Ak mám s niekým dieťa Sme posudzovaný ako rodina niesom za neho vydatá tak aké mám práva?má vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu či aj voči mne?ďakujem za odpoved
Narok na vyzivne by si mohla mat do veku 2 rokov dietata za splnenia podmienok. Inac nic, nemoze na teba brat OCR ak by si bola chora, ani danove ulavy na manzelku bez prijmu.
Aj pre vas pripad by vela veci v pravnej aj socialnej oblasti vyriesil institut registrovaneho partnerstva, ktory tak zanovite niektori odmietaju.
v podstate by som povedala, ze ziadne. zalezi koho ma dieta uvedene v rodnom liste ako otca. na dieta by ti v pripade, ze by sa nieco stalo mal prispievat, no na teba nie
Zákon č. 36/2005 Z. z. (o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov)
Čl. 2
Rodina založená manželstvom ...
cize v zmysle zakona rodina nie ste.
@elisssia10 viete dávali míňa úrade príspevok na diétne stravovanie a nemohla som bez neho prísť musel podať svoj príjem aj keď nebyvame spolu vraj sme posudzovaný ako rodina
Nie, ste posudzovaní ako osoby žijúce v jednej domácnosti. Rodina oficiálne nie ste.
@elisssia10 ste posudzovaní "ako rodina" z hľadiska sociálnych dávok - pretože aj keď nie ste zosobášení, ale máte spolu dieťa a teda sa predpokladá, že žijete v jednej domácnosti a hospodárite spoločne. Ale on voči tebe ako osobe nemá žiadne povinnosti - nie ste manželia a vyživovacia povinnosť sa týka rodičov, detí a manželov. Takisto nemáte právo na informácie o zdravotnom stave toho druhého, nebudete dediť jeden po druhom, nemáte bsm - toto sú veci, na ktoré je potrebné mať sobášny list.
@elisssia10 v podstate žiadne. Výživné na dieťa a ty by si si mohla požiadať tak max o úhradu nákkladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Vyživovaciu povinnosť voči tebe nemá žiadnu, prečo by aj mal mať?