Ako by ste riešili situáciu, keď vášmu susedovi vadia vaše mačky. Máme malé mačiatka, snažím sa aby boli len na dvore, no keď sme preč , zrejme zájdu aj k susedovi. Oni sa na to nenormálne zlostia. Bola aj taká situácia že pár rokov do zadu som mala mačiatko a on mi ho surovo odstrelil, lebo raz išlo k nim. Neviem ako riešiť teraz túto situáciu, nechcem byť s nimi znova za zle ...
Tazko zabranis macke aby preskakovala ploty. Mozno treba susedovi pripomenut, ze je trestne ublizovat zvieratam, vratane maciek.
Zial ked sused je takej povahy a ma k mackam vztah aky ma.. Akonahle budu na jeho pozemku, nic neovplyvnis... Ja chapem ze ak nemaju aspon psa co by macky vyhanal, zjavne im vadi ze sa tam prechadzaju, pripadne sa "vencia" atd, ale pokial nemas vyslovene indoor macky, obavam sa ze nie je mozne dohovorit ani mackam ani susedovi. 😐
Macke by som nespravila nic, ale tiez by ma stvalo keby od susedov preliezaju macky k nam a vsade po nich budem nachadzat "stopy".
Male rozdaj, velku vykastruj...
Toto su take situacie... ja na tvojom mieste by som mala len jednu macku, dat ju vykastrovat. Tu jednu snad sused znesie a nebudu mu vadit lezuce macence.
Nemam nic proti mackam, ale mna osobne tiez nastve ak pridem na zahradu a tam po travniku, v zelenine nakadene od maciek.
@ice8 oni majú psa, a chudák je dennodenne bití viac než sýti...
Ja sa mu ani necudujem. Tiez mame problemy so susedovymi mackami. Na terase ostate,vsade capky,lozia po stole,nabytku vonku,hnus. Strasne nervy mam na macky,ale co narobim? Jedine,co mi vadi,ze ich maju vela a chodia kade tade. Ale nejako to musime strpiet.
Macky mat vo vnutri a kludne im k tomu vytvorit dostatocne velky zabezpeceny aj zhora vybeh vonku. Ine riesenie asi pravdepodobne nie je. Ja sa susedovi ani necudujem (aj ked to odstrelenie je za mna daaaleko za hranicou) - su to vase macky, je vasa povinnost zabezpecit, aby neobtazovali druhych. Neviem, kde sa v ludoch berie to, ze im pride normalne, aby ich zviera behalo po cudzom pozemku a vykonavalo tam potrebu, behalo po cudzich veciach atd atd.
Akoze biju psa a nedavaju mu jest?
A co sa tyka ich psa by som zavolala RVPS, slobodu zvierat alebo nieco. To tiez nepochopim ako sa moze niekto na take nieco prizerat.....
Tak ja mám rada mačky, ale svoje mačky si máš zabezpečiť a nenechať ich lozit kade tade. Keby som človek čo nechová mačky a dennodenné mám dačo ocurane, tiež neskacem meter dvadsať radosťou. Mačky treba kastrovat a spraviť lepší plot, alebo z nich mat indoor mačky
Akože ja mám mačky rada, síce my nemáme už niekoľko rokov, ale ja sa susedovi nečudujem, pretože sme kvôli cudzím mačkám museli zrušiť pieskovisko, asi vieš prečo. Minule sused spomínal, že im tie isté cudzie mačky,chodia kradnúť rybky do záhradného jazierka.
Tvoj sused ti uz zabil maciatko, a ty nechas po tej skusenosti dalsie macicky, aby k nemu isli? To myslis vazne?
Ak nechces, aby macky behali kade tade, tak jedina moznost je drzat ich vo vnutri a dbat na to, aby odtial nevybiehali. Macka, pokial ju mas navolno na dvore, sa bude spacirovat tam, kam chce ona a nezabranis jej v tom
Susedovi sa ani necudujem. My sme tiez mali takeho suseda, ktoreho macka nam chodila kadit do zahradky medzi mrkvu, pripadne nepohrdla ani pieskoviskom. Odstrelit by som ti ju neostrelila, ale mat kazdy den nasrane a nastane medzi hriadkami a v pieskovisku, kde sa hra dieta, je hnus. A to ti pisem ako clovek, ktory macku vlastnil a vie, co to vsetko obnasa. A dufam, ze maminku, aj male macence das vykastrovat.
je blbost ze nezabranis tomu.... okolo vaseho pozemku a plotu rozsyp skoricu ta pre ne neni toxicka a za tu hranicu nepojdu. Je to humanne riesenie robi sa to v domoch bez plotov bezne kde psy chodia potrebu vykonavat na susedny dvor.... ak nezaberie tak nastruhana cibula a tiez porozkladaj treba prirodne repelenty skusat napr ocot porozlievat zisti co im vadi lebo inak si neviem predstavit majitela maciek co ma dalsie a dalsie macky a necha k susedovi chodit ked vraj uz jedno zabil.... na svedomi ich bdues mat ty a nie sused.. ty ich mas na zodpovednost
Daj si vykastrovať mačku a bude len doma sedieť.
Ked sa podarí dokázať že sused ubližuje mačke, nebodaj zastrelí kludne ho môžeš udať na polícii.,
Nic v zlom, ale mne by to tiez vadilo...svokrovci tiez maju nervy lebo im lozia susedove mackyna dvor...na terase nastate...no hroza...polieval ich vodou...chvilu bol klud a teraz lozi zase ina...
Maj ich dnu a nebudu nikde chodit po susedovh
A vam ludia nevadi, ked vas okaka vtak? Myslite ze vtaci drzia a nikdy nepustia nad vasim pozemkom ?
Nemali ste kupovat tak male pozemky.. Ze vam par kakanic prekaza..
Skoda, ze uz mam pukance dojedene :D
@listy456 a co sa asi tak stane s tou skoricou po dazdi? 🙂
natych 250m2 pozemkoch drzat macku je sialenstvo, nemozne.
@ildiko36
kastracia nepomoze pri mladej macke, kazda je individualna, ale kastracia je extremne odporucana samozrejme aj z ineho hladiska. Ale to asi vedia.
jedine super ultra hladky 4metrovy vysoky plot pomoze, vsetko ostatne macky preskocia. Kto si mysli opak, nemohol mat macku.
@ice8 a keby chodim psa vencit pri tvoj dom a 💩 tam necham, tak budes s tym v pohode? 🙂 nebodaj, ze by bola otvorena branka, tak v pohode ho necham vojst nech sa vykaka a spokojne si odkracam dalej lebo ved aj vtaci ti tam kakaju... Zaujimave teda.
@ice8 to akože naozaj sa máme tešiť tomu, že niekto má doma 5-6maciek a chodia srať deťom do pieskoviska? Určite by si bola nadšená,keby si mala očúrane sedenie na terase a že to teda smrdí,to určite vieš
Mám mačku a chápem to. Ku nám chodí cudzí kocúr a pár krát sa mi vyšťal na chodbu 🤦 Kto má mačku tak vie aká je to aróma
@anonymanonym Beatka, si to ty? :DD prave si opisala praktiky nasej susedy..
mne tiež vadia mačky od susedov na záhrade. Napravo, naľavo ich kŕmia, k nám chodia kadiť. Fakt potešenie, na terase, v trávniku, kade tade. Chlap ich oblieva vodou, sem tam nás navštívi kamarát s rotvajlerom, sem tam ošetríme rohy octom. Pomohlo. Treba uznať, že ak má niekto zviera, má zaň aj zodpovednosť. Úplne chápem ak sa sused hnevá. Samozrejme, že odstrel a agresiu neschvaľujem!
Su to tvoje macky tak nimi neobtazuj suseda. Tiez by mi to vadilo
Ano, chodia mi zvierata cikat a kakat k mojmu pribitku, je to chyba ludi, a tych divicyh, co urobim? Ty nemas na pozemku krtkov? Ani neprelietaju vtaci? V mestach si nikdy nestupila do kôpky? Je to uplne normalna vec..
Akekolvek peiskovisko treba zakryt, akekolvek, pretoze my (ty ani ja ani nikto iny) nemozes technicky zabranit aby sa nahodna macka dostala do piesku, to da rozum, nie ?
Cize tesit nie, ale akceptovat skutocny svet taky ako je, ani do osieho hniezda nikto nepicha len tak, pre radost, ale akceptuje to.
Ciste technicky, vezmi si to z tohto uhla pohladu - ak by skorica naozaj fungovala, ludia by ju zacali sypat hromadne vsade, kam asi by tie zvierata isli na svoju prirodzenu potrebu ?
@marryen prense tak! ak jej vadi ze jej pisni travnik, tak logicky treba vyhradit nejakych 0.5m2 na pieskovisko a travnik bude OK. Nesuhlasis? Je to uplne bezny princip permakultury - skodcom vyclenis urcite % uzemia a cielene ich presmerujes od toho najcennejsieho.
~~~~~~~
Nikto mi neodpovedal na nepohodlnu otazku, tak ako je tomu zvykom - ako sa branite proti vtakom, obzvlast holubom ?
Ozaj a ak to na VAS pride niekde na verejnosti, co robite? Co robite v lese?
@ice8 ked si taky neodbytny, tak ti odpoviem, aj ked viem, ze moja odpoved bude znegovana, sice bezpriciny ale zo zasady.
Na zahradu mi holuby nelietaju, na balkone mam v truhlikoch napichane bodce aby mi tam nesadali a nelamali kvety a zeleninu.
A na rozdiel od macky, z divych vtakov na zahrade mam uzitok, teda z vacsiny, pretoze sa zivia hmyzom, ktory skodi mojim kulturnym rastlinam. Ja som dosla az tak daleko, ze maju na nasej zahrade budky, krmitka a napajacky. A keby sa chceli so mnou delit o moju urodu, to riesim sietami.
No a ak to na mna pride na verejnosti, nestiahnem gate a nevylozim sa kde mi napadne, som civilizovany clovek, vzdy pouzivam WC aj mimo domu, ja to "neoprem" o najblizsi strom ako to zvyknu chlapi robit. A v lese decentne zaleziem za kricky a vybavim to tam.
Mačku nenaučiš byť len doma. Iba keď by boli iba vnútri 🙂