Ahojte,a jvám sa zdá, že ich vzťah v období puberty už nie je taký ako bol? Možno máte aj skúsenosť z vlastného detstva. Teraz to možno ovplyvnil aj covid, keď sa istý čas nebolo v užšom kontakte.
Nemám ten pocit, vzťah je stále rovnaký, možno ešte aj lepší a bližší
Nemam ten pocit
V puberte som snáď vychádzala lepšie so starkou, ako s mamou
V puberta som uz ziadnu babku ani dedka nemala … v podstate som sa len pomahala starat ca 2-3 roky …ked som mala 14, uz nebol nikto. Je mi to luto, pretoze sme si perfektne rozumeli, ale ine podstatne starsie vnuca ju svojim spravanim priviedlo do hrobu. U mojich neteri to vidim tak, ze od puberty zaujem o babky/ dedkov nemali. Teraz su dospele … ostali len babky a jedna nema zaujem ani o vlastnu matku a ta druha … no este ako tak.
Co sa tyka vlastnych deti sa este vyjadrit nemozem. Ale co sa tyka mojho detstva, tak v obdobi puberty bola moja starka mojou najlepsou kamaratkou. Hovorila som jej vsetko. Kazdy den po skole sme spolu dve hodiny telefonovali. S babkou som taky vztah nemala. Nebolo to ani z jej strany take. Nedokazala sa so mnou zhovarat, nepytala sa. Podstatne bolo jedlo a aby som sa najedla. No po 19tich som k nej niekolkokrat do tyzdna chodila a snazila som sa jej pomoct ja. Ci uz nieco doma spravit, doniest nejaku drobnu pozornost alebo sa len s nou pozhovarat kedze byvala sama. Lenze ja som bola k tomu vedena od mala. Ucta k starsim, starsim treba pomahat, nie po nich nieco chciet.
Pubertálni nemajú k nikomu rovnaký vzťah ako predtým. Aninto nejde. Začínajú to byt dospeli, samostatne uvažujúci jedinci. Sadnúť si ba kolena babke a nechať sa škrabka po chrbátik a spievať pesničky by v puberte bolo fakt divne 😁
Naše staršie deti (17 a 15) majú uplne iba vzťah k starým rodičom ako mali, keď boli malé. Maju ich stále radi, ale už ich nepotrebujú tak často navštevovať, tráviť tam prázdniny. A zvyčajne k ním chodia bez nás. Len tak na kávičku sa zastavia po škole na kus reči.
Ďakujem za vaše odpovede.
Nemáš zaco.
Vztahy sa prirodzene menia casom. A ked sa jedna o deti a mladistvych vo vyvoji tak to plati uplne. Myslim ze aj pubertiakovi moze nieco priniest vztah so starymi rodicmi. Mne dedo v tomto obdobi casto rozpraval o minulosti,o politike a o svete ako takom. Takisto nas braval na vylety a vsemozne nam pomahal (aj my jemu).
Vzťah v období puberty je prirodzené iný aj voči rodičom a okoliu😉