Svokra až moc ľutuje 3,5-ročnú dcéru

8. mar 2024

Ahojte 3,5 ročna dcéra začala nosiť okuliare, namerali jej celkom veľké dioptrie ale nerobím z toho vedu, ževraj sa to môže ešte upraviť, odkedy sa to dozvedela svokra tak je z toho hotová a stále dcéru ľutuje, ešte ani nemala okuliare prišla k nám a len "ty môj pampušik zlatučky, chudatko moje, okuliarky budeš mať, mne je ťa tak ľúto zlatíčko, takto ťa budú trápiť" hneď som svokre vysvetľovala že takéto reči si neželám, že okuliare má na to aby jej pomohli, takže takéto veci nech si pomyslí, svokra sa urazila že veď ona ju len chce polutovať, keď to zjavne my doma nerobíme. Ďalšie dva týždne sme pri každom telefonáte alebo stretnutí počúvali jej lutovanie, odkedy má dcéra okuliare je to horšie svokra ju stále ľutuje "láska moja malinká toto na teba dali, chudatko moje takúto opachu máš", dcéra si začala dávať pri nej dole okuliare čo je úplne neprípustné, muž sa s ňou rozprával osamote o tom, aj sme mali menšiu výmenu názorov, ona nevidí nič zle na tom neustálom lutovanie vraj my sme divný a chladný keď ju neľutujeme, je nejaký spôsob ako na ňu ísť okrem prerušenia kontaktu? Ďakujem

unicornlady
8. mar 2024

takto v tvojej dcére vyvoláva pocity hanby a dievča sa bude cítiť menejcenné, že nosí okuliare

autor
8. mar 2024

@unicornlady ja viem preto chcem tomu nejako zabrániť

petamich
8. mar 2024

och tak tu by som razne zakrocila, ze bud okamzite prestane alebo tam mala nebude chodit - dnes ked su krasne okuliare na vyber, ludia ich nosia ako modny doplnok su tieto reci obzvlast mimo, uz nehovoriac o tom ake pocity vyvolava v tvojej dcere akoby sa mala hanbit za to, ze nosi okuliare akurat traumu jej tym sposobi

aeruginosa
8. mar 2024

Pises, ze ste svokre uz dohovarali a nemalo to efekt. V tomto pripade bud obmedzit kontakt, alebo opakovane vysvetlovat dcere, ze okuliare nosit musi a babka len prehana… Inak neviem, ze ci by nieco pomohlo v takejto situacii.

puertorico
8. mar 2024

ešte raz rázne svokre vysvetliť , a keď nepochopí, povedať jej čo spôsobila, a viac krát tam dieťa nepríde. neboj sa, ak bude počuť že k nej vnučka nebude chodiť, tak sa zľakne a nebudú také reči

ibatanecnica
8. mar 2024

@aeruginosa už len obmedziť kontakt. Moja svokra tiež všetko preháňala - dcéru bolelo brucho - bolí ťa bruško, chúďatko a každú chvíľu kontrolovala, vyvolávala a ľutovala. Tak s me jej s mužom potom aj prestali hovoriť, čo jej kedy je. Raz to bolo hrdlo, potom brucho, ucho a čo ja viem čo. A tak bol kľud. A ja som trošku aj kontakt obmedzila lebo fakt, keď sa s niekým nedá, tak sa nedá. Potom jej len sladkosti dávala akože bolestné. No hrôza

pinkgirl
8. mar 2024

Veru ťakžko nájsť riešenie. Svokra je nejako veľmi upätá a žije v tomto prípade mentálne niekoľko desaťročí späť, kedy nebolo nič výnimočné a deti si vzájomne slovne ubližovali za nosenie okuliarov. Teraz je už našťastie iné doba. Svokru asi už nijak "neprerobíš", obmedz s ňou návštevy a ak, tak jedine za podmienok, že sa téme okuliare pred vnučkou v každom prípade vyhne. A dcérke primerane jej veku vysvetli, že babka len preháňa. Dcérka sama určite už cíti prínos nosenia okuliarov a teda povzbuď ju aké je to super, že dobre vidí keď sa hrá s kamarátmi a doma. Moji nosia tiež od malička a za celý čas sa s nijakou narážkou od spolužiakov nestretli s týmto druhom šikany. Každý z mojich synov nosí okuliare od škôlky a dnes majú 18r a 13r.

simca06022011
8. mar 2024

Obmedziť komunikáciu na minimum ak nepochopí ze týmito rečami vnucke nepomôže, skôr ublíži. A ešte ti tie okuliare dcéra odmietne nosiť a budeš mat dona cirkus, bude sa hanbiť atď.
Zastaralé polutovania nech si necha pre kamošky. Bohužiaľ moja matka je veľmi podobná. Onaxestevaj proti lekárom so všetkým a jed som riešila kozmetické veci s dcérou tak prskala na všetky strany ze chúďatko vnučka:D v piatok dcéru čaká laser konečne a už dom včera počúvala múdrosti, pritom ani nevie aký problém vnučka ma :D
Inak môj chlap a všimla dom si aj širšia rodina strašne prežívajú okuliare :D aj jemu by sa zišli ale nedá si ani za nič aj keď nebude na 2m vidieť... bežne dá tam.ruesi aké sú okuliare také a onake.

mandarinka555
8. mar 2024

Keď nepomáha dohováranie, tak by som jej dala ultimátum...Buď s tým okamžite prestane, alebo tam nebudete chodiť. No a pri najbližšom "chuďatenko moje" by som sa zbalila a odišla, aby videla, že to myslíš vážne.

evelynmozagalega
8. mar 2024

Je hrozné čo svokra robí. Vyvoláva v dcérke pocit, že je niečo strašné nosiť okuliare a malá ich potom naozaj nebude chcieť nosiť, pričom teraz sú krásne farebné ľahučké rámy a tenké sklá. Sama nosím dosť vysoké dioptrie, ale neprekáža mi to, milujem okuliare a pri športe sa dajú nosiť aj šošovky. Na druhú stranu chápem aj svokru. Teraz to neber v zlom, len sa pozerám na to z jej pohľadu prečo jej to tak vadí a prečo je možno vystrašená - vysoké mínusové dioptrie vo veľmi nízkom veku znamenajú, že oko bude ešte dosť rásť do dospelosti, každý milimeter navyše je jedna dioptria. Je možné, že skončí na 2-cifernom čísle. Hlavne v puberte dioptrie idú hore a neexistuje spôsob ako zastaviť rast oka (možno atropínové kvapky, ale tam je iné riziko). Všetko sa dá neskôr operovať, ale so zväčšovaním oka sa naťahuje aj sietnica, ktorá redne a taká natiahnutá sa môže odchlípnuť a to je veľký problém. Čím vyššia dioptria, tým redšia sietnica - pri krátkozrakosti samozrejme. Možno toto všetko svokra vie, vie čo môže nastať a je jej to ľúto. Samozrejme, nemá právo dávať to takto najavo pred tvojou dcérkou a mala by sa kontrolovať a brať to tak, ako to je. Dohováraj jej stále nech to s tou ľútosťou nepreháňa, prípadne by som obmedzila kontakt na minimum.

lilianka28
8. mar 2024

Je mi ľúto, ako sa svokra správa.
Naša dcéra začala nosiť okuliare, dosť silné dioptrie + ešte aj okluzor zhruba vo veku tvojeje dcéry. Postupne jej dioptrie znižovali až do 14 rokov. Odvtedy okuliare nenosí. Už je dospelá. Takže treba vysvetliť svokre, že okuliare oko liečia.

autor
8. mar 2024

Ďakujem vám za rady,
@simca06022011 no to ona takto prežíva všetko čo není podľa jej predstáv
@ibatanecnica presne toto je u nás, už jej nič nehovoríme ale tak okuliare vidí
@evelynmozagalega ona pochybujem že toto vie, no je taká pri všetkom, v lete sa dcéra oškrela a dva dni bála svokra senzáciu, chudatko bolinka ťa to? Ponúkam, pohladkam moja láska malinká milovaná bobinko máš, dcéra už ani nevedela kde sa oškrela. Ide mi hlavne o to aby ich nechcela prestať nosiť.
Asi budeme musieť ten kontakt obmedziť ďakujem

evelynmozagalega
8. mar 2024

Chápem, hlavne malej ukážte ako aj ostatné detičky nosia okuliare, aké sú krásne farebné a ako bude dobre vidieť, že očká potrebujú okuliarky, aby boli zdravé. Mne očná povedala, že výskum ide tak dopredu, že o chvíľu sa bude dat operovať všetko a lepšími technológiami ako doteraz. Svokra nech sa ukľudní, už sú dávno preč časy, kedy sa deti vysmievali za okuliare. Moja mama je podobná, tragédia zo všetkého, všetko prežíva 3x intenzívnejšie ako je nutné a ja z toho mám len väčšiu úzkosť. Teraz v dospelosti ju radšej ,,nezaťažujem´´, lebo by zas z toho bola len tragédia. O čom nevie, to ju netrápi.

simona92101
8. mar 2024

Odkedy su okuliare dovodom na lutost?ved nema odrezanu nohu🤦‍♀️ kedysi sa deti smiali za okuliare,nebolo vela na vyber,tiez som vyzerala ako sova,okuliare cez pol tvare,hanbila som sa.teraz je to modny doplnok,krasne ramy sa daju vybrat aby dietatu svedcali.
Opytaj sa svokry,ci chce aby sa jej zhorsil zrak,ved to nieje sranda ak uz ma vyssie dioptrie🤦‍♀️ ked neprestane,obmwdzit kontakt

ku_uk
8. mar 2024

Však jej povedz presne ten príklad. Že keď ju takto bude nonstop ľutovať tak z malej vyrastie malé zakriknute dievčatko. Nech to nerobi lebo sa ti to lutovanie vôbec nepaci a povedz jej, že nech ide na onkológii alebo niekam do sveta, aké choroby sú ľutovania hodné. Ja tiež znášam take to lutovanie a opúšťanie. Z duše to neznášam

cookie29
8. mar 2024

posli do prdele alebo ignoruj... v dnesnej dobe su krasne okuliare, vela zien ich nosi ako doplnok mody a nie ako lekarsku pomocku, aj take co nepotrebuju. A ked sa pzries okolo seba, tak statisticky cca kazdy druhy clovek ma korekciu ci uz okuliare alebo sosovky, ktore sa vidia menej, ale su. Uz davno nie je obdobie "okuliarnika indickeho" ked sa deti vysmievali, lebo nebol ziaden vhodny model, respektive jeden a co ked nesedel a okuliare furt padali z nosa

diefrau
8. mar 2024

Presne toto som zažívala ja od babky, keď mi v 8 rokoch namerali vysoké dioptrie (doteraz ich mám dosť veľké, ale nerobím z toho vedu) ľutovala ma a hovorila mi, že s okuliarmi nie som pekná 😅 ...atď a neskôr som začala (aj kvôli nej) nosiť šošovky a už som bola zrazu pekná a nemala som nosiť okuliare 😒 teraz mi šošovky najviac vyhovujú, ale okuliare mám doma stále (na doma napr.) a nie je mi všetko jedno, keby som si ich mala dať niekde von medzi ľudi...ach tí starší ľudia sa nepoučia fakt. Dcérke jedine treba vysvetliť ako to je a svokra nech sa stará o seba 😂

maryetta
8. mar 2024

To by som zatrhla. Moj nosi okuliare ked mal 3roky 2mesiace. A ano aj ked pride luto mozno ale… ved je to zdravotna pomocka co mu ma pomoct.
Svokra by si mala uvedomit ze to nie je tvoj rozmach ani lekarov. Ale ze to zjavne jej milovana vnucka potrebuje. Preto by ju mala podporit aka je krasna. Rozosna v tych okuliaroch. Keby aj sebe dala okuliare a tvarila sa ze su partacky rovnake alebo cosi aby dcerka videla ze v tom nie je sama. Su aj ine sposoby… moznosti….
Toto ja by som nedovolila urcite…

mogaa
8. mar 2024

Svokre povedať že divná je ona....okuliare sú na to, aby dieťa lepšie videlo....otvorene povedať aj ty že si neželáš aby dieťaťu takto hovorila, lebo potom nechce okuliare nosiť a ty nepotrebuješ aby sa jej zrak zhoršoval pre jej blbé reči....

januska12323
8. mar 2024

Svokre nedochádza, že bez okuliarov to dieťa nevidí dobre? To nie je váš rozmar ale zdravotná pomôcka. Na čas by som k nej prestala chodiť aj s vysvetlením.

angeli121212
8. mar 2024

No mňa by toto teda kvalitne naštvalo keďže sama nosím okuliare a teda sa mi veľmi páčia bez nich sa cítim ako nahá..

jajanka31
8. mar 2024

Strasne.. inak ona nema okuliare? Alebo nieco nejake lieky na tlak alebo co.. ja by som jej ukazala zrkadlo a este len by sme vosli 20 minut by som ju lutovala ze chudatko babka berie lieky na tlak co jej to spravili.. take strasne...a tak by som sa jej spytala ako sa citi a ci sa jej to paci a fakt by som tam viacej nesla..ona si vobec neuvedomuje ze ked niekto nevidi dobre tie okuliare potrebuje pre lepsi plnohodnejsi zivot.. a vdaka bohu za tuto pomocku. ja neznasam taketo lutovanie dieta sa buchne do vankusa a uz ho treba 3 hodiny lutovat.. lebo chudatko.. a pri tom to dieta ani nevie ze sa buchlo nic ho neboli..

domkakvet
9. mar 2024

Este raz sa s nou skuste porozpravat a vysvetlit aj dovody preco to nemoze hovorit a ake to moze mat falsie nasledky.