Zaujímajú ma názory a skúsenosti tých, ktorí majú viac súrodencov, aké majú vzťahy medzi sebou, či sa navštevujú, volajú, píšu, pomáhajú. Či majú radi vaše deti, manželov, partnerov. Či sa každý má s každým rovnako rád alebo sú tam rozdiely. Ako sa správajú k mame, a či má mama rada všetkých rovnako, nie ako mama má rada svoje deti, ale či je to všetko vyvážené medzi všetkými, alebo jednému pomôže viac, viac sa zaujíma o vnúčatá jedného súrodenca, alebo má rada všetkých rovnako. Keď dá jednému k narodeninám 50e dá aj ďalším 3, alebo jednému dá čokoládu a druhému dá peniaze.
Ved v kazdej rodine to bude ine. Nikdy som sa vsak nezaujimala kolko dava vnucatam penazi... Ja uz mamu nemam. Otcovi pre vnucata kupujem darceky ja a vzdy povie, aby som vsetkym rovnako.
So surodencami mam vcelku dobre vztahy, ale nebolo to vzdy tak. Urcity cas sme si s mladsimi bratmi velmi nerozumeli. Teraz prave naopak.
@janinah mna by zaujimalo ako moze vediet kolko dala niekomu inemu, to sa pyta, ci ako? Nerozumiem naco to je komu vediet
Každá matka,ktorá má viac detí, má medzi nimi svoje obľúbené dieťa a podla toho sa celý život správa,aj keď to nikdy neprizná. S tým sa nedá robiť nič,len to rešpektovať a podľa toho sa zariadiť.
Moja mamka dá všetkým rovnako ❤️ a vzťahy máme čím sme starší lepšie a lepšie. Sme 3 súrodenci a kazdy žijeme inde ..Ja s bratom od seba 100 km aj rodičia žijú tam kde brat a sestra 400 km od nás.. s rodičmi sa stretnem tak aspoň raz mesačne voláme si každý týždeň ,,,so sestrou keď sú väčšie sviatky...snažíme sa čo najviac udržiavať v kontakte lebo rodina je pre mňa najviac. Píšeme si aj denne cez whatup.
Tomu učím aj svoje deti, že treba sa rozprávať komunikovať a pomáhať si.
@martinkatinka nepýtam. Mam 2 bratov, včera sme boli všetci u mami, mala narodeniny. Blahozelali sme jej s kyticou, kúpili chladničku všetci sme sa skladali. Mam 1 syna, brat ma 1 syna o rok staršieho a druhy brat ma 1 dcéru už v puberte. Keď sme odchádzali, syn mi dal do tašky kinderko, čo mu babka dala, druhý si otvoril kinderko a najstaršia dala kinderko môjmu synovi, že ona nechce. A môj syn mi hovorí, že babka mu dala 50e nech si dá do pokladničky. Bratia na mňa pozreli, ako by som ich chcela zabiť, pritom som o tom nevedela a myslela, že aj im dala, lebo som mala poznámku, že babka musí byť veľmi bohatá, keď dala vnúčatám po 50e. Nemyslím ze sa viac zaujímam, ani ze som na tom horšie finančné ako ostatní, ani sa nesťažujem, ani nepýtam. Môj syn tam ide aj sam, niekedy aj nakúpi, alebo aj príde nabalený s obedom atď. Ale aj bratia sa snažia, zaujímajú. Včera mi brat volal, ze som mamickin miláčik, keď môjho syna rozmaznáva a im dá len čokoládu.
Volala som mame a ona mi na to povedala len, že už nedá nič keď to syn povedal ze mu hovorila aby bol ticho.
Tiež sme ako mladší nemali bohvieako vzťahy medzi sebou, ale keďže mama žila bez muža, vychovala nás v podstate sama, tak sme jej pomáhali.
Anonym - ale to nech sa pytaju teda mami, ked sa citia ukrivdeni...
@martinkatinka lenže ja mam pocit, že sa tým pokazia vzťahy medzi súrodencami.
Tak mozno dala inokedy ich detom... Pokazia sa vztahy, ked to sleduju... Keby im to bolo jedno, vztahy by sa nekazili
Tvoj brat opomina jeden dolezity detail. A to ten, ze tvoja pubertalna neter dostava darceky/peniaze uz 15 rokov. Tvoje dieta nie. Kolko bude mat babka ked bude mat tvoj syn 15 rokov? Bude este zit alebo to bude uz vetcha starena neschopna dat svojmu vnucatku nic.
@beata_k a druhy?
ak by sa to stalo mne tak tam rovno vratim tie penize babke ze vud nech da spravodlivo alebo nech nedava vobec
taketo ma vie vytocit ….
rozhodne by som to nenechala tak
Podla mna je to divne, ze nedava vnucatam rovnako..
Ja toto nepoznam, moja mama sa sprava ku mne aj mojim surodencom rovnako/ porovnatelne a k vnucatam tiez.
Samozrejme, ze to nie je uplne totozne, kedze napr. jeden surodenec zije vedla rodicov, my od nich 200km a dalsi surodenec este dalej. Ale moji rodicia ziadne rozdiely nerobia.
Ja by som sa rovno obratila na Mamu, ze preco to robi.. a peniaze odmietla.
Argument, ktory napisala
@beata_k je podla mna uplne odveci.
Neviem. Mozno mu dala, mozno ta ma radsej, neviem preco sa takto rozhodla...
@beata_k to ma byt teraz ta starsia ukrivdena len preto, ze sa narodila skorej? Fakt?
Moji rodicia davaju rovnako vsetkym - ci 15r, ci rocnej...
Tvoji bratia nemajú čo pociťovať krivdu z tvojej strany.
Tak mohla dat kazdemu dietatu a 10 eru a bol by pokoj. Alebo 15 do 50tky by sa zmestila
Ja netusim, kolko nasi komu dali a je mi to fuk, je to ich rozhodnutie. Nikdy mi ani len nenapadlo porovnavat sumy, ktore dali ci uz nam detom, alebo vnucatam. Ked mi chce mama dat peniaze napriklad na Vianoce, ze mam nieco kupit dcere, lebo ona nema fantaziu, nevezmem ich, hoci vidim, ze inym vnucatam nejake darceky da. Jej peniaze, jej rozhodnutie, menej rada ju preto mat nebudem.
Ak by som mala dat sumu tak asi najviac dám najstaršej ktorá už má iné výdavky než malé dieťa. Ale určite rovnako alebo primerane ale nie, že druheho brata dieťa je rovesník tvojho q dostane tiež 0.
Bratia sa ale majú sťažovať u mamy a nie u teba. Ty si mohla peniažky vrátiť, ale určite by som to doriešila.
Môj otec bol to dieťa, ktoré nikdy nič nedostalo so svojím bratom max keks od babky, zatiaľ čo deti druhého uja dostávali každú chvíľu veľké peniaze a hračky. Je už dávno dospelý ale táto spomienka mu utkvela. Babka na tú dobu mala peňazí dosť ale nespravodlivo rozdeľovala, tiež boli všetci rovesníci.🙂 ale dat kinderko a 50€ je rozdiel. Ak babka chcela mala malým deťom dat kinderka a slečne peniaze.
U nas v rodine mamka delila vsetkym detom vsetko rovnako. V sucasnosti - medzi nami surodencami a ich rodinami, sa riadime nepisanym pravidlom: kto ma, ten da, v nudzi si pomozeme. Vo vsetkom, nielen financne. Nestretavame sa pravidelne, ale mame sa radi
U nas je vzdy dostatok, ale nie rovnym dielom. Ja som najstarsia, jedina mam vlastne byvanie, mama mi dala nejake peniaze na zaciatok, kedze sa uz teraz maju dobre. Ked sme boli deti, boli skromnejsie casy. Nemala som ani mobil ani vreckove, ani ine vymozenosti, ktore moje sestry byvajuce doma maju. Najnovsie handry, najnovsie telefony, sestra po spraveni vodicaku dostala auto. Dalsej platia rodicia najom, kedze je momentalne nezamestnana. Ale nemam pre to pocit krivdy, u nas sa pomaha tomu, kto to potrebuje. Ak budem raz potrebovat ja, viem, ze sa mam na koho obratit
To čo urobila tvoja mama len zbytočne kazí vzťahy medzi vami. Je jej vec ci dá každému rovnako alebo nie aj keď podľa mňa by mala. No keď sa rozhodne, že jednému dá viac, bud nech to nikto nevie alebo nech pred všetkými povie prečo sa tak rozhodla. Predisla by tak nezhodám medzi deťmi. Napr. nie u nás ale u sestry dal jej svokor jednému synovi na narodeniny fľašu a druhému drahú kosačku. Všetci na oslave len čumeli a samozrejme ten co dostal len fľašu sa cítil ukrivdeny. Otec vtedy pred všetkými povedal, že dostali každý podla zásluh, jeden sa o neho stará, chodí s nim po lekároch, na nákupy, varí im. Druhý si tam chodí len po vajcia do kurina. A bolo po zdutej hube 🤷
Rodicia to nemyslia zle, ale surodenci to casto zle chapu, rodicia daju jednemu viac, druhemu menej s tym, ze ten to bud viac potrebuje, alebo dievcatu treba viac, no a potom su zle vztahy kvoly tomu, toto nie je moj pripad, ale zo skusenosti.
@domkakvet rodicia to robia zle ak davaju nespravodlivo a este nutia to vybrane dieta klamat a zatajovat
ja byt rodic nedovolim tie penize vziat ale ty si asi bola vzdy preferovana a bratia sa maju pravo citit ukrivdene a aj ich deti (ide o princip)
@autorka vždy je dieta, ktoré máš proste radšej. Je to smutné, ale je to tak. Nikdy nemáš rada všetky deti uplne rovnako. No a potom podľa toho sa odvíja aj všetko ostatné. Ale to, či naši dávajú rovnako po 50€ všetkým vnucatam teda fakt nesledujem... ani neporovnavam hodnoty darov. To mi pride fakt chore. Prepac
Mám 4 súrodencov, mama už umrela, nie, nemáme to každý "rovnako", netuším koľko komu mama kedy dala a nedala, vzťahy máme dobré, MYSLÍM si, že mala obľúbenejšíchb súrodencov ako som bola ja, švagrov a švagriné mám fajn (stačí mi, že sú "normálni"), k niektorému súrodencovi mám bližšie (sme si vekovo bližšie), k niektorému nie až tak (sme si vekovo vzdialenejší). Každopádne, vieš čo? No a čo. Nemienim sú tým zatažovať život. Máme sa všetci radi, vieme si pomôcť a podržať sa, keď treba. Napriek tomu, že nejaké rozdiely tam boli, či už vo financiách, v kontakte, asi aj v láske, nezávidíme si každý prd, lebo tak nás tá naša nespravodlivá mama vychovala 😁😁😁. Ale tak dedičské ešte neprebehlo, nakoľko keď zomrela, zhodli sme sa, že všetko darujeme otcovi, ktorý ešte žije, tak uvidíme, keď zomrie ten, možno sa z nás šmahom ruky stanú nepriatelia na život a na smrť... Neboli by sme ani prvá ani posledná takáto rodina, všakže.
@mamina7070 napisala som, ze to nie je z mojej skusenosti, ale uz som to videla inde a nepisala som, ze je to dobre, ale chcela som tym povedat, ze rodicia to nemusia mysliet zle, alebo ze by niekoho uprednostnovali, to som tym chcela povedat.
A čo tým sleduješ? Ako môže niekto vedieť, či rodičia skutočne spravodluvo rozdeľujú? A čo je to spravodlivo? Niekto zarába viac a niekto má stále finančné problémy ale delme presne na polovicu? V tomto iba Boh vie čo je spravodlivo rozdelené...vždy sa niekto bude cítiť ukrivdeny.
@lienka.7 zle ste ma pochopili, neporovnavam ani nesledujem. Práveže ma prekvapilo že môjmu dala peniaze a dvom nie, aj keď sme tam boli všetci spolu a všetci rovnako ľúbime mamu, aj myslím, že vnúčatá tak isto. Všetci pomôžeme, všetci dáme, prídeme len tak bez toho, aby sme pýtali, či niečo čakali. Preto ma to prekvapilo, keď sa na mňa bratia pozreli tak trošku šokovane. A ja som sa cítila tiež blbo. Zostalo také ticho medzi nami súrodencami.
Aj som šla písať,ale posledná veta ma presvedčila,nech sa neunúvam.To ozaj niekto sleduje kolko eur ktoré vnúča dostane od babky? Trápne...