Dobrý deň chcem sa opýtať keď mám posadene tuje na mojom pozemku od susedovho plota asi 20 cm ...sused začal stým ze si ich mam presadiť akože ja ich nemienim presasadzat ved preto som ich tam dala , že ich tam chcem ....ako to je nevie niekto
Ako pise taynee, nie je v zakone vzdialenost. Existuje vsak norma SNiP:
Informácie o dostatočnej vzdialenosti poskytujú normy SNiP, ktoré sú súborom hygienických a bezpečnostných noriem uplatňovaných pri tvorbe územných plánov, výstavbe budov a výsadbe zelene na zastavaných územiach.
Na základe noriem SNiP a štúdií vypracovaných odborníkmi z oblasti dendrológie, ktoré tieto normy dopĺňajú, sa v praxi začala uplatňovať všeobecná odporúčaná vzdialenosť stromov od hranice pozemku. Jej dĺžka dosahuje 2,5 až 3 metre, no pri vyšších a širších drevinách môže byť ešte o 1 až 2 metre dlhšia. Táto vzdialenosť sa meria vždy od hranice plota po kmeň, resp. po stonku, ak ide o nejaký rastlinný druh. V prípade, že majiteľ plánuje sadiť malé zakrpatené stromčeky, odporúčanú vzdialenosť môže trochu skrátiť.
20cm od hranice pozemku znamená,že mu ten bordel s toho najneskor o dva roky bude padať na pozemok a o že to bude komplet prerastene na jeho pozemku ani nehovorím...
Myslim, ze sadenie cohokolvek rychlo rastuceho (a to je snad vsetko okrem "praveho" pedantne strihaneho ziveho plota ("kruspan", ale ten v poslednych rokoch napadaju nejake cervy) a mozno zopar extremne pomaly rastucich malych ihlicnanov) tesne na hranici pozemku je minimalne neslusne (nevhodne), pokial ich majitel pravidelne nestriha tak, aby neprerastali do plota a k susedom. Napr. tuje a brectan rastu ako dive.
Sadiť tuje 20 cm od hranice pozemku je ozaj málo.
20cm? ved to mu aj plot zvali, ked to narastie.. a strihat to ako budes, aby to neprerastalo k susedovi, az ku kmienku?
Autorka sranduješ alebo provokujes 🤦♀️ 20cm? Okamžite by si mala začať presadzat. Predstav si, že iný sused by ti takto zasadil tuje na jeho pozemku a 20 cm. Buď nemáš skúsenosti alebo ti zle poradili.
@sta31 živím sa predajom stromov ale sadiť práve tuje 20cm od plota je šialenosť. Naozaj ich presad kým sú ešte malé. Prípadne porozmýšľaj nad niečím, z čoho môžete mať úžitok obaja, napríklad jedlý živý plot, ktorý môže byť vysadený muchovnikmi, rakytnikom, lieskami atď. Ale nasadiť bližšie ako 1 m
@mirage u nás tiež skoro každý má tuje a sú v pohode
@klarissa25 tak ja neviem 🙂 ale mozno si to nevsimnes, sem- tam suchy strom a do roka su ko vsetky. Aj som o tom vela citala, je to v celej Europe.
@mirage u nás nie a nie vykapat😅 aj by som sa ich chcela zbaviť a furt rastu...
20 CM od plota ich môže zasadiť len absolútny laik.🤦 Presad ich, pokiaľ to ešte ide.
@rybkoava cize maju tuje, aby mali sukromie od vasej strany, ale to, ze musia ist na vas pozemok ich strihat a spratavat to a narusit vase sukromie je uz ok... to je od nich uzasne ...egoisticke ci ako to nazvat? (Viem, pisala si, ze vam to nevadi, len ta pointa sukromia je taka zaujimava) 🙂
To bude nejaký troll, nie? Veď to dá rozum, že to za chvíľu bude na jeho pozemku
Fakt 20cm? Aj pol metra je malo. Takze susedovi sa necudujem.
Ta tuja bude mať za pár rokov aj meter šírku...jasne ze je to mslo. Susedia majú tuje po celej hranici pozemku, cca do metra od plota. Akurát.
odveci otázka.. a žiju tuje? Lebo tie schnu v celej Europe.