Mame 2 deti, manžel zmenil zamestnanie a chodí na školenia, teraz bol týždeň preč a ja pracujem na smeny (12hod.),ak pracuje je všetko OK s deťmi sa striedame, ak ide preč treba nám prísť k deťom. Teraz bola svokra 1.den prišla ráno a iba dohliadla na staršieho (10r)(všetko mal pripravené),kym odišiel sam do školy a bola cez deň s malým (4r) lebo nebol v škôlke kvôli soplikom, 2.den prišla na 2h ja som šla na nočnú a manžel prišiel zo školenia domov a už sa sťažovala, že ona je unavená, že je veľa na ňu, lebo tiež pracuje na smeny a keď jej manžel avizoval, že ide ešte na mesiac prec(bude doma cez víkendy) hneď na neho vybehla, ako si to predstavujeme, že ja musím ísť na PN, podotýkam že s deťmi netravi žiaden voľný čas, ideme na návštevu raz za čas, lebo keď tam prideme(bývajú cca 300m od nás na sídlisku) tak sú zjavne podráždení, deti nesmú sa hrať, ideálne by bolo, ak by len sedeli a ani sa nepohli. Manžel má sestru býva mimo mesto a k tej cestuje, ak ma choré dieťa a je tam aj týždeň(berie dovolenku) vtedy jej to problém nerobí. Mate aj vy takých starých rodičov, ktorí nechcú tráviť čas s vnúčatami?
ano mame takych, mojich rodicov....svokrovcov zas mame daleko a uz maju svoj vek a zdravotne problemy .... takze robime co vieme, aby sme sa zaobisli bez pomoci starych rodicov
@ivka1163 nie nemam. Moji svokrovci by maleho mali najradsej stale...ked ide k nim, tak sa vzdy " vyhrazam" ze ked mi ho nevratia uz k nim nepôjde...ale po pravde ku nam strazit nechodia. To len vynimocne ked musim k lekarovi. Musela som si najst pracu aby som mohla sa postarat, odniest do skoly, zo skoly a pod. Moj muz robil tyzdnovky, toez konecne zmenil pracu aby bol castejsie doma. Choreho mi nestrazili napriklad nikdy. Ja chapem ze na starsich ludi uz to musi byt vela, takze o take veci ich ziadam len vo vynimocnych pripadoch.
Ani sa jej nečudujem keď tiež robí na smeny, je to starší človek, svoje deti si už vychovala, určite má toho dosť..neviem čo čakáš, sú to vaše deti, tak si zaplaťte opatrovateľku a nie otravovať stále svokru.Moja napr.bema ani 60, nepracuje a tiež má dosť keď pár hodín stráži deti, je z nich unavená, ani by ma nenapadlo obťažovať ju keby pracuje
My mame rodicov aj svokrovcov 500km takze zariadit sa musime stale sami.Ja si tiez myslim,ze moze byt unavena ked pracuje a este sa ma starat aj o vnucata.Nie je to jej povinnost.Zariadte sa inak.
Ja vzdy hovorim ze deti sme si robili pre seba nie pre babky a dedkov … hoc su pri nas (myslim doslova dva vchody) malu este nikdy nikto nemal bezomna lebo nechcu , a ja nenutim ..
@ivka1163 ja chapem ze problem je ten ze svokra ma jedny vnucata radsej ako druhe ale s tym nic nespravis. Je to smutne a nepochopitelne.
Vy si to ale doma potrebujete zariadit tak aby ste svokru nepotrebovali. Urcite sa to da. A ked pracu menit nechcete ries opatrovatelku, ktora sa s nimi zabavi, zahra, nauci…Deti urcite vidia ze je tam babka na silu.
@domka186 tiez som toho názoru 🙂 už pocas RD som si hľadala novu prácu, ktorá by "vyhovovala" k deťom.
@ivka1163 neviem,preco je to tak,ze matka ma povacsine blizsie k vnucatam od dcery ako od syna. Vacsinou sa tu v diskusiach riesi tento problem. Ak nemate inu moznost,jedine prehliadnut jej staznosti,ked teda druhe vnucata zvlada dobrovolne. Ale vase deti su jej na pritaz. Alebo si najdi v okoli niekoho na strazenie.
No v prvom rade deti ste si robili Vy, tak sa s manželom postarajte. Ty zmeň prácu, ak sa nedá tak opatrovateľka. Svokra ešte pracuje, samozrejme má nárok byť aj ona unavená.
Akože prepáč, hoci obvykle mám pochopenie pre rodičov, ktorým starí rodičia nepomôžu, nezaujímajú sa o vnúčatá a ich to mrzí, ale to rozhodne nie je váš prípad. Príde mi, akoby ste obaja spadli z višne🙄 Ako vôbec manžel mohol zmeniť prácu na prácu s takýmto režimom, keď ste vedeli, že nastane problém s deťmi?! Prečo ste to neriešili vopred tým, že by si si našla najskôr inú prácu ty - takú, aby ste dokázali ošéfovať deti??? Nedivím sa svokre ani trochu. Sama pracuje na smeny a vy sa ešte chcete cítiť ukrivdene, že nechce plnohodnotne strážiť 4 ročné dieťa?! Sa spamätaje.
Tak je rozdiel,či k vám babka má prísť na kávu a pohrať sa s deťmi a to v čase,kedy jej vyhovuje a necíti sa unavená z práce a rozdiel,či má dôjsť deti strážiť,kedy si vy zapískate.Ja už babkou som a určite si nebudem brať dovolenku,aby som strážila vnúčatá,na to maju rodičov,nech si to zariadia.Zvlášť,ak by to nemalo byť jednorazovo.A tiež nebudem bežať z práce s vyplazeným jazykom a ako vďaku sa dočkám poohovárania na nete.Milá nevesta,zobuď sa,tie deti sú tvoje a mužove,svokra si svoje už vychovala.A ak niektorá babka robí rozdiely medzi deťmi,to ja osobne nechápem,ale nejaký dôvod na to bude.Možno tá vaša sa u svojej dcéry cíti ako doma a u teba ako na ihlách,neviem,porozmýšľaj.
@marca12 veď ale svokra nemá povinnosť sa starať. A teda tiež by ma vytočilo, že najprv týždeň a potom ešte manžel avizoval, že ide na mesiac preč.
@ivka1163 tak ty si mýliš pojmy. To nie je pravda, že nechcú tráviť čas s vnucatami. Babka skrátka nevladze. Chcete od nej priveľa. Priveľa by bolo aj keby bola na dôchodku, ale to ze ešte pracuje a na zmeny! Tak to je od vás maximálne bezocive. Co je váš otrok?
Zaplatte si opatrovateľku ktorá bude skákať ako vy pískate.
Chudák babka
@marca12 to si teda vôbec nemyslím a ani v rodine to tak nemáme... Svokra naše deti miluje, rozkrájala by sa pre ne. Rovnako tak moja mama, vždy zbožňovala ako moje deti, tak neterky a synovcov. Osobne teda vidím sakra rozdiel, keď ide jej svokra strážiť dieťa a má dovolenku (teda má čas aj odpočívať) a keď musí strážiť niekde medzi vlastnými pracovnými smenami. To je dosť odlišná situácia.
@ivka1163 ja sice taku skisenost nemam, napriek tomu, ze manzel ma tiez sestru a ta ma deti, ale poznam ozaj vela pripadov, kedy vnucata od dcery su akoby viac, nez vnucata od synov. Okrem toho, ze poznam take pripady, tak aj ru na MK som citala uz vela diskusii, z ktorych to vyplyvalo
@ivka1163 bud´poprosiť rodičov, ak nie je možné, tak by som to riešila s nejakou pani..aby som sa doprosovala stále...
@ivka1163 vaše deti,nie svokrine deti. Raz a navždy si toto treba zapamätať a bude sa Vám ľahšie žiť. Čiže opatrovateľka, normálne zaplatiť si.
Moje deti nikto nestráži, vždy všetko sa musí nejak vyriešiť, ale asi keď robí na smeny tak nevládze a je pravda, že nie každý je tak nastavený, že keď mu odrastú vlastné deti tak sa trhá o vnúčatá a má trpezlivosť. Si pracujúca a z práce prísť riešiť deti vieš sama, že to je ďalšia šichta. Zrejme už chce mať nejaký ten pokoj.
Možno bolo vhodne sa jej opýtať a neoznamovat to takým štýlom, že to že bude ona s nimi je hotová vec.
Starí rodičia nie sú povinní tráviť čas s vašimi deťmi, ani ich strážiť, ani nič. Ak nechcú, nechcú a nasilu to nepôjde. Moje deti vidia svoju babku raz za dva mesiace na pol dňa, tiež tam viac ochoty vidieť svoje vnúčatá nie je, ostatní žijúci starí rodičia ani nevedia, ako sa ich vnúčatá volajú ... 🤷
Neviem si predstaviť toto žiadať ani od mamy pracujúcej na jednu zmenu, ona má kedy oddychovať? Deti ste si robili vy dvaja tak sa starajte v prvom rade vy.
Kedze byvame cez 1000km daleko, tak nie. A ani som to nikdy od nikoho necakala. Oni si uz svoje odchovali, zasluzia si pokoj.
Toto je starost medzi tebou a tvojim muzom kedze to vase deti.
A ano, dokonca maju pravo na to, mat svoje oblubene vnucata. Asi maju lepsie vztahy so svagrinnou, mozno si tam oddychne, jazdi Tam rada, dovodov moze byt milion.
Nemas pravo im take nieco vycitat.
Vies, chcete aby situaciu vo vašom manželstve riešila ona - vy dvaja to mate zle nastavene, bud musis zmenit pracu ty alebo tvoj muz. Svokra nie je povinna strazit vam deti, najma ak je este pracujuca. Mozno to o 20-30 rokov pochopis, ze ak na smeny pracuje starsi clovek je nasobne unavenejsi. Tvoj problem je mozno v tom, ze ku svagrinej chodi. Nuz, mozno by sa to nemalo porovnavat, nemozses jej zaroven prikazat, aby ta nechodila. Nemozes si narokovat nic. Ak by chodila ku obom, kde je jej volny cas na oddych, na venovanie sa sebe? Ona uz svoje deti vychovala, vase detisi mate vychovat vy.
Mozno prisne, ale pravdive.
@ivka1163 tvoji rodičia vám nevedia pomôcť?