Svokra volá svoje vnúča trdlo

2. feb 2024

Je podla vas normalne, ze svokra vola svoje 10 rocne vnuca trdlo? Co by ste jej povedali, ked ani otec dietata (svagor) na to nereaguje? Nezastali by ste sa dietata? Minule sme boli u svokry na navsteve, a mala tam svoje 10 rocne vnuca. A asi 2 krat za dve hodiny, mu povedala, ty trdlo. Nikto na to nereagoval, nic jej nepovedal. Ale ved trdlo znamena, hlupak. Ten chlapcek sa normalne hral, nikomu nic zle nerobil. My s manzelom mame 3 rocne dieta, a tak rozmyslam, ked raz tak nazve nase dieta, asi sa neovladnem a vynadam jej, ze ona je trdlo.

danielina30
2. feb 2024

Myslím, že hľadáš problémy tam kde nie sú

jesenzima
2. feb 2024

Aj ja mojim deťom tak občas poviem, trdlo, bambulo ... Čo je na tom akože také hrozne? ... Neprežívaj to tak ..

alexandraas
2. feb 2024

Ked tak nazve vase dietatko,mozes jej povedat ,ze sa ti to nepaci... to je kus prudka reakcia vynadat jej nie?...a zas trdlo mi nepride ako nejaka nadavka.

dskjhfdlkdjhl
2. feb 2024

No, ja myslim, ze autorka je tiez take trdlo😉

autor
2. feb 2024

@alexandraas Trdlo je hlupak. A ked ona povie raz mojmu dietatu, ze je trdlo, tak aj ja jej mozem povedat tym padom, ze je trdlo. Ci ona moze nazvat dieta hlupakom?

anjelicek26
2. feb 2024

10 rocne dieta vie povedat svoje, keby mu to vadilo a spojenie "ty trdlo" znamena len, ze nieco dieta pototo, rovnako efektivne by bolo "co to robis", "davaj si pozor", "takto nie", prosim neprezivaj to tak...

banalu
2. feb 2024

Tak posepni 10 rocnemu nech jej tiez povie trdlo na oplatku.
Moj muz minule malej povedal, joj ty maly tlk (vie, ze u mna ziadne taketo ani "zo srandy" oslovenia niesu dovolene, u nas doma to proste neexistovalo, ani ako surodenci sme si pred rodicmi nemohli vynadat, nieto aby nam to hovorili oni).
A ked som sla zakrocit, pripomenut, ze toto teda nie... mala mu razne odpovedala - oci ty velky tlk. A bolo vybavene, hned sa uvedomil 😂

ibatanecnica
2. feb 2024

trdlo, motovidlo, to máš úplne jedno. Nepovedala mu, že je hlupák, Neprežívaj to tak.

autor
2. feb 2024

@anjelicek26 To dieta nie je slovak, nerozumel jej.

stanulienkat
2. feb 2024

@banalu malá sa perfektne vynašla.😁

barbie1981
2. feb 2024

Tak aj ja svojim deťom sem tam poviem ty trdlo, u nás to neznamená hlupák, u nás to používame na také vtipné situácie, keď niečo vyvedú. Trdlo je u nás taký malý nezbednik

a_alexandra_a
2. feb 2024

Nemám problém, idem si ho vyrobiť 🙂
Trdlo nie je v žiadnom prípade hanlivé pomenovanie. Je to iné pomenovanie pre motovidlo... "ach, ty moje trdlo".
Príliš to prežívaš, vymýšľaš, čo by si mohla vytknúť. Riešiš zbytočnosti a keď si mieniš pre jedno pomenovanie naštrbiť vzťahy v rodine, možno časom zistíš, či to malo naozaj zmysel...

mabenn
2. feb 2024

Podla mna sa to od starej mamy nehodi...ja akekolvek hanlive oslovenia ani vramci akoze srandy alebo niecoho ineho, nemam rada...mnoho ludi to berie za ok. Za mna nie

anjelicek26
2. feb 2024

Tak to prezivas uz uplne zbytocne, ved tomu ani nerozumel... babka proste roky rokuce toto slovne spojenie pouziva (predpokladam aj na svoje deti) a nepoznam nikoho, kto by bral "trdlo" ako synonymum hlupaka/znizeneho intelektu a veci tomu podobnych , beriem to skor ako "motovidlo dopletene", ked spravi niekto nejaku chybu, lebo nedava pozor, je to jedna s tych "nadavok", co maju v tom slove este stale pol lasky a len sluzia na uvolnenie situacie...

sense
2. feb 2024

Radim sa do skupiny ze mi trdlo ako nadávka nepríde a už vôbec nie ako význam. Hlupák.
Tiež poviem dcére ze je také trdlo. Je to skôr v spojitosti ze niečo domotala a nie ze je hlúpa a dokonca dcéra keď bola menšia povedala strýkovi ze je trdlo lebo niečo dokomolil.

autor
2. feb 2024

To vazne tak volate svoje deti?

ibatanecnica
2. feb 2024

žiadna žena tu nenapísala ani jeden výraz z tých tvojich spomenutých. Neviem čo riešiš. A trdlo nie je hlupák.

stanulienkat
2. feb 2024

A kde tam je trdlo? Ja poznám slovo trdlo v spojení-nemotorník, moták. A na druhej strane, pekné to nie je.

barbie1981
2. feb 2024

Trdlo tu nevidím

autor
2. feb 2024

Som prekvapena kolke tak volate svoje dieta. My svoje dieta volame svojim menom, vela zdrobnelin mena, a milacik, laska, pokladik atd. Ked nahodou nieco vyvedie, poviem nono, a vysvetlim. Nikdy skaredo dieta nenazyvam.

autor
2. feb 2024

@stanulienkat To bolo vysvetlene slovo trdlo. Daj do googla. Toto ti najde co znamena trdlo.

autor
2. feb 2024

Zeny to bolo vysvetlene slovo trdlo cez google slovnik.

galganka
2. feb 2024

Trdlo makové. U nás je to dokonca láskavé oslovenie, presne v momente, keď mi nad niečím, čo spravili postojí rozum, ale viem, že nie sú hlúpi, iba majú aktuálne zatmenie. Bežne si aj ja sama poviem, že som trdlo, prípadne hlava dubová.

sense
2. feb 2024

Wikipedia vraví o viacerých vyznamoch slová trdlo, takže nie vždy je to doslova hlupak
Hlavne bod 3 a 4 absolútne nie sú hanlivé ho vyznamu

jesenzima
2. feb 2024

Ty si v pohode? To si budeš hľadať takto ku každému slovu ? 😃 S tebou musí byť zábava ...

autor
2. feb 2024

@jesenzima Nie ku kazdemu slovu budem hladat. Ale na oslovenie svojho dietata som citliva. A aj toho 10 rocneho chlapceka mi prislo luto, ze ho oslovila trdlom.

biglovemom
2. feb 2024

Sa tu domna pustite asi ,ale ja by som to netolerovala
.premna je to zhadzovanie.ziadny clovek nie toboz dieta si zasluzi taketo oslovenie.
Pacilo by sa vam taketo oslovenie?mne nie.🤷🏼‍♀️
Takze by som razne ozvala a zatrhla taketo oslovenia.

domkakvet
2. feb 2024

Slovo trdlo sa pouziva aj zo srandy, zbytocne hladas problemy.

petronelag
2. feb 2024

Aj deti v škole si všeliako hovoria, často ešte aj horšie.

grof_monte_christo
2. feb 2024

@autor Vykresli presnejšie situáciu, kedy mu povedala trdlo a akým tónom.