Sused a tuje

sta31
5. apr 2024

Dobrý deň chcem sa opýtať keď mám posadene tuje na mojom pozemku od susedovho plota asi 20 cm ...sused začal stým ze si ich mam presadiť akože ja ich nemienim presasadzat ved preto som ich tam dala , že ich tam chcem ....ako to je nevie niekto

mirage
5. apr 2024

odveci otázka.. a žiju tuje? Lebo tie schnu v celej Europe.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
suzitok
5. apr 2024

@mirage ja žijem na západnom Sk a teda tu v obci majú tuje v každom druhom dvore a žijú 😀 Niektorí si nimi olemovali celé záhrady.

mirage
5. apr 2024

@suzitok no neviem, ja som tiez zo zapadu, a veru nepoznam nikoho, komu by neumierali. Nam cely zivy plot, komplet.

hellwant
5. apr 2024

Ako pise taynee, nie je v zakone vzdialenost. Existuje vsak norma SNiP:
Informácie o dostatočnej vzdialenosti poskytujú normy SNiP, ktoré sú súborom hygienických a bezpečnostných noriem uplatňovaných pri tvorbe územných plánov, výstavbe budov a výsadbe zelene na zastavaných územiach.
Na základe noriem SNiP a štúdií vypracovaných odborníkmi z oblasti dendrológie, ktoré tieto normy dopĺňajú, sa v praxi začala uplatňovať všeobecná odporúčaná vzdialenosť stromov od hranice pozemku. Jej dĺžka dosahuje 2,5 až 3 metre, no pri vyšších a širších drevinách môže byť ešte o 1 až 2 metre dlhšia. Táto vzdialenosť sa meria vždy od hranice plota po kmeň, resp. po stonku, ak ide o nejaký rastlinný druh. V prípade, že majiteľ plánuje sadiť malé zakrpatené stromčeky, odporúčanú vzdialenosť môže trochu skrátiť.

suzitok
5. apr 2024

@mirage inak ja ich nemám tiež, mám rešpekt pred nimi...

rorino
5. apr 2024

@suzitok aj na strednom Slovensku žijú,až moc😂

anjelicek26
5. apr 2024

20cm od hranice pozemku znamená,že mu ten bordel s toho najneskor o dva roky bude padať na pozemok a o že to bude komplet prerastene na jeho pozemku ani nehovorím...

madeincssr
5. apr 2024

Myslim, ze sadenie cohokolvek rychlo rastuceho (a to je snad vsetko okrem "praveho" pedantne strihaneho ziveho plota ("kruspan", ale ten v poslednych rokoch napadaju nejake cervy) a mozno zopar extremne pomaly rastucich malych ihlicnanov) tesne na hranici pozemku je minimalne neslusne (nevhodne), pokial ich majitel pravidelne nestriha tak, aby neprerastali do plota a k susedom. Napr. tuje a brectan rastu ako dive.

majkakvet
5. apr 2024

@sta31 20 cm je malo ved sa rozrastu a budu prerastat. Nehovorim ako budu tienit. Neiostanu navzdy 50 cm.

surrender
5. apr 2024

Sadiť tuje 20 cm od hranice pozemku je ozaj málo.

reanda
5. apr 2024

20cm? ved to mu aj plot zvali, ked to narastie.. a strihat to ako budes, aby to neprerastalo k susedovi, az ku kmienku?

jaass
5. apr 2024

Autorka sranduješ alebo provokujes 🤦‍♀️ 20cm? Okamžite by si mala začať presadzat. Predstav si, že iný sused by ti takto zasadil tuje na jeho pozemku a 20 cm. Buď nemáš skúsenosti alebo ti zle poradili.

sashka22
5. apr 2024

@sta31 živím sa predajom stromov ale sadiť práve tuje 20cm od plota je šialenosť. Naozaj ich presad kým sú ešte malé. Prípadne porozmýšľaj nad niečím, z čoho môžete mať úžitok obaja, napríklad jedlý živý plot, ktorý môže byť vysadený muchovnikmi, rakytnikom, lieskami atď. Ale nasadiť bližšie ako 1 m

sashka22
5. apr 2024

@sta31 navyše keď ich mas tak blízko, z tých tuji Ti budú zostávať len stredové paličky, žiadne husté porasty, ani si neviem predstaviť, že ako si vlastne predstavuješ ich udržiavať

gab1sol
5. apr 2024

@sta31 ako ich plánuješ strihať zo susedovej strany, aby si nezasahovala na jeho pozemok?

klarissa25
5. apr 2024

@mirage u nás tiež skoro každý má tuje a sú v pohode

mirage
5. apr 2024

@klarissa25 tak ja neviem 🙂 ale mozno si to nevsimnes, sem- tam suchy strom a do roka su ko vsetky. Aj som o tom vela citala, je to v celej Europe.

natalia1619
5. apr 2024

@mirage u nás nie a nie vykapat😅 aj by som sa ich chcela zbaviť a furt rastu...

koniarova
5. apr 2024

20 CM od plota ich môže zasadiť len absolútny laik.🤦 Presad ich, pokiaľ to ešte ide.

rybkoava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hellwant
5. apr 2024

@rybkoava cize maju tuje, aby mali sukromie od vasej strany, ale to, ze musia ist na vas pozemok ich strihat a spratavat to a narusit vase sukromie je uz ok... to je od nich uzasne ...egoisticke ci ako to nazvat? (Viem, pisala si, ze vam to nevadi, len ta pointa sukromia je taka zaujimava) 🙂

rybkoava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reanda
5. apr 2024

@hellwant tak je rozdiel niekomu narusit sukromie na pol dna dvakrat do roka, ako mat vyhlad niekomu do taniera nonstop cely rok

bluka2
5. apr 2024

To bude nejaký troll, nie? Veď to dá rozum, že to za chvíľu bude na jeho pozemku

koniarova
5. apr 2024

@bluka2 nedal. 😂

maryetta
5. apr 2024

Fakt 20cm? Aj pol metra je malo. Takze susedovi sa necudujem.

liv1
5. apr 2024

@mirage u nas na zapadnom SR sa dari tujam vyborne.

Autorka sused ma pravdu, 20 cm je zalostne malo. Aspon meter

bobo2433
5. apr 2024

@sta31 my sme sadili od plota 1m. Aby sa dali od plota ešte u nás ostrihať . Nech neotravujeme a nerobíme bordel susedom

simca06022011
5. apr 2024

Ta tuja bude mať za pár rokov aj meter šírku...jasne ze je to mslo. Susedia majú tuje po celej hranici pozemku, cca do metra od plota. Akurát.