Trend zaneprázdnenosti

8. apr 2024

Nerozumiem tomuto asi novemu trendu, kedy je kazdy strasne zaneprazdneny, ludia si beru robotu nad dvoje moznosti a schopnosti aj ked nemusia, lebo vsak musia sa ukazat ze maju na to nove suv a najnovsi iphone a velky domisko. Akoze toto by ma neiritovalo vobec, ale preco sa sakra taki ludia este stazuju, ako nemaju na nic cas, nestihaju aji zit a podobne kecy, pre nich je volny cas a volnocasove aktivity strata casu. Poviete si co sa nad tym pozastavujem. No pretoze ja robim 8ky po-pia, bolo obdobie, kedy som vyskusala dve prace subezne, ale som si povedala ze mi to nestoji za tie peniaze. Mam dostatok casu na seba, domacnost aj konicky a casto sa mi stava, ze kamarati a znami sa mne stazuju, ze nestihaju ani zit a kolko ja mam casu a take reci. Akoby som ja mohla za to, ze maju vysoky zivotny standard. Akoby iba praca bola zmyselnou cinnoszou. Ja tomu faktnerozumiem. Fakt rozmyslam ze

autor
8. apr 2024

Ze tych ludi vyseparujem zo svojho zivota, lebo aby mne este niekto zavidel, ze netrcim v robote od rana do vecera piatok sviatok vikend, ale mam cas ist na prechadzku, do fitka, alebo uvarit si doma atd, to je fakt chore podla mna. Asi fakt choroba tejto doby. Neviem, ci to len ja tak vnimam, alebo je to novy normal uz a ja som ta divna?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
8. apr 2024

Ved im povedz svoj nazor😉

katka700
8. apr 2024

Autorka neviem ako ti pomôcť, sú ľudia čo sa budú sťažovať aj keby ich sám svätý Peter sprevádzal po rajskej záhrade, závidieť aj rakovinu, za ich problémy môže vždy niekto iný/nepriazeň osudu a všetci sa majú lepšie než oni chúďatka. Takýchto naozaj radšej odstrihni.

ms_green
8. apr 2024

Tak teda ja budem diablov advokát. Autorka neviem koľko máš rokov. Predpokladám, že tak ako ja. Mám dve už pomerne staré deti, manžela, dom, ktorý sme kúpili v roku 2008 na hypotéku. Mali sme ešte to šťastie, že aj moji aj manželovi rodičia prispeli aby nám pomohli. Zo svojho sme nemuseli mať takmer nič.
Prečo dnes hlavne mladí ľudia berú robotu nad svoju kapacitu? Lebo nemajú na výber. Sestrina dcéra má teraz 24 rokov. Teraz skončila školu. Má celkom dobrú prácu (1500 eur v čistom). Keďže chce žiť sama, jednoizbák v BA 600 eur. Vlastný, pri cenách 200K dvojizbák a 20% z hypo z vlastného, nehrozí. Jedlo, energie, doprava a niečo málo odloží. Ona má to šťastie, že si to bývanie môže dovoliť. Keď máš 900 eur v čistom z toho vo väčšom meste už nevyžiješ. Nebodaj keď si chceš ešte niečo dopriať. Takže ja sa nečudujem, že "dnešní mladí" si idú ruky nohy dolámať a nie je to teda vysoký životný štandard. Nemyslím to ako ukážku ale skús sa pozrieť, keby si si s príjmom, ktorý si mala keď si mala 25 mala zadovážiť bývanie pri dnešných cenách, či by si mala takíto názor. Buď rada, že to robiť nemusíš a užívaj si voľný čas.

madeincssr
8. apr 2024

Aj ja mam niekedy pocit, ze ekonomicka doktrina zapadnej civilizacie (neustaly rast vyroby, spotreby, zisku) je neudrzatelny nezmysel. Cudujem sa, ze uz davno sa nediskutuje/nepresadzuje nejaky model udrzatelneho zivota ludstva na zemi. Vymyslame si potreby (vyrobky ci sluzby), ovlada nas marketing, chceme mat/zazivat vsetko co kde vidime (socialne siete, TV, susedia), nech to stoji co to stoji (hoci aj na ukor kvality zivota, volneho casu, ekologie...) Uvedomme si, ze kazda haraburda, ktoru si kupime, nam uz zostava na krku a musime sa o nu starat. A cas mame len jeden a je to ta najvzacnejsia komodita, ktoru (tu) mame. Ale mnohi uz nedokazeme vystupit z rozbehnuteho vlaku...

hederamonstera
8. apr 2024

@madeincssr uplne s tebou suhlasim. V nasej firme (ale to asi v kazdej) sa neskutocne tlaci na rast, kazdorocne vyssie a vyssie trzby, kedze trh je uz uplne zaplneny, s najvacsimi dvomi konkurentmi sa striedame v par percentach na prvom mieste. A ja sa vzdy len zamyslam, ze kam az chcu rast a dokedy? Co vsetko musi padnut aby sme narastli…chora doba. Akoze ja chapem, ze inak by sme boli v jaskyni ale zasa aj toto je druhy extrem. Ja uvazujem, ze sa po RD do tej firmy nevratim.
Ale co sa tyka ludi, na to uz musi prist kazdy sam.
Ale z historie urcite vies, ze po vzostupe prichadza pad, tymto stylom sa uz rutime k zaniku civilizacie a potom pekne zacne vsetko odznova. Kolobeh zivota

sissy27
8. apr 2024

ja zas nerozumiem trendu sťažovať sa anonymne na internete miesto toho, aby si to povedala do očí tým, ktorých sa to týka.
Veď možno by si im mohla poradiť, kde nájdu taký super job za slušné prachy, prípadne kde prísť k bývaniu bez hypo atď.
Vieš, inak sa žije slobodnej babe čo dostala byt po babke a inak sa žije 4 člennej rodine, kde aj deti majú svoje potreby a SUV nie je o spoločenskom statuse ale o pohodlí a bezpečnosti na cestách...

katka700
8. apr 2024

@madeincssr Prsty v tom majú aj firmy pre ktoré je zamestnanec vymeniteľný zdroj ale má za firmu aj dýchať a neplatené nadčasy sú prezentované ako benefit - možnosť kariérneho rastu.
Umelo zvyšovana spotreba rôznymi trendami a kazitkami všetkého druhu.

syslik81
8. apr 2024

to su ludia-vecne stazujuci sa- vratane teba .. oni sa stazuju na nedostatok casu, ty zas na nich a tak dale a tak dale.. oni sa nahanaju v praci doma okolo deti aby zabezpecili rodinu ,aby dali detom buducnost a mozno len maju radi drahsie veci ... je to ich vec.. al by sa nestazovali na cas stazovali by sa na ine rovnako a presne ako ty ...

luccija
8. apr 2024

Lebo je trend byť úspešný zamestnanec, aby firma prosperovala.Zapredat aj dušu firme čo tam po tom, že ľudia sú na tabletkách a nemajú čas na rodinu, seba.Mojho kamaráta po x rokoch na vysokej pozícii vymenili, lebo treba mladých a inovovať.Mladi dostali ovela nižší plat a sú radi.Len správne vyhorený človek, ktorý má veľkú hypo a tým pádom bude držať hubu a krok je ten dobrý.

madeincssr
8. apr 2024

@luccija len ako z tohoto "kolotoca smrti" von? Vsetko postupne pohltia nadnarodne korporaty (lebo cena vyrobku/sluzby klesa a zisk rastie len s objemom vyroby) a v nich su ludia uz teraz len nahraditelne "human resources". A este sa niektori vytesuju, aki su skveli HR manazeri. Dopadneme ako (niektori) Aziati - je ctou robit 12-14 hodin denne 7 dni v tyzdni. Akurat ze z toho skapeme no.

matana2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
8. apr 2024

@madeincssr vies co, podla mna mladsia generacia so sebou uz tak nenecha vydrbavat, takze aj firmy sa zacnu prisposobovat
Ale tak caka nas cervena buducnost, fico to komunisticky vyriesi a bude po “probleme”

1ryba
8. apr 2024

A ty sa zase sťazuješ na nich. Veď si ži svoj život a nestaraj sa čo kto robí a čo má a čo nemá.

tiezjedna
8. apr 2024

...a čo tí, ktorí sú v rachote sviatok, piatok, od rána do večera a o domisku a SUV môžu len snívať😎 Po pravde, ja moc ľudí, o ktorých píšeš nepoznám. Vlastne nikoho. Tí, ktorí v práci trávia väčšinu času si nikdy nesťažujú, baví ich to a nevedeli by byť bez toho. Ostatní buď majú vlastné firmy, ktorým venujú čas primerane potrebám (vrátane nás), prípadne tí, čo sú zamestnaní trávia v práci čas úmerný výplate (a tiež si nesťažujú).

autor
8. apr 2024

@katka700 presne takych mam na mysli, proste mi to ide na nervy asi ich budem musiet odstrihnut lebo asi takych pritahujem alebo neviem. Aj v byvalej praci ich bolo vela, partnerova mama mi stale hovori ako ja urcite neviem co s volnym casom, kamarati sa tiez furt stazuju a vela z nich by fakt nemuselo tolko robit, kolko realne robia. Neviem ci cakaju odo mna obdiv alebo co

autor
8. apr 2024

@ms_green mne tiez nikto nic nedal takisto mam hypo na byt ale proste ked na nieco nemam tak to nekupim a vybavene. Ja viem ze vela ludi nema na vyber to chapem..ale ti o ktorych pisem ja si mozu za to sami. Maju napr viac aut a nepotrebuju to, motorky, stvorkolky, minaju na drahe handry a blbosti, mnohi prerabaju kazdy rok novy nabytok, doma 4 telky a podobne..takych som myslela. Ked sa taky clovek stale stazuje a mne asi zavidi ze ja mam volny cas na ine aktivity ako pracu pre mamon tak nech ide dakam..

autor
8. apr 2024

@madeincssr uplne presne opisane, co mam na mysli. Fakt na zamyslenie. A ja mam pocit ze z toho vsetkeho ludom niektorym uplne hrabe uz. No keby sa aspon nestazovali potom. Su ludia, ktori nemaju ani pitnu vodu a co jest a niekto place, ze nemoze kupit auto za niekolko tisic 🙈 ma to irituje

autor
8. apr 2024

@madeincssr a vies co je zaujimave? Vsetci chcu byt strasne ekologicki, triedime odpad, ale kde ten odpad hlavne vznika neriesime. Hlavne ten nezmyselny konzum nikto akosi neriesi..

autor
8. apr 2024

@sissy27 jasne ja mam tych bytov po babke a dobre platenu pracu ty mudrana 😁 mam byt na hypo vsekto zo svojho a nikto mi jic nedal. Nemam auto vsade chodim peso busom akokolvek aj ked je to nepohodlne a casto chodim s 10 kg batohom na chrbte ked si nemam inak ako pomoct a co ako? Vyskakujem ako ma moznosti pustia a neplacem kazdemu ako nic nestiham a nemam na nic peniaze lebo sused ma nove auto tak chcem aj ja..

queen_mary
8. apr 2024

Podla mna je teraz moderne byt hrozne busy. Cloveku to mozno pridava na dolezitosti.

autor
8. apr 2024

@sissy27 a neverila by si kolko ludi si kupi suv pre trend. Nedavno jedna baba povedala ze nema na to ale chce suv lebo kazdy si to kupuje tak to musi byt dobre. Co na tom ze muz je mesiac v zahranici a maka a ona doma na riti. Hlavne nech ma to suv..

autor
8. apr 2024

@queen_mary presne to si myslim aj ja, citia sa jednoducho dolezito a ja mam obcas pocit poori takych ze som vlastne luzer, ktori nemaka, lebo je to moderne a dovolim si aj oddychnut a venovat cas sama sebe.

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2024

Autorka, ale Ty sa tym zatazovat nemusis, nie je nutne, aby si taketo reci pocuvala. Nauc sa byt asertivna, hladaj si priatelov, ktori funguju ako Ty a od takych, ktori Ti nevyhovuju, sa odstrihni. Bude sa Ti lepsie existovat.

queen_mary
8. apr 2024

@madeincssr ale to podla mna nie je zapadny svet. Na zapade fici sabbatical a 4dnovy pracovny tyzden. Teda urcite nie vsade, ale ten trend je skor taky.

autor
8. apr 2024

@dskjhfdlkdjhl to mas pravdu, plakat nad nimi mi nepomoze to mi je jasne. Musim na sebe popracovat v tomto, nebrat si ich reci hlavne tak k srdcu, pokial su to ludia, ktorych nemam ako odstrihnut zo zivota. Len to je presen ako aj tu. Kazdy si mysli, ze ja sa mam dobre a mam viac casu, lebo mi to niekto iny asi tak zariadil, co je totalna hlupost. Ale nevadi

autor
8. apr 2024

@1ryba nestarala by som sa, keby to nepocuvam z kazdej strany vies

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2024

A preco Ta trapi, co si o Tebe myslia napr. na MK? Ved to je blbost a podobne sa treba naucit nevsimat si ani tych, ktorych stretavas v realnom zivote. Treba sa obklopit ludmi, ktori zato stoja.

autor
8. apr 2024

@1ryba ked nebudu mudrovat okolo mojho casu a prace, nebudem sa starat o nich ani ja 😎 mne je sumafuk kto co ma a nema ale nech proste nenariekaju ze musia a musia a musia. Prd musia, chcu aj za cenu zdravia a casu s rodinou..nech sa potom nestazuju