Svokra chce vnučku

20. dec 2024

Ahojte citatelky modreho konika. Prisla som si k vam pre radu ako vysvetlit svokre niektore veci. S manzelom sme spolu 15 rokov, vsetko nam klape az na svokru, ktora sa do vsetkeho stara a vie vsetko najlepsie. Som tretikrat tehotna, som stastna, ze sa to podarilo po 7.rokoch snazenia. Mam dvoch uzasnych synov.
Odkedy to svokra vie, ze cakam babatko, zasvietili jej ocicka, ze urcite to bude dievcatko. Akoby jej preplo a znasa mi domov vsetko ruzove. Dnes doniesla ruzove obliecky, saticky, ciapky. Dokonca sa ma pytala, ci moze byt pri porode nasej princeznicky a ci jej dame meno po nej🤦🏻‍♀️
Manzel ma troch bratov, jeho bratia maju len synov, takze svokra ma len chlapcov v okoli.
Asi vzdy velmi tuzila po dievcatku (ja osobne nie, vobec to neriesim) pri prvom ani druhom nebola taka akcna, parkrat spomenula, ze by to uz mohlo byt dievca ale teraz to ozaj prehana. Prisla s teoriou, ze kedze ja mam dve sestry, je to urcite dievca. (No asi nevie, ze to zalezi od jej syna)
Zatial neviem, ci je to dievca alebo chlapec, v pondelok by som sa to mala dozvediet. Svagrina sa od nej napocuvala aka je neschopna, ze nevie porodit dievca, ze je to jej vina. My sme deti mali prvi, tak asi mala este nadej v dievcatko od jej dalsich synov, no po nas sa narodili len chlapci. Takze ma 8 vnukov.
Ako jej to slusne vysvetlit?
Nechcem pocuvat dristy, ze to je moja vina, ze som zlyhala a zas to bude “len” chalan. Na jednej strane by bolo mozno lepsie, ak by to bol chlapec, aby mi nedychala na krk. Neviem si predstavit, co by nacvicovala ak by to bolo naozaj dievcatko. Mate niekto skusenost so svokrou, ktora preferuje len jedno pohlavie? 😀

klara351
20. dec 2024

Vysvetlit jej, ze o pohlavi rozhoduje spermia a teda nech svoje poziadavky a nasledne staznosti smeruje na svojho syna. A inak si ju nevsimat.

oceanahory
20. dec 2024

Pre blaho vasej rodiny a psychickej pohody navrhujem, aby to s nou vyriesil manzel...je to jeho mama, nech si s nou spravi poriadky on!

colsami
20. dec 2024

Tak, je to rovnako nenormalne ako tie matky co tu vyplakavaju ze tuzili po dcerke a povedali im ze to bude chlapcek tak prerevu cele dni. Je to chore.

A vysvetlit by jej to mal Tvoj muz. On nech si svoju mamu velmi jasne uprace. Nech prestane k vam domov znasat veci, pozyvat sa k porodu a robit cirkusy.

lukbe
20. dec 2024

To je choré. Neviem, čo by som robila pri jej inteligencii. Asi dat prečítať od čoho, koho závisí pohlavie a povedať, že tie veci nechceš. Jednoducho ich nezober.

pink_lady
20. dec 2024

My ked sme poslali fotku z prveho screeningu (a vtedy sme oznamili tehotenstvo) tak hned teleofnast muzovi ze "dufam ze to bude dievcatko". Mna sa to strasne dotklo tiez, kedze my sme sa snazili 3,5 roka, mala som za sebou potraty, IVF neuspesne a ťoto bolo uplnme ze vymodlene...Ak bude mat taketo poznamky, prerusit kontakt a bodka. Nie si povinna to pocuvat, neprospeje ti to. Ani nie si povinna sa s nou stretavat, ak ti to ma ublizovat.

colsami
20. dec 2024

Inak nechcem vediet co bude vyvadzat najblizsie roky, ak to naozaj bude dievcatko. Ak sa tak stane, zas a znovu - upratat ju bude musiet Tvoj muz, inak to bude kriz.

oceanahory
20. dec 2024

@pink_lady Niektorym ludom z tych pohlavi fakt preskakuje...hlavne starsia generacia. Moja mama porodila dve dcery a moj stary otec z otcovej strany, ten mal vraj po kazdom porode mojej mami poznamku "Noo, pekne, ale skoda, ze to nie je chlapec..." 🤦 Tak sa k nam aj cely cas choval, kym sme s nim uplne neprerusili kontakty. Boli sme iba menejcenne zenske bytosti...

mabenn
20. dec 2024

Donasa ti ruzove veci bez informacie o pohlavi? Ona je psycho...uz tam by som to stopla

autor
20. dec 2024

Ona nasich synov velmi nenavstevuje, neberie na prazdniny…Az teraz sa zacala o nas (teda skor o mna) viac zaujimat. Ja som jej povedala, ze tie veci nechcem, lebo to moze byt chlapec a urcite mu nebudem davat masle na hlavu. Len to je tazko vysvetlit. Muz ma na nu nervy, uz jej povedal xkrat, ze to je uplne jedno, co cakame a ze si nepraje aby sa upinala na predstavy, ze je to dievca. Ona velakrat aj na mladsieho brata mojho muza povie, ze on mal byt dievca😀 mne to hlava neberie. Ved dolezite je zdravie, nie pohlavie. Pritom ak by chcela, mohla si so mnou vytvorit vztah, kedze ja maminku nemam. A mohla mat “dceru”. No skoda slov asi…

mamelka
20. dec 2024

U nás pri prvej som dostala modrý svetrík, pri ďalších to mal byť taktiež vytúžený syn. Pri 4.sme tiež neskôr oznamili tehotenstvo. Verím,že ťa to hnevá...a nie,nie sú to tehotenské hormóny. Ale toto riešenie pohlavia kto si co želá aj mne liezlo na nervy. Lezie mi na nervy keď aj niekto ma potrebu že či ešte do pätice toho syna. Ako keby sa celý svet mal točiť len o tom čo máme
Hold, asi im chýba hodina biológie, kde by sa mali učiť, že to nie je tovar z regala kde sa vyberá konkrétne pohlavie... a súhlasím s vyššie spomenutým komentárom..ja som uzemnila svoju rodinu, muž svoju. Keď to nestačilo tak som povedala už aj ja svoj názor.
Už len pevné nervy ti prajem ... zažila som to- žiaľ

enmery
20. dec 2024

@colsami Je takých dosť. Nedávno tu písala matka 3 zdravých chlapcov, keď najmladšieho uložila, že celé dni plače, lebo ona chce svoju vytúženú pricezničku. Úplná troska. A dosť veľa žien ju tam "chápalo". To sú potom tieto svokry. Za mňa úplne choré preplakať týždne kvôli pohlaviu, zatiaľ čo uspávam 3tieho zdravého syna.

colsami
20. dec 2024

@enmery ano presne o takych hovorim. Vzdy ked to citam sa mi nozik vo vrecku otvara. "Kazda zena tuzi po dcerke tak si to priznajme, je to uplne normalne ze places" a podobne hluposti. Normalne mi to hlava neberie ze toto realne zeny - matky dokazu nie ze povedat, ale naozaj citit a riesit pri otazke zdraveho dietata.

mimaapeto
20. dec 2024

Skúsila by mi povedať aká som neschopná porodiť dievča.. podala by som jej ruku že sme dve.. akože už by u mňa skončila...

autor
20. dec 2024

Ja by som sa tesila aj synovi, aj ked mam doma dvoch. Ale aj dievcatku. Ale mam kamaratky, pre ktore bola tragedia mat syna.
@enmery

autor
20. dec 2024

@mimaapeto 😀😀to pouzijem. Ale asi jej ani neoznamim, ak sa dozviem v pondelok pohlavie.

enmery
20. dec 2024

Ono je normálne možno dúfať, že to bude syn/dcéra. Ale podľa mňa nie je normálne týždne/mesiace revať a byť na dne, že to nie je syn/dcéra. Poriadok musí urobiť syn, povedala by som jej už iba raz, že za pohlavie je zodpovedná spermia-teda chlap a nie žena. Keď tak čítam, čo píšeš, si veľmi rozumná žena a máš to v hlave upratané a normálne si myslím, že pre vás by bola lepšie mať toho "syna", lebo keď to bude dcéra, to ešte len začne peklo. A dobrý postreh od @mimaapeto, keby mi začala trepať o hlavu, že nie som schopná porodiť dcéru, tak by som jej podala ruku, že super, to sme už 2. Čisté psycho.

jamimo
20. dec 2024

@oceanahory hej preskakuje, lebo v niektorých hlavách ešte neskončil stredovek 🤨

milanemila
20. dec 2024

K tomu ako je svokra choro upata na dievcatko sa ani nejdem vyjadrovat, to je kazdemu jasne, ze nie je normalne.
Boze ale ja by som na tvojom mieste dufala v chlapca, nech ma necha napokoji, lebo ak to bude dievca sa k vam este aj nastahuje 🙈 a chudaci aj starsi dvaja, keby videli, ze babku zaujima iba ich sestra mala :( ja neviem fakt kde sa toto v ludoch berie.
Ked si neda vysvetlit, ze vam nema zvlacat ruzove cacky domov, tak ja by som pred nou to co donesie rovno hodila do kosa a odisla. Chapem, ze kazdy moze mat nejaku preferenciu pohlavia, ale takto choro sa spravat, ked vlastne ani nie je jasne co to bude 🤷🏼‍♀️ pripadne by som jej povedala, ze chlapec aj ked to ma byt dievca 🙈 lebo do porodu by ma drblo z nej.

annm81
20. dec 2024

Tuto si s ňou musí sadnúť muž a narovinu sa s ňou porozprávať. Možno nebude na škodu, ak namiesto výčitiek zvolí stratégiu znepokojeného syna - ako sa bojí o jej mentálne zdravie a že jej rád poskytne odvoz a podpodu, ak sa rozhodne navštíviť psychiatra, lebo by jej určite pomohol.

Na tvojom mieste dúfam v tretieho syna, lebo inak to môže byť také peklo, že budete uvažovať nad úplným prerušením kontaktov. Možno by tento fakt mal babke predostrieť aj tvoj muž. Skutočnosť, že môže skončiť bez vnučky, aj keby vnučku mala, by jej mohla trocha otvoriť oči.

@enmery Človek, ktorý sa takto chorobne upína na pohlavie dieťaťa nie je v poriadku. Neviem či je to len na morálne odsúdenie, alebo seriózne je to na vážnu psychiatrickú diagnózu, ale v každom prípade je to choré. V našej civilizácií môže človek bez ohľadu na pohlavie prežiť plnohodnotný a kvalitný život - o tom rozhodujú úplne iné veci ako to, či je to muž alebo žena.

zapalkazapalkova
20. dec 2024

No na mna z toho vyskocilo ci "moze byt pri porode" ... Ja som ani nechcela navstevu od svokrovcov aspon 1.tyzden a nie zucastnenie sa takeho intimneho okamihu ako jenporod.
Drzim palce a pevne nervy 🙏

senta_sofia
20. dec 2024

Povedala by som jej, ze nechate dieta rozhodnut sa, ake bude pohlavie. To by ju mohlo nachvilu uzemnit. A urcite by som jej nevesala na nos pohlavie pred narodenim dietata - nebolo vidiet.

autor
20. dec 2024

V kutiku duse si tiez prajem radsej syna, lebo ak mi ma robit peklo, davat rady, znasat ruzove cacky-macky a byt u nas varena pecena lebo mame dievcatko, tak to dakujem neprosim. Chlapci maju viac rozumu, nez ona. Vcera mi hovorili, ze ak to bude chlapec budu hrat futbal, ak dievca, tak ju budu vodit do skoly a ze uz maju vymyslene mena 😀

@senta_sofia Najmladsiemu roky robila ucesy, zapletala copiky, nemohol sa ostrihat, doteraz mu hovori, ze on mal byt dievca. Ale tak uz sa ozenil aj synov ma. Asi by sa aj potesila, keby chcel zmenit pohlavie😀
ale to sa u nas dlho taka informacia neutaji, ja to urcite poviem muzovi, detom a oni sa prekecnu. Jedine, ze sa nechame prekvapit.

maryetta
20. dec 2024

Ona teda kolko dcer porodila????
Och toto mna neskutocne vytaca. Tiez som sa napocuvala take hlasky-ze to mi v hlave ostali lebo v tej chvili mi aj mozog zastal-a prepocitaval ci to ozaj ci len nejaky zablesk.

mogaa
20. dec 2024

treba jej povedať že sama si neporodila dievčatko.....že vy chcete chlapca a hotovo

babababka
20. dec 2024

Všetko sa otočí,keď porodíš.Bude jej úplne jedno,či je to vnúčik alebo vnučka.No a čo keď Ti nosí ružové veci?Možno to bude dievčatko,či jej tie veci oblečieš je Tvoje rozhodnutie.A keď to bude chlapček bude sa tešiť,že je na svete a že je zdravé.Či tak,či onak držím palce.

autor
20. dec 2024

@babababka ale tu nejde o ruzove veci, ale o ten natlak, ze to urcite bude dievca, lebo ja mam sestry a ona to tak chce. A ked nahodou bude chlapcek, tak ja som zlyhala a nedopriala jej to, po com tuzi.

enmery
20. dec 2024

@annm81 Podľa mňa taky človek rozhodne v poriadku nie je. A mal by to riešiť s odborníkom.

eva233
20. dec 2024

Netreba vysvetlovat takému človeku nevysvetlis.
Jednoducho sa jej opýtať naozaj si myslíte/š, že vieme ovplyvniť pohlavie nášho dietata? Neviem. A hotovo a ak bude mat ďalšie poznamky tak. Áno môžete si niečo myslieť, ale aj keby som sa rozliala na kolomaž tak to neovplyvním.... Že som neschopná a vy ste koľko dievčat porodili?
A ak to neprestane tak by som jej normalne pvoedala. Vaše poznamky o pohlavi dieťaťa su nemiestne a nerobia nám dobre na psychiku. Ak to neprestane, Kym sa dieta narodí budeme musiet obmedziť kontakt a potom sa uvidí podla vášho správania. A hotovo. Ked sa urazí tak sa aj odrazí.

simca06022011
20. dec 2024

ale ved nech si vravi co chce a caka co chce.. mna by tieto reci najmenej trapili. CO by ma trapilo viac, ze zrazu mi takato osoba sa bude starat do vsetkeho, behat ku nam a vychovvat mi dceru, lebo ma "malo dievcatiek okolo" a chcela by. Toho by som sa bala viac, co bude potom ked sa mala narodi, ako ze ona chce dievca. Aktualne by som akurat pri mene vedela pohotovo reagovat, ze nieee mama, nebude to (teraz si vymyslim mena) Katarina, my sme si vybrali ine meno, akto bude dievca bude to Sofia alebo Zuzka :D
AK na sone povedia, ze bude chlapec, ja by som jej asi normalne s usmevom, dala krabicu jej veci a povedala, nech si odlozi, ze to bude chalan. A ak to bude dievca, tak by som ju uzemnila, ze nepotrebujem aby mi navlacala veci a teraz okolo mna poletovala, ze bude mat vnucku. Pripomenula by som jej, ze ma aj vnukov o ktorych sa nezaujima a nebude robit medzi detmi rozdiely

sense
20. dec 2024

Treba jej povedať že žiaľ za pohlavie rozhoduju spermie jej syna ,že žiaľ ty to ovplyvnia nevieš a pre teba je dôležité aby bolo zdravé.