Ahojte, mám otázku na všetky, čo žijete v bytovke alebo paneláku, ale možno kľudne aj v dome. Funguje u vás niečo, čo vám dáva pocit, že žijete ako komunita? Napríklad, staráte sa spoločne o spoločné priestory, organizujete spoločné akcie, robíte burzy, pomáhate si nejak? Máte v paneláku nejaký priestor, ktorý využívate inak, ako býva zvykom na spoločné aktivity? Alebo ste najradšej, keď si každý hľadí len svoje a nestará sa? Máte so susedmi dobré vzťahy alebo sa všade nájde niekto, kto vyrýva, znepríjemňuje život? Čo vám na takých susedoch najviac vadí? Hluk, smard, neporiadok? U nás je priestor na zlepšovanie, aj fyzický priestor, ktorý by sa dal nejak využiť, či už v pivničný alebo dvor, žije tu veľa mladých rodín, možno niečo pre deti, ale samozrejme sú tu aj určité indivíduá, ktoré nám spolunažívanie strpčujú. Nikto nie je dokonalý, aj na nás sa sťažujú, že nechávame blato a piesok na schodisku, keďže sme každý deň vonku a nie vždy stihnem po nás pozametať. Hľadám tak celkovo nejaké príklady, čo je u vás nezvyčajné a funguje to 🙂 Ako napríklad využiť veľký pivničný priestor, inak než sklad harabúrd (už sa to vypratalo, je to prázdne). Ako zlepšiť celkovo vzťahy medzi susedmi? Ďakujem za vaše postrehy.
tak my sme 120 bytov, takže sa nepoznáme ani z videnia všetci. A samozrejme je tam veľa podnájomníkov, ktorí sa striedajú. Nulová šanca na nejaké "teambuildingy", keďže sú tam aj rôzne vekové kategórie. S pár susedmi sa poznáme, porozprávame, máme komu zaklopať ak niečo treba, to úplne stačí.
Ahoj, ja viem, že toto si asi počuť nechcela, ale mne napríklad veľmi vyhovuje keď máme so susedmi slušné, neutrálne vztahy a nic viac. Ja mám rada anonymitu a našťastie väčšina mojich susedov asi tiež. Práve preto mi aj vyhovuje bývať v meste, keby som chcela komunitnejší zivot tak idem skor na dedinu. Kebyže u nás chce niekto organizovať "teambuildingy", spoločné akcie atď. veľmi by ma to nepotešilo veru.
@dzejny656
@sissy27
@evelynmozagalega
ja som tiez za to, mat od kazdeho pokoj a ist si svoje 🙂 len mi napadlo, ze mozno nie kazdy to tak ma a kedze tu mame u nas vela priestoru, rozmyslam, ako ho vyuzit.. nehovorim ani nejak o spolocnych aktivitach, ale skor napriklad nieco "zriadit", z coho by tazili vsetci..
V panelaku nic extra. Mame garaz a tam sem-tam mame opekacku, popripade s detmi take tie loptove hry, bedmintom, petang sme zacali my starsi hravat. Tam si aj kavicku zvykneme v peknom pocasi vypit, niekedy niekto donesie kolac, muffiny.....
@dzejny656 na dedine bohuzial komunitny zivot nie je. Ludia su tu zabarikadovaní za 2 metrovymi plotmi a nezaujima ich nic len tych 150m travnika co majú 🙈 mladi ludia su momentalne bohuzial takito teraz….
Ja mam pocit, ze my u nas sme rozdeleny v bytovke na gangy 😂
Mame tu gang mamiciek s malymi detmi, tie sa pravidelne stretavaju pod bytovkou, lebo sme si tam svojpomocne postavili male decke ihrisko.
Potom gang macickarov, do neho patrim ja, zopar dochodcov a jedna mamina, co sa starame o macky v okoli bytovky.
Potom gang muzov, ktory sa spajaju, ked tam treba vystrihat stromceky, spravit drobne opravy, pripadne sa radia medzi sebou, co ako spravit a opravit v domacnosti.
Dlho sme mali vo vchode spravene aj mensie posedenie, ze tam bol stol, kvetinace a stolicky, nakolko vstupnu halu mame velku, ale museli sme to odstranit, lebo to bolo v rozpore s BOZP.
Kazdopadne myslim, ze to detske ihrisko bolo velkym spestrenim, lebo sa tam stretavame viaceri, ked je treba nieco riesit.
My sice byvame v rod.dome na dedine,ale v novovybudovanej stvrti.su tu vacsinou mlade rodiny s detmi,s viacerymi sme si sadli.ak treba,vyzdvihujeme si deti zo skolky,poziciavame naradie,popripade pomozeme si vzajomne na zahrade.susedovi sa nedavno pokazilo auto,muz mu bol pomoct roztlacit,nastartovat aj mu pozical nase auto na cestu do prace.mne minule dostala dcera vnoci teploty a cipok mi odmietala,susedka mi o 2 rano podala cez plot sirup(mala som stastie ze kojila a bola na FB).popripade si posuvame po detoch vecicky.cez leto sme na ulici robili grilovacku a varili gulas,chlapi si vypili pivo,my zeny sme poklabosili.toto su take drobnosti,ktore podla mna urobia vela vo vztahoch,pomahat si a nic za to neocakavat.
Tak ja som rada, keď sa len pozdravíme, prehodíme pár slov a keď nikto nerobí bordel v spoločných priestoroch a hluk. Nie sme veľmi na nejaké spoločné aktivity, burzy a iné akcie, skôr ma to otravuje, ani nepotrebujeme mať pocit, že žijeme ako komunita. Na to máme priateľov a rodinu. Ak mi je niekto viac sympatický, tak sa rada skamarátim (ak to tak cíti aj druhá strana), ale nepotrebujem sa nejako združovať so susedmi. Stačí mi, že sme k sebe slušní.