Susedia maju rovnako stare deti ako my(10,7)....ich deti chodia po mojich, idu na bicykloch na ihrisko a moji vecne pridu skor, lebo susedia im robia zle....suseda na svojich nedopusti....oni to urcite nemyslia zle, jej je skoda nieco hovorit....ako by ste to riesili?myslela som, ze si ich pekne zajtra usadim na gauc a prehovorim im do duse....ale co im mam vlastne povedat?
7 a 10r deti by som same naihrisko este nepustala..
@alzbetka239 ani ty nedopusť na svojich. Čo nevidíš na vlastné oči, to sa nestalo. V takých prípadoch treba "páchateľa" prekvapiť, prichytiť pri čine.
Choď najbližšie za nimi a keď niečo zle uvidíš, treba si to s nimi vysvetliť.
Normálne sa opýtaj tvojich či chcú ísť von do susedovým deťmi
Ak áno, tak potom povedz susedovým deťom že ak sa chcú kamarátiť s tvojimi tak im nesmú robiť zle
A tvoje deti treba naučiť brániť sa
Kedze si tam nebola, mozes len spekulovat, kto komu realne robi zle a kto do koho zabrda, kto ma blbe komentare "len" a kto utoci a provokuje uz fyzicky... kazde dieta riesi konflikty inak a pod ciarou aj jedna a aj druha cesta je zla...
Suhlasim s komentarom vyssie, ked si idu na nervy, tak chod proste s nimi, s rodicom na dohlad budu krotkejsi...
@pink_lady sme mala dedina, byvame mimo hlavnej cesty...uz 2 roky tak chodia a nie len moji, tu kazdy kazdeho pozna
na aky gauc? nemozes im nadavat u seba doma-akurat sa dostanes do problemov.. ist s detmi na ihrisko a ak budu robit zle vynadat .. ak robia zle aj inym detom riesit to spolocne s inymi rodicmi .. pripadne silna moc na dedine byva aj kostol=mozno ten knaz ci kto tam byva im skor prehovori do duse... mne keby si vzala dieta k sebe a nadavala mu tak sa rana nedozijes..ale zas moja je priatelska lol
@tosomja manzel nachytal jedneho z jej chlapcov ako hresil....napisala som jej a jej odpoved bola ze to si urcite moj manzel vymyslel
Kamaráti si zle nerobia. Tvoje deti s nimi chodiť von nemusia ani keď su prazdniny. Po mojho syna začal chodiť takto jeden chalan v rovnakom veku (9) po asi troch tyzdnoch sme to zabrzdili mi rodicia. Dali sme neskor rec viacero mamiciek tu z ulice a vsetky sme sa zhodli. Lepsia je inteligentna samota ako hlupa spolocnost.
@pribinak chcu ist...len sa nevedia branit a furt pridu sklamani a nahnevani...dnes na mladsieho vyliali malinovku a starsieho doslova cvicia ako opicu....poslu ho do mlaky, do hlbokej vody do potoka, minule ho poslali na kukuricu....samozrejme cudziu...cize kradol a kukuricu si zobrali domov
@alzbetka239 tak potom vysvetlit tvojim deťom, že na nejaký čas si od týchto deti dať pauzu
A keď ich susedove prídu volať von, tak povedať, že nepôjdu s nimi a to preto že vylial na neho malinovku, poslal ho kradnúť, ….toto kamosi nerobia
@alzbetka239 zakázať im s nimi chodiť von. To je už šikanovanie. Tvoje deti musia vedieť čo je sranda a čo je už zneužívanie. A tak isto, že keď niečo urobia, aj keď preto, že chcú zapadnúť, budú niesť následky. (ukradnutá kukurica a niekto by ich chytil, vám prídu klopať policajti) čiže obmedziť kamarátov, nech sa hrajú pri vás. Nie bez dozoru.
@anjelicek26 viem kto sa ako sprava, ved od mala spolu vyrastali a chodila som von s nimi....susedia su "vychcani" uz od mala....ved aj triedna ma na to upozornovala....
@alzbetka239 skor vidim problem vo vasich detoch. Starsi sa chce zaradit. Treba mu vysvetlit, ze ma pouzivat vlastny rozum. Ide do puberty. Asertivita sa mu velmi zide, evidentne je velmi ovplyvnitelny.
@mila19 nemozu cele dni presediet doma, a tu na ulici maju akurat ich a male deti...alebo potom uz starsich, co ich neberu do partie....
@alzbetka239 skor by som dohovorila starsuemu, aby si nenechal robit,zle. A mozno sa chce pred nimi ukazat a da sa nahovorit na kazdu blbinu- no to nie je problem tych chlapcov. Alebo nech sa hraju na dvore/ uluci- tam to mozes odsledovat.
@syslik81 bezne sa chodia ku nam domov hrat, to by nebolo nic nove....bezne sedia u nas na gauci....a nemam v plane im nadavat, to nepomoze....skor postrasit
@alzbetka239 tak ked k vam pridu povedz im ze ak sa budu k tvojim detom spravat zle-ze o tom vies - tak su u vas naposledy ... a svojim zakaz sa s nimi hrat .. 0 rocny by uz mohol vediet povedat nie
@alzbetka239 môžu robiť kopec veci pokiaľ ste v dome a mate dvor. Môže sa im organizovať program.
Niektore veci z deti nevymazes dohovorom, nesu si to z rodiny a pokial vy ste “iná rodina” s iným etickym štandardom to proste nejde zlucit. Mas este relativne male deti, branit sa musia naucit.
@portret7 a ako mu to vysvetlit....on si to uvedomi vzdy az neskoro....
@zuzinka888 dohovaram, ale pride na to vzdy az neskoro....minule sa ho mladsi zastal, lebo sa mu nepacilo ako s nim cvicia...
@mila19 a ako ich to naucit?mladsi to skor chape a neda si skakat po hlave....no starsi ide do puberty a mam uz teraz strach na co sa necha nahovorit...
@alzbetka239 tak aspoň ten mladší nech je asertivny. Podpor ho. A pochvál že bránil brata
Inak ak sa veci majú takto tak by som na nejaký čas zrušila hranie sa u vás. Aspoň si budú viac vážiť spoločnosť vašich deti
@tosomja s tou kukuricou som im to vysvetlila, velmi sa potom bali, ze co bude a uz tam viackrat neboli....no sused povedal ze to nekradnu, to si len tak zoberu....ved aj ocko tak chodi...
@alzbetka239
@alzbetka239 treba byt trpezlivy v dohovarani- nech trochu aj porozmysla ored tym ako ho na njeco nahovaraju. On asi chce zapadnut, nechce byt" srab a slaboch"( mozno ho tak nejak oznacia) ale roky prejdu a neskor ho mozu nahovorit aj na trestne cinnosti a tam uz nepomoze - to mi on povedat, ze mam urobit. Takze je spravne ze to chcete riesi. Mozno ho upozornit pred tym ako pojde s mini. Ten starsi je asi taka citliva a " naivna" cista dusa- a neuvedomuje si ze mu vlastne robia zle.
@zuzinka888 presne ste to vystihli...citliva a naivna dusa, nechape, ze preco by mu niekto robil zle, ked on chce vsetkym dobre...dufam ze ich uz tento rok rozdelia a nebudu spolu v triede
@alzbetka239 s tym ti ja bohuzial neviem poradit, ale ja ako matka som synovi vysvetlila, ze nic nemusi nasilu, ano ist von lebo XY pride, nie je uplne v norme sa bicyklovat sam vonku o 22:00 alebo to, ze kazdy sused tomu chlapcovi uz vynadal z nejakeho dovodu a menovala som priklady. Proste nejako to prijal, ze je to zla spolocnost a tiez pocul ako nas niektore exesy vytocili. Plus ked prisiel po neho povedala som jasne NIE ma iny program, NIE sme doma, dokonca bol taky drzy ze orisiel aj 3-4x za den, ze sa syna opytal preco toto a tamto nieee ???? A ten mu povedal, ze lebo mama povedala a vysmial sa synovi do tvare. Niektore deti su psychopaticke od detstva :( je mi toho chalana strasne luto, ziadne dieta si toto nezasluzi.
@alzbetka239 viešco ja mám podobný problém môj má kamoša a čistá katastrofa s manželom sa naňho veľmi hnevame lebo kamoš hresi, hra hry na mobile robí jak z odtrhnutych vajec majú 7r môj ho ale proste žerie sám povie, že áno robí zle je to skarede čo robí a už sa s ním nebude hrať ale zazvoní pri dverách a môj nevie na ktorú nohu stupit čo sa tak teší že preňho prišiel....na uličke je tiež jediný kamoš v jeho veku. Ale oni sú dokonca aj spolužiaci a my už nevieme či mu ho zakázať úplne len potom je zase smutný, že sa s ním nikto nehrá lebo všetci ostatný kamoši bývajú ďaleko a ja zase nepustíme môjho samého do dediny..,..samozrejme, že mu dovolíme aj iné kamoša ale toho musí doviesť mama alebo ja idem preňho a tiež druhe rodiny majú aj svoje plány nemôže byť môjmu k dispozícii 7dni v týždni. Tiež neviem čo robiť či zakázať úplne ale tu nejaké pohoršenie aby nehresil alebo nenacvicoval z mojím jak z opicu nepomôže lebo môj mu to v podstate dovolí.
@alzbetka239 citliva a naivna dusa v tom veku by mali byt deti prave taketo. Casom sa nauci a treba vysvetlovat. Treba mu zavolat k vam domov mozno zo skoly nejakeho ineho kamosa s kym si rozumie nech nema snahu kamosit sa s tymi druhymi. Snad ma aj inych kamosov.
@alzbetka239 tak, ze vonku je zodpovedny sam za seba a pri najblizsej obdobnej situacii, pokial nebude vediet pivedat nie, tak ho von na urcity cas nepustis. Treba ho upozornit, ze ked povie nie, pridu posmesky. Mozno to nezvladne vzdy, ale treba sa s nim rozpravat a vzdy ho pochvalit, ze sa nedal nahovorit na hlupost a to je znak, ze uz je skutocne velky chalan,… a pod. Myslim, ze toto je idealny vek naucit sa povedat v partii nie… partii stretne vela, nevies deti separovat… ale je to nacvik na neskorsie casy, ked ho budu v partii nukat cigeratami, alkoholom,…a inymi lakocinkami😉vsetci budu chciet byt in a nebudu chciet byt outsidermi.
choď s nimi na ihrisko a nedovolia si. alebo choď o pol hodinu po nich na tajnása a rovno im vynadaj keď uvidíš deťom ubližovať.