Ťažký vzťah s mamou

lorsixkass
12. aug 2024

Ahojte, chcem sa s vami poradiť ohľadne mojej matky. Od malička bola prehnane bojazlivá, v živote som nemala kamarátov a nemohla som nikam chodiť. Ani len na pár minút pred dom. Mala som zákaz "sociálne žiť". Napriek tomu sme celkom dobre vychádzali. Teraz som už dospelá, vydatá a odišla som na nejaký čas pracovať do zahraničia. S mamou sa pravidelne kontaktujeme (každý deň). Aj napriek tomu že nemáme veľmi o čom hovoriť lebo dní sú neustále rovnaké a chodíme iba do práce a domov sa vyspať tak spolu volávame. Dnes máme po týždni konečne deň voľna, s mamou sme spolu volali jeden krát a dohodli sme sa, že si už dnes znova volať nebudeme pretože nemáme nič nové. Tak sme si začali robiť s partnerom všetko potrebné, prať variť upratovať jesť oddychovať, skrátka čo sme potrebovali. Mama však zavolala opäť po pár minútach a nedovolala sa nám. Respektíve volala môjmu partnerovi ktorý jej nedvihol, pretože po 50 hodinách ktoré minulý týždeň odrobil nemal chuť od svokry počúvať všetky tie isté novinky, ktoré som mu už povedala ja sama. Mama mi písala a pýtala sa ma prečo jej nedvihol, že chcela iba pekne pokecať. Povedala som jej pravdu pretože už mám plné zuby ospravedlňovania sa jej každý druhý deň že nemáme čas lebo to aj tak nechápe - napísala som jej že nemal chuť ju počuť, je unavený. Zobrala to strašne zle a pohádali sme sa. Obviňuje má že som najhorší človek na svete a že počúvam svojho partnera ako psík a som ku nej zlá kvôli nemu. Nerozumie tomu, že som už dospelá a mám svoje hranice. Že sa správa hrozne a hrozne mi tým ubližuje. Ona si myslí to isté o mne. Pokračovanie v komentároch

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@lorsixkass Teraz kvôli mne musí zobrať 2 neuroly namiesto jedného ktorý berie každý večer. Už som z tohoto unavená, správam sa k nej pekne ale niekedy už nemám trpezlivosť na to aby som takmer 60 ročnému človeku vysvetľovala že nieje normálne aby som skákala k telefónu štýlom akým to celý život praktizuje so svojou vlastnou matkou. Je zvyknutá bežne volávať aj 6-8 hodín denne a nechápe tomu, že ja na to nemám čas. Celé hodiny volá so svojou matkou alebo s kolegyňami z práce. Povedzte mi prosím Vás či som ja na chybe alebo čo vlastne. Pretože ja robím maximum, ale na jej štýl života skrátka nemám chuť ani silu a neviem čo mám robiť. Je to všetko naozaj na dlhé vysvetľovanie, ale ona sa skutočne správa ako keby mala v sebe démona. Má mentalitu dieťaťa a každú maličkosť si zoberie extrémne osobne a začne mi nadávať a preklínať mňa aj partnera a potom rozpráva že jej nadávam ja. Každý komu som to kedy vysvetlila mi ihneď odporučil prestať sa s ňou kontaktovať. A aj napriek tomu že sa jej snažím logicky všetko odôvodniť a dožadujem sa aby sa správala ako dospelý človek, nieje toho schopná. Zaujímavé ale je, že ku kolegyniam sa dokáže správať naozaj veľmi pekne a dospelo, nikdy sa k nim nesprávala takto. Som z toho veľmi rozčarovaná.

doriiis
12. aug 2024

A načo jej dvihas telefón? Čo si nesvojpravna?

pribinak
12. aug 2024

Si dospela, svojpravna tak sa k tomu aj tak postav

Proste ak tá telefonáty obmedzujú, unavujú, tak ich obmedz

Vieš rozoznať emočnú manipuláciu a vydieranie a tak to zastav

pinkgirl
12. aug 2024

Nuž mamička je na teba veľmi naviazaná, plus je vztahovačná lebo nevie rozchodiť, že niekto jej odmietol zdvihnúť telefón lebo nemá čas/chuť na tlachanie.
Ty si z toho nič nerob. Ona už iná nebude a vekom sa jej povaha môže ešte zhoršiť.
Deň -dva jej nevolaj a pokús sa jej povedať, že si budete volať menej často - napríklad každý druhý deň. Vysvetli jej, že denné telefóny ti nevyhovujú. Kľudne nech si obvolava kamošky. A naj by bolo keby si našla koníčka, alebo klub/zaujmovu skupinu kam by mohla chodiť a vyplní sa jej čas.
Inak tiež mám v práci kolegyňu 58r ktorá dokáže celé hodiny telefonovať - so sestrou, dcérou a rozoberajú všetko aj keď sa videli deň predtým.

esteris
12. aug 2024

@lorsixkass ste na seba nezdravo naviazané. Volať každý deň alebo každý druhý deň s mamou, keď máš partnera? Ak tam nie je vyslovene rizikový zdravotný stav? Rokmi takejto praxe medzi vami sa ti už niektoré situácie zdajú asi normálne, ale nie sú. V prvom rade potrebuješ zmeniť ty svoj prístup k mame a k sebe samej. To znamená pomaly si stanovovať hranice a raz pochopíš, že nemusíš s ňou volať každý deň, nemusíš jej dokonca vysvetľovať dôvody a nemusíš ani počúvať jej urážky a vydierania.

lucianak
12. aug 2024

To ako vazne 6-8h denne telefonuje? 🤦‍♀️ Ved uz len to je chore.
Povedz jej, ze ty budes volat jej v sobotu napriklad. Aj to obmedzit na 15minut...
Za tyzden uz je sanca, ze sa nieco zaujimave udeje ci tebe alebo jej a tak budete mat co preberat.
Uz davno nie si male dievcatko a mama to konecne musi pochopit.

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@doriiis lebo som bohužiaľ naučená, že keď jej dvíhať nebudem tak to bude ešte horšie. Že sa psychicky zloží, že bude brať ešte viac liekov než doposiaľ a aj napriek tomu že ma to unavuje tak by mi jej bolo ľúto. Ale niekedy mám bohužiaľ pocit akoby to robila zámerne a akoby vedela presne čo robí. Rodina okolo je naučená že je taká aká je a že proste sa radšej prispôsobia aby mali "pokoj" a bolo "dobre". Keď nebudem "spolupracovať" tak budem pred všetkými tá "zlá".

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@pinkgirl to je presne ten problém, že ona v živote iného koníčka nemala. Iba toto telefonovanie a "tliachanie". A nikdy ani koníčka mať nebude, to som si istá.

doriiis
12. aug 2024

@lorsixkass ....sorry,ale môžeš si zato sama.A čo,že budeš za zlu? Tak radšej buď obeť celý život.

0silvia0
12. aug 2024

@lorsixkass a nechces si to vyskusat byt za zlu? Je to vacsia sranda ako byt za popolusu, vyskusaj...

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@lucianak Najhoršie na tom je, že ona toto vyvolávanie zdôvodňuje tak, že je dobrá mama a ešte má zle za to že sa stará o svoje deti a bojí sa o ne. Že ona iba chce vedieť o svojej dcére ako sa má, či je v poriadku a čo robí. Lenže ja mám fakt problém jej niečo do telefónu povedať, pretože sa vkuse iba opakujem. To isté robí aj ona ale vôbec to neberie že je to problém. Keď jej to poviem tak sa veľmi nahnevá že mám teda prepáčiť keď mi tak veľmi prekáža že mi ona niečo povie 2 krát.

pinkgirl
12. aug 2024

@lorsixkass ale veď ty si dospelá, samostatná jednotka. Síce si stále jej dcéra ale aby si ona takto vydupkavala tvoju pozornosť kedykoľvek sa jej chce, lebo ONA to chce...?! Musíš si ju spracovať a nenechať sa ňou manipulovať. Pošli ju do prírody, alebo nech číta knihy, chodí ku kamarátke na záhradu - skrátka nech si vyplní čas nejakou činnosťou. Ak teraz chodí do zamestnania a má veľa voľného času, čo bude robiť o niekoľko rokov keď pôjde do dôchodku, hm??? Veď sa ty z nej potom zblázniš!

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@0silvia0 Naozaj dobrá rada. Máte pravdu všetky čo tu píšete, vďaka za otvorenie očí.

0silvia0
12. aug 2024

@lorsixkass nuz, nemas sama toxicku matku, mame to uz odzite...
Pokial si neurcis hranice, bude ti toto matka robit.

lucianak
12. aug 2024

@lorsixkass ona sa nezmeni uz podla mna. Je na to naucena. Bud to budes trpiet dalej kazdy den alebo sa razne ozves. Ofuci sa mozno na par dni. Potom hovory obmedzit.

doriiis
12. aug 2024

@lorsixkass ....ja som teraz so svojou mamou strávila pár hodín dva dni po sebe.Do konca augusta sa jej určite neozvem.🤷🏻‍♀️

maranta_leuconeura
12. aug 2024

Ty nie si zodpovedna za to, ze si musi dat dva neuroly miesto jedneho. Nie si zodpovedna ani za to, ze nema ziadne konicky a ze sa nudi. Ani inak za jej psychicky stav ci jej prezivanie toho, ze sa jej neozves. Si dospela a mas svoj zivot, nie si povinna jej robit animatorku. Mimochodom nie si povinna sa o nu ani zaujimat ci inak starat, ale to mozeme vynechat. Tak ako teraz akceptuje jeden telefonat denne, tak by sa naucila akceptovat aj jeden tyzdenne. Treba sa obrnit, nezavolat, nezdvihnut. Max poslat spravu ,,sme v poriadku, zavolam v stredu". Nemusis vysvetlovat preco. Zavolaj raz za tyzden ked sa ti to hodi.

pinkgirl
12. aug 2024

Asi je už načase aby si si ty určila pravidlá. Budeš síce chvíľu za zlú a nevďačnú dcéru, ale ona to prežije, uvidíš 😉.

lorsixkass
autor
12. aug 2024

@pinkgirl áno určite to tak urobím, veľká vďaka za rady každej jednej z vás

anjelicek26
12. aug 2024

1-2x v tyzdni zavolat uplne staci, dohodnite si dni a drzte sa toho... kazdopadne povedat mame, ze jej ma tvoj muz plne zuby nejake elegantne nebolo no 🙄 Mami prosim, proste sme unaveny a uz sme o vsetkom pokecali 150x tento tyzden, zavolam ti v sobotu... by ju asi az tak nezabolelo...

lukbe
12. aug 2024

Ešte šťastie, ze si v zahraničí. To je choré.Nedvíhaj, napíš správu, ze sa ozveš inokedy.

deedol
12. aug 2024

Ja by som jej ani nepovedala, ze partner nemal chut sa s nou bavit. Proste nedvihol nemohol a bodka. Naco to rozpitvavat?

pinkgirl
12. aug 2024

@lorsixkass a ešte jedna fakt dôležitá rada - mamička nemusí vedieť doslova o každom vašom prde. Myslím tým, že si detaily partnerského vzťahu nechaj do určitej miery len pre seba. Vieš, niekedy je lepšie keď toho nevie o vas tak veľa. Snaž sa viac hovoriť o neutrálnych témach - čo si kúpila v potravinách, čo si videla v telke, aký seriál/film pozeráš,...proste to uhraj na tému mimo tvoj úplne osobný život s priateľom.

oslo1
12. aug 2024

Ty nie si zodpovedna za stastie inch ludi. Iba za svoje.
Mala si matke napisat, nech nevyrusuje, ze sexujete.
Tiez som v zahranici. Ked moja mama Este zila a Bola v plnej sile, nikdy sme spolu nevolali kazdy den. Neboli na to cas.

la_dolce_vita
13. aug 2024

Otras, normalne ta lutujem.. ja telefonovanie nemusim, volam len zo slusnosti a nutnosti a hlavne tym neotravujem svoje deti! Tolko casu tomu venovat, to radsej ine aktivity, kde na to berie cas? Nenechaj sa citovo vydierat, ved je to chore a najma uplne zbytocne..

rorino
13. aug 2024

@lorsixkass no a čo,tak budeš pre všetkých zja.Ziju s tebou?Vedia čo zazivas?Tak sa na nich vykašli a mama ta len jednoducho vydiera,lebo sa dáš.Stopni ju a povedz,že keď sa takto k tebe správa,že jej vždy zložia,alebo ani nezdvihnes

h2
13. aug 2024

Načo mame rozprávaš, že jej nezdvihol, lebo ju nechce počuť? To jej nevieš povedať, že si vypol zvonenia a odložil telefón, lebo má voľno?