Sťažnosť na suseda kvôli včelám

adicap
15. apr 2024

Dobrý deň, chcem sa opýtať či mal tu niekto z vás problém so susedom ohľadom umiestnenia úľov blízko rodinného domu. Celý úľ často vylietava a zdržiava sa na našom pozemku kým sa neusadí na niektorom strome. Keď sa toto deje nieje možné otvoriť okno a ani ísť na terasu- záhradu. V rámci dobrých vzťahov sme zavolali suseda, že jeho včely sa nachádzajú na našom pozemku aby si prišiel po ne. Žiadali sme ho o premiestnenie úľov ale proste nechce. Ako ste postupovali? Vyhovela vám obec/súd?

michaela329
15. apr 2024

@adicap nemôže chovať len tsk. Sú tam hranice do ciest a od susedov - neviem presne. Od susedov by mal mať takú zábranu, je to ako plachta. Náš sused tiež včelári, ale problémy s tým nebývajú 🤷

alenah31
15. apr 2024

@adicap overte si či je u vás na obci/meste chov včiel regulovaný - ak áno máte určite VZN, tie musí dodržiavať. Pokiaľ nie - musi dodrziavať základne nariadenia, hlavne:
- vzdialenosť od verejných ciest by mala byť 30 m. Pozor na to, čo je verejná cesta a čo súkromná (či neoficiálna, poľná).
- letáče musia smerovať na pozemok včelára.
- vdialenosť od susedného pozemku musí byť minimálne 3 m.
- medzi pozemky je potrebné umiestniť včelotesnú zábranu do výšky 2 m. Napríklad lešenársku sieťku (tieniacu tkaninu) na plot a neskôr nechať plot obrásť popínavou rastlinou či vysadiť živý plot, ideálne včelársky.
Pokuaľ to dodržuje - neurobíš nič. Skús si prečítať toto, možno tam niečo nájdeš čím argumentovať:
https://www.vceliaalchymia.sk/pravidla-umiestne...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
15. apr 2024

@monsterablue svokrov sused má včely vo svojej záhrade a môj svokor nemôže ani do vlastnej záhrady ísť. Od jari vkuse nonstop doštípaný. Nie, nemáš pravdu.

mable123
15. apr 2024

poznáme milovníkov včiel... sused sa snaží aspoň nejakým medom a medovinou ospravedlniť, ale sranda to nie je vyjsť na záhradu.... :(

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adicap
autor
15. apr 2024

@michaela329 ďakujem za odpoveď.
@alenah31 prečítala som už veľa stránok ale zaujímala ma aj reálna skúsenosť. Každopádne ďakujem za radu.
@monsterablue lenže tie včely lietajú jar, leto, jeseň a keď máte deti a utekajú s plačom dovnútra, že ich naháňa včela tak nie neprežijem to.
@monsterablue jasné že sem tam máme aj štipanec ale nie sme alergici takže s týmto dôvodom by sme neprešli.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adicap
autor
15. apr 2024

@monsterablue zrejme tiež chováte včely keďže máte takýto prístup k tomu. Áno ani pred psami sa nemá utekať a ani pred medveďom. Lenže keď vás napadnú tak nemáte inú možnosť len ujsť sa niekto skryť.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adicap
autor
15. apr 2024

@monsterablue tak to je rada nad zlato. "To hádam prezijes."

alenah31
15. apr 2024

@adicap tak ale potom ti musi byt jasne, ze ak ma vsetko dodrzane - neuspejes. Mozes skusit pisomne kontaktovat RVPS nech skontroluju susedovu registraciu a podmienky chovu - no ak bude vsetko ok....len mu das do ruky zbran proti tebe. Fakt som vdacna, ze nemam susedov, nezavidim ti veru, mudi to byt neprijemne - najblizsie k domu mame cintorin.

adicap
autor
15. apr 2024

@alenah31 práveže úle sú od plotu možno 40cm. umiestnené, nemá tam ani zábranu, čisto je plot z pletiva. Jediné čo ma dobre je výlet do svojej záhrady.

alenah31
15. apr 2024

@adicap tak ho nahlas na RVPS. Oni si budu sakra strazit, aby to dal do poriadku.

adicap
autor
15. apr 2024

Ale my nechceme aby úplne zrušil tie včely, ale aby ich premiestnil ďalej od nášho domu.. a to ma kde. Keďže majú rozsiahlu záhradu.

adicap
autor
15. apr 2024

@alenah31 ďakujem za radu.

martul
15. apr 2024

@monsterablue to je rovnaký prípad, sama autorka to píše, že tam včely majú stále.

martul
15. apr 2024

@monsterablue ale ty jej radíš nezmysly. Prídi, budem sa pozerať ako sa budeš tváriť keď to budú lietať okolo tváre, stipat teba aj tvoje deti a vnúčence.

aniele
15. apr 2024

No neviem. Prečo útočia? Nám teraz kvitne dulovec, je obsypaný kvetmi a plný včiel. Je hneď vedľa kompostu, vyvýšených záhonov... bežne tam stojím, pohybujem sa, fotím ich, filmujem ten bzukot... a som im totálne ukradnutá. Nie som včelárka, tak to neviem vysvetliť, skôr by som privítala vysvetlenie od nejakého odborníka. Určite je to iné, keď sa roja, ale tu ktosi píše, že útočia celé leto. Nejaký dôvod tam byť musí.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
canany
15. apr 2024

Ako nehnevajte sa na mna, sused chova vcely a ja mam ist na kruzok o vcelach? To ako keby sused mal motorku a ja mam si zvykat na hluk motorky tym, ze si spravim vodicak na motorku, ako susedska tolerancia odtial potial, mne syna stipla vcela a odvtedy ma strach zo vciel, lebo ho to bolelo velmi dlho. Takze uteka pred vcelou aj ked nemusi a mozem vysvetlovat 100x, ze pred vcelou nema utekat a zahanat sa.
Mne tiez nebolo vsetko jedno, ked tu na sidlisku vcelari nieco riesili okolo ulov a mne nad hlavou lietal cely roj. Hlavne krd ma nikdy vcela nestipla a neviem, ci som alergik

vilma7
15. apr 2024

Môj svokor to má podobné a to ma reakcie na uštipnutie, takže už 2x sa musela k nemu aj záchranka volať. Mne sa nezdá úl nejako blízko, ale ako rozkaze včelam aby naleteli do susedov?

zanka777
15. apr 2024

@monsterablue no ja ti napíšem reálnu skúsenosť lebo ja celý život počúvam ako sa neutekám pred včelami ako im nás dať pokoj a nevšímať si.... Raz som si tak sedela v kľude na kúpalisku pri malinovke a motala sa tam....áno včela nie osa. .to viem veľmi dobre rozoznať....tak že ju mám nechať na pokoji ....jasné.... ona si po dvoch minútach sadla na moje brucho a uštipla ma.... Tak ja už nebudem určite po tejto skúsenosti kľudne sedieť keď ma bude obletovať😉😂

zanka777
15. apr 2024

@monsterablue ako inak celkovo tvoje argumenty sú odveci..... Krúžok 😂😂😂☝️to fakt?čiže keď ja budem chovať hady a teba od strachu porazí ja ťa pošlem na krúžok o hadoch alebo nejaké zviera ktorého sa budeš báť a bude sa okolo teba motať a ja ti poviem....vieš čo nastuduj si o ňom niečo a bude dobre....no to je riešenie za milión 😂👌

fido69
15. apr 2024

Tento svet speje do ... kohútie kikiríkanie im vadí, smrad prasiatka im vadí, včely im vadia,... asi by mali pochcípať hladom a svet môže ísť spokojne ďalej. Nie kohúty, včely a ani prasiatka nemám na mysli.

canany
16. apr 2024

@fido69 neporovnavajme chov uzitkovych zvierat a vciel, ja som vyrastala na dedine a nepamatam si, ze by niekto mal vcely v dedine v susedstve, vceliny boli v takych privesoch na kolesach, aby sa mohli premiestnovat v lesoch, na poliavh, mimo zastavaneho uzemia.obce a ludi. Toto je len novodoba "zaluba" ludi

canany
16. apr 2024

@fido69 ale ano svet speje do zahuby, ked nejaky influencer, youtuber, ci sportocec zarobi viac ako ten co pestuje plodiny a chova zvierata na nakrmenie ludstva, vstava o 4tej rano, robi 12tky, nocne, aby ludia mali certvy chlieb rano na stole, mlieko, maso a nejaky futbalista, hokejista, herec zarobi miliony, toto.je chore

fido69
16. apr 2024

@canany S týmto tvojím posledným príspevkom súhlasím do bodky. 😉

martul
16. apr 2024

@fido69 toto je taký odveci príspevok, že až. Ty bývaš určite v meste. A vieš čo, prídi k nám, pôjdem s tebou k môjmu svokrovi a budem sa pozerať ako si to v jeho záhrade doštípaný, zapuchnutý užívaš a ďakuješ včielkam, že ťa tak doriadili.
Tu nikto nepíše, že nemá chovať včely, alebo že ich neznáša. Len to nemôže proste chovať meter od tvojho domu! Odjakživa bývali včelíny na poliach, lúkach. Prečo máš pocit že to môže mať sused hneď vedľa tvojho dvora.
Môj svokor ani raz nepovedal susedovi aby si to zlikvidoval. Normálne mu povedal, čo je vo veci a čudujsasvete sused posunul včely na koniec záhrady a je všetko v poriadku, aj včielky aj vzťahy.

kati2023
16. apr 2024

@zanka777 Vcely vacsinou pichnu v obrane, a vzdy len raz. Potom umieraju, lebo si zihadlo nevedia vytiahnut ako osi. Akonahle pichne vcela cloveka, pri snahe odletiet sa im zihadlo vytrhne z telicka aj s vnutornostami. Preto je vzdy potrebne po pichnuti vcelou hned vytiahnut zihadlo, aby sa dalsie jedy uz nedostali do tela cloveka.
K predmetu zakladneho prispevku, ak ma majitel vciel dostatocne velky pozemok, tak sa s nim treba len priatelsky porozpravat. Ziadny vcelar nechce mat problemy ani so susedmi, ani s uradmi.