Strach o sestru

evak12
4. feb 2024

Dobry den, prosim vas o nejaku radu, mam sestru ktora ma 50rokov, ma celiakiu a 49kg,nic ine ju neprinuti zjest, len ryza, salaty, chalva... Nechce nic jest, lebo sa boji, ze jej bude zle, ze bude vracac... Vidim na nej ako ju to nici, vsetko ju boli, ruky, nohy v kuse bordove, mam o nu neskutocny strach a ona odmieta si dat pomoct, mysli si, ze je to v poriadku, prosim ako by ste sa zachovali v takej situacii? Dakujem.

lukbe
4. feb 2024

@evak12 kedy zistili celiakiu? Teraz? Ci to uz robí roky? Veď s celiakiou sa dá v pohode žiť. Jesť sa dá takmer všetko, až na chlieb, pečivo, ostatnú stravu si človek prispôsobí. Viem, máme to v rodine. Ak to nechce pochopiť a prijať, je to v hlave, treba psychológa.

evak12
autor
4. feb 2024

@lukbe zhruba 4roky to ma, mam z nej pocit, ze si to vobec neuvedomuje, je strasne tvrdohlava

lukbe
4. feb 2024

@evak12 myslím teda, že na tu stravu ani nenabehla, jednoducho sa jej nechce trochu porozmýšľať a nakombinovat, ja bezne varím bzl, lebo k nám často prídu bezlepkaci, je to pohoda. Zdravotný stav sa zvykne vždy po nasadení diéty zlepšiť. Veď takto môže skolabovat.

gabika0825
4. feb 2024

@evak12 tam treba určite vyzivoveho poradcu. Dohodnut jej konzultáciu, nech jej vypracuje jedalnicek podľa toho, co bude presne potrebovať aby nabrala a cítila sa lepšie. Samozrejme s ohladom na celiakiu. Lebo začne ešte viac chudnúť a dostane sa do nemocnice. Môže sa jej rozvinúť aj anorexia. Nevystrašil ju niekto z lekarov? Ja keď som mala intolerancie, tak mi vyšiel cely papier na testoch červený, co znamenalo, ze nemôžem skoro nič zjesť. Ja som všetko jedla s normou, nasadila som si probiotiká, chlorellu, brala som antihistaminika a vylúčila som iba najväčšie alergény - ktoré sú všeobecne známe - ako citrusy, paradajky atd… inak som jedla všetko a s mierou, Čuduj sa svetu, nič sa nestalo, ani som nevracala, ani mi nebolo zle a ani som nebola vyhadzana.

evak12
autor
4. feb 2024

@gabika0825
Pravze sa cudujem, ze ani lekar ju neupozorni, ked sa jej spytam, ze co u lekara, tak mi odpivie, ze vsetko v poriadku

gabika0825
5. feb 2024

@evak12 tak nemusí ti povedať pravdu, on jej môže niečo povedať ale nechce sa zdoverovat o tom tebe ani okoliu. Veď ty asi vidíš na nej ze ma problém.