Susedské problémy

25. mar 2024

Ahojte zienky. Poprosim vas rychly nazor. Pristahovali sme sa do 6 rocneho domu v novej stvrti, okolo nas skor bohatsie rodiny, my sme majetkovo neni na takej urovni. Byvame v dvojdome. Oproti nam v druhom dvojdome, byva rodina, ktora uz ked sme sem prisli, mala svoje 4 smetiaky opreteho o nas dom na pozemku niekoho uplne ineho. Nasa ulica sa totiz nasimi dvojdomami konci a ten pozemok za nasimi domami, ktory ma majitela nejakeho developera proste sused vyuziva aby tam mal svoje smetiaky (na tom pozemku su kriky, trava, sem tam strom). Mne to pride zvlastne preco svoje smetiaky nema pri svojom dome ale cez cestu za mojim domom (oproti jeho domu). Ja mam svoje smetiaky na svojom pozemku. Nas dom, uz ked sme ho kupili mal branu, ktora sa otvara na pozemok toho developera. Ale je velka sanca ze za nasim domov na asi cca 2-3 metroch sa stavat vobec nebude, lebo tadial vedu kanale, takze teoreticky ta brana nikomu vadit nebude. Ale keby vadila, musime ju dat dole. Ked sused ide k svojim smetiakom a brana je otvorena tak mi nou hybe, a neda ju do povodneho stavu, to mi vadi. Moje agumenty ze nech si kazdy dava smetiaky k svojmu domu - proste vobec neberie. Povie ze Nie. Sused je velke zviera v jednej banke, produkt 90rokov, ostre lakte, vysoky a sebavedomy. A teraz co by ste robili. Ja nerada ustupujem takymto "hovadam", ale zaroven nemam rada konflikty. A pozemok kde tie kose su nie je ani jedneho z nas. Susedovi som hovorila, ze ci si teda ja mozem davat smetiaky k jeho domu, podla tej jeho logiky a povedal "ved si davaj". Takisto spominal nejake "stanovisko smetiakov" za mojim domov, ze ked si chcem dat smetiaky prec z mojho pozemku, nech si ich dam teda tam kde aj on. A este povedal ze keby som tam napr. chcela urobit zahradku, a skraslit si to okolie, tak ze by si tam tie smetiaky nedaval (ked sme sem prisli, chcela som si tam urobit take detske ihrisko pre vsetky dei z okolia, hojdacky, preliezky zo stareho lana, ale znechutili ma tam tie ich smetiaky,a ta ich arogancia, tak som sa prestala snazit a tak som sa na to vyprdla).
Co by ste robili. Ist do konfliktu o smetiaky na cudzom pozemku, na ktory vlastne nemame ani jeden pravo?
Alebo sa chytili toho jeho argumentu a dali si svoje smetiaky na "stanovisko smetiakov", tym padom jeho smetiaky posunuli dalej od cesty (co ho akurat naserie lebo potom bude musiet cez travu a jamy tahat svoje smetiaky na cestu kvoli smetiarom aj 5 metrov; alebo davat si smetiaky o jeho plot (oplacali rovnake, rovnakym); alebo ukazali graciu a vyspelost a uplne sa na tuto zabomysiu vojnu vykaslali, lebo je jasne, ze to co mozem dosiahnut vyhrou je ovela bezvyznamnejsie nez to co mozem stratit (zle vztahy so susedom oproti, naschvaly, arogancia moci, nase deti ovplyvnene susedia si pri vareni gulasu budu musiet vybrat). Ich syn (9)je vraj v ich triede trochu sikanator a o mojej dcere(10) rozsiril ze mu dala facku (dcera tvrdi ze nedala). Prepacte za dlhy prispevok, je to hovadina, ja viem, len ma zaujimaju vase pohlady ako riesit taketo malickosti kde ide o PRINCIP, ale ak aj "vyhram bitku" tak "prehram a riskujem ovela viac".

maris5
25. mar 2024

Smetiaky by sa mohli zahadne stratit.

8853
25. mar 2024

@maris5 neskoro, uz to bude podozrive

majlo1234
25. mar 2024

Pokial by ma neobtazoval smrad z jeho smetiakov, neriesila by som to, nakolko ich nedava na vas pozemok. Ked sa mu ich chce tahat hore dole cez ulicu…

autor
25. mar 2024

@8853 mali o nas dom oprete aj furik a ten.im ukradli...najprv sa pytal aj nas ci sme ho nezobrali...

tykat
25. mar 2024

Nerobila by som nic, max ho poprosila nech dava branu tak ako ju mas, aj ked neviem ci ti to realne vadi ked je brana inak, ci ju nemas nejako tak ze ju musi pohnut ak sa chce dostat ku smetiakom.
A mozno by som si tam dala aj svoje smetiaky a posadila k tomu nejaku rastlinu ktora zakryje pohlad na ne. Neviem ako je to dispozicne.

Bud rada ze tam nenahadzal dlazdice a nechodi tam s nejakymi kamosmi fajcit. Alebi ze tam nema volieru s nejakymi psami, ci parkovaciu plochu pre kamion. Smetiaky su prkotina

8853
25. mar 2024

Ak by mal oprete veci, smarila by som to o meter dalej. Zase pre dobre vztahy si nechavat poskodzovat fasadu je trochu vela... Chapem, ze ta brana je na cudzi pozemok? Ziadala by som ho, aby s nou nemanipuloval, ale tak isto by som ju mala stale zatvorenu, ak pri nej nie som, naco mu zlahcovat pristup este aj na vas pozemok, ked zjavne je to riaditel celej ulice a nevie, kde su hranice

jaavaa
25. mar 2024

Asi az take ,,zviera,, nebude ked si kupil dvojdom. Inak by si kupil samostatne stojaci dom a ziadne smetiaky so susedmi by nemusel riesit. Ja by som si smetiaky dala k tym jeho a mozno by sa uvedomil, ze Vam to vadi. A hlavne by sa mi tazke plne smetiaky nechceli stale tahat po ulici, ked pridu smetiari. Inak tie smetiaky, to ju tusim vecny problem vsade. Nam kym sme este byvali v domo-byte, stale hadzali susedia smeti do nasho kosa, ked sa uz ich smetiak zaplnil. To bolo tiez na nervy.

8853
25. mar 2024

Inak mu tie smetiaky moze obcas nejake zviera prevratit a vy sa obcas mozte stazovat na urade, ze pan sused rozhadzuje odpad v okoli a obcas si to aj odfotit ze to nema zabezpecene a taaa zver. Pane boze ta zver ako tam z toho robi bordel. Len si daj pozor, ci nema kameru, kde ta uvidi.

gabrm
25. mar 2024

@autor
Keby boli smetiaky opreté o môj dom,alebo plot,tak by sem tam boli prekotené a vysypané a keby nepomohlo,tak by sa možno aj stratili. Ale pokiaľ nie sú na mojom pozemku,nerozumiem prečo by som to mal riešiť. A to,že ti bránu nedá do pôvodnej polohy,to je asi preto,že brána nie je na tvojom pozemku,resp otvára sa do verejného priestranstva.

autor
25. mar 2024

@tykat rozculuje ma cele to ze si dava svoje smeti za moj dom, aj ked si ich moze presne tak isto davat za svoj. Napriek prosbam a argumentom, neda sa s nim pohnut, nevidi to alebo mu to pride ok lebo tu byval skor nez my...pride mi to ako v Tiranicu ked psy z vyssej triedy chodili vencit na palubu nizsej triedy. Toto vyvysovanie, a neschopnost nacitit sa ako sa citi ten druhy, to mi vadi. A samozrejme vadi mi fakt, ze keby tam nema tie smetiaky, mozem si tam bud dat svoje smetiaky a uvolnit si miesto na zahrade; alebo si skraslit priestor za domov a urobit si tam zahradku/ihrisko.

h2
25. mar 2024

Smetiaky nie sú na tvojom pozemku, takže nemáš v podstate nárok ho žiadať, aby ich tam nedával. Tvoja brána tam zasahuje, to si nejako neviem predstaviť, ako to máte, keďže píšeš, že sa tam otvára. To ju máte bežne otvorenú? Veď si ju zatvor a buď rada, že vlastník vedľajšieho pozemku nežiada, aby si ju na jeho pozemok neotvárala.

h2
25. mar 2024

Tak keď má sused za svojím domom rovnaké miesto na smetiaky, šupni mu tam tie svoje. 🤷🏻‍♀️
Alebo: odkúp tú časť pozemku. Potom si tam môžeš robiť záhradku, ihrisko, či čo len budeš chcieť. A ako bonus sa ti brána bude otvárať na tvoj vlastný pozemok. Ak tam developer nemôže stavať, možno ti to rád a výhodne predá.

autor
25. mar 2024

@gabrm vies, ale podla tejto logiky si mozeme nahodne vybrat suseda, ktoremu.budeme pred dom na verejne priestranstvo davat smetiaky/bordel/auta/sneh aby sme my ostatni mali tip top krasne okolo domcekov...a kde si on bude davat auto,sneh,smetiaky.to nas nebude zaujimat...nie je to zvlastny precedens...tebe by nevadilo keby sused ma verejne parkovacie miesta pred domov ale vzdy parkuje pred tebou? Napr lebo od ndho sa horsie vychadza?

marsmykkok
25. mar 2024

a ked si kupovala dvojdom trpela si slepotou? Tie smetiaky si tam nevidela? Ako ľudia sú svine, preto si treba overiť susedov, okolie a tobôž ak kupujem dvojdom. Mohla si to zbadať vtedy a nekúpiť dom, nedať sa opiť rožkom-dobrou cenou za dvojdom. Teraz zbytočne sa hneváš, sused je tak naučený a myslím, že to nie je typ človeka, čo ti vyhovie, akurát vyvoláš konflikty, kašli fakt na to.

autor
25. mar 2024

@h2 no, ja by som tu branu tak nepostavila ale pocas 2 20 min obhliadok som si to neuvedomila... Ta brana je vacsinou otvorena a obcas priznam aj naschval, aby som suseda odradila od toho aby si opieral veci zozadu nasho domu. My ju nepouzovame, nema ani motor, nezamyka sa nikdy, mozno ju raz predame 🙂 otvara sa na cudzi pozemok asi 1-2metre.

autor
25. mar 2024

@marsmykkok na obhliadke som si myslela ze to su moje smetiaky, tie za tym domom. Kupovala som dom pred 2 rokmi, ked bol ten najvacsi hype a kazdym mesiacom ceny stupali...uz som sa poucila...ale susedia su tu inak skveli v sirsom okoli mame same fajn rodiny. Aj nas sused smetiakovy fantom je inak v pohode, ak neotvorym tuto temu .

dskjhfdlkdjhl
25. mar 2024

Mne sa zda, ze si so susedom nemate velmi co vycitat😉

marsmykkok
25. mar 2024

Autorka Tie smetiaky ti neubližujú. Koľko ľudí má susedov, čo sa kvôli ním nevyspí, lebo robia randál, pália každý deň odpad, vyhrážajú sa ublížením na zdraví a podobne. Proti tomuto sú tie tvoje koše fakt smiešne. Ja ťa chápem, nemám rada tiež takýchto rozťahovačov, čo všetko dávajú na ulicu, na hranicu pozemku a tak. Ale kúpila si to a sused je už tak zvyknutý, nerobia ti tie smetiaky nič, tak kašli na to. A PS nerob naschvál s otvorenou bránou, vykradnú ťa a poisťovňa ti bude kvôli tomu krátiť poistku alebo nič nevyplatí, prípadne vbehne nejaký túlavý pes na pozemok a ublíži tebe alebo dieťaťu, zatváraj ju, aby ťa nedobehla karma, že chceš robiť jemu napriek a urobíš sebe a svojej rodine.

h2
25. mar 2024

@marsmykkok Keby si ty kupovala dom a našla by si taký, čo ti vyhovuje po všetkých stránkach, má výbornú polohu, dispozíciu, cenu... odradili by ťa smetiaky na vedľajšom pozemku?

pbra40
25. mar 2024

Jedine to riesit cez Obciansky zakonnik (cez obec) ak ta smetiaky obtazuju napriklad zapachom. Obec mu prikaze ich premiestnit

gabrm
25. mar 2024

@autor
Pokiaľ by boli pred mojím domom verejné parkovacie miesta a parkoval by tam sused,tak by mi to ani nemohlo vadiť,pretože sú to verejné parkovacie miesta. A inak tiež musí byť radosť mať takú novú susedu ako si ty. 😀👍

autor
25. mar 2024

@marsmykkok dakujem, za chapavy pohlad. Na pozemku nemam nic aj keby sa tam dostali, vsetko je v zamknute v dielni. Brana sa aj tak neda zamknut alebo len velmibzlozito...

marsmykkok
25. mar 2024

@h2 mne to nevadí, takže odpovedať ti neviem... Ale ako píšem vyššie, mám skúsenosti so zlými susedmi, teda určite by som pozerala kde sused parkuje autá-či nemá 4 a 2 neparkuje pred mojim domom a ja nebudem mať kde, či nemá kopu stavieb na hranici pozemku, čo mi budú tieniť a tak. Lebo fakt ak by mi niečo vadilo, tak potom za spory nestojí žiaden dom, lebo tie susedské problémy sa ťažko riešia.

autor
25. mar 2024

@gabrm preco je radost mat susedu ako som ja? Ja mam zase rada ludi co z jedndho prispevku ma hned spoznaju. Ludia ktori poznaju moju situaciu, tak ma chapu a rozumdju mojim pocitom. Su taki co mi radia, daj im smetiaky za ich dom a ty si na to miesto daj svoje; su taki co mi radia : kasli na to, mozno v buduvnosti sa ti tento dobry bod bude hodit. Ja som to pivedala susedovi hned pred 2 rokmi ze preco to tam davaju a bola som prekvapena tym argumengom: my sme sa s predchadzajucim majitelom dohodli... Tebe ked najblizsie sa bude odhrnat sneh a sused to nahrnie pred tvoj dom, ked mu donesu dajme tomu zeminu, a obaja mate pred domov kus plochy, si v pohode ak to hodi pred teba, aby on mal volnu cestu? Ved nic sa nedeje, verejne priestranstvo. Ja ked mam nieco co by mohlo obmedzovat druhych snazim sa obmedzit co najviac seba.

deti95060810
25. mar 2024

nedá sa brána zamknúť? žeby ju neotvoril?
s tými smetiakmi by som nič neriešila - nie je to tvoj pozemok...
inak bulo poriadny.... 🙄

autor
25. mar 2024

@majlo1234 ale aj ja si chcem dat potom tam svoje smetiaky. Ja si mam uberat m2 z mojho pozemku kvoli mojim smetiakom a pritom za domov mam idealne miesto-ale uz si ho obsadil sused? Tak potom ak tak trva na tom ze smetiaky chce mat za mojim domom, hadam mam pravo, mu ich posunut od cesty a na to najlepsie miesto pri ceste si budem davat svoje smetiaky. Kedze uz musim znasat pri svojom dome "smrad a neestetickost" jeho smetiakov

autor
25. mar 2024

@deti95060810 da, uz ma to napadlo, ze by sa nedala zavriet a trcalz by akurat presne ten meter aby sa nedostal k smetiakom. To by bolo velmi radikalne, ucinne a verim.ze by mi urobil zo zivota peklicko...ale ti radikalndjsi kamosi mi radia toto

tundra
25. mar 2024

Posli za nim manzela,mozno to zaberie.Inac hlava mi to neberie,coho su ludia schopny...

majlo1234
25. mar 2024

Mas pravo samozrejme. Ale potom nie si “lepsia” od neho. Lebo to je take slovenske pre mna, stazujes sa, ze nema smetiaky na svojom, ale zaroven by si aj ty chcela nemat smetiaky na svojom. Pokial to nespravis iba zo strachu pred nim, je to tvoja ujma. Tak mu ich posun. On ti ich posunie nabuduce a nastriedacku si ich budete posuvat, a ani jeden nebude mat pravo nadavat.
Ja by som sa na to vykasala, nechce sa mi natahovat a blbcami, co si myslia, ze im patri cely svet a zaroven rada robim veci tak ako sa “maju”, cize by som svoje smetiaky nechala u seba

ahhola
25. mar 2024

V prvom rade asi stojisko smetiakov, nie stanovisko🥲
V druhom, je to tlk, kazde Veľke zvize si strazi svoje odpadky, na to doplatila Madona, ze jej paparazi slohli smetiak a ukojili svoju zvedavost vo viacerych ohladoch, aj ked protivny naprotivny ma urcite skartovacku, vzdy sa da nieco vycitat z odhozkov.
Otazka je, ci to robil aj predtym, ako ste tam prisli byvat, alebo vas len tak z nudy nasiera. Lebo moze. 👿