Dobry den,
chcela by som sa sptat, co si myslite, ci ide v tomto pripade o take skryte vyuzivanie alebo len ja prehanam. Mam tetu, ktora k nam chodi pomerne casto na navstevu s tym, ze vzdy caka, ze odide nabalena domov. My vela doma pestujeme, chovame, takze zelenina, ovocie, domace dzemy, vajcia, maso… to vsetko mame doma. Zo zaciatku mamina nabalila tete domov cca 30 vajec, no a odvtedy vzdy pride, akoze vracia skatulky od vajec, ale zaroven caka, ze dostane dalsie. Tento mesiac jej tak uz dala cez 100 vajec. Mamina jej vzdy ochotne nabali, ona sa tvari, ze vraj naco si robi starosti, ale rovno si ich berie.. a nikdy sa ani nespyta, ci nie je nic dlzna, aspon zo slusnosti, ked uz nic…takto je s to s viacerymi surovinami. Mamina jej vzdy da, lebo je taka povaha, nevie povedat nie, nam naposledy nezostalo ani jedno blbe vajce, lebo jej aj to posledne zabalila. Teta nam na oplatku nenosi skoro nic. Ba prave naopak, pride mi, ze zakazdym caka, ze dostane viac a viac. Myslite, ze by som do toho mala vstupit a dohovorit mamine? Kedze sama som cele leto robila na zahrade, staram sa o zvierata, zahradu, z letnej brigady som v ramci moznosti prispela na krmivo, hnojivo, atd., beriem to aj ako svoju skodu… Co myslite?
Určite by som mame dohovorila. Treba to utnúť, lebo to nebude mať konca kraja. Keby ste tie vajíčka predávali, tak máte prilepsenie. Mozno ich predava ona.
Mali by ste jej povedať koľko stojí krmivo, koľko času ste robili na záhrade, aby vedela, že to nie je len tak zadarmo. Ja by som jej naopak dala len niečo, naozaj prebytok, keď si neuvedomí, že by zato mala niečo zaplatiť alebo nejako ináč to vrátiť.
No asi by som povedala aj mame ohľadom toho.a keď sa jej zdá že máte toho veľa, kľudne aj predávaj. Keď nabudúce príde teta a tvojej mame je to hlúpe...preber krabičky ty a že ďakuješ, lebo akurát si sľúbila vajíčka kamarátke na torty a nemala si kde dať. A hotovo už jej ďalšie 'na vracanie' nedať 😁
Teta len berie čo jej tvoja mama dá. Ak sa doteraz nijak neohradila ako môže vedieť, že už je to cez? Zrejme ich predáva alebo nejak inak má z toho zisk a vy v pohode dáte ďalšie. Prečo by znova neprišla?
@nikpa Vobec netusim, ci ich spotrebuje vsetky doma, samozrejme, nebyva sama, ma muza a dve deti.. Ona len pride s prazdnymi krabickami na vajicka a tak ticho caka, ze dostane dalsie. Mamina je dost dobracka a aj velmi neasertivna, asi by jej bolo blbe nedat. Najprv mi to neprekazalo, ale casom ma to uz vytaca. Ja sa doma narobim, cez leto robim dzemy a ona si pride a odide s 10 poharmi domaceho dzemu len tak.. Ona nam vacsinou nedonesie nic, max. kolac, aj to na smiech, presne 4 kusky pre kazdeho.😅A mamina im bali akoby je ich doma 10 aj co sa tyka jedla, nielen tych vajicok, dzemu atd… Ked nam vcera vecer po jej navsteve neostalo ani jedno vajicko, uz som sa fakt nastvala, lebo to ide na ukor nas. Najlepsie je, ze teta tak trocha pohrda takym stylom zivota - chovat, pestovat, lebo zvierata smrdia, je okolo toho prace… ale uzitok zdarmo jej uz nesmrdi…
@januska12323 Ved to ja viem, ze ona len berie, co mamina da. Ale aj to je hlupe, ze nema taku prirodzenu potrebu sa angazovat, zaplatit za ne. Teta s rodinou netru biedu, prave naopak, takze to vnimam ako obycajnu chamtivost. A samozrejme moja mamina… chcem jej to nacrtnut, ze by bolo na mieste to stopnut, alebo aspon obmedzit.
@michelle567 Velmi dobry napad, dakujem.🤭😂
Treba to utnut.. teta vas chodi normalne vyzierat
Ked prinesie nabuduce prazdne obaly, tak zobrat, podakovat a zavret dvere 😃
@monikkatt Veru na to ju netreba naučiť si zvyknúť, teraz sú aj tie krmivá drahé, jedna známa má dosť veľkého psa a práve sa hnevala, že také drahé krmivo pre psa ešte nikdy nebolo, že to nie je normálne.
sú takí... podáš prst a vezmú celú ruku. To je vaša teta. Pretože keby mala v sebe čo len trošku slušnosti, tak na oplátku prinesie niečo v rozumnej hodnote (kávu, zákusky, fľašu alebo proste niečo) alebo nechá aspoň sporadicky peniaz na stole. Mamine nejak citlivo dohovor, pretože ona si to zjavne neuvedomuje, proste je dobrácka povaha...
Sliepky mavaju prestavky v znaske. Treba sa postazovat, ze tie potvory prestali niest a porozculovat sa, ze asi budete musiet aj vy vajcia kupovat...
Skús vajcia predať susedom, známym a čo ostane predtým ako má prísť, skryješ aby mama nenašla, necháš len pár kusov.
Chyba tvojej mamy. Treba byt trochu asertivny
Alebo keď tvoja mama vychysta tete, tak prídi, že nie mama, tieto som sľúbila kamoškam za 3eura 10ks, veľmi sa tešia ze budu od nás brat domáce kvalitné vajíčka a tak aspoň na krmivo budeme mat par peniažkov.
mozes mame dohovorit, ale nedavam velku sancu tomu, ze sa tym nieco zlepsi.. take povahy sa menia tazko.. a co ostatni clenovia rodiny - otec, surodenci - tym to nevadi? .. ja na tvojom mieste by som skor prehodnotila pomahanie a financnu podporu v takej domacnosti a radsej sa osamostatnila, ako prevychovavat rodicov.. to je vacsinou boj s veternymi mlynmi.. a s tetou uz vobec nic nenarobis, lebo ak aj to robi umyselne a vyuziva vas, tak len preto, ze jej to tvoja mama umozni.. tam by som do toho tiez radsej nezasahovala, lebo este nakoniec z toho vyjdes ty ako najhorsia, co kazi vztahy v rodine
Pokiaľ máte dosť aj pre seba nevidím v tom problém, ale žeby doma neostalo ani 1 vajco. Treba jej slušne povedať, že toho času máte len pre svoju konzumáciu a hotovo.
Povedať na rovinu na plne ústa .Ak nepochopí tak krikom. A žiadne omáčky na rovinu. Nič jej nedať načo nech si kúpi v obchode. Okolo toho je veľa roboty hydinu obriadiť zrno sadenice potom napríklad zemiaky poorať dalšie peniaze, zeleninu pestovať polievať voda. A čím skôr povieš jej na rovinu tým je to pre vás lepšie. A za dalšie kto to nerobí nevie ako drinu a čas toto všetko stojí. Aspoň keby ste predali tie vajíčka tak mate na zrno peniaze. Nič by som jej na domov nebalila. Neexistuje. Ak to nedokáže povedať tvoja mama na rovinu jej to povedz TY. Nenechajte sa využívať. ONA si príde ako do špajze neexistuje mňa by nepochodila. Raz ta čas 10 vajíčka no dobre ale nie nič nedonesie a ide domov s plnymi taškami.
Povedz mame, ze polovica ide tebe lebo si sa na tom narobila a ginancne prispela... ale co chce dat jej sestre(?) zas uplne nemozes dirigovat
Tvoja mama čvajicka nepitrebuje ked da aj to posledne ci spolieha, ze rano budu cerstve?
Jasne že vás využíva.
Ked si niekto zvykne, ze stale nieco dostava, zacne to povazovat za automatiku a ked by to skoncilo, urazi sa…..mne sa presne toto stalo, ze som cca 25 rokov bola neprimerane stedra a nedostavala za to ale absolutne ze ziadnu protihodnotu a ked som to skoncila, nebol uz ani len telefonat…..niektori ludia su proste vyzirky, o to je to horsie, ked je to rodina…..
My dostavame od mojho ocina. Nikdy to neocakavam automaticky, ale krabicky vzdy vraciam. Kedze je to tvoja teta, tak je to sestra jedneho z tvojich rodicov ze? Mali by si to vyriesit oni ak im to vadi. Oni davaju zo svojho🤗 sucasne to, ze ty pomahas je tvoja dobra vola🙂 a predpokladam, ze z toho dostavas tiez. Aj tak zacnu na zimu niest menej a aj budete mat menej. Ja by som napr nabuduce podakovala za krabicky a nedala nic naspat, ak to vasim vadi alebo nemaju. A nic viac neriesila
Vy sa doma nerozprávate? Moja mamina by asi tiež dala ale ak by jej to vadilo po návšteve by sa posťažovala. A nabudúce by sme to nejak dohodli ešte pred tým ako teta príde. Keď nevie povedať nie tak nech to zhodí na teba, že si piekla koláče alebo predala aby sa nepokazili a teraz nemáte. Ďalší krát zase nejaká iná výhovorka, postupne prestane chodiť.
Ja ta chápem a rozumiem. Tiež chováme, pestujeme. Deckám by som dala, ale ešte bývajú s nami. Rodine tiež, ale vždy len toľko aby pre nás ostalo dosť. Dávam vždy veľkú vysluzku rodičom synovej priateľky, ale ona zas keď príde vždy donesie na pečené koláče, minule nás zavolali na grilovacku. Samozrejme nešli sme naprázdno, ale čo sa mäsa týka, kúpili všetko oni. Tiež som taká, rozdávame, ale aj predávam. Mamu chápem. A teta radšej si vezme domáce, bez chémie, to je jasne. Dat áno, ale v rozumnej miere. Treba s maminou hodiť rec, daj im mami, ale vajec 10/15. A 2x do mesiaca, ostatné predajte. Ja nestíham predávať. Aj kozie mlieko syry. Dám až keď mám navyše, pozerám v prvom rade na nás, aby sme mali dosť všetkého. Nie je hanba tete povedať, vieš čo dala by som ti, ale teraz bohužiaľ nemám. Ved to je úplne bežné a pochopiteľne. A ona to musí akceptovať. A keď chce domáce, kúpi inde a hneď bude vedieť, že čo vo vás má.
100 vajec keby predáte, máte 30 e minimálne a to je krmivo na veľa týždňov,mesiacov. Neexistuje, aby zjedli sami, len tak. Buď predá, alebo upečie a na vás úkor sa robí za chrumkavú.
Všetky tie džemy, kompóty zelenina, nadrieze dá a niekto zadarmo zožerie. A ešte sa vám smeje za chrbtom, ako sa im na vás ušetrí.
Oni majú hody a vy 💩.
Slušne prehovor mame do duše, že dať koštovku je ok, ale takto živiť iných 4 ľudí, a za drinu nič na revanš, ale ešte sa povyšovat že to u vás smrdí ( obrazne).
To jedlo zadarmo jej nesmrdí... keby ste občas predali prebytky, tak vám ľudia ruky utrhaju, máte € na iné výdavky a nekrmite darmožráčov.
Kľudne jej daj neskôr prečítať túto diskusiu. Si tu anonymne nikto netuší, kto ste vy a vaša teta.
Samozrejme, ze vas vyuziva a co je horsie, zvykla si a povazuje za normalne, ze od vas s niecim odide...ci uz vajcia, zelenina, ovocie...ja by som asi ako sa uz pise vyssie, pred tetou mame povedala, ze, mama, nie tieto...zabudla som ti povedat, ze tychto 20 vajec som uz predala kamoske a mam jej ich dnes doniest
Mam podobnu skusenost s kamoskinym priatelom...obcas k nam chodia a on ocakava, ze vzdy dostane veceru..rozumej nejako upravene maso...vzdy predtym, ked pridu, ide do posilky a kedze nestihaju, tak sa nenaje doma...urobil to takto asi 5x, naposledy, ked tu boli som pripravila iba dezert, nic viac (kamoske som povedala, ze pripravim novy dezert a som zvedava, co povedia, ci im bufe chutit)...a tak som aj urobila...bol prekvapeny, ale ja som sa tvarila, ze ved pohoda...este podotykam, u nich sme este neboli...kamoska nas volala, ale on nikdy, ani len nepritakal, ked to spomenula pred nim..
Viem asi ake to je urobit nejaky dzem a kolko to stoji prace, niekomu jeden poharik dame, ale aby som len tak rozdavala 10 poharov dzemu len tak a pravidelne, plus stovky vajicok, to uz je moc.
@erikavesela to su presne taki ludia, u vas sa najedia a na oplatku Vas ani nepozvu (teda ten jej priatel) hlavne, ze maso ocakaval od Vas. 🙄
Je to sprosté využívanie a treba to utnúť,rázne,ale slušne.Tiež sa mi stalo niečo podobné,ked môj otec dal klúče od záhrady tete,aby si občas niečo zobrala /nebývali sme tam a nevideli čo berie/.Lebo čo už môže stará žena odniesť v rukách a busom.Až kým som tam raz nedošla náhodou aj ja a teta si objednala auto so šoferom,aby vyniesla tri mega velké tašky jablk.Tak hned po porade s otcom som si klúče vypýtala naspäť a vybavené.Podáš prst a berie bez hanby celú ruku.Mama to nevyrieši,je príliš mäkká.ale ty s maminým súhlasom áno.
@ema22270 presne ako pises...prve razy som tomu nevenovala pozornost, ale potom dalsia navsteva a hovorim kamoske, ze urobim ten salat, co jej chuti...a ona na to, no ale priatel to jest nebude, lebo tam nie je maso...tak som urobila s masom...nazral sa ako prasa...jedol salat, ale cielene vyberal maso...uz vtedy som zacala nieco sipit...potom dalsia...ze kupim aspon male pizze...povodne som mala na mysli tak max 2 balenia, co je 24 ks...nakoniec zjedli aj dalsie 2 balenia salamovej s poznamkou z jeho strany, ze este sa bude musiet najest doma, ze bolo malo masa...vtedy mi to docvaklo...takze posledny krat som urobila dezert a nic viac....nikdy neboli pozvani na veceru, vzdy len na posedenie..
A teta vôbec dokáže skonzumovať 100 vajec mesačne? Ešte aby sa na váš účet aj finančne neobohacovala. Jedna vec je rozdať prebytky rodine ale zase odtiaľ potiaľ. A pokiaľ si aj ty priložila ruku k dielu tak samozrejme máš k tomu čo povedať, ak sa ti niečo nezdá.