Strácam priateľov a trápi ma to

17. okt 2024

Žienky, potrebujem sa trochu vyžalovať, dostať zo seba von čo ma trápi a nemám komu 😞
Túto noc som kvôli tomu už nemohla spať. Premýšľala som kde nastala chyba.
Ide o to že postupne prichádzam o veľmi dobre kamarátky zo školských čias. Mám jednu naj zo základnej školy ktorá je krstná mama môjmu synovi s ňou sa najčastejšie stretávame.
Mala som ďalšiu zo strednej školy veľmi dobre kamarátky sme boli. Ale rokmi sme sa stretávali menej a menej. Ja som chcela ale ona už sa vyhýbala že nemajú čas 😞 postupne sme sa videli raz za rok a teraz sme sa už nevideli 2roky. A pritom sa "vidíme" v jej práci, ja som zákazník ona tam robí
Tretia je z vysokej školy. Ešte kým sa im narodilo prvé dieťa často sme sa navštevovali, potom prišiel covid tak menej, a od vtedy už sa im narodili ďalšie deti a už sa s nimi takmer nestretavame. My volame k sebe na oslavy návštevy no oni sa vyhýbajú vyhovárajú
Ja úplne chápem deti práca povinnosti veľa času tam nie je ale fakt 2x za rok je veľa?
A pritom tie kamarátky mi napíšu že sme sa dlho nevideli, že prídete k nám, bla bla ale prejde pol rok, rok a nič a my sa k nim nebudeme neohlásene predsa tlačiť

S manželom máme tiež prácu, dieťa povinnosti, stavba domu a napriek tomu si stále vieme nájsť čas na návštevy keď nás zavolajú z rodiny a tak. Chodíme ku každému nikdy sme nezrušili pozvanie
Nie sme ani nevďačná návšteva stále s niečím prídeme, deťom nakúpime darčeky, hostiteľom tiež niečo prinesieme
Sme slušný, komunikatívny, neskaceme do reči, počúvame aj rozprávame, návšteva končí s veľkým smiechom proste dopadne dobre.

Tak neviem kde by mohol byť problém už si myslíme že my sme asi problém.
S manželom sme obaja z toho sklamaný 😞

Som toho názoru že len preto že má človek rodinu prácu a povinnosti neznamená že sa nedá nájsť čas na priateľov. Veď mať dobrých priateľov je dnes vzácne a treba priateľstvo pestovať.

Ako ste na tom vy s návštevovanim priateľov?

subartic
17. okt 2024

možno je načase sa posunúť a nájsť si priateľov nových . Niektorí ľudia nám do života prídu , zostanú tam určitý čas a odídu . Prídu ďalší.

kittykat22
17. okt 2024

ako detom nam casto zabudli povedat, ze priatelstva sa casom menia. Priatelia prichadzaju, odchadzaju a niekedy po rokoch sa vracaju spat pretoze sa zmenia okolnosti. Niekedy ich stratime navzdy. Ale to je normalne. Ono pokial niekto nema cas a ty sa stale ozvyvas, moze mat pocit viny a vycitiek, ze ta odsuva a vnutorne ta zacne este viac blokovat. Nemusi byt vobec chyba na tvojej strane. Ale ani na ich. jednoducho, je to tak. Najdi si nove kamaratky. Preco sa fixovat na niekoho koho vidis 2x do roka? Mala by si mat kamaratky s ktorymi sa vidis a pocujes aspon 2x do tyzdna. Napis na konika bud do skupiny mesta alebo zaloz diskusiu ze hladas ine mamicky s dietatom. Napis na FB do skupin mamiciek v tvojom meste. Fixujes sa na stare priatelstva uplne zbytocne. Ved ono to nejako dopadne.

scila
17. okt 2024

Tento rok sa mi konečne podarilo stretnúť sa s kamarátkou po vyše 10 rokoch, s ďalšou sme sa nevideli 6 rokov, tento nám to zas nevyšlo.
Neni to o tom, že by sme nechceli. Ale raz ochorie jedno dieťa, potom druhé dieťa... alebo človek musí ostať dlhšie v robote alebo zaviezť mamu na večerný termín k lekárovi atď. A za seba môžem povedať, že každý deň večer som taká unavená, že najviac sa teším na posteľ a nemám silu na návštevy.
To že vy máte energiu a čas neznamená, že to tak majú aj ostatní. Každý má iné množstvo starostí, povinností či iné zdravotné problémy.
Ja chodím kvôli detským krúžkom 3x týždenne domov skoro o 19, zvyšné dva dni zvyknem prísť z roboty po 22, víkendy často robím, do toho človek pomáha starším členom rodiny plus nejaké dobrovoľníctvo...staré priateľstvá mi chýbajú, kontaktujeme sa aspoň telefonicky ale tak stredoškolské a vysokoškolské časy sú preč a nemôžem ich porovnávať s dobou, ktorú žijem teraz. Mám nových priateľov spomedzi rodičov mojich detí a medzi kolegami a s tými sa mi stretáva ľahšie, keďže bývame blízko a kamarátky zo škôl sú kade tade po Slovensku či po svete.

culienka
17. okt 2024

My sme na tom zle🙂. Deti a práca zaberajú všetok voľný čas. Nemala by si sa tým trápiť, je super ze mas čas a chces udržovať priateľstva. Ale ako ti tu už napísali treba si nájsť nových známych, ktorí sú na tom tak ako vy a možno časom sa obnovia aj vase staré priateľstvá💪

autor
17. okt 2024

@subartic ono to nejde nájsť nových. Ale starý priatelia sú obdobie mladosti, školských čias, krásne spomienky a o to krajšie to je, že to školské priateľstvo vydržalo až do dospelosti, ale zrazu sa začalo strácať. Prečo to proste nemôže trvať naďalej? Veď mať také priateľstvo je podľa mna dar a treba sa o neho starať a nie hodiť za hlavu ako keby to nič neznamenalo. Nič vážne sa neudialo preto je to pew mňa veľkým sklamaním.

nikanu
17. okt 2024

Neboj sa, časom stretneš tých správnych ľudí, takí zo života neodchádzajú a zostanú proste navždy. ♥

autor
17. okt 2024

@scila ano to chápem a tou energiou ale keď vidím tu kamošku na fb ze vkuse chodia k ním návštevy, deti dajú starým rodičom a idú na česka na festival tak až tak zle s tym časom a.unavou nebudu :( takže ja to vidím na tie výhovorky iba. A sľuby že sa uvidíme a da mi vedieť, ktoré sa dva roky nenaplnili.

autor
17. okt 2024

@nikanu vieš ako veľmi rada by som :( veď ja som rada s manželom a dieťaťom, rodinou, ale tiež si viem nájsť čas kamarátky aby som živila ten vzťah ale mám pocit že dnes už sa ľudia nechcú stretávať. Vidím to vonku na ihrisku. Už tam ani nechodím. Mamičky sa nechcú rozprávať zoznamit. Stojíme tam ticho deti sa hrajú... Ako keby som mala lepru

scila
17. okt 2024

@autor asi by si mala prestať sledovať ich FB( kde sú často aj fotky vytrhnuté z kontextu kde nepoznáš okolnosti) a začať pracovať na nových priateľstvách. Lebo ľudia sa menia. A očakávať, že priateľstvá zostanú také isté ako keď sme mali -násť je naivné.

yoxinka
17. okt 2024

Asi sa mi deje to isté, čo tebe, ale beriem to tak, že je to život. Mala som naj kamošku na svete, celú základku aj strednú školu. Potom sme sa úplne jedna druhej neozvali asi 7 rokov. Len raz mi zavolala, že sa vydáva a že ma tam chce mať. Aj ma to zaskočilo 🤣. Po svadbe zase nič a potom sme sa zase začali kontaktovať popri deťoch. Nie je to ani zďaleka také intenzívne ako kedysi, ale je to veľmi pekný a príjemný vzťah. Potom mám okruh známych z bývalých prác. Doteraz sa stretneme párkrát do roka, pokecáme, aj sa navštívime, vieme o sebe, pomôžeme si keď treba a tak. Ale s kamoškou, ktorú som dlho považovala takmer za sestru, aj mi bola svedkom na svadbe, sa vzťah úplne skončil. S inou kamoškou zo strednej máme obrovské problémy sa stretávať. Ona pracuje aj víkendy, študuje, ja zase pracujem, keď ona má voľno. S ňou si zavolám, pokecáme. Ale nejaké návštevy a stretávania nehrozia. Facebook nie je realita, kašli na fotky tam, lebo zbytočne sa trápiš.

autor
17. okt 2024

@scila pozor ja nesledujem ich fb, ale keďže sa mame medzi friends tak predsa vidím aj príbehy , aj príspevky ktoré mi vybehnu 🙈

scila
17. okt 2024

Veď jasné, len to treba brať s rezervou čo na tom nete majú. Aj ja keď si pozriem svoj profil tak to napr. vyzerá, ako som toho v lete kopec postíhala a pritom som trištvrte leta strávila chtiac nechtiac v práci a zhodou náhod sme spravili pár krátkych výletov a keď to niekto pozrie tak si myslí, že sme behali celé leto kade a tade a pritom to vôbec tak nebolo. Ale veď to je v konečnom dôsledku jedno.
Keď raz starí priatelia nemajú záujem tak je zbytočné sa kvôli tomu trápiť, na svete je ľudí dosť a treba byť otvorený novým priateľstvám. Ja som roky bola v kolektíve, ktorý má dosť obral o ilúzie čo sa týka ľudí a pred rokom som nastúpila do novej roboty kde bolo niekoľko úžasných ľudí, ktorých už považujem za svojich priateľov.

bramborienka
17. okt 2024

Zazivam nieco podobne.tiez mame dve deti,dom,pracu-proste je co robit aj v tyzdni aj cez vikend,ale presne som na tom ako vy,ze ja man chut sa stretavat,hostit ci chodit na navstevy a presne mam pocit ,ze iba ja to iniciujem a nas nik nevola .pritom sme podla mna dobri hostitelia aj navsteva..moj muz vravi aby som sa na to vykaslala.neda sa stale stavat na starych priatelstvach ked to neni rovnocenne.niektore dvere treba aspon privriet ked nie zatvorit a uvidite ake nove prilezitosti pridu.niekedy veci netreba na silu tlacit ale nechat volne plynut

yoxinka
17. okt 2024

@bramborienka
Presne tak! Na vzťah musia byť dvaja. Ja som tiež volala kamošky fuuurt iniciovala všetko. Až ma to jedného dňa prestalo baviť. Ja podľa seba viem, že čo je pre mňa priorita, kvôli tomu som ochotná všetko odložiť nabok. Takže z toho mi vychádza, že pre nich priorita nie som, lebo nie len že vždy som bola iniciátor stretka ja, ešte aj keď som to celé vymyslela, tak občas bola odpoveď negatívna. Tak som skrátka prestala ľudí naháňať. Tí, ktorí sa so mnou stretnúť chceli, tí sa stretli. Ja chápem, že proste to majú tak, že majú iné veci a rešpektujem to. Stále stretávam nových ľudí, zažívam nové veci, behá tu kooopec osôb, prečo by som memohla nájsť nových priateľov???

autor
17. okt 2024

@bramborienka ja súhlasím že tlačiť na to tam cesta nevedie. Ani netlačím ale chcem tak veľa Alpin raz do roka ich vidieť? Nemyslím si. A ak si nedokážu nájsť čas čo s tým zmôžem? Skôr len že má to mrzí že to druhá strana vidí inak.
Podľa mňa život nie je iba o partnerovi, deťoch a práci. Ale aj o spoločnosti ľudí. Samozrejme ak ke niektoré introvert a potrebuje vo svojom živote len rodinu v poriadku. Ale tak rovnako ja extrovery tvor spoločenský s manželom potrebujeme k životu priateľov. Ísť sadnúť pokecať , nemusíme večer do mesta, stačí poobede na 2-3 hodinky, prídu s deťmi, deti sa pohraju, my pokecáme. Ale asi aj to chcem vela.
Ja sas tým postupne zmierim ale mrzieť ma to byde vždy. Ja si vážim priateľstva, rodinu, asi mám iné hodnoty v živote

bramborienka
17. okt 2024

@yoxinka uplne suhlasim.navyse ked som uz aj docielila ze sme sa stretli,vacsinou u nas doma,vsetko bolo dobre,super nalada atd,ale potom zas to ostalo rovnake.a ja som sa citila normalne az spinavo,proste zneuzito.
Naozaj nic uz netreba ocakavat.mne je tiez z toho smutno ako autorke ale bohuzial ked ma niekto v zivote nechce neurobim s tym nic.
Naopak mame starych priatelov.dlho sme sa nestretavali.proste sme nemali cas a asi ani zaujem.teraz nas pozvali v lete na oslavu 40ky a bolo to uzasne.odvtedy ich mame opat v zivote.a preco?lebo sme oba pary aj rodiny uchodili vela casu a mame teraz rovnako nastavene priority

kacena2022
17. okt 2024

Autorka úplne ti rozumiem,tiež mám rovnaký názor na priateľstvo ako ty.Ja si viem nájsť čas keď ma niekto zavolá že chce sa stretnúť,pre mňa kamarátky sú tiež dôležité v živote.No bohužiaľ druhá strana stále sa len vyhovára,buď na deti na manžela alebo že nemajú čas.Vela žien keď má manžela a deti už nemá záujem o kamarátky.Je to smutné ale nič s tým nespravíme.

karolinakr
17. okt 2024

je medzi vami rozdiel v postavení alebo majetku? ak su vyššie, možno sa chcu stykat len so " smotankou" netvrdim, že to tak je, ale jedna z možností

nelili1978
18. okt 2024

Pretože človek sa vekom mení. Menia sa jeho zvyky, záujmy, nalady, má rodinu, iné priority.