ona 12.
Občas keď sme spolu a mala som ťažký deň alebo len jednoducho chcem masáž tak ju poprosím o masáž a za odmenu jej dám drobné. Ona si peniaze nepýta, ja jej dám za odvedenú prácu drobné.
Mama ma dnes skoro zjedla, na čo to učím sestru. Vraj teraz bude žiadať peniaze vždy, keď niečo spraví (umytie riadu, smeti atď) a nebude pomáhať v pravom zmysle slova, len za peniaze.
Ja som na to takto ani nemyslela,.. Skôr som to brala tak, že jej "ukážem ako to funguje v živote". Teda ak si chce napríklad niečo kúpiť alebo peniaze na von s kamarátmi, musí za to niečo spraviť aj ona a tie peniaze nespadnú z neba pre jej pekne oči.
Čo si myslíte, je zle to čo robím?
Jasne s mamou si to musím vykomunikovať, predsa ona je jej mama. Len ma tak všeobecne zaujíma váš názor na toto, i do budúcna keď budem mať deti 😀

viestta
27. sep 2023

Umyte riadu, vynesenie smeti... je povinnost kazdeho, kto pouziva domacnost. Samozrejme domace prace vykonava kazdy podla svojich schopnosti ale ked vyuziva vyhody, tak by mal primeranym dielom prispiet k chodu domacnosti bez naroku na odmenu. Takto vyargumentuj mame.

inana11
27. sep 2023

Pomôcť v domacnosti a pomôcť sestre a spravit jej nejaku sluzbu sú za mna dve rozdielne veci🤷‍♀️za mna nerobíš nič zle,len to musíš mamine vysvetlit ako si to myslela a aj sestre,že peniaze jej dávaš preto,lebo ti spravila sluzbu a ty ju chceš odmeniť 🤷‍♀️

reanda
27. sep 2023

tvoja mama chodi na masaze zadarmo? aby si maserka nezvykla, ze za vsetko dostane peniaze?

jana_eyre_2
27. sep 2023

Myslím že sestra je už dosť veľká na to aby pochopila rozdiel medzi masážou sestry a umytím riadu v domacnosti kde žije.. podľa mňa si neurobila nič zle a mama trocha preháňa.. keď sa obáva že bude očakávať peniaze za čokoľvek čo doma spraví, tak nech sa s ňou porozpráva..

zanka777
27. sep 2023

No mne na tom celom vadí jediná vec.... že chces masáž od 12 ročnej sestry.... už akú masáž dokáže dať také dieťa v podstate.?...po ďalšie aby si to do budúcna nezobrala nejak zle v zmysle že keď bude takto do budúcna "robiť masáže" môže si tým rýchlo zarobiť...... aby to nezačala brať takto aj čo sa bude chlapov týkať.....asi mi rozumieš.... lebo toto mi je fakt divné že by mi mal 12 ročný súrodenec robiť masáž čo nemá pomaly nijakú silu.... a keď máš ťažký deň alebo len tak chces masáž myslím že by si mala na to využiť odborníka a nie dieťa..... alebo partnera...keď máš.

syslik81
27. sep 2023

@zanka777 ja som bezne ako dieta mamu alebo otca masirovala- aj ked na masaz sa to asi nepodobalo .. prechadzala som sa im po chrbate skrabkala a akoze masiovala a dali mi aj peniazky za to .. a rozhodne niesom zena co si teraz masirovanim zaraba rychle peniaze.. zas nepozeraj moc tik tok ... btw aj moja 9 rocna ma masiruje i ked potom som dobita ako pes..ale ona sa vzdy sama nuka ..pusta mi aj pesnicky relaxacne ..

zanka777
27. sep 2023

@syslik81 po prvé absolútne ma nepoznáš a čo sa týka primitívnych veci ako je tik tok a pod. ja ani neviem ako fungujú.... nakoľko okrem MK nemám žiadnu....žiadnu sociálnu sieť... len som napísala môj názor že to je podľa mňa nezmysel aby 12 ročná masírovala sestru ktorá je dobitá z práce .... tak nech ide na masáž a vybavené...

autor
27. sep 2023

@zanka777
Jasne, že to nie je masáž ako od odborníka v prípade bolestí ale skôr na od reagovanie sa.
Tak toto je pre mňa nové, vôbec som nad takým neuvažovala a nemyslím si, že je to pravdepodobné.

nika23t
27. sep 2023

Medzi mnou a bratom je 16rocny rozdiel a tiež som mu dávala drobné, keď mi s niečím pomohol. Masáž nie, on bol ako dieťa divoch, asi by ma do riadil, ale skôr také, že niečo mi priniesol, skočil do obchodu, ohrial mi jedlo a pod 😊 Ja som si to užívala, že ma trochu obskakoval, on bol rad, že dostal nejaké drobaky a naši to absolútne neriešili. Veď nešlo o neviem aké sumy. A robila to aj moja sestra 😊 Podľa mňa je to úplne v pohode, mama to berie ako mama, Ty a sestra to vnímate ako sestry. Mame to skus vysvetliť a bodka. Určite neucis sestru nič, ona si z toho, že jej dáš prachy za masáž vezme jedine tie prachy, ver mi. Tak si užívaj, že je ešte taký prcek a kľudne si vychutnávaj výhody staršej sestry. Teraz ma môj brat 21 rokov a už za drobaky neurobí nič. Pomáha mi zadarmo 😉

nika23t
27. sep 2023

A aj ta masáž je úplne ok. Určite nebude poskytovať v budúcnosti masáže za prachy chlapom len preto, že Ty jej za to niečo ako staršia sestra dáš 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Jedine, že by naozaj chcela byť maserkou. To ale určite tiež nebude mať žiaden súvis s tým, že teraz sem tam "pomasiruje" Teba. Nerozumiem, ako toto vôbec niekomu napadne...

zanka777
27. sep 2023

Ja ťa nemám v úmysle súdiť alebo očierniť ani nič podobné ver mi len som napísala svoj názor všeobecne.... to nie je o Tom že ty robíš niečo zle... len aby sa to nedajbože neobrátilo proti tebe do budúcna

vanilkovazmrzka
27. sep 2023

Podla mna si nespravila nic zle 🙂 naopak, podla mna je to mile, ze ju len tak “nevyuzivas”. Ved pomasirovat chrbat, to predsa nie je bezna domaca praca 🙂

zuzitko74
27. sep 2023

Píšeš, že chceš sestru naučiť, ,,ako to v živote chodí". Že ak chce peniažky, musí si ich nejako zaslúžiť, zarobiť si.
Problém, ktorý tvoja mama správne identifikovala, je však v tom, že v rodine by to takto fungovať nemalo. V rodine a aj medzi naozaj blízkymi priateľmi, či kolegami, by to malo fungovať tak, že takéto drobné láskavosti, či služby, robíme pre seba navzájom, pretože sa máme radi, v podstate doslova ,,pre pekné oči".